Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline viktorka_od splavu
49352 příspěvků moje polička 27. zaří 2022 16:02

Jos u me to tu dobu fakt vyrazne krati, kdyz srovnam umyvadlo a sprchu, ale ve velkym baraku pokud nemate cirkulaci tak blby no

Offline Pinot Noir
29886 příspěvků moje polička 27. zaří 2022 16:02

Kokoska to chce termostatisckou baterii

​Jak pomůže v tom, když máš bojler v jiným patře než koupelnu třeba?

Offline Potrefenáhusa
38858 příspěvků moje polička 27. zaří 2022 16:12

Potrefenáhusa nechce a imho je mnohem lepsi to ekologicky spalit a energii vyuzit nez to nekde hrnout na hromadu, ty skladky mi prijdou priserny

​no já do ty problematiky nevidim, ale myslím, ze poridit spalovnu, kdy by se to ekologicky pálilo, si můžou dovolit jen velký města, nevim, jak to funguje třeba ve středních Čechách, ale my údajně skladkujem v sousední obci, nevozi se to odtud do Prahy do spalovny 

tridenej odpad teda netusim 

49352 příspěvků moje polička 27. zaří 2022 16:19

Potrefenáhusa ja nevim od jake vzdalenosti se to vyplati vozit, postavit si vlastni urco ne to je blbost, ale u nas mistama je toho smeti i malo:-) zda by se to vyplatilo treba v kazdem krajskem meste to by jiste nekdo umel spocitat. musis mit taky pro tu energii odber takze stavet to nekde v polich by nemelo smysl

Offline Kokoska
34951 příspěvků moje polička 27. zaří 2022 16:33

viktorka_od splavu a ta vyresi, ze ti na konkretni misto z obehu v baraku rychlejc doputuje tepla voda? 

49352 příspěvků moje polička 27. zaří 2022 17:23

Kokoska ne, zkrati tu dobu nez poladis teplotu. pokud nemate cirkulaci (chyba pri vystavbe;-) tak tu cestu nevyresi nic

+ Pinot Noir kazdymu zvlast jo?:-))

Offline Kokoska
34951 příspěvků moje polička 27. zaří 2022 18:27

viktorka_od splavu poladit teplotu neni problem, jakmile ta tepla zacne tect :)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. zaří 2022 22:25

Kokoska no přesně, na pákové mám poladěno hned, už si pamatuju ten úhel. Na chalupě máme klasickou a ladím zhruba tak dlouho, až dojde teplá (máme tam jen úplně mini bojler)

Offline andulka01
12840 příspěvků moje polička 27. zaří 2022 22:30

Kokoska jo, tohle plýtvání mě štve moc, když potřebuji studenou do sklenky na pití. Teplá teče razdva. Starý dům a jeho móresy.

Online Karja
44702 příspěvků moje polička 27. zaří 2022 22:41

Když jsme u tehle vodovodních témat, prevarite si zbylou vodu v konvici? Já jo, a klidně i tu, co je tam od večera. Ale sambo ten zbytek před novým vařením vždy vylije a odtoci si novou čerstvou. Ono co je mi po tom, že...ale my zrovna máme ten dům, kde se hrozně dlouho čeká na tu správnou vodu, takže já si odtocim aby mi řekla tepla na mytí nádobí a v tu ránu se mi někdo dere pod ruku a zase mi tam steluje studenou...jo prostě mám za to, že je to zbytečný, vždyť té už jednou převařené vodě nic nemůže být ne? Pominuli, že se tam ten zbytek nemá nechávat kvůli životnosti té konvice

Offline Sweet Potato
40377 příspěvků moje polička 27. zaří 2022 23:02

Karja Prý se to nemá, ale dělám to. Sice se snažím tu starou převařenou přelívat do konvičky na kytky, ale často rovnou zapnu a vařím.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. zaří 2022 23:20

Karja o tom jsem nikdy neslyšela, normálně převařuju pořád dál, snažím se teda vařit tak akorát, ale vždycky něco zbyde. A muž vaří tak dvakrát tolik vody, takže po něm zbývá fakt hodně:) Dokonce jsem tu převařenou z konvice považovala za převařenou pro trochu větší mimino;)

Offline Kokoska
34951 příspěvků moje polička 27. zaří 2022 23:46

Karja Evaeva ono se to nema hlavne tam, kde je hodne tvrda voda, ze opetovnym prevarenim, kdy se vlastne odparuje cista voda, se zvysuje podil tech mineralu ve zbytku vody. V Praze to tak neresim, ale u mamy kdyz prevarena voda stoji v konvi, je po case uplne videt takovy sedy povlak na hladine a taky je konev zanesena za 2 dny. Mame na obou mistech sklenenou, tak to vidim.

