Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Gatita
8639 příspěvků moje polička 31. října 2025 15:25

Zuzuli ja bych taky nechtela, aby detem nekdo delal neco "nevratneho" bez meho souhlasu, rada je odvedu k dbornikovi, kteremu verim... ale byla bych nadšena, kdyby treba prevence nebo ruzne screeningy nebo treba i to ockovani bylo mozno vyresit ve skolce/skole, to by mi prislo super. Nebo kdyby napsali ze skoly, ze zitra bude moznost naočkovat proti žloutence typu A, ktere je ted všude plno, hned deti hlasim...  Zrovna se nám blbě sešlo, ze tento mesic jsme byli 5krat nekde po doktorech, takze pet organizacne složitých pracovních dnů. Jednou byl manžel, čtyřikrát ja. No takze kdybych jednou někam nemusela, považovala bych to za luxus a dobrodiní.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 31. října 2025 15:31

Jak jsem byla pred prazdninama na pohotovosti na ty soukromy klinice, dostala jsem bez ptani drogu hned mezi dverma a nez to doktor dopichnul, tak jsem necejtila nic, zabralo to fakt behem minuty. A kdyz jsem po pul hodine odchazela, tak jsem mohla normalne mluvit, zadna kapajici slina z koutku, skvely to bylo!

Online Zuzuli
3799 příspěvků moje polička 31. října 2025 16:30

Gatita ja si ty prevence a screeningy ve skole asi nedokazu predstavit. Zubare uz vubec ne, ockovani sice fajn, ale ja mam dite naockovane vsim, co se dalo, uz z batoleciho veku a hodne rodicu by to stejne odmitlo. Zvlast ty placena ockovani. Jediny, co mi asi nejak davalo smysl, bylo vysetreni oci plusoptixem, ale to se zase platilo a nesly na to vsechny deti.

Treba ten zubar fungoval tak, ze v dalsich letech prisla zubarka do skoly, u okna se dodivala do pusy a kdyz se ji meco nezdalo, tak napsala do notysku rodicum. Ani se nechodilo do ordinace, kdyz kazde dite bylo stejne registrovane u jineho zubare. A jakou vypovidajici hodnotu ma takove vysetreni, kdyz ted delaj memu diteti na prevenci rentgen? Jako ono to je asi moc fajn nekde, kde prevladaji deti, ktere rodic k zubari jen tak nevezme.

Offline Mulen
5032 příspěvků moje polička 31. října 2025 17:13

Omylem jsem nastoupila do jinyho vlaku. Je to příměšťák, tak za chvili zastavi, ale i tak

Offline Jos
příspěvků moje polička 31. října 2025 17:27

Gatita me by to taky vyhovovalo. Vlastne i sebe mam naockovanou stylem, ze v praci se ockovalo hromadne, tak jsem se jako ovce pridala (meningokok, klistovka). No a klistovka treti davka uz nebyla hromadne, to jsem byla tehotna a na PN (zacinala prvni vlna covidu a nevedelo se, jak tehotne bude kosit). Takze preockovani za pet let uz neprobehlo. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 31. října 2025 17:33

Zuzuli my chodili normálně do ordinace, ani tak to asi nebylo nic moc (já nechodila).

Plusoptix u nás ve školce jednou dělali, teď byla i nějaká nabídka na fyzio screening. Třeba ten screening sluchu kdyby udělali hromadně nebo byla nabídka na očkování proti chřipce nebo té žloutence, jak tu někdo psal, nezlobila bych se.

Offline andulka01
12857 příspěvků moje polička 31. října 2025 17:56

Při mytí nádobí jsem se brutálně řízla do prstu. V Pze bych zvažovala steh, ale jsem sama na chalupě. A hlavně jsem měla v plánu se zítra hodně vrtat v hlíně, to asi radši vzdám. Sakra, nešikovná jsem.

Online Zuzuli
3799 příspěvků moje polička 31. října 2025 17:57

Evaeva ja v prvni a druhe tride chodila taky do ordinace. Jak to byla spadova skola, tak jsme se skolou chodili k "me" zubarce. Ale pak jsem sla na jazykovku, mela jsem od rodicu papir, ze mam vlaatniho zubare, tak skolni se me netyka. A tam to fakt vypadalo tak, ze zubarka prisla do tridy, podle seznamu vyvolala spoluzaky a u okna se jim divala do pusy.

Ja bych asi nechtela, sby dcera dostala ve skolce hromadne ockovani. Maximalne tu vakcinu do nosu na chripku. 

Screening sluchu by byl fajn, ale to by taky museli deti nekam hromadne dojit a na to fakt asi nemaj prostor a cas.

Offline Makara
3654 příspěvků moje polička 31. října 2025 18:41

Mulen andulka01 teda daří se vám. 

Offline Aranel
6623 příspěvků moje polička 31. října 2025 19:42

Evaeva Zuzuli Teda já čumím, u nás se fakt nic takovýho nedělo a nemyslím si, že je to tím, že jsem z doktorský rodiny. Na kalmetizaci jsme šli trochu "hromadně", v podobným věku, ale s rodičEma. To mi utkvělo spíš proto, že se to dělalo na takovým nečekaným místě.

