Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Tabea
7863 příspěvků moje polička 06. května 2022 21:12

Makara my taky takhle uvázli v Jeruzalémě. Palestinští řidiči ale jezdí, to nás zachránilo. Myslím, že jsme jeli nějakou dodávkou. 
Já teda z Izraele tak nadšena nebyla. Ani Izraelci mi nepřišli zrovna přátelští. Ve srovnání s Palestincema už vůbec. Jídlo ale super.

Nevim, jestli bych měla jiný dojem, kdybysme tam nebyli s čerstvě dvouletým a já v 7. měsíci. Že jsem neměla kapacitu nechat to prostředí na sebe působit.
Pobavilo mě, když jsme byli na večeři s bývalým kolegou a jeho ženou, tak se strašně vyděsili, když jsme řekli, že jsme jeli do Betléma autobusem. 

Offline Karja
44197 příspěvků moje polička 06. května 2022 21:22

Tabea Hele já si myslím, že v té přátelskosti bude rozdíl mezi Zidy a muslimy a taky mezi Jeruzalémem a Tel Avivem. V tom Jeruzalémě nekteri ti Židé byli fakt takoví až nevrazivi, a tím nemyslím ty ortodoxní ale takové běžné a zároveň ne ještě ,,mlade moderní lidi,, třeba ti prodejci na trzich, nebo prodavači v obchodech, jako tam se člověk ani necejtil příjemne. To skutečně jsme radši jedli u muslimů. V Tel Avivu byli milí všichni, jenže jak tam poznáš, kdo je kdo? To je uz strašne kosmopolitní město;-). 

Offline Tabea
7863 příspěvků moje polička 06. května 2022 21:29

Karja Jo, asi to tak bude. My byli v Tel Avivu jen krátce, mimo jiné teda s tím kolegou. Přišlo mi to tam i takový špinavý. Hotel byl drahej a celkem jsem se tam štítila. V Jeruzalémě tohle bylo lepší, ale ti lidi nepříjemný. Moje vzpomínky jsou ve stylu, jak chodil manžel na snídani první, po 15 minutách já se synem, něco jsme do nej nacpali a manžel s nim šel pryč, abych se najedla. Proste nevyspalej mateřskej & těhotnej mozek.

Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 06. května 2022 21:37

Tabea už se psychicky připravuju na cestu z/na letiště sdíleným arabským taxi, které jede, až se zaplní. Ještěže nás je tolik, že snad nebudeme dlouho čekat na další spolucestující.

Docela jsem se ponořila do plánování, jak mě zdejší cestovatelky nalákaly. Jen jsem teda trochu nervózní z těch útoků, co se letos tak nepěkně rozmohly.

Offline Tabea
7863 příspěvků moje polička 06. května 2022 21:49

Makara bude to super!

Offline Karja
44197 příspěvků moje polička 06. května 2022 21:51

Tabea Jezis, tak to máš úplně jiné vzpomínky! Jako Tel Aviv je hodně drahej, on je snad mezi top drahými městy světa. My teda bydleli přes airbnb v ,,gay-friendly apartment,, l....já to moc nechápala tehdy, třeba mi to někdo tady rozklicuje, ale když ty nabídky na airbnb obsahovaly toto spojení tak byly fakt výrazně levnější! Jako ze začátku jsem si říkala, jestli se jako teda od návštěvy něco nečeká, že bude taková otevřenejsi třeba:-D:-D. Ale my jsme jeli k takovým dvoum holkám s labradorem a nevypadaly že by teda od nás či kohokoliv jiného něco čekaly. No takže ubytování jsme měli levné, ale do restaurace bychom tam nešli, jedli jsme na trhu a venku na ulici v podstate v místním fastfoodu. 

Tel Aviv mi nepřišel teda špinavý vubec, byli jsme tam na městske pláži a ty mi obcas přisly v některých městech Evropy poměrně ekl, takže jako na ně nemivam moc velká očekávání. Ale tady to bylo čisté a i jako hezké....