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 00:47
Reakce na Isca:

viktorka_od splavu Úplně všechno? Nevytřídí se z toho ani PET?  A i papír se pálí?

​​V Brně z toho plastu vytřídí pet flašky a ještě myslím obaly od těch pevnějších plastových nádob (napr. obal od pracího gelu atd.) Třídí se to ručně a zbytek se posune do kotle. Ale staví prý novou třídící linku, takže do budoucna by se možná daly využít i jiné plasty (problém prý je v té různorodosti). Současná vyuzitelnost z těch žlutých kontejnerů je prý nějakých 17 % (to nevím, jestli s nebo bez tetrapaku a plechovek od nápojů, které se tu v Brně taky hází do žlutých kontejnerů). Do tabulek "třídění" se ale vykazuje celý objem kontejneru, ne jen ten dále využitelný.

Takže třídění kelímků od jogurtu je v tuto chvíli bohužel zbytečné, vymývání vodou dokonce kontraproduktivní. 

Jo a papír se vozí rovnou na další zpracování.

SAKO občas dělá exkurze pro veřejnost ve spalovně, byli jsme se v létě mrknout a je to fakt zajímavé (a smrdí to méně, než jsem předpokládala )

Offline Potrefenáhusa
38858 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 02:17

K ty rychlovarny konvi jsem kdysi četla od nejakyho výrobce, ze životnosti konve vadí nejvíc to, když se prave varici voda tesne po varu úplně vyleje a konev zůstane horka sucha 

Krehutka my jogurty vymejvame, ne kvůli trideni, ale kvůli nám, protoze nám tu ty plasty většinou někde stojí dyl a smrdí to pak snadno. 
prý je od nás z města vozí nějaká externí firma a nikdo neví, kde to konci, tak budu doufat, ze ve spalovně v Praze odpadem z biopopelnic se prý na stridacku zaváží obří skládka v sousední vesnici, ze se prý do kompostaren dá vozit jen bioodpad ze sběrných dvoru, kde na to dohlíží obsluha, co tam lidi hazou

Offline berush
465 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 03:05

Stěžuji si přede všemi ... jsme s dcerou poslední večer v NY, chtěly jsme se podívat na západ slunce do nějakého střešního baru, chvilku posedět,  nohy od chození bolí. No a nikam nás nepustili, dcera nemá 21, ale pouze 19,5 let.A to je jako co? Holka tu může řídit od 16, může být těhotná ( to by mě zajímalo, jestli je z toho nějaké popotahování) ale do baru jit nesmí ani s rodičem. Tuhle zemi fakt nechápu. 

Offline andulka01
12840 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 06:46

Karja Nevylévám, prevařuji. Varnou konvicí teda máme malou, takže to většinou vychází akorát.

Offline baltik
4981 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 06:57

Karja ja se teda snazim varit presne mnozstvi vody, mam z toho takovy eko pocit, ze neohrivam vodu zbytecne (teda to o zivotnosti konvice tu ctu poprve)

v praci to kolegove tak nedelaji, takze kdyz rano prijdu, tak tu vodu vyliju kytkam

cetla jsem jen od vyrobce caju, ze caj z takove vicekrat prevarene vody uz neni tak chutny

Online Karja
44702 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 06:58

Potrefenáhusa To je pravda s tou životnosti, to mi taky říkali v elektru

Offline baltik
4981 příspěvků moje polička 28. zaří 2022 07:05

co se tyka trideni, tak se fakt snazte tridit maximalne, to co nechate ve smesnem se proste jen zaveze na skladku

kdyz hodite do plastu plast, ktery se v soucasne dobe nevyuziva, tak je porad sance, ze to vytridi a spali

a pracuje se na reseni chemicke recyklace, kde by se ze vsech plastu, bez nejakeho trideni, laicky receno udelala zase ropa

z plastu se ted recykluje PET a pevne PP, s tlakem na obsah recyklatu v obalech od EU a vyssi cenou ropy se snad najdou reseni i pro dalsi varianty, zejmena flexibilni obaly (folie)

problem je cistota, protoze ty PET a PP z popelnice se jen tezko pouzivaji zpet na balenii potravin kvuli limitum na styk s potravinou a takz proto ze necistoty narusuji pevnost obalu

proto tak tlaci vyrobci napoju na to zalohovani, aby mely lahve ciste

proti tomu je ale organizace provozujici ty tridene popelnice, protoze prodej PETu jim to ted plati