Garfie Lamicka To, co uvádíte, bývá právě častým problémem. Odlišit to, co je v textu jednoznačně uvedeno, co z něj bez veškerých pochyb vyplývá, od možností, domněnek, spekulací. A potvrzuji, že to dělá problém i dospělým - zažila jsem modelovou situaci, kdy byl test čtenářských dovedností (pro 8. - 9. ročník) předložen dobrovolníkům z řad dospělých, a ti se se mnou při vyhodnocování do krve hádali, že "oni to chápou takhle"!![]()
Knihy - co jsme přečetli, doporučení...
Hanka H Ja tohle uz ve skole nezazila, nepamatuju si, ze by se to v te dobe nejak ucilo ci trenovalo. Ale na kurzech Aj, vcetne FCE bylo plno takovych cviceni. Samozrejme lehci pro omezenou znalost jazyka. Nicmene to vypadalo podobne, clanek a vyberte, ktera tvrzeni plati ci jaky nadpis by byl nejvic vypovidajici k danemu odstavci napr. Mne to tehdy docela slo, ale presne, pulka lidi se hadala, ze to chapou uuuuplne jinak.
Jos nadpisy jsou taky casto v cvicenich na prijimacky, me tohle vzdycky bavilo a myslim, ze se to da i dobre natrenovat.
Jos A to potom končíš, protože přes to prostě nejede vlak!![]()
Lamicka no tohle je přesně to, co školství vyčítam.
Já třeba i chápu nějakou potřebu naučit děti dělit velká čísla, ale ta extrémní rutina, že v příkladu nikdy neudělá chybu, je vyžadována maximálně během zakladniho vzdelavani. Tento systém klidně vyprodukuje obchodníka, který si neumí spočítat jakou slevu v procentech dal zákazníkovi, když mu slevil z 15 korun na 12. A to měl k ruce počítač se excelem a kalkulačkou.
Já myslela, že mě omejou! Pan je inženýr, ani radši nechci vědět čeho.
Zároveň chceme po národu, aby pochopil, co je RPSN u spotřebitelského úvěru.
Toto mi pripomína historku, ako sme s bráchom v puberte dostali od otca takú nejakú zľavovú kartičku (nejaký jeho známy yrovna rozbiehal taký ten pyramídový systém so zľavami a potreboval na začiatok čo najviac ľudí a keď si ju otec odmietol kúpiť, tak mu ju vnútil zadarmo - a otec ju otrávene dal nám, nech si s ňou robíme čo chceme)....no našla som obchod v okolí, kde mali 7% zľavu na tú kartu a predávali tam moje obľúbené cukríky za 23Kčs a chodili sm sa tam baviť na tej úbohej pani predavačke, ako sa snaží vyrátať 7% z 23. Teraz je mi jej ľúto, ale tak pubiši, no...
martek01 Je to volné, jdu napsat SZ.
barbucha ja spis myslim, ze se tolik nesoustredi na detaily, kdyz ctou knizku.
A jak pise Garfie s pocasim, je tam logika a soustredeni. My ted resily, ze v textu bylo, ze "Divky v mistnosti umely hrat na trubky a na fletny. A dcera zakrouzkovala, ze nektere divky umely na oba nastroje. Vzdyt prece mohly umet na oba nastroje. Je to mozne, ale to se tam nepise.
Pokud to nebylo víc upřesněné, myslela bych, že všechny uměly na oba nástroje.
https://twitter.com/bjoehy/status/1486627470707249152?s=21
Někdo nabízí výměnou Lymfomcity za Klusákova Gotta (třikrát jsem napsala Klusákova Gotta
)
Edit: já se picnu! Gottova Klusáka, už na to kašlu![]()
Pokud to nebylo víc upřesněné, myslela bych, že všechny uměly na oba nástroje.
To jsou právě ty spekulativní otázky - mohly, ale není to jisté
!
Sweet Potato To bude asi nějaký nevhodný vánoční dárek....ale nakonec bude mít oboje, to je nefér!!!
(P.S. S těmi nástroji jsem taky váhala a přiklonila bych se k tvojí verzi. Myslím, že to je zrovna trochu nejednoznačný příklad.)
Garfie Sweet Potato Já bych teda taky řekla, že ty holky umí hrát na oboje, když je tam a a ne nebo...
Garfie Záleží na tom, jak byla položena otázka. Jestli je možné, že uměly hrát na oba nástroje - všechny, některé, co jednoznačně vyplývá ....
Hanka H Ano, proto píšu "pokud není upřesněno". Z toho, co víme my, mi to přijde jednoznačné.
"Dívky v místnosti uměly hrát na trubky a na flétny..." - vidím to jinak než ty, nenalézám tam jednoznačně potvrzení, zda všechny, některá, žádná uměly hrát na oba nástroje najednou, současně tam ale žádná z uvedených možností není vyloučena.
Karoleena Při nebo je to úplně jasné, ale jak bys to napsala, kdyby některé hrály jen na trubku, některé jen na flétnu a některé na oboje? Třeba "ráda bych si poslechla hru na housle, ale dívky v místností....blabla dál už to známe..." Z toho právě neplyne jednoznačně kdo na co a kdo na oboje.
moora To už mi připomíná to s tou aspoň jednou krávou v Alpách z aspoň jedné strany černou :-)
Garfie ve vyrokove logice bys napsala nebo (znamena to jedno, druhe i oboji)
Hlavne bych teda napsala, ze divky umely hrat na trubku a fletnu :)
moora Tak jedna třeba uměla na příčnou i zobcovou :-)
Edit: nebo jedna na příčnou a druhá na zobcovou.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025