Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Makara
3569 příspěvků moje polička 29. října 2024 23:08

Adinahezký! Má to už adventní armosféru.

Offline stes
9015 příspěvků moje polička 30. října 2024 05:19

Adina to je kouzelná fotka, mám podobnou zarámovanou, domky takhle v noci vyniknou víc,než ve dne.

Online Tabea
7852 příspěvků moje polička 30. října 2024 09:49

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 30. října 2024 10:50

Archivářka jee, zrovna včera jsem si tam koupila letenky, letím za 10 dnů, tak když tak dej nějaké tipy, co, kam, jak...

Online continuity
42328 příspěvků moje polička 30. října 2024 10:51

Tabea

To je vždy baví ty mrakodrapy au toho příroda. Kde to je?

Offline stes
9015 příspěvků moje polička 30. října 2024 14:24

continuity Dubaj...

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 30. října 2024 15:06
Reakce na Mermaid:

Archivářka jee, zrovna včera jsem si tam koupila letenky, letím za 10 dnů, tak když tak dej nějaké tipy, co, kam, jak...

​- zkontrolovat předpověď počasí a počítat s teplem. Teď bylo přes den i 25 a město je rozpálené

- vykašlat se na většinu kašen - celé město se chystá na Svatý rok 2025, takže se kašny rekonstruují a jsou obalené lešením a plexisklem, stejně tak některé obelisky a sochy na Kapitolu.

- kontrolovat otevírací dobu kostelů - někde je přes poledne zavřeno.

- lístky do galerií a muzeí mít koupené předem, pokud ještě budou nějaké volné

- koupit si jízdenku na MHD na víc dní. My měly 72 hodin a vyplatí se to bohatě (18 euro)

- do sv. Petra si jít stoupnout do fronty hodně brzy ráno (a v neděli tam nejezdit vůbec)

- neletět s Wizzair (v létě nám let úplně zrušili, teď jsme při návratu měli zpoždění 2 hodiny)

Zatím ten můj eleborát vypadá jako odpuzovačka cestovatelů do Říma

Botanická zahrada je úžasná, 5 euro, poletující papoušci, nádherné stromy.

Na Španělských schodech v 8 ráno je minimum lidí.

Z Piazza Garibaldi je nejlepší pohled na Řím a jede tam MHD.

Žabí fontána (viz foto) je skoro tak dobrá jeko želví fontána. A koupali se v ní Beatles.

Zmrzlinárna kousek od Pantheonu Della Palma má obrovský výběr a je prostě nejlepší.

Město je nádherné, je pořád na co koukat. Byla jsem před 19 lety a vrátím se, jen co pomine Svatý rok.

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 30. října 2024 15:11

Výhled z botanické zahrady

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 30. října 2024 15:14

Bárka jako jedna z mála zakrytá zatím není

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 30. října 2024 15:55

Archivářka ja se do toho Rima taky asi musim vratit! Kdysi jsme ho spis probehli nez prosli, skoro jsem se doma musela podivat na fotky, kde jsme to vsude byli. 

Jeste bych pridala tip spojit Petra s Vatikanskym muzeem, kde se konci Sixtinskou kapli. Tou se da do kostela projit a nemusi se stat fronta na vstup na namesti.

Offline 999
19616 příspěvků moje polička 30. října 2024 16:50

Kokoska Ale jenom pokud jsi drzá :-). Nebo máš skupinového průvodce.

Offline 999
19616 příspěvků moje polička 30. října 2024 16:54

ArchivářkaŘím je prostě jedna velká nádhera :-).

Offline 999
19616 příspěvků moje polička 30. října 2024 17:00

Mermaid Já ještě doporučuju tenhle kostel, každému ho nutím :-). Je na blbém místě, otevřeno jen přes poledne, ale pro mě srdcovka :-).

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/San_Carlo_alle_Quattro_Fontane

Online Tabea
7852 příspěvků moje polička 30. října 2024 17:05

continuity je to Ras al Khor. Hnízdiště ptáků v Dubaji. 

Offline stes
9015 příspěvků moje polička 30. října 2024 17:18

999 My prošli sami,ale je to už 6 let,tak nevím,jestli nezpřísnili.  Jinak já byla nejvíc okouzlení interiérem Santa Maria Maggiore. Bydleli jsme skoro naproti,takže jsem tu zlatou nádheru viděla každý den zvenku i zevnitř, protože jsem tam prostě musela denně nakouknout. Myslím,že tam zase budu muset.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 30. října 2024 17:37

999 a hlavne kdyz jedna neni blba. Nam to tenkrat pruvodkyne rekla, ze muzem, ovsem ja jsem si sla nejak svym tempem nezavisle na skupine a pak  tam v kapli bylo pomerne malo lidi, ja jsem prave nebyla drza a jako blbka jsem to pak cely venkem obchazela. Ale nejak jsem se pak vetrela dovnitr Petra pres celou frontu, to uz si ani nepamatuju, jak se mi to povedlo.

Offline 999
19616 příspěvků moje polička 30. října 2024 17:51

Kokoska Já jsem vloni čekala na nějakou skupinu, abych se přifařila a oni přišli Korejci :-)). Ale já se tvářila tak korejsky, že jsem s nima prošla :-).

Offline 999
19616 příspěvků moje polička 30. října 2024 17:53

stes Santa Maria Maggiore je taky moc krásnej. 

Jinak já šla i po cestě soch, hledala jsem Mojžíše, Extázi sv.Terezy a další.

Offline 999
19616 příspěvků moje polička 30. října 2024 17:58

Vrátila jsem se z Londýna, byl to super pobyt, fakt spousta zážitků. Ale bylo to trochu poznamenáno tím, že člověk, se kterým jsem tam byla, nejí. Nakonec jsem to nějak rozdýchala a mohla si uvědomit, že Londýn není pro turistu zas tak drahý, když nevysedává po restauracích :-).

Offline Malvin
1643 příspěvků moje polička 30. října 2024 21:07

Já se vracím že slunečné Itálie. Bologna, Ravenna, Florencie a Parma. Ve Florencii jsem byla asi po 10 letech a do mého oblíbeného kostela Santa Croce stále chodí málo lidí; naopak fronta na Duomo se táhla až za chrám - šílenci. Ravenna byla krásná a turistů přiměřeně. U žádného kostela a baptisteria nebyla fronta. Nadchla mně Parma. Ty fresky v Duomu a baptisteriu jsou bezkonkurenční. Bologna má opravdu sluneční atmosféru. Do komplexu kostelů San Stefano jsem musela dvakrát. A překvapivě se v žádném kostele neplatilo. I ceny do muzeí nepřekračovaly rozumnou mez (3 eura za pitevní sál a knihovnu; 10 eur za hodinovou věží a městské sbírky).

Jen ty italské postupy. Lístky do muzea si můžete koupit v pokladně, ale když chcete muzeum a věž, musíte online. Oba vstupy se nacházejí na jednom patře, asi 10 kroků od sebe, pokladna do muzea je asi 20 kroků. Když si koupite u vstupu na věž online lístky a chcete pak jít do muzea, nestačí ukázat elistek, ale musí se jít do prodejny lístků a vyměnit za papírovou vstupenku. A v půlce výstupu na věž je stolek, u něho dva lidi, co jim musíte podepsat, že na věž jděte na vlastní nebezpečí. Proč se nepodepisuje už dole, kde stojí chlapík, co každému vykládá, jak si koupit online lístek, nevím.