Zarinya Nádherný fotky!
Cestování
Ešte sa spýtam na nejake tipy na letnú dovolenku s malými deťmi čo najbližšie. Neviem či muža ukecám na to Korfu letecky, on sa tváril aj na Prahu ako keby som chcela ísť na veľkonočné ostrovy. Ale mňa to na Slovensku už nebaví, už tri roky som zo Slovenska nevystrčila nos, proste už musím ( bez detí som bola zvyknutá cestovať do zahraničia niekoľkokrát do roka)
Tak mi napadá taká najbližšia destinácia pri mori Poreč, aké to tam je? Pláže a tak? Prípadne nemusí byť ani more, ešte mi napadlo Slovinsko? Ale tam fakt ani neviem čo hľadať, prípadne Balaton? ![]()
betsey Slovinsko určitě, na kupacku s dětmi su tam super akvaparky a termály, ale Koralka bude na to ešte asi mala?
Inak krásna príroda, ja to tam milujem a máte to kúsok. Akurát teda pobrežie nič moc.
betsey na Istrii sme boli 3x a 3x tam boli medúzy. ![]()
continuity to nie je problém, do akvaparku pošlem s Alicou muža a ja si s Koralkou v nosiči uzijem krásnu prírodu. Mne fakt stačí celé dni byť vonku na vzduchu a čumieť na prírodu a budem spokojná ![]()
A vieš mi dať tip na nejakú konkrétnu oblasť v Slovinsku?
Na Istrii sme boli kedysi trikrát v Crikvenici, medúzy síce neboli, ale dvakrát bolo tak hnusné počasie, že po pár dňoch sme išli naspäť domov
Možnosti:
Na chodenie sú krásne Julky, specialne oblasť okolo Bledu Bohine alebo Kobarid. Bled je už hodně komerčný, niečo ako Špindlerův Mlýn - niekomu to nevadí, mně už dost.
Ten Kobarid je asi dobrý, sú tam taky krátké túry prechádzky asi aj pre deti, k vodopádu. Kúpať sa tam dá v rieke Nadiži. Sú tam urobené také kamenné pláže a voda je na rozdiel od Soce znesitelna.
Do Bovca a ďalej už nie, to sú fakt hory.
Čo sa týka akvaparkov: pre trochu plavcov Ptuj ( ale sú tam aj bazény pre maličké deti). Alebo potom Catez on Savi, tam sú obr detské bazény s atrakciami asi tri (ale zas v Ptuji je 50 m bazén a skokanská veža). Neviem ako to tam je s prechazkami, okolo toho ptujskeho akvaparku vedie cyklochodník, v Catezi podľa mapy tiež niečo je. Ptuj je okrem toho krásne mestecko, myslím najstaršie v Slovinsku. Za návštevu stojí aj Maribor.
Inak presuny v Slovinsku sú jednoduché, je to všetko malé a hlavne väčšinou po diaľnici, ktorá nebýva až na výnimky okolo Ljublane upchata. Akurát do Cateze je to asi najlepšie vziať cez Chorvátsko. Pokiaľ budete môcť, vyhnite sa tunelu Karavanky, je len jednopruhovy a bývajú tam v lete príšerné zápchy.
Samostatná kapitola sú slovinské jaskyne, ale na to máš tie deti asi ešte maličké.
continuity jee, diky moc. Super tipy, naštudujem to. S jaskyňou nejakou som v Slovinsku rátala, Alica bude mať v lete už štyri roky, bude to ešte stále moc náročné?
betsey aha, myslela som, že je menšia. štyri roky, to určite zvládne, naša menšia mala štyri, keď sme tam boli prvý krát, ale budeš to musieť zaplatiť za pár rokov ešte raz,lebo si to nebude pamätať
. Ako prvú s deťmi asi Postojnu, vláčik a je fakt nádherná. Vynásob si demanovsku tak 10x. Ľudí milión, ale majú to fakt dobre zorganizované.
