Tak já myslela že mají, proč by to jinak lidi stavěli? (nemluvíme o srubu v Kanadě, že jo)
Stěžovací vlákno
barbucha čti dál, my máme energie na rozdávání.
No tak to je ovšem jiná
beru zpět! ![]()
.
Karja jj, mělo to tehdy výhodu ceny a rychlosti. Teda kdyby nás tehdy stavební firma neokradla.
barbucha tak pokud se nebavime o srubu nekde na sumave, ktery je energeticky sobestacny, pak drevostavbu si lidi nestavi jen proto, aby meli ekologictejsi dum ve smyslu energeticky nenarocny. Energeticky nenarocny muze byt i dum zdeny. Vyhoda je hlavne rychlost vystavby, absence mokrych procesu u hrube stavby a variabilita. Je mozne ten dum predpripravit ve vyrobni hale a pak behem vikendu na pozemku smontovat. Vetsinou se ze dreva postavi jen kostra a zdi se vyplni tepelnou izolaci, takze pri mensi tloustce sten dosahuji dobrych vysledku. Zaroven zdi neakumuluji teplo nebo zimu, jako u zdeneho domu, tak je mozne ho velmi rychle vytopit s mensim zdrojem energie. A hlavne je drevo narozdil od betonu nebo cihel obnovitelny zdroj. Ale levnejsi to ted uz bohuzel neni.
Ten despekt k drevostavbe neni nutny, je to staletimi overena technologie. Svedove tak stavi porad ve velkem, ne? ![]()
999 kdyz musim! Muz se stiti i motyla. Hlavne ze chtel dum se zahradou a ted se divi, ze tu jsou pavouci a mouchy. Ale ja jsem celkem zvykla, nasi bydleli v prastarem dome s pavlaci, tu a tam myska pronikla, pavouci na pude a obcas tim padem v byte byli prirozene taky. Mne vadi beznoha havet, kdyby mi prinesla kocka domu slepyse, jak jednou psala Dadoo (dela to porad?), tak pokud by to se mnou rovnou neseklo, letela by kocicka z baraku.
Jakej zas despekt? Já to myslela jen ve vztahu k energetický náročnosti, jak se bavíme o tý klimatizaci. Pokud je pak někdo soběstačnej, jako Pinot, tak cajk.
barbucha dřevostavby i klasické zděné domy mají výhody i nevýhody. Co u jednoho "funguje" lépe, u druhého hůře a naopak
barbucha Ne, to se staví kvuli rychlosti a nižší ekonomické náročnosti. Já si myslím, že to pořád levnější je, že nechat si postavit na klíč dřevostavbu (ty čtyři desky k sobě myslim) nebo zděný dum je stále velký cenový rozdíl Zuzuli . To jako tam jsou stejně takové materiály typu ruzná ta lepidla a vaty,izolace že jakože nějaký přírodní materiál je v nějakém zanedbatelném zapojení.
Ten "despekt" ve společnosti podle mě pramení hlavně z té nižší životnosti....ale to je také věc, co není jakoby při těch dnešních nových stavbách že jo předem jasná, ty technologie se pořád vylepšují, takže třeba to vydrží mnoho generací. Plus stejně zděný dum ti teda ty generace vydrží, ale pak ta rekonstrukce, to je lepší tu dřevostavbu strhnout a postavit novou:D
Kokoska šiš...ja mam paniku ze všeho co litá a leze...teda netopýre by mě fakt asi zabil
Kokoska ano, dělá. Letos už několik. Kromě myší.
Ale já mám hady i slepýše ráda. Mně to nevadí. ![]()
Kokoska Taky jsme ho jednou měli doma;), ale do kapesníku bych ho nevzala, my jsme otevřeli okno, trochu do něj štourli aby se jako neubytoval někde nezavěsil a letěl pryč.
Karja on velký podíl z ceny dělají ty ostatní kontrukce, okna, dveře, "trubky", obklady, podlahy,... A to máš stejné u obou technologií.
Evaeva No to sice ano, ale taky platíš práci těch lidí, co ti to staví, což jsou týdny rozdíl. Jako nevím, beru to podle toho co jsem si před lety zjištovala, když jsme stavěli a také podle známých, co staví ted, že sice ty dřevostavby pro ně mají nějaká ta "ALE" ale jsou schopni/ochotni to na rozdíl od zděného domu to zaplatit.
999 Máš naprostou pravdu.
Bohužel jsme technická firma s potřebou rozsáhlé servisní haly. Takže jsme v komerčním parku mezi dalšíma halama, okna kanců nad D1 orienatovaná JJZ a tedy celodenní slunce. Bez klimatizace bychom se jednoduše roztekli (a to si představ, že první rok jsme byli bez žaluzií a klimoška v půlce baráku vypadávala, nám omdlívali chlapi na dílně).
Co mě ale fakt vytáčí je, že v projektu byly solární panely na plochých střechách. Jsme tam čtvrtým rokem a nic. Vlastně všude mě to vytáčí, tolik parkovišť, obchoďáků a průmyslových hal - takovýho prostoru pro soláry a stejně se to staví na louky a pole.
Karja on se na stournuti sbalil ![]()
Dadoo to ma teda kocicak stesti!
Kokoska tak z toho by som umrela ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my