Sweet Potato tyjo! to musí být ráj ![]()
Cestování
Díky všem za rady a tipy.
Victoria Děkuji, pochopila jste moje pohnutky při výběru, kam cestovat, správně. Překvapilo mě, co jste napsala o Paříži. Dcera si ji přeje, ale já ji okamžitě vyřadila z výběru pro domněnku, že tam taky nebude k hnutí. A teď mi tedy opět vrtá hlavou.
Lilly_Ku K Barceloně mám velmi nostalgický vztah. Byl to můj první výlet do zahraničí bez rodičů, předtím jsem viděla jen Vídeň a Budapešť. Mám na ni krásné vzpomínky a dceři bych ji ráda ukázala. Ale právě by mi přišlo líto se vyhnout místům, kde jsem byla. A byla jsem právě na těch nejvíc atraktivních. Ale hlavně, co je nejdůležitější, dcera si už sama vyhledává, co chce vidět tam, kam jedeme. A je mi naprosto jasné, že by ta největší lákadla Barcelony vidět chtěla. Což chápu. Prostě ta Barcelona u nás momentálně opravdu ne. Ale děkuji za tvůj návrh.
Ounz To jsem ráda, že Hamburg doporučuješ. Tam se vypravíme časem určitě, chce tam i neteř. S dotazy na tipy se na tebe moc ráda obrátím. S Berlínem jste mi s Lilly_Ku poradily moc fajn.
cetla jsem nedavno zajimavej clanek, shrnuti bylo "cekate, ze turismus zmeni vas, pritom zmeni predevsim mista, kam cestujete", a to bych teda podepsala.
To jsou výstižně napsané moje pocity.
notna dneska jsem narazila na clanek, kam jet do mensich mest:
https://www.theguardian.com/travel/2024/nov/08/readers-favourite-small-cities-in-europe-city-breaks
baltik Děkuji.
Sweet Potato Vanilka, vanilková! Měla jsem ji doma, ale při nejlepší péči nikdy nevykvetla a chutnala stejně jako gardénie, vlnatce.

V březnu tu cyklón sejmul dva dost důležité mosty. mosty
notna Samozřejmě, že můžete mít smůlu a Paříž bude z nějakého důvodu narvaná. Anebo to, co se mě zdá ok, tak vám už bude připadat příliš:-) Ale přesto si opravdu myslím, že se ti turisté opravdu více rozptýlí. Každopádně v Louvru budou davy vždycky. Pokud na tom netrváte, tak tam bych asi ani nešla. Ale na Monetovy lekníny určitě ano. Hodně se toho určitě dá rezervovat předem na konkrétní čas. Paříž je skvělá na chození po ulicích, i z hlediska vzdělání dcery lze jít po slavných osobnostech a to spojit s krásnými místy. Třeba Place de Vosges, což je kouzelné náměstí, kde žil Victor Hugo a davy tam nejsou. V muzeu Picassa, což je krásný palác, nikdo nebyl... Rozumím, že dcera po Paříži touží, osobně si i myslím, že z hlediska vzdělání v evropské historii a literatuře je to "must be". Kvůli tomu bych i těch pár lidí navíc snesla:-) A fakt je toho po olympiádě hodně opravené. Zlato na plotě a střechách ve Versailles se úplně blyštělo:-)
Nedávno jsem natrefila na Instagramu na někoho, kdo dává tipy, co ve Francii (i v Paříži) vidět zajímavého a co není tak turisticky "profláklé". Pokud budete chtít, mohu to zkusit vyhledat i sem dát nějaké tipy. Třeba můj muž byl z Galerie Dior víc u vytržení než já...
Victoriazrovna na lekníny jsme stáli téměř hodinovou frontu A to jsme měli koupenou kartu s přednostním vstupem. Hodně jsem do d'Orsay chtěla, ale zadarmo to fakt nebylo. Možná je to o teď s těmi rezervacemi lepší, ale populární muzeum to je.
Určitě větší nával než na Picassa Barceloně.
Victoriajá byla v Paříži před covidem v červnu a z pohledu lidí mi to přišlo v pohodě. Já se do ní netěšila, ale právě to brala jako must seen a byla jsem překvapená, jak se mi tam líbilo. Do Louvru jsme měly koupené lístky předem a uvnitř se ti lidi rozptýlí a shluk byl jen v chodbě s Monou. Do O'rsay jsme šly na otvíračku, takže taky paráda. V Justičním paláci taky skoro nikdo, přitom Svatá kaple je dokonalá. Jen na lístky na Eiffel jsem se koukala až měsíc před odletem a už byly fuč, tak jsme musely stát frontu.
Victoria a Musée Rodin ![]()
continuity Ale lekníny nejsou v d'Orsay. Hele já nevím, já jsem nečekala vůbec. Každá zkušenost je jiná, proto @notna píšu, že může mít smůlu. Nebylo to u vás zadarmo, to je mi líto, ale co já s tím... Já tady proboha nic kategoricky nepíšu, na to jsem dost stará a zkušená:-)
Edit. Měla jsem na mysli toto:
Victoria ops, jo dali jsme obě a obě byl natresk.
Ale já jsem ovlivněna, já to mám asi s Parizi jak vy s Barcelonou. kromě snad Montmartru mě nikterak neuchvátila a to jsem tam jezdila pracovně několikrát ročně, akorát ještě v době, když stal na každém rohu voják s automatickou zbraní.
notna nechcete třeba do Provence? To je moje oblíbená francouzská lokalita, počasí i na jaře velmi příjemné, krásná příroda, města i ty mimo hlavní trasy.

Sweet Potato
ten malý čierny čertík
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje