Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline continuity
43128 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 21:58

whiskas to je jasný, ale o tom ta diskuze nebyla. Byla o tom, že paní si měla založit účet, když jí bylo 55. To není žádný seniorský věk. 

Pokud není dostatečně mentálně vybavena, aby zvládla výber kartou, je otázka, jestli by měla běhat s 10+tisíci korunami z pošty v kabelce (což byl stav dokud ji úředník ten účet nevnutil). A až paní skončí v nemocnici, budou mít všichni extra problém se k tomu důchodu na účtu dostat. 

Já si to tedy neumím ani představit, jak může dnes někdo existovat bez účtu. účet měla i moje babička, která umřela 84 letá před 15 roky. 

Offline 711990
18318 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 22:25

continuity ja teda nevim o cem byla debata, ale pred tema 20 lety a casto i dnes se proste stava, ze zensky byly zavisly na chlapech a proto nemely svuj ucet ani kartu. A kdyz ted uz jsou treba samy, jsou nahrany...a znam i opacnej pripad, kdy siucasnej ctyricatnik nema a nikdy nemel vlastni ucet, protoze od sestnacti ma tu samou partnerku a penize chodi na jeji ucet a ona mu prideluje kapesny

Offline whiskas
21093 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 22:27

continuity Chápu, v podstatě souhlasím. Diskuzi jsem nečetla a mám momentálně poněkud sobecky zkreslené vidění podobných situací, vzhledem k současnému vývoji v mém nejbližším okolí. Tak se omlouvám.

Offline DruI
5584 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 22:29

711990 Ehm, to je jako můj muž. Tomu je dokonce jen šestatřicet a nemá vlastní účet. Ale kartu k němu teda má a kapesné mu nepřiděluju :o)

Offline continuity
43128 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 22:31

711990debata byla o tom, že paní 76 let přišla na poštu po důchod a úředník ji asi vnutil důchod na účet. No pani byla zvyklá si chodit na prekážku a kartu ztrácí. Aby to dostali do původního stavu, musí někam poslat jakési lejstro a nelze to zařídit na poště. 

To by bylo ještě ok, nebýt úvodu, že tato země není pro starý, když se jim dejou takové katastrofy. 

Offline Vari
2220 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 22:33

711990 To je jako u nasich, tatova vejplata chodi na mamcin ucet a ta mu dava kapesny :-D.

Offline 999
19819 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 22:40
Offline Pavlena
6919 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 22:42

continuity myslim, ze to koc trochu blbe podala. Ale zrnko pravdy tam bylo. Ja (obecne) porad vlaju v tom, kdy rodicum vnutit dobro proti jejich vuli. Tohle je asi ten rozlisovaci moment: ve chvili, kdy nevnucenim dobra utrpim ja sama. Jenze ono to tak nejak jde do stavu, kdy za ne v brzku budu muset resit vse.. Takze zaver: od ted pacham dobro bez ohledu na nic!!

Offline 999
19819 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 22:46

Pavlena U našich to bylo hrozně zajímavý. Táta s přehledem dělal všechno a my pak zjistili, že ho máma prostě nechala vyniknout :-). Když zemřel, tak to vzala na sebe.Teď se vždycky směje, jak byl táta důležitej, když si sedl ke kompu a platil složenky. Máma si načte qr kódy mobilem a má to hned :-).

Offline Pavlena
6919 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 23:04

999 Cast ty hry na dulezitost tam taky bude, akorat moji mame chybi ta pointa, co ji dotahla tva mama, ze by to celou dobu mohla delat i lip, ale prenechala zasluhy tatovi.

Offline continuity
43128 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 23:05

Pavlena no já bych to vůbec nenazývala pácháním dobra. Ja prostě pomůžu, ale po mým. 

Protože ono je up ještě tak, že někdo s ní půl dne oblejza všechny nechtarky a masny v okolí, aby se pak dozvěděl, že si s ní dost nepopovidal a spěchá domu/do práce. 

Ono je fakt potřeba nastavit hranice, moje máma pečovala o amputovaného otce na střídačku se švagrem, vždy po týdnu. Ona nemohla vyjít ani na zahradu, protože hned pískal na píšťalku, aby nemusel kričet, aby nebyl sám a nic se mu nestalo. Strejda klidně vyrazil na nákup do mesta, což se pod 90 minut vůbec nedalo stihnout. Ona to bohužel zjistila až pozdě, že tam dělá otroka prakticky zbytečně. 

