Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline monis
1607 příspěvků moje polička 21. července 2024 22:21

rasaNori já byla v Pobaltí za bezdětna, takže dětský program neporadím ale je to moje srdcovka Talin je takové klasické historické město. Nejzajímavější mi tam přišel Linnahall. Jinak v létě v Estonsku může být fajn Parnu přezdívané "summer capital", kde to v létě údajně neskutečně žije, konají se tam festivaly a koupačka. Já tam byla na podzim a bylo tam cca 5 lidí, takže to znám jenom z vyprávění. Pokud máte jen 4 dny, tak bych se vykašlala na ostrovy, až tak zajímavé to tam není.  Narvu vynechat, je to tam děsný.

Jinak v obchodě si hlavně nakupte kohuke, děti budou nadšený

Riga je krásná, určitě nevynechat. Je to sice Paříž severu, ale největší dojem na mě stejně udělal Riga Central Market v bývalých hangárech na vzducholodě. Tam najdeš úplně všechno od Azerské pekárny, přes ruské speciality s vysušenýma rybama po stánek, kde visí asi 300 druhů igelitek s kočkama můžeš tam nakoupit originální suvenýry. Hned vedle je Stalinský věžák, je to celkově zajímavé místo.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. července 2024 22:54

Dnešní highlighty: Nejvýše položený klášter v Evropě (v pozadí Stubaiský ledovec)

Volně se pasoucí koně 

A hory

Offline brrr
12260 příspěvků moje polička 21. července 2024 23:06

Evaeva Paráda

Offline Muslik
545 příspěvků moje polička 21. července 2024 23:29

Sbírám tipy co vidět aktualne příští týden v Gdansk, Sopoty, Hel a libovolné okolí. Nebyl jste někdo nedavno? Dcera jede s odvážnými prarodiči do Alp, tak rodičove se rozhodli pro autotrip na sever. Klidně si užiju jen to, že si zaplatím dobrý hotel a snídaně, ale přeci jen bych něco i ráda omrkla, byla jsem tam naposledy před ehm asi 25 lety

Offline Potrefenáhusa
38520 příspěvků moje polička 21. července 2024 23:55

monis

v tom vezaku, myslím, ze mu tam říkají Stalinuv dort, sídlila (doufám, ze ještě sídlí) v některých patrech akademie věd a dalo se tam vyjet zdarma výtahem a byl odtamtud dobrej výhled na město. 

Offline rasaNori
8796 příspěvků moje polička 22. července 2024 05:31

monis Potrefenáhusa díky, vše doma zminuju, muž tam taky nikdy nebyl:)

Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 22. července 2024 07:16

Muslik Gdaňsk - vylézt na některou kostelní věž  (třeba S. Nicholas), lodí na Westerplatte (hlavně kvůli přístavu:-), National Maritime Muzeum, Centrum Solidarity a hlavně Mariacka ul. (asi 150 krámků s jantarovými šperky a cetkami).

Jste-li vege, tak restaurace Manna68.

Offline continuity
42325 příspěvků moje polička 22. července 2024 07:24

Muslik cestou se stavte na oběd v Toruni. 

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 22. července 2024 07:44

Muslik gdansk je moje srdcovka, urcite doporucuju vylezt na vez toho nejvyssiho kostela na kraji mariacke ulice... pred 10 lety to byla docela dobrodruzna zalezitost, schody vedou podel zdi a mezitim je prazdno. Urcite doporucuju muzeum solidarity a pak westerplatte je hodne silne misto. Jetsli si ji chces uzit z historickeho hlediska (pro me treba duvod cislo jedna, mam rada valecnou historii), lepsi nez lodi je jet busem, jezdi od hlavaku. Autem tam muzou bejt preplneny parkoviste.

Hel je super, jen pres leto dost prelidnenej, v lete se vyplati jet tam lodi nebo autem a hledat radsi parkovani, protoze kdz jsem videla narvany nastupiste, vlakem bych to neriskovala. Na helu me nejvic bavilo fokarium a pak obranne pevnustky. Na jare jsem na hel plula z gdansku a byla to super plavba. V lete s tim ale nemam zkusenost, to asi bude plnejsi.

gdyne je moc fajn pristavni mesto na prochazky, jsou tam dve muzejni lodi, obe me bavily + vojensky martitime muzeum. V pristavu je spousta stanku s obcerstvenim, hlavne super rybi speciality. Vyplatilo se mi okouknout, kam nejvic mirili namornici. Dovedlo me to k takovejm dvema babkam, kde jsem byla moc spokojena.

sopoty treba mne osobne prijdou jako kyc a nuda, ale to molo je za hezkyho pocasi fajn na prochazku.

