Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Karja
44197 příspěvků moje polička 04. května 2022 17:13

Evaeva A tak najdete něco jineho, když už máte takovou příležitost někam vyrazit...Co ten Stockholm třeba? 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. května 2022 17:23

Karja Kodaň jsem chtěla s dětmi, myslím, že by se jim tam líbilo:) V červenci máme pár dní s mužem sami pro sebe, to je fakt. Zatím oscilujeme mezi pěkným welness hotelem v Čechách a leteckým eurovíkendem Ale jak to tady čtu, tak se přikláním spíš k nějakému poznávání. Trochu problém je, že ta místa, co mě nejvíc lákají, volají po tom, strávit tam třeba týden, půjčit si auto,... No, musím něco vymyslet, červenec už není tak daleko.

Offline Karja
44197 příspěvků moje polička 04. května 2022 17:32

Evaeva No ale podle mě Stockholm je taky dobrý s dětma. Ale je to trochu drahé, ale počítám, že Kodan je na stejné cenové úrovni. Mají tam přímo ve městě spoustu dětských atrakcí a dětských cílů, ale ty zároveň nacerpas tu atmosféru města a pokoukas se po svých věcech 

Offline continuity
42333 příspěvků moje polička 04. května 2022 17:41

Evaeva už jsem to sem psala, Stockholm mi přijde s dětma lepší než Kodaň. I co se dopravy týče - metro, trajekty a taky muzea Vasa, Skanzen.

Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 04. května 2022 18:21

Garfie Karja teda, vy jste úžasný - tolik užitečných informací. Jedeme koncem června, tak s vedrem počítám. Ted už to vidím, že budu prosazovat aspoň jedno přenocování v Jeruzalemě. Už se vyskytly první drobné komplikace, jakže se dostaneme na letiště v pátek vpodvečer, když nejezdí hromadná doprava a není jisté, že se dá vrátit půjčené auto. Takže navrhnu protáhnout do neděle, když holky z parfu říkají, že 6 dní je málo.

S tou nefungující dopravou během šabatu a svátků je to docela adrenalin. Syn s kamarády taky úvízl v Jerzalémě, tak sháněl mezi místními spolužáky, kdo by pro ně mohl dojet. Já vás tady zpovídám, i když budeme mít privátního průvodce "zdarma" (co nás stojí, ten semestr se nepočítá), ale jak potřebuju mít v životě všechno pod kontrolou, tak se nedokážu plně oddat do péče svého potomka. Jeho způsob cestování a (ne)plánovaní mě trochu znervózňuje. Ale kupodivu zatím vždycky letadlo stihl.

Petru neplánujeme, protože nemám moc ráda cestování "28 zemí za sedm dnů" (nebo jak to bylo). Snažím se aspon o dvě noci na jednom místě, aby človek aspoň malinko nasál místní atmosféru. a jak píše brrr , dá se Jordánsko jet samostatně.

Offline Karja
44197 příspěvků moje polička 04. května 2022 18:47

Makara Tvůj syn studuje v Izraeli? No tak to je super! V Jeruzalémě buď přenocujte a nebo prostě jeďte dvakrát třikrát, ta doprava autobusy je fakt dobrá, jede to tam cca do hodiny a to pořád. Ale zas byste třeba přišli o večerní Jeruzalém a ten je moc pěkný, ty trhy a tak....

Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 04. května 2022 18:57

Karja je tam od února na Erasmu a v červenci končí, tak je to pořádná záminka tam jet. Už bude částečně domestikován (včetně překonávání checkpointů na palestinská území)  a na požadovaná/nejexponovanější místa pojede třeba počtvrté. Napřed s místními exchange studenty, pak s kamarádem, co se překvapivě pozval na návštěvu, potom s přítelkyní, která už má koupenou druhou letenku, protože jedna návštěva nestačila. Jo, jo. Přeju a závidím. Ono to dovolenkové cestování je něco jiného než několikaměsíční pobyt.

Offline Karja
44197 příspěvků moje polička 04. května 2022 19:33

Makara No to je ale hrozně šikovnej. Hele na jaké je škole, jestli to není tajny? Že se dostal? Já teda chodila na ČZU v Praze a tam se v podstatě jezdilo na dost kuriózní místa, myslím že i s nejakou izraelskou univerzitou mají teď smlouvy a v podstatě kdo se hodně zajímal, tak jel, nebylo to tak těžké jako na jiných školách, protože těch míst fakt moc. Spolužák byl v Korei a další spolužačka v Číně, na dva roky (?!) což by mě zajímalo co tam jako hledala, ale nepřátelily jsme se tak nic nevím, bohuzel. Další rok v Kanadě. Takze sice nic moc škola ale na tyhle vejlety to bylo dobry, kámoška studovala fakultu tropů a subtropů a ta teda byla snad všude, chudák:-D:-D, další kámoška z té fakulty byla půl roku v Chile, dělala tam i diplomku, navíc v nějaké laborce a i to nemohla dělat sama a říkala že to bylo strašne těžké ty chilský studenty nalákat na spolupráci, že jim prej musela koupit třeba do laborky plechovky piva, že jinak nechtěli vůbec dělat i když ji pomáhat vlastně ,,museli,,! 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. května 2022 19:37

Karja continuity do Stockholmu jsem nenašla levné letenky, ale ještě se kouknu.

