Děkuji, a jsi dobrá. Já to prostě bez knihy nedám![]()
Knihy - co jsme přečetli, doporučení...
Cormac McCarthy. Pasážer dočten, Stella Maris načatá. Trvalo mi dvě stě stránek se do něj dostat, nesla jsem to v klidu jen díky tomu, že jsem čtení brala jako krok z mojí komfortní zóny, a nakonec hodně dobré. Pasažér je tvořen málo spojitými historkami, člověk nikdy neví, která postava se jenom mihla a kdo se ještě objeví. Hrdina je trochu podivín, trochu psanec a během románu se ocitne zcela mimo systém, který se beztak rozložil. Nic pro milovníky jasné zápletky, mě bavila třeba scéna, kdy se nechal kvůli práci vysadit na ropné plošině a byl tam pár dní sám, nebo možná nebyl...
Stella Maris je složená čistě z dialogů mezi hrdinovou sestrou a psychologem v léčebně, kde před svou smrtí ve dvaceti letech naposledy pobývala. Jde o přepisy nahrávek sezení. Číst knížku samotnou podle mě nemá smysl. Pasažér sám smysl dává (jako literární dílo, ne že by se v něm něco "rozuzlilo", spíš všechny spory a neurčitosti postupně vyblednou), jenže tady se ukáže spousta doplňujících střípků... které ale nakonec zase říkají hlavně to, že všechno neznáme a znát nikdy nebudeme.
Zajímavé je i to, jak Alicia, geniální matematička, nad svým lékařem mentálně ční o několik pater, takže jeho profesionální snaha vyznívá až nechtěně komicky. Zase úplně jinak, než když v Pasažérovi postavy tlachají o nadávkách a ustálených obratech, kterými někoho označujeme za hlupáka či blázna. Rozhovorů o všem a o ničem je v Pasažérovi hodně. Za mě dobrá a zajímavá literatura, jsem ráda, že jsem si rozšířila obzory, ale je to spíš takový experiment. Skládačka, u které nevíme, kolik dílků nám vlastně chybí.
Kopíruju příspěvek, který jsem napsala na jeden málo navštěvovaný web, zajímá mě, jestli tady někdo autora zná...
Já teď tak oddychověji, vánočně: Andělský strom
https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/andelsky-strom-525226
Od Jeziska som dostala knihu Žena v polarni noci a už som ju celu zhltla.
O Christiane Ritter? Ta je fakt skvělá, kniha i autorka.
Já dnes dočetla letošní 78. knihu.
dzizisketasuhlas, uplne ma to pohltilo :)
Jitka77 Autora znám, i si myslím, že jeho jméno by měla být základní znalost, ale asi jsem naivní:-) Jeho román Cesta je legendární, i díky filmovému zpracování. Není to lehké čtení, žádná z jeho knih, to jak ukazuje svět jako mimořádně kruté místo a v člověku právě hlavně tu krutou, zlou a nelítostnou stránku je mnohdy až nesnesitelné. V tomhle ohledu jsou Pasažér i Stella Maris jiné. V Americe vyšly celkem společně, teď nevím přesně, zda těsně před jeho smrtí nebo těsně po ní. Dovolím si silně nesouhlasit s vaším tvrzením, že Stellu Maris nemá smysl číst samostatně, proč by to nemělo mít smysl? Je to kniha o velmi existenciálních tématech. Ani Pasažér a ani Stella Maris nejsou knihy "o ději", o nějaké záplatce, která musí logicky sedět a být vnitřně koherentní. A dále si dovolím nesouhlasit, že je to "experiment", je to završení jeho díla, tak to chtěl. Ty knihy završují jeho celoživotní téma, kdo je člověk, jaký je a co to znamená žít na tomto světě.
Já dnes dočetla letošní 78. knihu.
