ionicera ja myslim, ze porozumeni textu az tolik nesouvisi s poctem nactenych knih. Dcera cte opravdu hodne, i knizky pro starsi. Ted se chysta na prijimacky (z 5. tridy) a porozumeni textu tragedie, to bych vubec necekala. Tak jsme nad tim sedely a dospela jsem k nazoru, ze jak ma obrovskou fantazii a hodne nad vsim premysli (maluje, pise pribehy, ilustruje se je, kresli komiksy), tak tam hleda a vidi neco, co tam neni napsano. Takze ji ucim, jak s informacemi v textu nakladat. Delame na to cviceni. Spis bych k tomu pristoupila takhle (jasne, ze cteni taky nebude na skodu).
Knihy - co jsme přečetli, doporučení...
Lamicka Taky jsem si myslela, že kdo čte hodně, nemůže mít potíže s porozuměním textu. Dceřin spolužák čte 5-7 knih týdně a měl s porozuměním potíže. Dost mě to překvapilo. Myslím ve 4 třídě dělali na to cvičení docela hodně.
Lamicka já mám totiž dojem, že se to ve školách bohužel moc neučí a necvičí. Jedno dítě mi ve druhé třídě nosilo nějaká cvičení, ale pak měli jinou učitelku a ta to už nedělala. To druhé ani ťuk.
Neuměla to na první dobrou ani starší, taky jsme ji to museli celkem dost vysvětlovat a přitom ta logické myšlení celkem má.
Tato malá si musí alespoň 3x přečíst i slovní úlohy, porozumění textu jsem zatím nezkoušela, čekám katastrofu.
Někomu to jde líp, ale nevím s čím to souvisí, protože muž zmiňoval, že pro něj, starého dyslektika, to byly úplně nejlehčí úkoly.
continuity U nás to ve škole určitě necvičí. Paní učitelka klade důraz na gramatiku, tam taky nemá dcera jediný problém, i úlohy z gramatiky na přijímačky má bez chyby. Literatura a porozumění textu je bokem.Jenže porozumění textu je podle mě základ kritického myšlení a obrana proti manipulaci a dezinformacím. Včera si dcera přečetla sama od sebe v Ženě a život 5 řádků o iqos. Ptám se, co tam píšou. Prý, že nepoškozuje plíce a krásně voní. Achjo. (Syn si to vystřihuje do "obchodu").

Matematika to samé, počítá jak kalkulačka, ale slovní úlohy jí nejdou.
continuity Lamicka Nehodily by se vám nějaké knihy na procvičování k přijímačkám z češtiny a matiky? Zčásti popsané, zčásti čisté, pak jsme dceru nutili to psát do archů. Kdyžtak to vyfotím, poslat bych to mohla kurýrem GLS nejspíš příští týden.
Emi děkuju za nabídku
, my jsme dostali balík od kamarádky, asi to ani nestihneme všechno.
Lamicka Není zač, taky se to snažím rozdat :-) A přeju hodně štěstí.
Lamicka no tohle je přesně to, co školství vyčítam.
Já třeba i chápu nějakou potřebu naučit děti dělit velká čísla, ale ta extrémní rutina, že v příkladu nikdy neudělá chybu, je vyžadována maximálně během zakladniho vzdelavani. Tento systém klidně vyprodukuje obchodníka, který si neumí spočítat jakou slevu v procentech dal zákazníkovi, když mu slevil z 15 korun na 12. A to měl k ruce počítač se excelem a kalkulačkou.
Já myslela, že mě omejou! Pan je inženýr, ani radši nechci vědět čeho. ![]()
Zároveň chceme po národu, aby pochopil, co je RPSN u spotřebitelského úvěru.
Emi díky moc za nabídku, my budeme válčit s tím, co máme.
Jestli jsem u starší měla nějaké pochybnosti u směřování na gymnázium, tak u tohoto dítěte je nemám. ona je šikovná, ale co se týče těch studijních kompetenci, totálně nezralá. Kdyby se tam nějakým omylem dostala, byla by to pro ni spíš katastrofa. ![]()
Emi děkujeme
Uvidíme, jak to dopadne. Mají toho teď strašně do školy, od září to na ně valí, asi se báli / bojí zavření škol a karantén. Tak času moc není a nechci přijímačkám věnovat všechno. Na gymnazium chce, tak jsme si řekli, že se bude připravovat (muž matika, já ČJ), ono se to neztratí, ale když to neklapne, tak se nic nestane. Základka je dobrá, kolektiv taky, na gympl se hlásí minimum dětí ze třídy, tak jsem klidná.
Lamicka Chápu, u nás to bylo podobné. Dcera dělala přijímačky v době prvního covidu, takže škola online, spousta práce a starostí, aby se zvládlo vše do školy. Taky jsme to nehrotili a snažili se, aby to hlavně dcera ve zdraví (i psychickém) přežila. Nakonec se na přijímačky naučila i s tímhle naším přístupem dobře a přijali ji. Ale vypadalo to, že spousta dětí se na to připravovala hodně intenzivně. Dceřiny spolužáky nepřijali s takovým počtem bodů, se kterým by v předchozích letech byli bez problémů přijatí.
Lamicka Emi Vy mě děsíte. My se doma se starším vůbec nepřipravujeme, chodí teda na přípravné kurzy a doma si párkrát dělal ty cvičné testy. Já teda myslím, že buď na to dítě má, nebo nemá. Kdybych se s ním měla učit na tom gymnáziu, tak ho tam neposílám. Ale postupně začínám chápat, že to asi takhle nejde. No, naštěstí je na základce spokojený a aktuálně má i dobré kantory, kteří by mu měli vydržet (u nás museli zdvojit první a druhé třídy, takže páťáky už šoupli na vyšší stupeň a dostali i učitele z vyššího).
brrr Přípravné kurzy a cvičné testy podle mne stačí. U nás to tak nešlo, cvičný test ve zkouškách nanečisto jsme před koronou stihli jen jeden a kurzy u nás nebyly. Takže jsme to museli zvládnout doma, ale ta dceřina příprava nebyla moc intenzivní. Hlavně jsme chtěli, aby si byla jistá, jak ty testy vyplnit, protože ty papíry jsou dost zvláštní. A pak nám šlo o to, aby dcera znala typy příkladů a cvičení, co se tam mohou objevit. Prostě, aby ji tam něco zbytečně nezaskočilo.
Emi to ráda slyším
a máš šikovnou dceru, ty testy jsou náročné a ani to často není učivo 5. třídy.
brrr my se rozhodli nedat dceru na přípravné kurzy, potřebovali jsme flexibilitu a má 3x týdně odpo kroužek, to už by neměla čas vůbec, proto se s ní učíme my. Myslím, že kurz bohatě stačí.
Dcera na gympl určitě má, ale ty testy jsou prostě nastavené tak, že to přípravu chce. I ten styl vyplňování, aby to neviděla poprvé na přijímačkách. Ale to určitě dělají na kurzu. Mě to štve, chápu, že potřebují děti nějak vybrat, ale mělo by to odpovídat znalostem a dovednostem 5. třídy, ne že ji doučujeme učivo 7. třídy.
Lamicka Děkuju, dcera je šikovná, ale s učením to nepřehání :-) A kvůli koroně i přijímačkám hodně dospěla, je od té doby mnohem samostatnější a víc si věří.
V těch testech navíc bývá i hodně věcí z konce 5. třídy, takže věci, co děti v době přípravy na přijímačky ještě neznají a musejí se je naučit samy. Je to náročné období.
Lamicka oni také dostali nanečisto přijímačky na 6letý gympl. Vše ok, jen z porozumění hrůza. Ségra tedy vidí problém v tom, že se nesoustředí a málo čte. Tak na tom hodlají zapracovat, protože na gympl chce, ale 4letý.
A ještě něco. Připadá mi, že do těch přijímaček dávají samé chytáky, zvlástnosti, ztěžují to, jak se dá.
Lamicka Dobré byly ty testy nanečisto, dcera byla o víkendu v Praze někde u Anděla. Odevzdáš tam dítě a mezi spoustou dalších neznámých dětí si tam zkusí napsat přijímačky. Kamarádce to strašně pomohlo, její dcera tam poprvé skoro nezvládala ani nic vyplnit, všechno to na ni dolehlo, cizí lidi, prostředí, hluk, neznámé úkoly a formuláře... Přitom do té doby nevěděli, že ji nervozita a stres mohou tak zaskočit, ve škole se to neprojevilo. Pak se na to připravili, znovu to zkusila nanečisto a nakonec studuje na dobrém gymnáziu v Praze. Kdyby tam ale šla bez přípravy, nikdy by to nezvládla.
Lamicka Já jsem zjistila, že se doma připravovat nemůžem. Pohádali jsme se i u těch cvičných testů. Ale díky cvičným testům (zatím si udělal asi dva) aspoň zjistí, co tam je za typ otázek a na těch přípravných kurzech si aspoň prohlídne gympl. Mám k tomu takový laxní přístup, vždyť já ani nevím, kdy se podávají přihlášky a co se k nim všechno potřebuje. Ale znám lidi, co se s dětmi už od podzimu učí, teď mi volala kamarádka, že si vzala na jarní prázdniny volno a bude se se synem učit. To bychom doma nedali.
Emi Dceři držím palce, ať ji to baví.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my