Offline Myrtila
5349 příspěvků moje polička 31. října 2025 20:53

Samantha No, ten strach ze zubařů je k tomu moc pěkný "bonus", k těm dodrbaným zubům

Potrefenáhusa K tomu čištění, já si pamatuju, že první instruktáž, jak si čistit zuby, jsem absolvovala v první třídě, hromadně nám to ukazovala naše učitelka. Doma nic, ani mi nikdo zuby nečistil, dokud jsem to nezačala dělat sama (někdy tak asi na konci školky? už ani nevím), docela by mě zajímalo, jestli v té naší generaci někomu rodiče čistili zuby? 
Každopádně moje máma byla velice překvapená, když viděla, že staršímu čistíme zuby od prvního zoubku (u něj přelom 4./5. měsíce), a myslím, že třeba tchyně doteď netuší, že dětem ty zuby čistíme. 

Offline AprilTwelve
1026 příspěvků moje polička 31. října 2025 20:59
Reakce na andulka01:

Při mytí nádobí jsem se brutálně řízla do prstu. V Pze bych zvažovala steh, ale jsem sama na chalupě. A hlavně jsem měla v plánu se zítra hodně vrtat v hlíně, to asi radši vzdám. Sakra, nešikovná jsem.

​já chtěla vydlabanou dýni na haloween... dítěti je 20.. takže to bylo fakt jen pro mě z nostalgie... a mám z toho  ty stehy 4.  takže já s tebou soucitim... sama bych si skoro přála mít to z nádobí

Offline Myrtila
5349 příspěvků moje polička 31. října 2025 20:59

A očkování ve škole si taky pamatuju, proti TBC, a nevím, jestli rodiče o tom věděli předem, ale já jako dítě teda ne, a byla jsem hodně překvapená, co se to ve třídě děje, v hrůze z očkování a k tomu že se tam (jako jindy u doktorky) složím. Pamatuju se, že jsem byla ráda, že nejsem na začátku abecedy, že jsem měla aspoň krátkou chvíli na to podívat se, co mě čeká, a nějak to vstřebat. A pak jsem byla podruhé překvapená, že ta první injekce nebyla všechno, že pak ještě přijde druhá (ta mě naštěstí minula). Prostě informovanost nula. 

Offline Potrefenáhusa
38896 příspěvků moje polička 31. října 2025 21:01

Myrtila mne na to tchyně řekla, ze je to tim, ze dneska jedi deti s....y, driv se zuby detem nečistily a nikdo je zkažený neměl... (do krabičky schovaných zoubků radši nekoukat) 

Offline Potrefenáhusa
38896 příspěvků moje polička 31. října 2025 21:04

Ale jakoby ja to nikomu nevyčítám, proste to tak bylo, jen je to desny, ze se fakt takhle většině zkazily zuby hned, jak vyrostly 

co mi přijde divny, kdyz ty zubařský ucty na insta jeste dneska píšou, ze i na některých lékařských fakultách se porad učí, ze se dětem zuby v mezizubi čistit nemají 

Offline Tabea
8141 příspěvků moje polička 31. října 2025 21:05

andulka01dojed si koupit steristrip. Super to drží a nepovolí ani při mytí rukou. 

Offline Myrtila
5349 příspěvků moje polička 31. října 2025 21:12

Potrefenáhusa Přesně, radši na ně nekoukat a taky to nemyslím jako výčitku vůči generaci našich rodičů, ale opravdu mě to zajímá, jestli někde rodiče čistili zuby, právě protože v mojí bublině vůbec, a to si nemyslím, že jsme nějaké sociální případy. Je teda pravda, že naše dítě opravdu jí víc sladkostí než kdysi my. Na druhou stranu dost podstatný přísun zajišťují právě prarodiče

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 31. října 2025 21:16

Myrtila já si nepamatuju, jestli mi rodiče zuby čistili, asi jo. Ale určitě mě posílali si je čistit. Že by se někdo divil, že dětem zuby čistíme, tak to vůbec.

Offline Garfie
28579 příspěvků moje polička 01. listopadu 2025 06:23

Gatita Takhle podobně to vlastně máme v Japonsku. Děti mají povinnou kontrolu co tři roky (dítě na ni nemusí, pokud prošlo podrobnou celkovou prohlídkou v posledních šesti měsících), zahrnuje kontrolu sluchu, zraku, moč a celkové vyšetření, jedno dítě cca 30-40 minut. A v 10. třídě dělají i rentgen plic kvůli tuberkulóze. Dostaneš lékařskou zprávu a pokud jsou tam nějaké nesrovnalosti, musíš navštívit lékaře a dodat škole výsledek vyšetření, ale my teda máme i školní zdravotní sestru. 

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 01. listopadu 2025 16:13

Potrefenáhusa Moje alma mater ten narativ "u dětí se mezizubní pomůcky nepoužívají" jede pokud vím furt. Spousta zubařů tvrdí, že mezizubní kartáčky ničí dásně.