Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 12:46
Reakce na notna:

Potřebujeme město. I já to mám ráda. Bydlíme u lesa, tak mi ten městský život chybí a líbí se mi to, když jednou za čas si dáme intezivně město s kavárnama, památkama apod.

​Pak zvažte ten Madrid, je to hlavní město, mluví se španělsky, je toho hodně kolem a letos se tam velmi pohodlně lítalo.

Edit. Pokud tedy máte pubertální dceru, jak píše andulka01 a pokud chcete město, kavárny, slavné památky, tak co Paříž? Myslím, že z hlediska "ukázání Evropy a města dceři", je to jedna z velmi dobrých destinací. O jarních prázdninách to zas tak přelidněné nebude. Můj osobní pocit z Paříže je, že tam se ti lidé lépe rozprchnou. A další důvod je ten, že Paříž hostila olympiádu, vše se před tím opravovalo, bude vypadat skvěle. Byla jsem tam letos v březnu (nevím, kdy máte termín prázdnin) a bylo to strašně fajn. 

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 12:53

notna pak se také přikláním k Barceloně. Pokud nebudete trvat na vstupu do Sagrady, bude to v pohodě. 
Anebo když puberťačka - co Cannes, Nice a Monako?

Offline Lilly_Ku
4492 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 13:37

Victoria na ekologickou stopu ma mnohem vetsi vliv zpusob dopravy, tzn. jet vlakem, ne letadlem. 

treba do parize jezdi z vidne a z berlina nocni vlaky.

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 13:42

Lilly_Ku Ano, já jen jsem chtěla poukázat na to, že notna opakovaně zmiňuje, pokud si to pamatuji správně, že masový turismus neschvaluje a nechce se toho účastnit. A není většího symbolu tohoto a těch negativních jevů s tím spojených, než je Barcelona. Šlo mi o tu symboliku.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 14:16

notna 

Já mám Španělsko moc ráda, minulé pozdní jarní prázdniny jsme s dětmi strávili v Barceloně a udělalo to dost Čechů Byla jsem tam potřetí a doufám, že ne naposledy. Jestli uvažujete i o Madridu, tak tam dcera uvidí a uslyší španělštinu. V Barceloně to bude částečně katalánština.

Offline Černá kočka
1745 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 14:17

notna Pokud Španelsko, co treba Valencie?

Ale pripada mi skoda minout Barcelonu at uz kvuli Gaudiho pamatkam nebo goticke ctvrti, da se jet ke klasteru Monserrat, stravit den prochazkou po plazi, pujcit si kola, jet vlakem do Girony + jsou kolem mensi hezka mestecka.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 14:31

Černá kočka myslis, ze Valencie bude na jare uz v cajku po te katastrofe?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 14:34

notna a co na sever? Kodaň, Malmo... Ale v březnu se tam nejspíš moc neohřejete.

Offline notna
9255 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 15:00

Děkuji všem za tipy a zkušenosti. Musím se tím probrat a rozmyslet.

Victoria Děkuji za pochopení. Pokud svůj problém s cestováním tady zmiňuji nějak opakovaně a je to nepříjemné, omlouvám se. Nemyslím to nijak negativně na cestovatele. Je to v současné době pro mě dilema a tím pádem se to asi odráží v mých příspěvcích. Na jednu stranu mám určité přesvědčení a na druhou stranu cítím potřebu dítěti umožnit nasbírat nějaké zkušenosti, rozšířit obzory apod. A taky splnit nějaká její přání. Ona má toulavé boty narozdíl od rodičů. Což chápeme, v jejím věku jsme je měli taky.

Offline Černá kočka
1745 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 15:13

Kokoska Podle toho co vim, tak ty nejvetsi hruzy se odehrali ne primo ve meste Valencie, ale v jinych castech regionu Valencie. Ale je samozrejme otazka kam vsude by clovek chtel zajet.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 15:18

Černá kočka to sice jo, ale prave se clovek asi bude chtit podivat i po okoli. 

Offline Černá kočka
1745 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 15:40

Kokoska Tak ja to nikomu nenutim. Jen si myslim, ze je to krasne mesto a alternativa k tolik exponovane Barcelone, navic by ted treba v horizontu nekolika mesicu podporu turistu uvitali. 

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 15:40
Reakce na notna:

Victoria Děkuji za pochopení. Pokud svůj problém s cestováním tady zmiňuji nějak opakovaně a je to nepříjemné, omlouvám se. Nemyslím to nijak negativně na cestovatele. Je to v současné době pro mě dilema a tím pádem se to asi odráží v mých příspěvcích. Na jednu stranu mám určité přesvědčení a na druhou stranu cítím potřebu dítěti umožnit nasbírat nějaké zkušenosti, rozšířit obzory apod. A taky splnit nějaká její přání. Ona má toulavé boty narozdíl od rodičů. Což chápeme, v jejím věku jsme je měli taky.

Teď nevím, jestli jsme se úplně pochopily. Vůbec za nic se neomlouvejte, proboha! A už vůbec vaše příspěvky nevyzněly negativně na cestovatele. Já jsem to asi špatně napsala, neměla jsem zmínit vás, ale ty přispěvatelky, které vám Barcelonu doporučovaly. Vy jste ji vlastně zmínila na začátku a pochopila jsem, že s jistými rozpaky. Je zcela v pořádku, že chcete dceři ukázat svět! Já jsem se jen chtěla vymezit vůči té Barceloně. Právě vás podpořit, ať jedete (proto ty tipy z mé strany), ale ať nejedete právě do té (problematické) Barcelony:-) Doufám, že je to teď srozumitelné.​

Offline Aranel
6490 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 17:10

notna Akorát teda musím z vlastní zkušenosti upozornit, že ve Španělsku berou Velikonoce (Semana Santa) fakt hodně vážně, celý týden je volno a turismus narůstá, davy všude. Hezký počasí teda tehdy bylo, v Barceloně jsem si pořídila dosud nejhorší úpal v životě

Do Toleda, Granady, Valencie bych jela ráda znovu, ale Velikonoce bych si k tomu asi nevybrala.

Offline Lilly_Ku
4492 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 18:30

Victoria v tomhle se asi neshodneme, ale nevadi :)

za me problemy barcelony nespocivaji primarne v rodine z ceska, co se tam zajede podivat na tyden a pohybuje se mimo hlavni pamatky. (ja osobne vidim opravdu jako problematictejsi leteckou dopravu, zejmena po evrope, ale to je mimo aktualni tema).

problem jsou velke a hlucne skupiny turistu z vyletnich lodi, lidi co se tam chovaji jako utrzeni ze retezu, pruvodci s tlampacema, lidi co tam jedou na vikend a vsichni chteji videt ty tri hlavni pamatky a pak se u nich mackaji jak paka, plus rozvoj v poslednim desetileti ubytovacich platforem, a nezamyslene negativni dusledky "sdileneho" (uvozovky jsou umyslne) ubytovani, vcetne naproste nemoznosti mest regulovat pocet turistu (coz se driv delo pres hotelove licence). takze mistnim se pomalu mevyplati ve meste bydlet. 

evropsky mesta konecne zacaly reagovat, se zpozdenim, ale prece. barcelona se probudila ze spanku a zacala se starat o svoje obyvatele. cilem neni, aby tam nikdo nejezdil, pro to mesto je turismus dulezity zdroj zisku. cilem je turismus trochu zkulturnit a omezit. to ma v rukou mesto samotne, aby nastavilo udrzitelnejsi podminky, aby to bylo i fajn misto k ziti. v tomhle jim drzim palce, aby se jim to povedlo. i praha by se v tomhle mohla uz konecne trochu posunout. v tomhle ohledu mi prijde dulezitejsi aby si to mesto samotny nastavilo dobrej konecpt - to samy si preju i pro berlin, i kdyz tady to az zas tak obrovskej problem neni (krom airbnb).

ja chapu, ze ty i notna na to mate jiny nazor, ze pro vas je dulezity tam z principu nejezdit, nebo aspon tak jsem to pochopila. ja to vidim jinak (viz vyse).

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 18:32
Reakce na notna:

​Naopak, mně to je hrozně sympatické, že takhle někdo přemýšlí. Já bych tohle nedokázala, pro mě je ta možnost jezdit přes hranice nepřekonatelně lákavá, asi za to může to dětství v zamřížovaný republice. A miluji šplouchání moře. My teda zase vybíráme i podle režimů, vlád, přístupu k lidským právům, kde chceme a nechceme nechat peníze. A někde je nám tak strašně dobře...

Offline Mha
příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 18:40

bublifuk Kan eM

Děkuji a kdyby ještě něco napadlo, klidně přidejte.

Teď jsem se dívala, že na zámku dělají i adventní prohlídky. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 19:01

Černá kočka je jsem to nemyslela spatne, ze bys to nutila. Jen ze kdyz uz tam clovek jede, rad by videl, co ta oblast nabizi. Ale do jara je jeste dost casu a je teda pravda, ze ted se budou i penize z turistickeho ruchu hodit.

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 19:10

Lilly_Ku Děkuji za ten příspěvek. Já proti tvým slovům nemůžu nic namítnout, nejsme vůbec ve sporu! Pokusím se ale svůj postoj jak k Barceloně, tak k původní žádosti notna , na kterou jsem reagovala, blíže a snad srozumitelně vysvětlit. 

Já postoje notna znám,  a zcela je respektuji,a v jednom z jejích příspěvků jsem cítila určité zdráhání tam jet. Mohu se samozřejmě mýlit. Proto jsem jí chtěla povzbudit v tom, že lze cestovat i jinam a také tam lze něco pěkného vidět a nemá to takový ten negativní punc masového turisty, že Barcelona nemusí být "must see"... to byla moje primární motivace. 

Já cestuji dost, více než ohledy ekologické a podobné těm, které má notna , mám velmi přísné politické postoje. Takže třeba do Maďarska já bych teď nejela. Učím se už přes deset let čínsky, prospělo by mi jet do Číny, ale nepojedu, kvůli režimu.

Přesto ale cítím, že ten masový turismus je hrozný. A je mi jasné, že z tohoto důvodu do některých měst nepojedu, primárně kvůli vlastnímu pohodlí, neb se nechci prodírat davy batůžkářů. Nespím také proto v air'bń'b, ale pouze v hotelích. Zjišťuji, jak jsou některá menší města zajímavá a když je něco v okolí, tak je to fajn. Asi i trochu specifické je u mě to, že rádi jezdíme na 4 dny, takový "refresh" od stereotypu, nevyhovují nám s manželem delší cesty. Takže rádi častěji a na krátko než dvakrát za rok na dýl. Proto je fajn to spektrum možností. A také si už myslím, že když neuvidím nějakou památku, tak se to neposere... kavárna v baště francouzské kuchyně v Lyonu je fajn náhrada:-) Ale chápu, že notna chtěla ty památky kvůli dceři, proto jsem jí dala jako tip Madrid a Paříž. 

A musím se přiznat, že Barcelonu ráda nemám, nelíbí se mi, nechápu tu popularitu a tak, ale to je subjektivní postoj, který je vedlejší. 

Offline Lilly_Ku
4492 příspěvků moje polička 08. listopadu 2024 19:14

Victoria dik za rozvedeni, chapu a rozumim. do madarska bych taky nejela, ze stejnych duvodu. a souhlasim, ze v evrope je spousta krasnych mist.