Já už doma nadnesla plán, že za rok za dva vyrazíme do Dánska autem na nějaký roadtrip. No nesetkalo se až s takovým nadšením, ale řeknu, že ho to pořád vyjde líp než další dítě

Offline Karja
44197 příspěvků moje polička 04. května 2022 19:43

Evaeva To je skoda, dřív fakt levné byly, ale možná mimo sezónu. Třeba by ti poradila barbucha. Já bych fakt hledala. Je tam i spousta parků, v podstatě u moře, děti si tam vyhrajou,ale jako atmosféru pro dospělý to ma...No víš co, mě přijde že ono nadnest roadtrip a být jen jeden řidič, nic moc, taky bych nebyla nadšená:-D 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. května 2022 19:54

Karja my jsme tahle jezdili bez dětí, řízení tolik problém není. Spíš ty děti, resp. muž má problém s dětmi, ty by to daly i letos Za dva roky už budou velký, to bude úplně bez problémů, si myslím.

Mě ty severské země lákají, to určitě, i Stokholm by byl super. Ještě se zkusím po něčem podívat.

Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 04. května 2022 20:16

Karja dělá IT na MU v Brně. Jako mohl si vybrat "ekonomicky rozumější" destinaci. Byl přijatý i do Salcburku, ale když mu vyšel Izrael, tak bylo jasno. Teda kvůli kovidu zas tak ne, protože nebylo jisté, kdy pustí do země cizince, takže vízum vyřizoval na poslední chvíli a dostal ho celé dva dny před odletem. Jinak o nich ze školy jsou všude možně po Evropě.

Sranda je, že při zapisování předmětů týden před odletem zjistil, že na té jeho univerzitě vlastně na IT obory exchange studenty neberou. Takže si vyřizoval až po příletu výjimku u děkana Tak jste chápeš, že k jeho plánování mám trochu nedůvěru. 

jo, a platí to i teď, že kdo jen trochu chce, tak vycestovat může.

Neteř sjezdila kolik krátkodobých akcí a na semestr byla v Portu. Až na místě zjistila, že tam fakt není zrovna teplo a ten její program není v Aj. Portugalsky neuměla ani fň.  Taky dáreček. Ale absolvovala semestr online výuky a ty nutné kredity kdesi posbírala.

Tys byla kde?

Offline Karja
44197 příspěvků moje polička 04. května 2022 21:22

Makara Prosím te, já jako nemcinar byla v daleké Vídni! Ale já už měla samba a on jak byl dospelej tak se nemohl přenést přes nějakou větší odluku. Ještě jsem se ucházela o Berlín, tam bylo hodně kandidátu a pak o nejakou díru na severu Německa:-D Já jsem právě byla taková zaprdena na vejsce jakože odvahou tak dva roky pozadu.... Ale mně už ten Erasmus jako takový nebavil, sice odvahou pozadu, ale paradoxně na ten celý Erasmus už jsem byla stará. Škola měla poměrně dost mizernou úroveň, co se týká učiva a prostě už mě nebavil ten studentky život, už jsem jako přemýšlela dost o práci, ti ostatní cizinci tam byli třeba v druhaku, takže řešili spíš ty studentské zacatky. A dokonce jsem si to z roka zkrátila na půl, že radši dřív odstatnicuju a půjdu do práce:-D. No já už jela mentálně v tom svým duchodcovskym nastavení. 

Ale syn je fakt moc šikovnej, dostat se do takovéhle destinace je poměrně dost těžké. To víš že jo, všechno si nastuduj, já si myslím že on to třeba bude znát dost povrchně jakože turisticky, taky ho můžou zajímat jiné vevi...nevím jak jsi na tom s tou historii nebo křesťanstvím, ale něco si pocti. Protože mě to přišlo fakt fascinujíci, že jses na jedne vyhlídce, koukneš vpravo a tam Ježíš dělal tohle, koukneš o kousek dál a tam zas David s Goliášem, a otočíš se o 10 stupňů a tam zas něco jiného, všechny ty důležitý okamžiky historie jsou tam naservírovaný....takže mne vadilo že to znám tak jentak vágně a lovim někde z hlouby pameti to náboženství z prvního stupně základky! Já jsem předtím četla dost knih od izraelských autorů, ale to bylo o současné situaci a tohle mě vůbec nenapadlo se předtím trochu dovzdelat.....

A mimo tu dávnověkou historii je tam to muzeum holocaustu, tam třeba sambo řekl že nejde a bylo to docela silný, tam i ty lidi docela brečeli a tak.  

