Lamicka Já to nikdy neřešila, dřív to bylo s penězi na dlouhou dobu, je dobře, že je možnost disponovat s penězi na společném účtu, stejně si ale myslím, že 2 účtu nejsou na škodu.
Stěžovací vlákno
Evaeva To měla naše mamka, společný účet a potom měl taťka nějaké pojištění. Jenže bohužel to mamce nevyplatili, protože ona svůj účet neměla a na společný to poslat nešlo. Z toho společného šlo vybrat kartou i odcházeli všechny platby, ale potom s ním byl problém, kdy s ním mamka nemohla manipulovat ani po dědictví, protože v občance měla, že je vdaná a už byla vdova
. To jsou věci, které tě ani nenapadlou, i když se ptali na kde co asi půl roku předtím.
Liesel jj, taky mame kazdy svuj ucet, i kdyz penize spolecne.
Renusatko tohle se stalo, kdyz umrel tata. Zbylo po nem par korun na jeho uctu a aby se to mohlo prevest na mamin, musela si nechat udelat novou obcanku. Ted jsme zrovna uprostred dedickeho rizeni po mamce, nastesti jsem mela dispozicni pravo k jejimu uctu, tak jsem aspon mohla zkontrolovat, ze se vsechno zaplatilo a zrusit nejake zbytecne souhlasy s inkasem. Mela nejake sporeni, ktere neni soucasti dedictvi, tak jsme to se segrou prevadely na sebe. Budou nam to vyplacet 3 roky! Kdyby najednou, prisly bychom o dost penez, ktere by si z toho strhla banka. Otazka je, jakou realnou hodnotu ty penize z dneska budou mit za 3 roky, jestli ta ztrata nebude jeste vetsi.
Kokoska JJ, tak přesně takhle to dopadlo i u toho taťky. Mamka to bude dostávat tři roky
. Bohužel jsme u toho nebyli, tak nevím proč, ale přijde mi to trochu na hlavu, protože kdoví, co za tři roky bude a říkali jsme si to stejné.
Renusatko já jsem teda hodně ocenila, když v jedné obálce společně s umrtnim listem přišel mámě i seznam úkonů, které má učinit. Na prvním místě výměna občanky, bez níž nejde zažádat treba o vdovsky duchod.
letolet Naše mamka dostala spoustu informací z nemocnice, na papíru, potom v pohřební službě i u notáře. Kupodivu tahle důležitá informace se zjistila až po půl roce na poště a hned další den i v bance. A mimochodem vdovský důchod bez toho zařídila hned![]()
Renusatko ta občanka po úmrtí platí snad 45 dní, zneplatní se až pak. Jenže o výměnu se musí žádat s umrtnym listem a na ten má matrika 30 dní.
Renusatko vidíš, asi podle toho, na koho kde naraziš. Když jsem tehdy informativne volala na sociálku, tak mi rovnou řekli, ať přijde až s novou občankou.
continuity No a takovouhle informaci mamce nikdo nedal, i když jinak těch papírů dostala mraky, s různým poučením.
continuity jo, to je taky fajn. Nez matrika poslala umrtni list, prisel mame dalsi duchod a nemohla jsem taky ani zrusit SIPO. Volala jsem tam asi 28. den co jako bude a matrikarka mi sdelila, ze mela dovolenou.
Kokoska tady snad posílají info do sociální pojišťovny rovnou. Speciálně jsem se na to ptala, protože vím, že s tím bývá problém. tak toto se snad vyřešilo samo.
Renusatko to nevím, já jsem to hodila do googlu, kde to je druhá vec, co se má zařídit, myslím, že to bylo přiložené i k tomu umrtnemu listů, co dál. a říkala to i paní z pohřební služby. Ti byli snad nejlepší zdroj informací o tom, co dělat.
continuity me uz o to upominala behem toho mesice socialka a urad prace (kvuli vyplacenym prispevkum), ale bez toho listu a hlaseni z matriky nemohli nic.
Ale vždyť v občance se rodinný stav už vůbec uvádět nemusí
viktorka_od splavu Nemusí, ale když ho tam máš, tak je neplatná. Taky mi to přijde absurdní.
Renusatko to je naprd, to věřím. I pro ty starší lidi to musí být hrozně složité, vždyť i my tady ne vždycky víme, co to obnáší. Já svůj účet mám, ale my máme velkou platovou nerovnost, teď ani nemluvě.
Renusatko Ale já to nerozporuju jenom že když tam už nemůže mít vdaná tak tam nemusí mít nic a ne že by tam musela mít vdova Když už tu občanku někdo má z dřívějška kde ten stav byl tak to je jasný.
viktorka_od splavu Jo, já spíš nechápu, že když tam nemusí být nic, tak jde tak moc o ten stav a kvůli tomu je to neplatný, třeba na poště. Že o to tak jde. Mamka si tam už nic nedala, i když ona vdova už bude určitě napořád.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.