Knihy - co jsme přečetli, doporučení...

09. srpna 2014 03:09
Offline olte
731 příspěvků moje polička 16. ledna 2026 20:45
Reakce na žluťásek:

Já teď čtu poslední knížku od Klabouchové - Duch Pankráce. Je to tak brutální a skvěle napsané, až z toho mrazí. 

​Klabouchovou mám moc ráda až na Anglickou zahradu, tu jsem nezvládla dočíst a na Ducha zatím sbírám odvahu

Offline Jos
příspěvků moje polička 17. ledna 2026 20:27

barbucha mam ale taky jsem jeste nemela na to zacit. Takze jsem cetla zatim toto a je to sila. Tak az budes chtit neco podobneho...Ma to kratsi kapitoly jako Rabovani, Sirotci, Znasilneni a pak kapitoly o masakrech v jednotlivych zemich.  Kdyz jsem u toho, tak odkaz na druhou knihu autora primo z levnych knih. Ta me bavila malicko min, ale taky stopro doporucuju

https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/zdivocely-kontinent-evropa-po-druhe-svetove-valce-247856

https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/strach-a-svoboda-jak-nas-zmenila-2-svetova-valka-451241

Offline leona mp
příspěvků moje polička 18. ledna 2026 10:17

olte Od Klabouchové mám nejraději Ignis fatuus. Duch je na čekačce. Ale rozhodně patří k mým nejoblíbenějším spisovatelkám a je i moc sympatická. 

Offline Samantha
3185 příspěvků moje polička 18. ledna 2026 10:20

Co děláte v případě, když se vám knížka  líbí, ale je hodně náročná a nemůžete jí zaboha dočíst. Odložíte jí a necháte uzrát nebo se za každou cenu nutíte dočítat?

Offline Jos
příspěvků moje polička 18. ledna 2026 10:55

Samantha zasadne nedocitam. Mam mnoho knih rozectenych nebo se k nim vracim po letech. Pokud me ale nevavi, necim irituji, tak nedocitam a vyrazuji. Mam takhle asi dva roky rozecteny Pamukuv Snih. Presne si pamatuju, kde jsem skoncila, kniha je vyborna ale narocna. Proste se k ni casem vratim...

Online žluťásek
8789 příspěvků moje polička 18. ledna 2026 11:19

leona mp já jsem zatím přečetla od Klabouchové asi šest knih, ty humoristické mě tolik nelákájí. A do Ignis Fatuus jsem se nemohla začíst. Ale má tak dobré hodnocení, že ji zkusím podruhé, až na mě znovu vyjde v knihovně řada

Duch Pankráce mě nadchl, pořád na to musím myslet.

Offline barbucha blogger
35100 příspěvků moje polička 18. ledna 2026 12:01

Jos 

Zdivočelý kontinent jsem četla, zajímavý to bylo. A strašný - ty návraty domů, kde těm lidem šlo znova vo kejhák, kvůli pár peřinám

I překvapivý, já si doteď vlastně neuvědomila to strašný množství prakticky bezdomovců putujících Evropou, který logicky nastalo... ale člověk si představuje jak skončila válka a všichni jak mávnutím kouzelnýho proutku byli prostě zpátky (a to přitom můj děda když se dostal z koncentráku, vrátil se domů snad až po půl roce, protože - znaje jazyky a voják k tomu - pomáhal s repatriací ostatních) Tak mi to konečně otevřelo oči, jaká to byla děsná situace.

Offline olte
731 příspěvků moje polička 18. ledna 2026 12:37
Reakce na leona mp:

olte Od Klabouchové mám nejraději Ignis fatuus. Duch je na čekačce. Ale rozhodně patří k mým nejoblíbenějším spisovatelkám a je i moc sympatická. 

Online DruI
5399 příspěvků moje polička 18. ledna 2026 13:52

Samantha Když jsem byla mladá, tak jsem se nutila dočítat, protože mi to jinak přišlo ke knize neuctivé. Věkem jsem ovšem získala pocit, že větší úctu si zaslouží můj vlastní čas, tak buď úplně odložím, nebo odložím a nechám dozrát.

Offline leona mp
příspěvků moje polička 18. ledna 2026 22:16

Kdo má rád nenáročné čtení- české detektivky, doporučuju Václava Křivance. Přišla jsem k němu vlastně náhodou, je to syn mé učitelky ze základní školy. A vůbec mě nezklamal, naopak se mi jeho knihy moc líbí. A pro mne ohromné plus je, že se většinou odehrávájí v mém rodném městě a na Šumavě, kterou miluju. A líbilo se mi, že druhá vražda v knize Sagittarius se odehrála na Nové Hůrce a já knihu četla zrovna v době, kdy jsme tam na 4 dny byli. :-) Jo a Křivanec je  velký sympaťák! 

Offline Garfie
27964 příspěvků moje polička 19. ledna 2026 04:06

leona mp Nedoporučovala jsi ho už někdy na podzim?

Půjčila jsem si ho v online knihovně a je to příjemná oddechovka. 

Offline notna
9071 příspěvků moje polička 19. ledna 2026 16:32

Na ČRo jsou v podání Rudolfa Hrušínského Všecky krásy světa od Seiferta

https://www.mujrozhlas.cz/cetba-na-pokracovani/jaroslav-seifert-vsecky-krasy-sveta-3414095

Offline Aranel
6304 příspěvků moje polička 19. ledna 2026 22:09

DruI

Všechny knížky prostě nejsou dobrý.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 19. ledna 2026 22:22

Aranel já taky nedočtítám, co mně nebaví. A nerozpakuju se knihu odložit po první kapitole.

Offline leona mp
příspěvků moje polička 19. ledna 2026 22:42

Teď čtu Síla přírody od Jane Harper a také můžu doporučit. Četla jsem i 1. díl - Sucho a také dobré. Jedná se o australskou spisovatelku a příroda tam hraje velkou roli. Nečetl někdo i další části serie? 

Offline brrr
12119 příspěvků moje polička 19. ledna 2026 23:04

leona mp Četla jsem tři knihy s Aaronem Falkem a líbily se mi moc. Vedro australského vnitrozemí z nich přímo sálá. Určitě doporučuju.

Offline Stará existence
283 příspěvků moje polička 19. ledna 2026 23:29

leona mp taky doporučuji další knížku ze série a kromě toho ještě Ztracený v pustině, tam už ale detektiv Falk není. 

Sucho se mi asi líbilo nejvíc.

Offline Lenka22
2536 příspěvků moje polička 20. ledna 2026 15:04

Garfie kde v on-line knihovně a jak se tam půjčuje? V Městské knihovně Praha? Tam se mi extrémně špatně hledá a toho Krivance jsem nenašla. Nebo lze i jinde?

Offline Garfie
27964 příspěvků moje polička 21. ledna 2026 10:04

Lenka22 Já jsem přihlášená v městské knihovně v Olomouci (dokonce teda ani ne já, ale dcera ), nevím jestli se tam můžeš přihlásil online, ale členský poplatek zaplatit jde. Musíš mít (v tomto našem případě, ale jinde je to možná jinak) stáhnutou aplikaci Palmknihy a knížka ti přijde tam. Výběr je tam překvapivě dobrý, toho Křivance tam mají 2x, koukni tady je seznam všech e-knih.

Offline Lenka22
2536 příspěvků moje polička 21. ledna 2026 11:55

Garfie tady se mi to zdá lepší než v té pražské, vyhledalo.mi to Křivance jedna dvě. Navíc s tou aplikací Palmknihy mi to nějak vůbec nešlo udělat, jak to maji v návodu, tak jsem to vzdala.