Knihy - co jsme přečetli, doporučení...

09. srpna 2014 03:09
Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 13:03

Emi Díky za tip, přijímačky nanečisto chceme taky zkusit.

brrr Dcera má spolužáka, co se učí od začátku 4. třídy. 

Offline Emi
1114 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 13:09

brrr Myslím, že to děláte dobře. Ale taky mě překvapilo, jak dlouho a intenzivně se tomu někteří rodiče s dětmi věnovali.

A děkuju, dcera je tam spokojená. Je to náročnější, ale baví ji to a líbí se jí tam i díky spolužákům. 

Offline brrr
12274 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 13:09

Lamicka Ježišmarja! 

Ještě k tomu čtení s porozumněním, naše základka na to klade docela důraz (jsou v nějakém projektu), klidně Ti můžu vyfotit jejich učebnici/sešit. Jsou tam úryvky z knížek (HP, Hobit, Klub tygrů, atd.) a k tomu úkoly. Jestli byste si něco podobného nechtěli v rámci přípravy pořídit.

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 13:15

brrr To budu moc ráda, klidně jen pár úloh pro zpestření. Máme knížky od kamarádky, tam ty úlohy jsou, plus cermat testy. Už se lepší, dnes 2 texty zvládla výborně a rychle (je doma v karanténě).

Offline Garfie
28277 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 13:18

Já ani netušila, že existují přípravné kurzy!  Ačkoli, teď jsem si vybavila, že švagrová v Praze za přípravu na gympl vysolila strašné peníze, ale synovec se hlásil na Porg. Dcera si teda zkouší ty testy z minulých let, snažím se teď, aby jeden udělala každý víkend, i když ne vždy to vyjde. Pak spolu projedeme, co nezvládla. Ze začátku to byla katastrofa, ale poslední (z roku 2019) zvládla docela dobře. Potíž je teda spíš matika, češtinu vcelku dává. 

A to porozumění textu se trénuje snad už na prvním stupni, ne? Pracuje se tak s čítankou, myslím, že to ani nemusíte vědět, aspoň já teda vůbec netuším, co děti dělají ve škole, narazím na to jen pří nemoci.

Offline brrr
12274 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 13:28

Lamicka Až budu doma, tak to vyfotím.

Garfie Já taky nevím, co ve škole tropí, leda co mi poví (takže nic). Zrovna ty učebnice na čtení s porozuměním jsem si ale prošla, zajímalo mě, co tam jsou za úryvky. Že bych se inspirovala a něco jim podstrčila na čtení.

Offline continuity
42366 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 16:01
Reakce na ionicera:

A ještě něco. Připadá mi, že do těch přijímaček dávají samé chytáky, zvlástnosti, ztěžují to, jak se dá. 

​No když v Praze se na ty prestížny gymplu třeba dostanou s odřenýma ušima na odvolání i děti, které udělají ty testy na 43/43 body z 50. Pokud by se to zjednodušilo, nebude podle jakého kritéria je vybrat. ( Kolem Prahy stačí i o deset bodů méně). 

Že tím vzniká kolotoč typu: zaplatím dítěti kurz, doma pošprtáme, takže se ta laťka další rok zas trochu zvedne je věc druhá. 

Takže pokud to neresite v Praze, podívala bych se, jak to vypadá na té vaší škole 

Data k tomu na www.matematickaberuska.cz

Offline continuity
42366 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 16:06

brrr sešit mě zajímá.

Ani mi nejde o přípravu na přijímačky, považuji to za zcela zásadní kompetenci. 

Offline Garfie
28277 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 17:27

ionicera Tak oni musí vybrat, není cílem, aby to udělali všichni. 

Jinak by mě zajímalo, na kolik bodů tak cca dělají ty testy vaše děti, třeba bez nějaké průpravy? Když nad to dcera sedla poprvé, byl to totální propadák. :-) 

Offline brrr
12274 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 17:39

Garfie 26 z čj, 28 z m, tak nějak. Druhé udělal nad 36, to je podle dítka hranice, od které berou, takže už na to kašle.

Offline brrr
12274 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 17:42
Offline brrr
12274 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 17:43

continuity Dík za odkaz na tu matematickou berusku.

Offline Garfie
28277 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 17:45

brrr  Dost pohodář, koukám! 

continuity Díky moc, ta beruška je super a dost jsem se uklidnila, minimálně na španělské se určitě dostane a máme ho nejblíž od domu. :-)

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 18:08

brrr děkuju :) 

Offline continuity
42366 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 18:35

Garfie právě jsem donutila starší sednout si k matice. Dám jí i češtinu, ale tam čekám vyšší odpor a nizsi vysledek.

Offline continuity
42366 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 18:38

brrr jo na tomto cca začínala i starší, když byla v pětce. Ale oni měli strašnou matiku, takže to jsem věděla, že když trochu hrábne, bude to mnohem lepší.

U češtiny jsme po nějakých pokusech úplně zlomili hůl na pravopisnými úlohami, zas tolik bodů za to není a trénovali radši to čtení s porozuměním, protože to mi přijde užitečné tak celkově a byla tam naděje na nějaký posun.

Offline Garfie
28277 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 18:51

continuity U nás je to naopak. :-) Ale fakt je, že dost věcí z matiky ještě nebrali, navíc mají novou matikářku a zdá se mi teda dost slabá. Sednul s ní muž, vysvětlil jí zlomky a hned má o deset bodů lepší výsledky.  U ní trochu selhává logika, to čtení s porozuměním jí jde, na jazyk má zjevně cit, ale matika je slabé místo. Zato ji nutím psát postup na papír a ne z hlavy, jak jsi mi radila a taky myslím, že to pomohlo, tak za to dík. 

Offline continuity
42366 příspěvků moje polička 25. ledna 2022 20:00

Garfie

Mě to přišlo teda relativně lehčí než ty patacke, tam byla spousta úkolů, které museli nějak vymyslet a nemeli k nim matematický aparát, kolikrát jsem se spotila i já, abych to vymyslela s těmi jejich znalostmi. Toto lze vypočítat lehce, žádné zložité kotrmelce, stačí nějak aplikovat základní logiku, postupovat po krocích. 

Offline barbucha blogger
35502 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 20:22
Reakce na brrr:

Lamicka Až budu doma, tak to vyfotím.

Garfie Já taky nevím, co ve škole tropí, leda co mi poví (takže nic). Zrovna ty učebnice na čtení s porozuměním jsem si ale prošla, zajímalo mě, co tam jsou za úryvky. Že bych se inspirovala a něco jim podstrčila na čtení.

​Já tomu teda vůbec nerozumím. To jako existujou učebnice, který naučej dítě, jak porozumět tomu, co čte?!

Jednak teda pokud dítko nerozumí textu, tak jak se to naučí - předpokládám že z psaný učebnice? A pak taky se tady mluví o dětech, který normálně čtou knihy... k čemu je teda vůbec čtou, když nevědí o co tam jde?! (nejde přece o děti s nějakou takovou tou poruchou, kdy je pro postiženýho tištěný slovo jen shlukem písmen, nedávajících smysl?) Jako přelouskat písmenka a odejít od knihy zcela bez potuchy, o co tam šlo, je poněkud zvláštní, to přece nemůže nikoho bavit...

Fakt se ptám, protože něco takovýho jsem v životě neslyšela ani neviděla... (víte všichni kolik mi je, že jo )

Offline continuity
42366 příspěvků moje polička 26. ledna 2022 20:37

barbucha ono tomu jakoby rozumi, ale z toho, co čtou si vyvodí úplně špatný závěr. Není to zas tak neobvyklý a spousta lidí má tendenci si tam něco domyslet na základě předešlé zkušenosti. Jsou na to testy na stejným principu jako testy inteligence, pořád těžší úkoly a nakonec drtivá většina lidí dojde na úroveň, kde si ten zkreslený závěr udělá. Někdo dřív, někdo později.