A je pri nej nádherný kemp, v lese s bazenom. Tam sú ešte dve jaskyne, asi ako naša priemerná, ale otvorené v úterý a v únoru, pretože su všetci v tej Postojnej. Ale inak stoja za to, keď sa trafíte do času, vstup jehněd v kempe, môžeš tam nechať muža s dětmi.
continuity v Postojné jsme (asi) byli jako děti po cestě do chorvatska. Jediné, co si pamatuju je, že nám polština (byli jsme s polskou skupinou) přišla hodně vtipná a pak ten vláček
Asi bych si to měla začít psát, protože slovinsko máme v dlouhodobém plánu taky.
continuity tak si ma navnadila, že už hádam nad inou alternatívou ani neuvažujem. Musím muža na to spracovať! Díky moc za všetky infošky
Evaeva teď je to tam tak, že když se trhnes od své skupiny, nic se nestane. A je to tak nejlepší, chodit mezi dvěma skupinami.
Makara Ty jo, musela bych se hodně zamyslet. Ale my jsme asi nic jiného než klasické turistické věci nedělali....My jsme tam byli jen na týden a to fakt stihneš ty turistické věci no. Jako já jsem jeden den dost pochodila po Jeruzalémě pěšky mimo ta turistická centra. Protože jsem šla do Jad Vašem a nejak selhala doprava zpatky:-D:-D Takže to byl asi jedinej neturistickej cíl to bloumání přes půl mesta běžnou zástavbou, naštěstí ta cesta nevedla přes tu ortodoxní část, to nám říkal jeden kluk at tam vůbec nechodíme a rozhodně ne já, ze mam takovej moc moderní vzhled a blbý obleceni.....vzhledem k tomu že na mě někdo plivnul z auta tomu věřím:-D. Mně se vlastně nejvíc líbilo, že jsme bydleli přes airbnb u místních,takže jsme se po večerech dost dozvěděli. Prvně jsme bydleli v takovém studentském bytě, kde nám hodně povídal kluk z Londýna, co si našel nějaké židovské předky a úderem dospělosti se tam přistěhoval, šel do armády a byl prostě v tlakovém programu asimilace by se dalo rict. Tak to bylo hodně zajímavé, protože on hodně studoval historii, tu aktuální situaci, byl prostě zapálenej. A v Tel Avivu jsme bydleli v centru u takových holek a to byly takové svetacky, ty nám zas řekly o tom moderním světě;-).
My jsme tam potkali pár, co tam jezdí x let, na několik týdnů v roce za nějakou kamarádkou. Tak ti měli tipu hromadu, fakt kde přesně si dát kávu v tom historickém centru, na kterej metr čtvereční se pomalu zaměřit, ale potkali jsme je chvíli před přesunem do Tel Avivu a už jsme to nestihli a všechno jsem to samozřejmě zapomněla. Ale určitě bych si vyhradila víc času na to historické centrum Jeruzaléma a víc to jako před tím nastudovala, abych věděla co přesně kde chci vidět. No závidím ti to, hrozně moc. Já jsem si říkala že bych tam mohla jezdit každej rok, bylo to skvělý a v tel Avivu jsou hrozně mili lidé, jakože se mi stalo že stačilo chvíli čumět do blba nebo vyjít z domu a čumět a už už nás někdo zastavoval jestli chceme pomoct, nebo na pláži se najednou někdo zeptal odkud jsme, a představil nám celou svou historii, jak přišel do Izraele, odkud jsou jeho predci....bylo to hrozně zvláštní v tomhle ohledu:-D.l. ale v Jeruzalémě jsou ti starší lidi místní zvláštní, ty bych jako přátelské neoznačila. Jenom jestli ti co se s náma bavili nebyli tajní, protože sambo to je takovej palestinec s nekonformním chováním už na letišti se jim nelíbil:-D:-D. On byl prostě všude napadnej, i na pláži si na něj plavčíci ukazovali třeba (to je nadsázka, byly hrozne vlny a on furt ve vodě někde vzadu, tak si na něj dávali pozor asi).
Makara Jo a žensky jsou hrozně hezky taky a velice, velice pěkne oblečený v Jeruzalémě, opravdu krásné šaty, krásné úpravene, ale to možná dělaly ty svátky, že bylo vidět že mají nějaka rodinná setkání a vycházky rodinné. Tak si s manželem to pokukovani dovolte navzájem, ať z toho něco máte!
Karja ty jo, díky za obsáhlý popis. No, budu muset něco nastudovat, ať pak nelituju, ze jsme byli kousek od něčeho, co jsem měla vidět. Zatím mám na seznamu Mrtvé moře, Jeruzalém a starou část Tel Avivu.