To spíš to mrtvé moře bylo jako esteticky takovej propadák:-D a tam to bylo hodně drahé, vím že jsem tam koukala na nějaké džusy nebo tak, vyšlo to asi na dvěstovky, no tak jsem si dala řízek z domu do pitachlebu a hotovo...a pak jsem tak sebou sekla a dostala jsem nápoj z baru a i nejaci hodni lidé mi tam pak nosili pořád na deku nějaké ovoce a sušené datle:-D. (Nebojte se neviděli ten můj sendwich a ani si nemysleli, že trpím hlady)...No to jsem tady asi taky kdysi psala...Jak jsem tam sebou sekla, prostě jsem omdlela, tam je fakt hrozne klima a to bahno do toho, úplně to člověka zadusi a jako já to nevím, prostě se mi začalo dělat blbě, šla jsem si osprchovat to bahno radši, a pak se až probrala v hloučku lidi, nahoře nohy a mezi nima nějakej starší chlapek:-D. Ale sambo říkal, že něco takového ještě neviděl, že jako se mi tak podlomily nohy, on zavolal Help me, v setine vteřiny ho někdo odstrčil snad do třetí řady hloučku jakožto naprosto neschopnyho a jali se mě oživovat, asi tak půlka pláže:-D. Tak vidíš jací jsou tam hodní lidé!

Offline Karja
44197 příspěvků moje polička 06. května 2022 21:56

Makara Hele tak nám říkal nás spolubydlící, že my nemáme pro Palestince žádnou hodnotu, že z ublížení Evropanum by byly akorát problémy, o které nestojí. Že prý mají ty extremistické organizace vyloženě propracovaný systém finančních odměn, koho sundat. Nejvíc že jsou policisté a úřední osoby. A ještě mi říkal ,,no vy jste Evropani, navíc asi křesťani, nebo ještě hůř nevěřící,, no tak to nemáte vůbec žádnou cenu. Ale těžko říct, vím to prostě od jednoho člověka zapáleného Žida, kdoví co mlel! 

Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 06. května 2022 22:02

Karja tak v tomhle kontextu budu velmi ráda bezcenná.

Offline Karja
44197 příspěvků moje polička 06. května 2022 22:05

Makara Jj určitě! No hele nebála bych se, sice jsem teď postřehla v novinách, že to tam nějak víc rozjeli, ale myslím, že z našeho pohledu týdenního evropského turisty to nebezpečné není. Zas té tam nikdo neodgragluje na ulici, jsou tam prej dost tajní. Spíš je to třeba nepříjemné, když nastoupis do autobusu a prochází to tam voják...no asi vědí co dělaj. Ale my tam byli těsně po nějaké události, třeba to není běžná praxe. 

Offline Tabea
7863 příspěvků moje polička 06. května 2022 22:15

Karja no Jo, Tys testovala tu jejich přátelskost fakt mazaně.  My Mrtvý moře tenkrát odpiskali, myslím, že jsme četli nějaký blog, jak tam byl někdo s malýma dětma a velký špatný. Myslím, že to byl tenhle článek.
S bahnem mám zážitek z Modrý laguny na Islandu. Všichni se matlali, tak jsem se taky pomatlala. Málem mi to sežralo obličej. Naštěstí to byl den odletu. Vlasy se mi tam, navzdory kondicionéru, nepodařilo rozčesat. Tak jsem letěla domu s jedním obřím zacuchancem a obavou, že to půjde spravit jen strojkem. Nakonec to nějak spravilo půl lahve olivového oleje.

Offline Karja
44197 příspěvků moje polička 06. května 2022 22:27

Tabea Jo no, ani mi o tom bahně nemluv. Se tam tím všichni mazali, mně to bylo vyloženě takový nesympatický, ale pak mi říká jedna turistka, jak si to vozi domu a dává si to celý rok na obličej...tak si říkám ,,musím když jsem tady,, a jakmile jsem to na sebe napatlala, tak se člověku asi úplně jako ucpaly póry na kůži, už tak v tom pitomým tlaku se určitě ještě víc zhoršilo okysličování, hned se mi udělalo blbě a šla jsem to smejt a už jsem nedošla:-D. 

Máš pravdu, děti si tam vůbec nevybavují že by byly. Tak ona ta slaná voda, musely by si dávat fakt pozor a jako je tak fakt mnohem větší vedro a tak. Teď jeden známý trpí takovou určitou chronickou chorobou, dýchací cesty nebo tak, musí se poměrně dost ,,rehabilitovat nebo jak to nazvat,, nákladne jak na čas tak peníze,  tak mu lékařka doporučila, že nejlepší by bylo kdyby si našetřili aměsíc či dva v zimním období strávit s rodinou u Mrtvého more...Jako neumím si představit být tam celé dny, tam to byla prostě taková hnusná pláž v celkem bezútěšné krajine a vedle taková louze, ale Garfie byla i nize, třeba to tam vypadá líp.

Online Garfie
28246 příspěvků moje polička 06. května 2022 22:33

Makara To mi hrozně připomnělo moji mámu. Já ji pozvala, ať jede s náma, jeli jsme do Jeruzaléma na homeexchange a ona hrozně nadšeně, že jo. No a pak půl roku chodila k nám na kafe a vždycky už ve dveřích hlásila něco jako "před Zdí nářků zabili nějakého člověka" nebo "na Golanské výšiny zase doletěla bomba" a tak.  Já myslím, že to prostě jen podvědomě víc sleduješ. 

Tabea Jo, s tím autobusem do Betléma mám stejnej zážitek, bratranec tam byl s přítelem a prý je to prakticky neproveditelné. Tak já nevím, co je těžkýho na tom, sednout do autobusu a vystoupit. Ale oni teda měli hroznou smůlu, pořád je někde kontrolovali. My působili asi hrozně místně, roční dítě, čtyřletá a babička k tomu...nikdo nepočítal, že jsme turisti. :-) I když z Betléma nám ujel poslední autobus, to už trochu komplikace byla. 

Online Garfie
28246 příspěvků moje polička 06. května 2022 22:37

Karja Vůbec, to Mrtvý moře je strašný všude!  Já myslím, že chvíli se tam dá vydržet, když jsi v nějakém luxusním hotelu s bazénem, uděláš k tomu nějaký ten výlet do Ein Gedi, ale já bych to nedala. Pro mě je Mrtvé moře tak na dvě hodiny a stačilo. 

Jinak my tam děti měli, mladší ještě nechodil, starší tam vlezla tak do pasu a pálilo ji to, dál nešla. A nakonec to bylo dobře, protože jsem byla svědkem, jak si tam nějaké dítě protřelo mokrou rukou oči a takový řev jsem teda asi ještě neslyšela. 

Offline Tabea
7863 příspěvků moje polička 06. května 2022 22:41

Garfie on to ten nás kolega řešil z pohledu Izraelce. Pro něj byl autobus do Betléma nemyslitelnej. Ale jak říkáš, pro nás to bylo o tom nasednout a vysednout. Jo, po cestě jsou ty checkpointy a zeď s ostnatým drátem, ale jinak v pohodě. 

Online Garfie
28246 příspěvků moje polička 06. května 2022 22:43

Tabea Jo, tak to chápu, já tam mám vdanou kamarádku a když jsem po ní loudila rady, řekla mi třeba, že k Mrtvému moři je to z Jeruzaléma hrozně daleko, třeba dvě hodiny cesty. My tam byli za 30 minut, no pak mi došlo, že oni objíždí palestinskou část....

Offline Karja
44197 příspěvků moje polička 06. května 2022 22:45

Garfie Jj já si to právě říkala už tam, že být tam 14 dní bych nechtěla, je to tam hrozně bezútěšný. A natož teda dva měsíce. No to oni si nějaké ,,spa,, rozhodně nezaplati, už takhle musi řešit vypadly příjem, OSVČ, a chce jet s rodinou, sám ne. 

Online Garfie
28246 příspěvků moje polička 06. května 2022 22:50

Karja Tak to je blázen. Ale lidi tam tak jezdí hodně, jen právě myslím, že jsou v těch léčebných domech na jihu. My tam byli v létě, dala jsem se do řeči s nějakým pánem a ten říkal, že si myslel, že jsme místní, protože v létě tam nikdo jiný nejezdí, ale že v zimě je tam hlava na hlavě a pláž je úplně přeplněná, hlavně Rusy. No tak vidíš, teď když přestanou jezdit, možná bude levněji! 

Offline Karja
44197 příspěvků moje polička 06. května 2022 23:06

Garfie No zas na druhou stranu, ta jeho lecba je poměrně nákladná i tady v ČR, co jsem tak pochopila a možná zbytek rodiny pojede jen na chvíli. 

Offline moora
8662 příspěvků moje polička 06. května 2022 23:20

Moje oblibena fotka z Jeruzalema: norsky svetr s velbloudy

Offline Muslik
548 příspěvků moje polička 06. května 2022 23:31

Jordánsko velmi doporučuji, moje srdcovka, byla jsem tam třikrát vždy cca na dva týdny, nádherná je poušť Wádí Rum.

Izrael taky krása, starý Jeruzalém, tam vydržím bloumat klidně týden jenom ve městě, moje srdeční záležitost je  Accre/Akko malé přístavní město na severu nad Haifou, tam doporucuji vyrazit, z Haify je to jen přes záliv vlakem malou chvíli, ona i samotná Haifa je docela pěkná a na pohodu.