Gratuluji, to je pěkné číslo. Při zaměstnání a s dvěma malými dětmi je to obdivuhodné. Kdy hlavně čtete? V MHD? V noci?
dzizisketa Já jsem si už na začátku letošního roku pod tvým vlivem říkala, že si to začnu psát a prd. Ani si nepamatuju, co všechno jsem cetla. Určitě to zdaleka není tolik knih co ty, ale v prvním pololetí jsem mj. zvládla opáčko z Martina, takže všechny knihy Písně ledu a ohně a v lednu vánoční dárek, což byly Velké knihy Zeměmoří. Titulů tedy nebylo mnoho, ale stránek jo.
Já jsem si zopakovala Hrozny hněvu.
Victoria Díky za názory k McCarthymu. Do autora se hlouběji pouštět neplánuju, třeba někdy. Vím, že tento diptych je od starší tvorby odlišný. Nakonec se jeho poselství dá číst jako tragédie člověka, který to vzdal chvíli předtím, než se stal zázrak...
Zrovna hltám knížku Bezohlední lidé/Jak jsem pracovala ve Facebooku. No to je teda úlet, přijde mi to hodně zajímavé. Po knížce jsem sáhla z nouze, ani mě nijak zvlášť nelákala, začátek mě nijak neuchvátil, ale teď to vůbec nemůžu odložit. Asi kdo se trochu orientuje, tak čelist ze země nesbírá, ale pro mě to teda je zajímavé hodně.
Čtu furt, cestou do a z práce (když je světlo, tak i venku cestou od metra ke dveřím, ne jen v metru), večer místo koukání na filmy a seriály, o víkendech... Někdo tady psal, že jeho babička nebo prababička moc neuklízela a možná ani nevařila, protože by neměla čas na čtení, vzala jsem si příklad ![]()
Čtení je můj asi největší koníček,tak se mu snažím pořádně věnovat.
Hromádka za půl roku, rozebrala jsem ji akorát před svátky a už mám založeno na novou, počítám zas do léta tak akorát navrším:

Přes svátky zatím přečteno:
Delphine de Vigan - Jednoho prosincového večera. Starší kniha, poprvé vyšla česky. Kdo má autorku rád, nebude myslím zklamaný.
Georgi Gospodinov - Zahradník a smrt. Kniha o tátovi, jeho odcházení a vzpomínky na dětství. Bulharský autor patří k oceňovaným, mně jeho kouzlo nějak míjí. Balabánovo Zeptej se táty je násobně silnější zpracování podobného tématu.
Dora Kaprálová - Mariborská hypnóza. Kniha o ničem, napsaná na zakázku jako součást projektu o evropských "druhých městech". Ztráta času.
Od Gospodinova jsem v létě četla Časokryt, ten se mi líbil moc.
Victoria Docetla jsem Pomstu mocnych, moc dekuji za vase doporuceni. Bylo to velmi poucne a obohacujici.
Ja zvladla letos asi 30 knih. Na to jaky rok to byl, to vlastne neni spatne.
Puvodne jsem s tim chtela jit do radostneho vlakna, ale prijde mi, ze se to prece jen vic hodi sem.
Mam radost, ze se mi nakonec prece jen podarilo "splnit plan" a precist nejmene 100 knizek! Goodreads mi v rijnu poslal upozorneni, ze jsem strasne pozadu, a ze uz to do konce roku asi nestihnu. Nastesti jsem se pocatkem listopadu stala nezamestnanou ![]()
Je to porad pokles v produktivite (normalne prectu tak 130-140 za rok), z cehoz vinim Netflix a podcasty! Musim si na to pristi rok dat pozor.

A jeste jsem si dala predsevzeti, ze musim precist vic hodnotnych knih, protoze ja sice ctu hodne, ale vetsinou detektivky, thrillery, krvaky - a casto nevalne urovne, protoze je mam zdarma na Kindle Unlimited ![]()
Letos se to trochu zlepsilo, protoze jsem na podzim zacala chodit do mistniho klubu ctenaru, tak me to nakoplo, ale "je to porad za pet", jak by rekl muj tatinek.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje