Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Liesel
1676 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 14:27

Lamicka Já to nikdy neřešila, dřív to bylo s penězi na dlouhou dobu, je dobře, že je možnost disponovat s penězi na společném účtu, stejně si ale myslím, že 2 účtu nejsou na škodu.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 15:39

Evaeva To měla naše mamka, společný účet a potom měl taťka nějaké pojištění. Jenže bohužel to mamce nevyplatili, protože ona svůj účet neměla a na společný to poslat nešlo. Z toho společného šlo vybrat kartou i odcházeli všechny platby, ale potom s ním byl problém, kdy s ním mamka nemohla manipulovat ani po dědictví, protože v občance měla, že je vdaná a už byla vdova. To jsou věci, které tě ani nenapadlou, i když se ptali na kde co asi půl roku předtím. 

Offline Lamicka
14187 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 15:41

Liesel jj, taky mame kazdy svuj ucet, i kdyz penize spolecne. 

Offline Kokoska
34953 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 15:49

Renusatko tohle se stalo, kdyz umrel tata. Zbylo po nem par korun na jeho uctu a aby se to mohlo prevest na mamin, musela si nechat udelat novou obcanku. Ted jsme zrovna uprostred dedickeho rizeni po mamce, nastesti jsem mela dispozicni pravo k jejimu uctu, tak jsem aspon mohla zkontrolovat, ze se vsechno zaplatilo a zrusit nejake zbytecne souhlasy s inkasem. Mela nejake sporeni, ktere neni soucasti dedictvi, tak jsme to se segrou prevadely na sebe. Budou nam to vyplacet 3 roky! Kdyby najednou, prisly bychom o dost penez, ktere by si z toho strhla banka. Otazka je, jakou realnou hodnotu ty penize z dneska budou mit za 3 roky, jestli ta ztrata nebude jeste vetsi. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 15:59

Kokoska JJ, tak přesně takhle to dopadlo i u toho taťky. Mamka to bude dostávat tři roky. Bohužel jsme u toho nebyli, tak nevím proč, ale přijde mi to trochu na hlavu, protože kdoví, co za tři roky bude a říkali jsme si to stejné. 

Offline Catherinne
10846 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 16:05

Kokoska Renusatko takhle to mamce budou vyplácet po muži, ale ona si to svoje nechala vyplatit hned všechno, protože kdo ví, co 3 roky a inflace. 

Offline letolet
750 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 16:08

Renusatko já jsem teda hodně ocenila, když v jedné obálce společně s umrtnim listem přišel mámě i seznam úkonů, které má učinit. Na prvním místě výměna občanky, bez níž nejde zažádat treba o vdovsky duchod. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 16:17

letolet Naše mamka dostala spoustu informací z nemocnice, na papíru, potom v pohřební službě i u notáře. Kupodivu tahle důležitá informace se zjistila až po půl roce na poště a hned další den i v bance. A mimochodem vdovský důchod bez toho zařídila hned

Offline continuity
43129 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 16:34

Renusatko ta občanka po úmrtí platí  snad 45 dní, zneplatní se až pak. Jenže o výměnu se musí žádat s umrtnym listem a na ten má matrika 30 dní. 

Offline letolet
750 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 16:41

Renusatko vidíš, asi podle toho, na koho kde naraziš. Když jsem tehdy informativne volala na sociálku, tak mi rovnou řekli, ať přijde až s novou občankou.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 16:44

continuity No a takovouhle informaci mamce nikdo nedal, i když jinak těch papírů dostala mraky, s různým poučením. 

Offline Kokoska
34953 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 16:47

continuity jo, to je taky fajn. Nez matrika poslala umrtni list, prisel mame dalsi duchod a nemohla jsem taky ani zrusit SIPO. Volala jsem tam asi 28. den co jako bude a matrikarka mi sdelila, ze mela dovolenou.

Offline continuity
43129 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 17:02

Kokoska tady snad posílají info do sociální pojišťovny rovnou. Speciálně jsem se na to ptala, protože vím, že s tím bývá problém. tak toto se snad vyřešilo samo.  

Offline continuity
43129 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 17:04

Renusatko to nevím, já jsem to hodila do googlu, kde to je druhá vec, co se má zařídit, myslím, že to bylo přiložené i k tomu umrtnemu listů, co dál. a říkala to i paní z pohřební služby. Ti byli snad nejlepší zdroj informací o tom, co dělat. 

Offline Kokoska
34953 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 17:15

continuity me uz o to upominala behem toho mesice socialka a urad prace (kvuli vyplacenym prispevkum), ale bez toho listu a hlaseni z matriky nemohli nic. 

Offline viktorka_od splavu
49352 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 17:27

Ale vždyť v občance se rodinný stav už vůbec uvádět nemusí

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 17:29

viktorka_od splavu Nemusí, ale když ho tam máš, tak je neplatná. Taky mi to přijde absurdní.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. zaří 2023 17:35

Renusatko to je naprd, to věřím. I pro ty starší lidi to musí být hrozně složité, vždyť i my tady ne vždycky víme, co to obnáší. Já svůj účet mám, ale my máme velkou platovou nerovnost, teď ani nemluvě.

Offline viktorka_od splavu
49352 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 17:36

Renusatko Ale já to nerozporuju jenom že když tam už nemůže mít vdaná tak tam nemusí mít nic a ne že by tam musela mít vdova Když už tu občanku někdo má z dřívějška kde ten stav byl tak to je jasný.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 27. zaří 2023 18:29

viktorka_od splavu Jo, já spíš nechápu, že když tam nemusí být nic, tak jde tak moc o ten stav a kvůli tomu je to neplatný, třeba na poště. Že o to tak jde. Mamka si tam už nic nedala, i když ona vdova už bude určitě napořád.