Knihy - co jsme přečetli, doporučení...

09. srpna 2014 03:09
Offline Stará existence
283 příspěvků moje polička 01. ledna 2026 14:13

Počty přečtených knížek jsem si začala zapisovat předloni, jen tak pro zajímavost.

Za ( už) loňský rok to bylo 85 knih, o deset méně než rok předtím, musím se polepšit.

Offline baltik
4952 příspěvků moje polička 03. ledna 2026 18:15

Ja mam letos 89, zase se mi to nepodarilo vytahnout na 100, ale nectu teda zadne detektivky, romantiky a podobne rychle cteni. 

Nejvic se mi libilo:

G. Zevin: zitra a zitra, zitra, zitra, zitra

R. Sacks: milenec

P. Beson: nech tech lzi

A. Winn: in memorial

M. Herngren: rozvod

L. Uris: exodus

A. De Cespedes: zakazany denik

M. Stechova: krehka primeri

D. Stuart: mladej mungo

L. Ypi: svobodna

M. Mcdonald: kluci z glasgow

L. Ridzen: jerabi tahnou na jih

G. Nettel: jedinacek

E. Oconnor: velrybi pad

Ch. Mcconaghy: ostrov boure a ticha

M. Turschaninoff: usedlost

F. Kozmon: hledani adama

Online continuity
41553 příspěvků moje polička 03. ledna 2026 18:59

Z pokleslého žánru sci-fi literatury velmi doporučuji Vyjednavače od tria: Hlávka, Lukačovičová, Nováková.

Aneb: Když tě vychová mimozemská řasa, budeš mimozemšťan nebo zůstaneš stále člověkem?

Doufám, že tu trilogii nebo pentalogii nebo co to nakonec bude, dotáhnou a zas se jim to nerozplizne, jak je této zemi už nedobrým zvykem. Ale i ten samotný příběh stojí za to.

Offline Stará existence
283 příspěvků moje polička 03. ledna 2026 19:13

baltik Svobodnou od Ley Ypi jsem přečetla jako poslední knížku v roce, líbila se mi moc.

Doufám, že do češtiny přeloží i tu další, kterou napsala.

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 00:04

baltik letos jsem se dostala na 130 knih. Četla jsem i některé z tvého seznamu. Jedináček je take v mé Top 12. Jeřábi táhnou jsem dostala k Vánocům a moc se na ně těším.

Jako letošní první knihu jsem přečetla Všechny dobré věci od Ayobami Adebayo. Příběh z dnešní Nigérie mohu jen doporučit. Jedna z těch knih, u které si uvědomíte, jak jste vděční, že žijete v Česku. 

Offline baltik
4952 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 14:56

Malvin tak prosim dej svou topku, at se inspirujeme

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 15:20

baltik jediné, co mě mrzí, že je tam jen jeden český zástupce, neb 40% mé četby byli čeští autoři. Asi je člověk k domácímu prostředí kritičtější, neb více zná ty reálie. Plus mnozí autoři chrlí knihy rok co rok, což se odráží na kvalitě. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 04. ledna 2026 17:32

Wow damy, klobouk dolu! Nektere tipy si ukladam. 
Ja loni nic moc, jak jsem psala. Nebyla nalada, cas...proste nic. A taky jsem pridala na non-fincion knihach, ty nejdou vzit na jeden zatah. 

Ale mam tu certvy tip, z levnych knih. Moc jsem necekala ale jsem uhranuta. Opet velmi tezke cteni, ale ta forma, atmosfera...Zbyva mi docist jeste kousicek, ale nadseni velke. Libi se mi moc i preklad, volba slov. Vzdycky kdyz v LK narazim na nejakou odeonku nebo nejakou kvalitni knihu, mam pocit jako kdzy tu knihu zachranuju
https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/popel-a-snih-488549

Offline baltik
4952 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 18:49

Malvin diky, neznala jsem Vespod, pisu si

Offline baltik
4952 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 18:50

Jos jo, ta je dobra, to je skoda, ze skoncila v levnych knihach

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 20:09

JosTa se mi líbila. 

Non fiction bych taky chtěla číst více. Mám tu několik absynthovek, tak je musím zařadit do čtení 

Offline brrr
12119 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 21:24

Jos Dík za tip, vypadá to dobře.

Offline brrr
12119 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 21:27

Já jsem narazila v rámci vánočních nákupu na knihu Umluva s vodami. Je to sága jedné rodiny z indické Keraly. Děj není uplně dechberozcí,ale ke konci dojde docela k zajímave obrátce, jinak je to spíš takové klidné čtení. Co se mi líbilo nejvíc byl popis chutí a vůní, prostě ryby a kari všude.

Jo a moje první letošní kniha byl nejnovější Zaklínač.

Online Jitka77
1855 příspěvků moje polička 04. ledna 2026 22:26

Magdaléna Platzová - Fáze jedné ženy. Dočteno. Některé z povídek měly zůstat publikované jen v časopisech, ale najde se i pár silných kousků. Tématem je osobní zrání, dalo by se říci. Víc než oddechové čtení, ale žádná velká pecka. Dá se ale dobře číst po kouskách, pokud je to pro někoho důležité.

Offline Sweet Potato
39597 příspěvků moje polička 05. ledna 2026 19:48

baltik Exodus jsem kdysi zhlta na jeden nádech. Těší mne, že má pořád co říct.

Offline Garfie
27966 příspěvků moje polička 06. ledna 2026 03:23

Sweet Potato Já se na něj už dlouho chystám znovu. Je to hrozně dávno, co jsem ho četla...

Jinak knihy si nezapisuju, ale měla bych! :-)

Ale kdybych měla vypíchnout, tak překvapivě hezká kniha byly Orbity, četla jsem ji v originále a na angličtinu je dost náročná, na to jak je útlá, jsem ji louskala věky, ale zůstala ve mně. 

Naopak jsem byla trochu zklamaná z Lekcí chemie, četlo se to dobře, ale po doporučení od kamarádky jsem měla jinou představu. Navzdory tématu feminismu a postavení žen ve vědě to byl spíš takový románek, čtení k vodě. 

Online Pinot Noir
29327 příspěvků moje polička 07. ledna 2026 20:40

Dám to do tohoto vlákna, tady budete mít pochopení.

Stalo se teda už v roce 2018, ale dosud jsem o tomto případu neslyšela.

Offline MP Marge
6782 příspěvků moje polička 08. ledna 2026 01:06

Pinot Noir Ja ho naprosto chapu! Kazdy rozumny soudce by ho musel osvobodit  

Offline barbucha blogger
35100 příspěvků moje polička 08. ledna 2026 01:21

Timothy Snyder: Krvavé země

Hrůza děs. Čtu to jen proto abych se uklidnila že na tom lidi byli i mnohem hůř... jakože teda byli. Snyder opět vynikající - suchý fakta ale čtenář zpocenej. Jako vždy. 

Offline Garfie
27966 příspěvků moje polička 08. ledna 2026 01:54

Pinot Noir Haha, já si to pamatuju a pobavilo mě to tehdy i teď. A rozumím mu!