Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Manuka
647 příspěvků moje polička 14. února 2024 00:01

Minulý týden jsme strávili svátek (Waintangi day) opět na pláži. Kluci se vyřádili v moři i když já jsem spíš, vzhledem k teplotě vody, vyhlížela plovoucí ledovce. Myslela jsem, že mi mořský vzduch doléčí kašel s kterým jsem přijela. No místo toho jsme večer jeli na pohotovost. Doktor to vyhodnotil jako začínající zápal plic a až teď po týdnu na atb se začínám cítit líp. Ale zase jsem měla velmi dobrou zkušenost s pojišťovnou a rychlostí refundace

Online Garfie
28248 příspěvků moje polička 14. února 2024 02:29

Manuka No to je pech! Doufám, že ti bude brzy lépe, jak dlouho tam budeš? 

A jaké vlastně mát počasí, nemělo by vrcholit léto? 

Offline Manuka
647 příspěvků moje polička 14. února 2024 03:44

Garfie jsem tu na 6 týdnu takže teď asi v polovině. Jsou tady celkem obvyklé rychlé a velké změny teplot. Všechno ovlivňuje stále vanoucí chladný vítr od moře. Tenká ozónová vrstva způsobuje že slunce pálí intenzivně ale když ho překryje mrak rázem je zima. Takže oblečení moc vychytat neumím. Ti moji jsou už otužilí a jen tak něco je neporazí

Dneska není na obloze ani mráček takže je 30 stupňů. Když se zatáhne je třeba o 10 míň. 
Naši bydleli prvních 8let na severním ostrově v okolí Hamiltonu. Tam bylo podnebí víc tropické. Často pršelo, slunce se střídalo s lijáky. Prostě Hobitín

Teď bydlí v Christchurch a je to úplně jiný svět. I když u moře, je tady mnohem větší sucho. 
Před chvili jsem šla pro kluky do školy a vyfotila lesní požár který se vzhledem k větru rozšířil během pár minut. 

Online Garfie
28248 příspěvků moje polička 14. února 2024 06:09

Manuka To je zajímavý, vůbec jsem netušila, že jsou tak běžné tak velké změny! 

Offline Gatita
8551 příspěvků moje polička 18. února 2024 16:32

Na kveten mame letenky do Amsterdamu. Vim, ze se tu AMS resil hodnekrat, ale budu vdecna za nejake tipy. Budem mit malo casu, jen dva cele dny.  Chci do 3 konkretnich galerii, tak zbytek programu uz bych uvitala nejaky nenarocny...nejakou plavbu kanalem nebo neco podobneho, co se vam libilo? A budu moc rada i za prakticke rady. Do galerii je asi dobre mit vstupenku predem, s tim pocitam. Koukala jsem i na nejakou city card, vypada skvele, ale byla by to asi zbytecna honicka. 

Offline 999
19625 příspěvků moje polička 18. února 2024 16:38

Gatita V Rijksmuseu je výstava Franse Halse, taky se na ni chystám. 

Offline Gatita
8551 příspěvků moje polička 18. února 2024 19:40

999 uz se moc tesim:) 

Offline 999
19625 příspěvků moje polička 18. února 2024 19:55

Gatita Já taky :-)

Offline slniecko admin
19461 příspěvků moje polička 18. února 2024 22:38

Gatita tie plavby kanalmi su fajn, vselico uvidis, nieco sa dozvies, vacsinou prevezu aj zalivom, a lodky odchadzaju tak pravidelne, ze to takmer ani netreba planovat dopredu.

Co je ale dobre vediet, ze spravny Holandan uz po piatej ani prstom nepohne, takze sa velmi neda ratat s programom potom (teda mimo nightlife samozrejme). Sj tie lodky myslim posledne jazdy si tak okolo stvrtej.

Offline Gatita
8551 příspěvků moje polička 19. února 2024 06:38

slniecko dekuji! 

Offline lemon29
181 příspěvků moje polička 19. února 2024 12:21

Ahojte, mňa by zaujímalo, ak by ste vedeli poradiť, či dať Dubrovnik na 3 dni alebo sa oplatí aj na týždeň s tým, že pôjdeme ďalej (na juh alebo na sever Dubrovnika, zatiaľ vôbec nemám plán). Mimo Dubrovnika by som chcela potom už viac kúpania, neviem či sú tam nejaké pláže, kvôli ktorým sa oplatí predĺžiť výlet?

Offline stes
9029 příspěvků moje polička 19. února 2024 12:42

lemon29 týden uplně v pohodě, okolí je krásné a je tam co vidět. Červen nebo září. 

Offline Kammila
750 příspěvků moje polička 19. února 2024 14:34

lemon29 určitě klidně týden. A výhodou je, že ač Chorvatsko tak tam zas až moc Čechů nepotkáš. Většina jede nanejvýš po Makarskou. Jinak my byli i v Cavtatu (to je ještě o pár km dál) a taky se nám tam líbilo.

Nevím jestli chcete autem, dá se i přímý let z Vídně a jsi tam za chvilku (nevím teda z které části Slovenska jsi). Většina taxi má pevné ceny z letiště, k různým zajímavostem atd - dá se tam v pohodě i bez auta. Klidně mimo i do Mostaru atd

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 19. února 2024 19:50

Krátký fotoreport. Z Kolosea mi brada nepadla, větší dojem dělá na fotkách (ale byla jsem už v Arles a v Pule, tak třeba proto?). Co se mi naopak libilo hodne je Palatinsky kopec a Fórum Romanum, klidně bych se tam toulala cely den s tou rozšířenou prohlídkou. 

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 19. února 2024 19:55

Must have jsou římské kostely, to jsem si fakt užila. Hlavně v tomto období jsou tam ještě betlémy a to je fakt nádhera. 

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 19. února 2024 19:55

A kostel ze všech kostelů nejkostolovatejsi.

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 19. února 2024 19:59

Ischia dost dobrý, vědět co vím teď, zůstaneme tam déle.

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 19. února 2024 20:03

Ale v létě na týden bych tam asi nejela, pláže jsou malé a nádherné, ale musí tam být hlava na hlavě. Dělají tam takového signature kachličky 

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 19. února 2024 20:06

obecně si neumím představit, co se tam děje v sezóně, protože Řím plný lidí už tak, Vatikánská muzea a Koloseum bylo zoufalství (až na Pinakotéku a papežské apartmány, které jsou bokem od hlavní trasy). 

A vlivem nedostatečného plánování jsme se nedostali do Sansevera v Neapoli a to me mrzí hodně.

Offline continuity
42335 příspěvků moje polička 19. února 2024 20:14

Na Ischii jsou zajímavé ty Fumaroly. Jedny prameny jsou u moře, pod skalou to dělá tůňky. domácí tam chodí s kyblemi a tu horkou vodu  si ředí.

Když vám to nenaredi pod tadk m, da se v moři sedět jak ve vířivce. Navíc jak se ta voda vlnami míchá, je to chvíli horké a chvíli studené. Fotogenické to moc nebolo.

Druhé zajímavé místo je na pláži, kde pramen vytéká do písku a ten je horký. To je fajn na zahřátí po koupacce v moři (nebo teče i do moře, přišlo mi to míň studené než jinde) Vedle rekonstruovali nějaký hotel a celá stavba se chodila koukat na ty debily, co se únoru koupou.