Knihy - co jsme přečetli, doporučení...

09. srpna 2014 03:09
Offline Aranel
6499 příspěvků moje polička 30. prosince 2022 13:01

eM baltik A já nic! Chtělo by to rozjet tady nějaký knižní bazar!

Offline Ounz
20432 příspěvků moje polička 30. prosince 2022 17:23

Aranel ale to bych myslela, že tu je to vlákno..

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 30. prosince 2022 19:42

eM Já jsem sice pod stromečkem knihu nenašla, byly tam jiné pěkné věci, ale knih jsme nakoupili hodně před Vánoci. Ale vánoční čtenářské zážitky mám velké! 

Četla jsem román Shuggie Bain. Dostal v roce 2020 Bookerovu cenu a několik světových médií ji označilo za knihu roku. Je to příběh chlapce, jehož matka je alkoholička, odehrává se to v Glasgow v osmdesátých letech. Matka si vyzvedne přídavky na dítě, jde nakoupit, vybere potraviny a balení piv, nemaá na všechno peníze, tak zboží odebírá tak, aby hlavně zůstaly ty piva... dítě má hlad. Je to o chudobě, o špíně, o destrukci osobnosti díky alkoholu a o tom, jakých průserů se rodiče na dětech mohou svými "slabostmi" dopouštět. Takže pokud chcete svá plná břicha štědrého vánočního hodování naředit chudobou a hladem, je to skvělá volba:-)

https://www.kosmas.cz/knihy/503277/shuggie-bain/

Pak jsem přečetla novinku od Petry Soukupové Nikdo není sám. Mám pro Soukupovou slabost. Nikdo nedokáže tak vyjevit ty rodinné konfliktní situace, míjení se v očekáváních, neporozumění motivům toho druhého v každodením životě tak, jako ona. Mnohokrát jsem si vzpoměla na zdejší debaty o předvánočních rodinných sporech... Soukupová umí dokonale ukázat, že každý má vlastní pravdu a vlastní pohled, kterému vlastně není moc co vytknout, ale ve finále si prostě ti lidé nerozumí. V knize je obzvlášť skvěle zachycený ten rozdíl mezi generacemi rodičů (dnes věk 70 plus) a jejich dětmi (40 a plus) a jejich dětmi (vnuky), to je fakt trefné. Jako sondu do každodenního světa českých rodin a jejich matek moc doporučuji.

https://www.kosmas.cz/knihy/517024/nikdo-neni-sam/ 

V Zajetí geografie je skvělá kniha. Ale chápu, že pokud člověka tyto věci moc nezajímají, tak se to nemusí setkat s úspěchem. Pokud máte jen trochu zájem o mezinárodní vztahy a původ některých konfliktů, tak jí dejte šanci. Třeba jeden z důvodů konfliktů na Blízkém i Středním východě je fakt, že prostě ty hranice byly v první polovině dvacátého století nakresleny zcela uměle, od stolu (především Brity) a nebraly ohled na národnostní/kmenové rozdíly. Jestli jste jí dostala od někoho, kdo studuje mezinárodní vztahy, tak vám chtěl dát opravdu to zajímavé a kvalitní ze svého oboru. Moc bych si toho cenila, chce to s vámi sdílet:-)

Offline baltik
4963 příspěvků moje polička 31. prosince 2022 05:45

Victoria tu Soukupovou jsem si pred vanoci koupila, ale nakonec jsem ji dala jako darek, takze si ji musim koupit znovu :) 

A Shuggie Bain je na seznamu, chvalili ho v nejakem podcastu, tak jsem rada, ze to potvrzujes

Offline Ounz
20432 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 07:51

Čtení 'severských' detektivek už jsem dávno opustila, ale teď po letech vyšel poslední díl rebecky martinnson od asa larsson, tak to jsem si koupila a jsem zvědavá :) to prostě musím dočíst do konce (tuhle potřebu nemám například u nesboa, to už se s přibývajícíma dílama stalo jen otravný a pro mě i nechutně násilný..) 

Offline Aranel
6499 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 12:57

Ounz Není... nebo potřebuju brejle?

Offline Ounz
20432 příspěvků moje polička 01. ledna 2023 13:12

Aranel jsem tě v něm i zmiňovala?

Offline barbucha blogger
35502 příspěvků moje polička 03. ledna 2023 19:28

Ounz 

No vidiš to... Rebecka Martinsson mi začla lízt na nervy už dřív... Nesbo mě nebral nikdy. Ale teď jsem si koupila (poukazy k vánocům ) poslední Yrsu Sigurdadottir (Ticho) - ty islandský nejsou špatný, mám je snad nejradši, zejména Indridasona - a je to dobrý a zajímavý a nechci to polknout za dva večery, držím se

Offline Ounz
20432 příspěvků moje polička 03. ledna 2023 19:49

barbucha tak to mě minulo úplně :) martinssonová je trochu cáklá..ale chci vědět, jak to s ní dopadne :)

Offline brrr
12274 příspěvků moje polička 04. ledna 2023 21:58

K vánocům jsem žádnou knihu nedostala, což je dobře, protože si je radši pořizuju sama. Takže jsem byla před svátky na nákupu, abych měla zásobu. Nakonec to nebylo nic komplikovného, ale obě knihy mě bavili.
Hamnet měl tu smůlu, že je dopředu jasné, jak to skončí, ale nakonec mě to překvapilo. Vůbec to nebyla nuda a těch několik pohledů příběh ozvláštnilo.

Kde zpívají raci - autorka je podle předsádky autorkou přírodovědných textů a na té knize to jde velmi poznat. Příběh není úplně objevný, ale ten popis krajiny a přírody Severní Karoliny je fakt dobrý. Donutilo mě to si pořádně zagooglit, jak to tam vlastně vypadá.

Offline stes
9047 příspěvků moje polička 05. ledna 2023 09:59

brrr Racky taky mám, zatím nedotčené, ale těším se

Offline Mulen
4966 příspěvků moje polička 05. ledna 2023 10:11

brrr Hamneta jsem dočetla před pár dny, líbilo se mi to moc.

Teď čtu Sedm smrtí Emily Hardcastlové, jsem teda teprve na začátku, ale zatím super. 

Nedočetla jsem Zámožnou ženu, je to na mě moc jako červená knihovna.

Offline brrr
12274 příspěvků moje polička 05. ledna 2023 10:12

stes Hlavně já jsem si ty bažiny představovala jak někde na Floridě, ze stromů visící chomáče mechu/ lišejníků, zelené přítmí, atd.  A takové to tam asi uplně není. A ta oniha se dobře četla a celé to bylo zajímavé.

Offline Ounz
20432 příspěvků moje polička 06. ledna 2023 09:58

Četl ste někdo Komturovu smrt? Já si ji tuhle vytáhla z knihovny a zas jí tam strčila zpátky, to jsou tak malý písmenka! Odeon mě tim prudí dlouhodobě, ale tohle je ještě menší! 

Offline Aranel
6499 příspěvků moje polička 06. ledna 2023 11:47

Ounz Seš stará, co dodat

(Četla, možná to má menší písmenka, ale asi to je prostě dilema, jestli knihu rozdělit jako 1Q84, modlit se za pevnost vazby jako u Bílé Vody, namačkat to úplně k okrajům, zmenšit písmo a nebo udělat všechno tohle najednou)

Offline Ounz
20432 příspěvků moje polička 06. ledna 2023 11:50

Aranel no jo stará a slepá..je mi jasný, že šetřili papírem, ale teda ja to zjevne budu muset koupit znovu, do čtečky a nějak si to zvětšit..

Offline Fakirka
2224 příspěvků moje polička 06. ledna 2023 11:51
Reakce na Ounz:

Aranel no jo stará a slepá..je mi jasný, že šetřili papírem, ale teda ja to zjevne budu muset koupit znovu, do čtečky a nějak si to zvětšit..

​Vytahni brejle, stojí to za to

Offline Aranel
6499 příspěvků moje polička 06. ledna 2023 11:52

Ounz Hm připomíná mi to, že jsem se k ní chtěla vrátit. Ach jo, tolik knih v pořadí...

Offline Ounz
20432 příspěvků moje polička 06. ledna 2023 12:00

Fakirka no..já ty brejle mam..i s nima je to blbý 

Offline Ounz
20432 příspěvků moje polička 06. ledna 2023 12:00

Aranel knih tuna! I těch, co jsem ještě nečetla