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 22. července 2024 07:46

Victoriaa další

Norsko bylo skvělé až na poslední dlouhý přejezd z Malmö do Čech (včetně trajektu do Rostocku).

Jelimjsme po trase Oslo, Preikestolen, Bergen, Geirangen, Kristiansund, Trondheim, Malmö.Ubytování v apartmánech nebo chatách, tři řidiči ze 4 účastníků, dva týdny. 1-2 noci na každém místě. Ubytování zamluveno půl roku dopředu.

Nadchlo mě muzeum Framu, botanická zahrada v Bergenu, horská krajina, skanzeny (Vos a Trondheim). Je to tak obrovská země, příroda ohromující, ale nestihli jsme žádné pořádné túry v horách.

Horami jsme projížděli potzv. scenic road a stavěli a kochali se všude, kde se nám líbilo. Na Atlantické cestě manžel rybařil, vytáhl mořského ďasa, který mu přerval vlasec a uplaval.

Geirangen jsme zhnuseně opustili - narváno lidma ze dvou obřích lodí. Ani jsme se nepokusili zaparkovat.

Nevím, jestli je taková rychloauto dovolená pro každého. Dcery, které jely s námi, jsou už dospělé. Skanzeny a muzea je baví taky. U stěny trollů jsem se setkala v kempu s kamarádkou, která byla na zájezdu s cestovkou. Letecky. Byla na raftech, šla po ledovci. Napostá bomba! Ale čas měli naplánovaný na minuty. Nás baví jít si ráno do pekařství, večer se jít projít k řece. Jedno z nejlepších odpolední jsme prožili v Trondheimu: koupili jsme si pivo a chipsy, povalovali se u moře, koukali na lodě a šli si zaplavat do Trondheimfjordu.

Fotky přidám později. Musím do práce. Složenky se neptají.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 22. července 2024 08:15

Archivářka krasny zazitky. Na fotky se moc tesim

Offline brrr
12260 příspěvků moje polička 22. července 2024 09:23

Archivářka Nevím, jak dlouho jste byli v Oslo,ale námi bylo jako největší higlight vyhodnoceno saunování v Oslofjordu.

Jinak v Norsku jsem byla poprvé s našima v 93, jeli jsme na tři týdny favoritem.

Offline letfenixa
10806 příspěvků moje polička 22. července 2024 09:39

Evaeva naším highlightom v sobotu bol kombajn

Offline monis
1607 příspěvků moje polička 22. července 2024 09:47

rasaNori jeste me ted napadlo, ze kousek od Talinu jsou jeste Jagalla vodopady, pokud tam budete,tak to stoji za videni.

Offline Jos
příspěvků moje polička 22. července 2024 10:14

Muslik Jo potvrzuju Torun, porad mi prijde hezci i nez spousta italskych mest. Hlavne vecer. Jeste Malbork zvazte. Na Hel jsme si dojeli vlakem a prosli se po promenade. Gdansk neporadim, tam jsem to objeli a bacha stavi tam nove silnice, takze loni byly docela velke kolony. 
Edit. Posledni tyden v srpnu uz na Helu moc lidi nebylo, ale asi to bylo horsim pocasim. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 22. července 2024 10:47

rasaNori Já se z Rigy teď vrátila, nevím úplně co s dětma, ale celkově je to dost příjemný a přátelský město. Ve Stalinově dortu jsme nebyly ale krásný výhled je i z věže Sv. Petra v centru. A úplně super je knihovna, dole je perfektní interaktivní výstava a dá se taky vyjet až nahoru, výhled je tam krásný, jen je to celé za sklem. Hezký pro děti by mohlo být i sklepení u Černohlavců a ty si můžeš na prohlídku v patře vzít prosecco. :-) Jsou tam projíždky lodí, v parku se dá půjčit i šlapadlo. Kousek od Rigy je i skanzen, kam jsem chtěla, ale nestihla, to by možná taky mohlo být fajn. 

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 22. července 2024 11:34

brrr byli jsme tam den a půl. Sauny se nám strašně líbily, ale zrovna bylo hrozné horko i bez sauny. A den s hnusným počasím spolkla muzea.

Offline Lenka22
2601 příspěvků moje polička 22. července 2024 12:57

Mě v Oslo nejvíc nadchly 3 muzea - Kon Tiki, Fram a Muzeum Vikingů, všechno díky četbě z dětství :-)

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 22. července 2024 13:04
Reakce na Lenka22:

Mě v Oslo nejvíc nadchly 3 muzea - Kon Tiki, Fram a Muzeum Vikingů, všechno díky četbě z dětství :-)

​Vikingové jsou momentálně v rekonstrukci. To jsme litovali dost.

Offline Sweet Potato
39929 příspěvků moje polička 22. července 2024 13:05

Evaeva Paráda