Mmch: dnes se tchýně muži omlouvala. Takže tak. 

Offline 711990
18318 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 23:11

DruI no aspon ma tu kartu!!!! Takhle to muzete povazovat za spolecnej ucet...

Vari jezisi!!! Tak snad mu dava dost!

continuity omg. No ale tak co by na tom vyresilo kdyby mela ucet od 50? Zjevne neni uplne bezna sedmdesatnice, kdyz ztraci kartu...

Offline Pavlena
6919 příspěvků moje polička 21. zaří 2023 23:17

continuity vis, ja se asi nedokazu vyjadrit presne. Oni se na mou pomoc velkoryse vykaslou, pokud nebude po jejich. A udelaj si to sami. Uplne blbe. A casem nebudou mit silu ani na to blbe. A ja to stejne budu muset resit. 
Pokud bych to udelala po jejich, budou prestastni. Ja ustvana nasrana ztracenym casem a penezi. A zadelam na precedens, ze vzdy poslouzim lautr vsem pitomym napadum a oni pekne podekuji a svet je jak ma byt.

Offline Jimik
příspěvků moje polička 21. zaří 2023 23:30

Pavlena Tohle vybalancovat je hrozné těžký. Já řeším podobné problémy s tátou, který je sice progresivní uživatel internetového bankovnictví několika peněžních ústavů, ale zrazuje ho paměť a ani systém mít všechno zapsané nefunguje, neboť neustále někam zakládá sešitky s poznámkami, ale nechce se vzdát toho pocitu nezávislosti, že všechno přece zvládá. A já pak řeším nedoplatky, penále a hrozby exekutorem a každou chvíli na me vypadne nějaký další takový kostlivec ze skříně. Dokud byla máma, tak hodně uhlídala ona, ale teď je táta jak nařízena střela. A odmítá jakoukoliv korekci. Jediný ústupek je, že mohu nahlížet do jeho internetového bankovnictví u účtu kam mu chodí důchod, jestli odcházejí aspoň pravidelné platby za byt a energie. Je to na palici. A teď jak je většina věcí už vlastně jenom přes internet kam musíš mít heslo, nebo PIN je to ještě větší kovbojka.

Offline Garfie
28558 příspěvků moje polička 22. zaří 2023 03:46

711990 Chachá, to je japonský způsob, peníze chodí na účet manželce a ona vyplácí kapesné!  Ale jinak teda mám dvě kamarádky, které nemají vlastní účet a ani přístup k tomu společnému, přitom obě jsou normálně zaměstnané, vysokoškolačky. Obě jsou teda trochu bohémky a jsou spíš rády, u jedné z nich doma je taková napjatější situace z různých důvodů, tak tu jsem přinutila, ať si otevře vlastní účet (měnila práci a doma řekla, že zaměstnavatel na tom trval). Teď už má účty dokonce dva, jeden tajný, kam si ulívá peníze z přednášek.  No a pak znám holku, která taky nemá přístup k účtu, její manžel je alkoholik, který všechno utratí, nechce jí dovolit otevřít si účet vlastní a ona to nechce udělat tajně, protože to by odporovalo principům manželství nebo tak nějak...

Offline 711990
18318 příspěvků moje polička 22. zaří 2023 06:40

Garfie japonci jsou teda drsnacia presne ty pripady tvych kamaradek je to co jsem mela na mysli. Z toho je mi vzdycky uzko.

Offline pilgrim
171 příspěvků moje polička 22. zaří 2023 06:42

Vari U nasich to samy tata nema celej zivot ucet (je mu 79), penize chodi k mame, ta jednou mesicne vyzvedne hotovost, ktera lezi v kredenci a tata si bere penize na noviny, pivo a benzin

Offline continuity
43128 příspěvků moje polička 22. zaří 2023 07:46

pilgrim to vůbec jde, posílat důchod na cizí účet?

Protože teď to řešíme pro tchýni a potřebujeme dokonce potvrzení z banky, že účet je její. 

Offline Poéma
765 příspěvků moje polička 22. zaří 2023 07:59

continuity Lze, je na to formulář s názvem "Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v České republice".

Offline andulka01
12842 příspěvků moje polička 22. zaří 2023 08:06

Garfie "nechce jí dovolit si otevřít účet" to jako že ona mu odevzdá prachy a on je propije? No tvl... Nikdy jsem neměla sdílený účet ani kartu od manželova nebo tak. A představa, že vůbec nemám vlastní účet/peníze je dost hororová.