Makara Já bydlela dva týdny v Jeruzalémě, kousek od brány do starého města. Já myslím, že neuděláte chybu, stejně moc víc, než ty profláklé věci nestihnete. Nevím na jak dlouho jedete, ale možná bych zvážila návštěvu Petry, protože to je životní zážitek (aspoň pro mě to byl sen), ale zase jet do Jordánska samo o sobě mě moc neláká. Betlém je "must see", to je jasné. Jinak třeba se připrav na to, že i když je Izrael poměrně malá země, ty přesuny jsou tam docela na dlouho (a to my měli vlastní auto). Životní zážitek byla nedělní mše u sv. Jakuba v aménské čtvrti. Začíná hrozně brzy, ale stojí za to si přivstat. Kostel je otevřený jen během mší, takže jindy se tam ani nedostanete. Je osvícený jen svíčkami, byli jsme tam sami, jen s mnichy a má to úplně magickou atmosféru. Oni postupně přichází a zpívají a ve chvíli, kdy tam byli všichni a celý chór zesílil, tak tam dopadl první paprsek světla, nic podobného jsem nikdy nezažila.
Taky nevím, kdy plánujete jet, ale v létě je tam strašné vedro a třeba u Mrtvého moře jsme vydrželi jen tak do devíti do rána, pak už se to nedalo. Já mám hezké zážitky i z té Palestinské části, lidi tam byli strašně milí a vstřícní, ale chápu, že pro někoho už to může být trochu mimo komfortní zónu, dostat se přes všechny ty pointy a varování.
A v Jeruzalémě je zajímavá Zahradní hrobka, myslela jsem, že je to místo hodně známé, ale pak jsem zjistila že ne tak úplně. Je to jedno z možných hrobů Ježíše, vypadá dost autenticky a mají tam průvodce v češtině! :-)
Makara My jsme jeli několikrát autobusem Jeruzalém Tel Aviv a Jerusalém Mrtvé moře a přišlo mi to v pohodě. Na týden si myslím auto ani nepotřebujete My jsme měli úplně stejný plán co vy, ale byly svátky nejezdila doprava, takže v Tel Avivu jsme se vlastně nehli jinak než pěšky, ale bydleli jsme v centru a sambo se musel koupat a tím jsme zabili dost času:-D:-D Jinak se podle mě dá za týden stihnout dost. Betlém mě moc nelákal, to si myslím za ten týden uvidíte lepší věci, Petra mě lákala ale z toho týdne je to furt celej den a my jsme měli fakt z týdne 4 dny svátků a všechno tím pádem bylo mnohem komplikovanejsi. Spíš jestli ještě nemáte letenku, tak bych uvazobala o víc dnech. No a ty znáš biblické příběhy ne? Já jen z náboženství v útlem věku, takže nic moc v podstatě, tak to mě mrzelo, měla jsem si předtím dost načíst, pak by ten zážitek byl silnější. V Jeruzalémě jsme chodili na jídlo na takové náměstí v arabské čtvrti, to ti najdu na mapách večer, tam to bylo hustý. Z hlavního muslimského chrámu, kde chvíli před naším příjezdem byly velké nepoje, včetně úmrtí, se se ozývaly modlitby, do toho ti ortodoxní Židé tam běhali s rukama před ocima včetně dětí, ať z těch muslimů nic neviděj a do toho tam vojáci měli na zdi natlačeny nějaký Palestince a dělali jim osobní prohlidku.... A to bylo prostě vsechno v jeden okamžik a my tam se sambem s těma falafelama v ruce prostě jen cumeli....No fakt zážitek všechno.
Garfie Naši se před měsícem vratili z týdnu v Jordánsku a byli nadšeni. V Petře byli teda už podruhé, ale teď mimo ni objeli i nějaké antické památky, hrady (Karak) a byli se podívat na Kusej Amra, který objevil Alois Musil ( mimochodem naprosto nedoceněná postava, byl fakt dobrý). Prostě i to Jordánsko stojí za to.
Garfie v tom kostele to muselo být úplně magické, přitom mně by vůbec nenapadlo něco takového hledat.
Všem vám tu hrozně závidím zážitky minulé i budoucí. Nám letos Kodaň nevyjde, létají v blbou dobu, pro příští rok se budu muset pochlapit a něco vymyslet.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje