continuity Jo, tohle zpoždění v aktivaci je hrozně pitomý. Muž je v tom osobně zainteresovaný a hrozně lobboval za to, aby tu nesmyslnou podmínku zrušili. Podařilo se jen prosadit snížení limitu ze dvou minut na jednu, ale stejně je to absurdní. Aby na tom náhodou pár vykuků ročně nevydělalo, tak děláme ze všech cestujících automaticky zloděje.![]()
Cestování
letfenixa Lukášek jezdí zadara
Jo a na idosu často vyskakují ceny vlakových jízdenek vyšší než přímo u přepravce. Nevím proč.
letfenixa pres idos na mobilu si jizdenky nekupuj, ani mhd, ani vlak. Mhd bud sms jizdenka nebo pres aplikaci pid litacka, vlak pres ceske drahy (nebo dopravce, kterym pojedes). Idos na mobilu ma uplne blby ceny. V PC to funguje OK.
Mám otázky ohľadom cestovania, tak sa spýtam tu. Ideme do Prahy, ubytovanie máme v penzione Sklep na Seifertovej ulici. Lístky na vlak mám kúpiť na hlavní nádraží? A potom akými MHD sa dostaneme na miesto určenia? Máme si kúpiť nejaké viacdňove jizdenky? Ďakujem za odpovede
ja tam bydlím asi 50 metrů:) z hlavaku to jde i pěšky, nebo jedna zastávka jakoukoli tramvaji směr zizkov. Kousek vedle ubytování je kafe prales, zajděte si tam na snídani či brunch
Tip na výlet: zítra, v sobotu 1. března, se koná Den otevřených dveří ve sklárnách v Květné.
Takže pokračování španělského cestopisu:
Camino del rey - v překladu cesta králů (král tam byl přesně jednou, přešel po mostu soutěsku El Chorro napříč a šel zas pryč). Ale robotníci, kteří tam tou dobou byli, mohli vykládat, že jdou ve šlépějích svého krále. Kdo by to nechctel? ![]()
Kromě jiného je to obrovská a populární lezecká oblast, akorát s poměrně těžkými cestami. Byly doby, kdy to byla technicky via ferrata (lavky původním stavu) a lezci chodili zkratkou do hospody - za střízliva po těch lávkách a zpět přes tunel.
Železniční trať do Malagy na fotkách je stále používaná, akorát tam projede vlak v úterý a v únoru.
Tím se dostáváme k tomu, proč to celé tady vzniklo. Původní záměr byla vodní elektrárna a soutěska sloužila jako zberny kanál, který přiváděl vodu k turbínám na konci. Chodník samotný byl postaven z betonu, aby umožnil údržbě vodních přepravu materiálů a umožnil kontrolu a údržbu kanálu na začátku minulého století. Celé to bylo v provozu pár let, než přišla ničivá povodeň. Po rekonstrukci přišla další pohroma v podobě požáru turbíny. Elektrárna je tam pořád, dnes jsou ty kanály přivádějící vodu pod zemí.

Sem tam jsou ty staré lávky vidět na fotkách, to něco jako viadukty jsou ta jednokolejni trať.
Nějaké praktické info: mimo sezónu jen s průvodcem. Je to drahy, dlouhý (9 km se vlacite 3.5 hodiny) a není tam kde čůrat.
Na druhou stranu, když vychytáte anglickou lezkyni v letech, která se tam nastěhovala, protože to tam miluje, má to něco do sebe. Akorát jsme vycházeli jako úplně poslední skupina.
Co mě zklamalo, pokud nemáte urputné závratě, není to vůbec žádný adrenalin. Nejsem úplně nadrenalinovy nadšenec, ale procházka po sídlišti je podobně nebezpečná, jediné místo, kde můžou mít slabší povahy problém, je ten visutý můstek (ta fotka klame, to je původní přemostění, trochu nad ním a vedle je dnes ocelový visutý most.
Celé je to trochu z kopce, takže jsem akorát hrozně trpěla na kolena.
Nevím, co se tam děje v sezóně. Vstup je asi dost omezený těmi vstupenkami, ale my jsme se tam motali jen po větších skupinách a to bylo docela fajn.
Pokud by tam někdo jel autem, velké parkoviště je někde v půli cesty, akorát to znamená čekat na Shuttle Bus 2x. My jsme zaparkovalo u východu, přejeli busem nahoru a pri návratu jsme už nemuseli řešit kdy jede a jestli stihneme poslední.
continuity vypada to krasne, nedostatek adrenalinu by mi nevadil :)
Kokoskano jak bych to popsala: pro mě to bylo jako krásný, šťavnatý steak, vůně, vzhled konzistence na jedničku, trochu krvavý, všechno v pohodě, akorát je nakonec úplně neslaný.
Já neříkám, že se musím tím adrenalinem klepat, ale trochu toho koření k těmto zážitkům potřebuji.
continuity děkuji za sdílení zážitků z kaňonu, mě by ten nedostatek adrenalinu vyhovoval, takže tento výlet řadím na seznam na příští jarní prázdniny![]()
Tak som si stiahla tú PID litacku, plánujem cez to kúpiť 2x 72-hodinovy listok pre nás s mužom.
letfenixa klidne si ho kup na nádraží v automatu, není to problém. Budeš mít papírek, kdyby se ti vybil mobil. Já to mám trochu radši.
continuity vyzera to pekne, ale skrtam zo svojho pomyselneho zoznamu. Ja by som zas mala problem 3,5 hodiny necurat
.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje