Knihy - co jsme přečetli, doporučení...

09. srpna 2014 03:09
Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 12:19

Garfie Lamicka To, co uvádíte, bývá právě častým problémem. Odlišit to, co je v textu jednoznačně uvedeno, co z něj bez veškerých pochyb vyplývá, od možností, domněnek, spekulací. A potvrzuji, že to dělá problém i dospělým - zažila jsem modelovou situaci, kdy byl test čtenářských dovedností (pro 8. - 9. ročník) předložen dobrovolníkům z řad dospělých, a ti se se mnou při vyhodnocování do krve hádali, že "oni to chápou takhle"!

Offline Jos
příspěvků moje polička 27. ledna 2022 12:27

Hanka H Ja tohle uz ve skole nezazila, nepamatuju si, ze by se to v te dobe nejak ucilo ci trenovalo. Ale na kurzech Aj, vcetne FCE bylo plno takovych cviceni. Samozrejme lehci pro omezenou znalost jazyka. Nicmene to vypadalo podobne, clanek a vyberte, ktera tvrzeni plati ci jaky nadpis by byl nejvic vypovidajici k danemu odstavci napr. Mne to tehdy docela slo, ale presne, pulka lidi se hadala, ze to chapou uuuuplne jinak. 

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 12:39

Jos nadpisy jsou taky casto v cvicenich na prijimacky, me tohle vzdycky bavilo a myslim, ze se to da i dobre natrenovat. 

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 12:41

Jos A to potom končíš, protože přes to prostě nejede vlak!

Offline slniecko admin
19482 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 13:02
Reakce na continuity:

Lamicka no tohle je přesně to, co školství vyčítam.

Já třeba i chápu nějakou potřebu naučit děti dělit velká čísla, ale ta extrémní rutina, že v příkladu nikdy neudělá chybu, je vyžadována maximálně během zakladniho vzdelavani. Tento systém klidně vyprodukuje obchodníka, který si neumí spočítat jakou slevu v procentech dal zákazníkovi, když mu slevil z 15 korun na 12. A to měl k ruce počítač se excelem a kalkulačkou. 

Já myslela, že mě omejou! Pan je inženýr, ani radši nechci vědět čeho.

Zároveň chceme po národu, aby pochopil, co je RPSN u spotřebitelského úvěru.

​Toto mi pripomína historku, ako sme s bráchom v puberte dostali od otca takú nejakú zľavovú kartičku (nejaký jeho známy yrovna rozbiehal taký ten pyramídový systém so zľavami a potreboval na začiatok čo najviac ľudí a keď si ju otec odmietol kúpiť, tak mu ju vnútil zadarmo - a otec ju otrávene dal nám, nech si s ňou robíme čo chceme)....no našla som obchod v okolí, kde mali 7% zľavu na tú kartu a predávali tam moje obľúbené cukríky za 23Kčs a chodili sm sa tam baviť na tej úbohej pani predavačke, ako sa snaží vyrátať 7% z 23. Teraz je mi jej ľúto, ale tak pubiši, no...

Offline Emi
1114 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 13:31

martek01 Je to volné, jdu napsat SZ.

Offline Sweet Potato
39970 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 13:52
Reakce na Lamicka:

barbucha ja spis myslim, ze se tolik nesoustredi na detaily, kdyz ctou knizku.

A jak pise Garfie s pocasim, je tam logika a soustredeni. My ted resily, ze v textu bylo, ze "Divky v mistnosti umely hrat na trubky a na fletny. A dcera zakrouzkovala, ze nektere divky umely na oba nastroje. Vzdyt prece mohly umet na oba nastroje. Je to mozne, ale to se tam nepise. 

​Pokud to nebylo víc upřesněné, myslela bych, že všechny uměly na oba nástroje.

Offline Sweet Potato
39970 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 13:54

https://twitter.com/bjoehy/status/1486627470707249152?s=21
Někdo nabízí výměnou Lymfomcity za Klusákova Gotta (třikrát jsem napsala Klusákova Gotta)

Edit: já se picnu! Gottova Klusáka, už na to kašlu

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 14:09
Reakce na Sweet Potato:

​Pokud to nebylo víc upřesněné, myslela bych, že všechny uměly na oba nástroje.

​To jsou právě ty spekulativní otázky - mohly, ale není to jisté!

Offline Garfie
28277 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 14:14

Sweet Potato To bude asi nějaký nevhodný vánoční dárek....ale nakonec bude mít oboje, to je nefér!!! 

(P.S. S těmi nástroji jsem taky váhala a přiklonila bych se k tvojí verzi. Myslím, že to je zrovna trochu nejednoznačný příklad.)

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 14:19

Garfie Sweet Potato Já bych teda taky řekla, že ty holky umí hrát na oboje, když je tam a a ne nebo... 

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 14:21

Garfie Záleží na tom, jak byla položena otázka. Jestli je možné, že uměly hrát na oba nástroje - všechny, některé, co jednoznačně vyplývá ....

Offline Sweet Potato
39970 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 14:23

Hanka H Ano, proto píšu "pokud není upřesněno". Z toho, co víme my, mi to přijde jednoznačné.

Offline Hanka H
2914 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 14:30

Sweet Potato 

"Dívky v místnosti uměly hrát na trubky a na flétny..." - vidím to jinak než ty, nenalézám tam jednoznačně potvrzení, zda všechny, některá, žádná uměly hrát na oba nástroje najednou, současně tam ale žádná z uvedených možností není vyloučena.

Offline Garfie
28277 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 14:30

Karoleena Při nebo je to úplně jasné, ale jak bys to napsala, kdyby některé hrály jen na trubku, některé jen na flétnu a některé na oboje? Třeba "ráda bych si poslechla hru na housle, ale dívky v místností....blabla dál už to známe..." Z toho právě neplyne jednoznačně kdo na co a kdo na oboje. 

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 14:32

moora To už mi připomíná to s tou aspoň jednou krávou v Alpách z aspoň jedné strany černou :-) 

Offline moora
8666 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 14:32

Garfie ve vyrokove logice bys napsala nebo (znamena to jedno, druhe i oboji)

Offline Garfie
28277 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 14:34

moora  Vlastně by mě teď zajímalo, co měla malá Lamicka za možnosti! :-)

Offline moora
8666 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 14:35

Hlavne bych teda napsala, ze divky umely hrat na trubku a fletnu :)

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 27. ledna 2022 14:36

moora Tak jedna třeba uměla na příčnou i zobcovou :-) 

Edit: nebo jedna na příčnou a druhá na zobcovou.