Offline Jos
příspěvků moje polička 04. května 2022 21:38

Karja Hele nechces svrhnou z trunu Ziburu? Ze bys psala cestopisy. On je marnej a pritom jak se prodava. Ty tvoje prispevky ctu skoro s popkornem . Jinak ja nebyla nikde. Jenom na mesicni stazi na Urale. Behem prazdnin. Trochu toho lituju, ale my meli na vyber (Erasmus) jenom zeme s pro me trochu pochybnou urovni zdravotnictvi (plus protazeni studia included) nebo v nemcine a to uz jsem skoro neumela. Jinak kamaradka si vzala toho tveho krasneho izraelce. Fakt fesak, inzenyr, dite, svatba. No a vyklubal se z nej dost magor a agresor. Takze si vaz samba!

Offline continuity
42333 příspěvků moje polička 04. května 2022 21:41

Makara syn je teda šikovný.

Nevadí, že to lepí na poslední chvíli, hlavni je, že v tom prepluje. To je super schopnost, to se mu bude hodit. 

Online Garfie
28246 příspěvků moje polička 04. května 2022 21:53

brrr  No já teda zrovna letos v zimě o tom Jordansku taky uvazovala, ale spis tak prakticky "je to blizko, je to levne, je tam teplo...". :-) Celkove to ale nemam mezi nejakymi prioritami, tak rikas prehodnotit? ;-) 

Letos tam byli znami, ale jako hodne luxusne, nejaky futuristicky glamping v pousti a tak, dost jsem hledela, jakym zpusobem se tam da cestovat. 

Evaeva Ja mam vzdycky hroznou radost, kdyz se mi podari objevit neco takoveho. Uz ani nevim, kde jsem tu informaci vystarala, ale hrozne jsem tam chtela, pamatuju, ze jsme tam sli brzo rano v den odletu, takze uz to fakt bylo takove "navic". 

Offline Karja
44197 příspěvků moje polička 04. května 2022 21:54

Jos Jako víš co, já zas moc necestuju, fakt hrozně málo, naši nás nikam nebrali, takže jsem pak využila jen málo let kdy už jsem měla peníze a neměla děti:-D. Jako pak jsem viděla třeba v práci, že ti moji vrstevníci už žijí a cestují fakt úplně jinak. A upřímně me ty destinace mimo Evropu ani moc nelákaly. Ale tak mohl by mi to Zibura vypravět a já bych mu to přepisovala, určitě se už vydal z kapacit.... 

Hele to mi tak taky často přišlo, že ty náročnější školy nebo školy s nějakou úrovni nemají moc na výběr a na hnojarne se dal paradoxně sjezdit svět:-D:-D. I mi přišlo že nějaký vykukove na to přišli dřív a sli tam vyloženě kvůli tomu, prostě čerpat z těch trochu mimostudijních možnosti! 

No jasně jako sambo je v pohode a co je na něm v nepohode, tak to jsou věci s kterýma žena umí pracovat, jen já jsem asi neschopná! Zrovna dneska mě ujistoval dost přesvědčivě že se mu líbím jenom já, my totiž máme v ulici značně promiskuitní sousedku, co je taková žhavá, tak jsem mu k tomu něco říkala, tak se mu prej nelíbí. Sambo je tady cizí, to je pro ty venkovanky, kde se to misi jenom mezi vesnicema, proto jsou v sousední vsi už po generace pihovatý a nemůžou to ze sebe sklepnout, takže jakejkoliv ksicht z vedlejšího okresu je dost lakavej! Takže sice se teď tváří čestne, ale říkala jsem mu, že bude někde v alkoholem opojení a ona je taková lačná....musím to hlídat. No to jsem odbočila, ale přijde mi to jako zajimavej poznatek v mém nudném světě a nemám ho s kým sdílet:-D:-D 

Offline Karja
44197 příspěvků moje polička 04. května 2022 21:56

Garfie Hele sambo měl kolegu, velkého cestovatele a jeho nejoblíbenější zemi bylo Jordánsko, jezdíval tam pravidelne, že pro něj má nějaký kouzlo, tak se nad tím zamysli ještě! 

Offline Jos
příspěvků moje polička 04. května 2022 22:02

Karja Ty jsi bozi . Pribuzenska plemenitba u vas na vesnici a vilna sousedka . Ale trochu to znam, z vesnice kde meli prarodice chatu ( rozumej Prazaci!) byl muz jedina naplava bez pribuzenskych vazeb a klofla jsem ho ja . No a pak se zjistilo, ze nase matky jsou ze stejne (jine) vesnice...Je to tezky proste najit kvalitni geneticky material. Ale to jsme uz hodne odbocily a zpet k cestovani. Kdybych mela co...no letime na tu Mallorku. 

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 04. května 2022 22:06

Garfie No, našim už pomalu dochází ty destinace a přichází věk, tak se začínají lehce přeorientovávat. To byla nějaká rychlovka jen na týden s cestovkou, ale byli moc spokojeni. Myslím, že ty máš na Jordánsko ještě čas, tam uz to asi moc neuteče.