Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline continuity
42333 příspěvků moje polička 22. května 2025 14:00

Marbuša

Slovinsko je mnohem víc svobodnější a na pohodu než organizované Rakousko. Třeba tam najdeš 5metrovy mustek, z kterého může skákat do vody kdo chce, co chce. Jediné, co se hlídá, aby někdo někomu neskocil na hlavu. 

Starý jeskyňář nám poradil.volne prístupné, zcela bezpečné jeskzne (měla třeba kilometr, žádná díra v zemi).Objevili jsme volně staré opevnění z války, které končilo lebkama a 20 metrovým srázem. U nás by bylo milion mříží a vstup zakázán. 

Někde se platí vstup, ale je to kvůli ochraně přírody, ne lidí. 

Offline Marbuša
1397 příspěvků moje polička 22. května 2025 14:22

Kamarádka pojede v červnu do Dánska, až na severní konec a vypadá to perfektně! Akorát prý v celém Dánsku musí být psi na vodítku, že je jinak můžou zastřelit. Máte některá zkušenost z Dánska? Nechtěla bych na dovolenou někam, kde musí bejt pes celou dobu na šňůře. Jinak mě ty fotky opravdu nadchly.

Offline baltik
4962 příspěvků moje polička 22. května 2025 19:36

Marbuša my jsme byli ted v dansku na ostrove Romo, byly tam vsude cedulky, ze psi musi byt na voditku, danove to velmi dodrzuji, ale na plazich je kazdy pustil probehnout. A taky v lesich byly parky pro psy, predpokladam, ze to bylo ohranicene, aby se tam mohli probehnou, nebyli jsme, jen jsem to videla v mape. Zase muzou psi na tom voditku vsude.  My i nas pes jsme byli velmi spokojeni. 

Offline Marbuša
1397 příspěvků moje polička 23. května 2025 12:17

baltik Díky. To už zní nadějněji. Počkám ještě, až se kamarádka vrátí, dostala za úkol sledovat, jak to chodí na tom konkrétním místě. Jaká tam teď byla teplota? My jezdíme většinou na dovolenou v květnu, a to tam bude ještě dost chladno, ne?

Offline baltik
4962 příspěvků moje polička 23. května 2025 13:40

Marbuša bylo tam tak 15-20, slunecno, pro nas idealni

Offline viktorka_od splavu
49106 příspěvků moje polička 23. května 2025 19:04

Marbuša chci se odstehovat do danska!

Online Tabea
7863 příspěvků moje polička 27. května 2025 20:09

Co doporučíte v Rumunsku (s dětma, co už něco ujdou)? Navrhla jsem obytňák a muž to vetoval. Let bude nejspíš do Bukurešti.

Offline continuity
42333 příspěvků moje polička 28. května 2025 00:00

Tabea

Bukurešť samotná je rekneme na dva dny. Je tam Skanzen + ta Caucescu obluda, ale dětem bych to ukázala z edukativnich důvodů + večer jsou na náměstí pod ní nasvícené vcelku megalomanské fontány, ale je to zazitek. a pak vzít auto a můžete do Brašova - to si vygoogli, tam je toho milion, jen nevím jak s lidma.  

Akorát: muž teď jezdí pravidelně do Bacau a příšerně nadává na smečky divokých psů, že jeho kolegy už i napadly. V těch turistických oblastech to bude snad lepší, ale hromady bezprizornich psů si z rumunských hor pamatuji, akorát tehda byla docela přátelští. 

Offline Kokoska
34402 příspěvků moje polička 28. května 2025 08:14

Tabea my jedem v zari, program zde. My samozrejme zase s cestovkou, skuoina sedmi lidi, ale treba si v tom neco najdes. Vzdycky jsme videli moc hezka a zajimava mista.

Online Tabea
7863 příspěvků moje polička 29. května 2025 08:02

Kokoska continuity 

Dujy moc, já ještě vyzpovídala kamarádku původem ze Sibiu. Ta mě varovala před medvědama, že jich je moc a není to dobrý.

Offline continuity
42333 příspěvků moje polička 29. května 2025 09:46

Tabea jo medvedy tam mají. To mne vidíš nenapadlo, ty máme i na Slovensku.

Offline Kokoska
34402 příspěvků moje polička 29. května 2025 13:57

Tabea no dobry. Naseho pruvodce teda nejakej medvidek nerozhazi, potkal se s nima, kdyz byli s celou rodinou v Turecku, nekde na ne vystoupila medvedice. Vedeli, ze to je oblast, kde se vyskytujou, poucili deti, ze se nedoporucuje koukat medvedovi do oci, delat prudke pohyby, ma se pomalu se vzdalovat a neutikat. No, zdrhali pry vsichni a deti se v noci baly, ze jim vleze do stanu.

Online Tabea
7863 příspěvků moje polička 29. května 2025 15:08

continuity Kokoska rikala, ze jeji mama má i nějakou medvědí appku. Já si teda medvěda radši prohlídnu v tv než naživo

Offline Kokoska
34402 příspěvků moje polička 29. května 2025 15:35

Tabea doufám, že to v září proběhne v klidu. 

Offline continuity
42333 příspěvků moje polička 29. května 2025 15:44

Kokoska z posledních dvou kontaktu druhého druhu (oba teď v květnu) mám zkušenost, že to obstarají ženy nejrůznějšího věku dostatečným ječením. Osobně si myslím, že tito konkrétní jedinci se k chalupě priblizi nejdřív až se jim zaceli ušní bubínky. 

Offline Kokoska
34402 příspěvků moje polička 29. května 2025 18:56

continuity radsi bych byla, kdyby nebylo potreba medvedi usi testovat.

Offline continuity
42333 příspěvků moje polička 29. května 2025 19:23

Kokoska no to je jasné, nicméně byla bych fakt v klidu. Ale drtivá většina setkání s medvědy neskončí žádnými škodami na životech, zdraví ani majetku. Že ty extrémní případy konci správami v novinách je jasné, ale to taky většinou nejsou turisté na chodníku.

Offline Kokoska
34402 příspěvků moje polička 29. května 2025 19:32

continuity asi mi vic vadi predstava toulavych psu, ty jsme zazili v Turecku a Albanii a neni to moc prijemne.

Offline continuity
42333 příspěvků moje polička 29. května 2025 19:36

Kokoska no asi tak. Muž medvěda teď potkal a fakt se tomu zážitku smál, na rozdíl od těch psů.

je spíš jistota, že se tam budou motat. Já si pamatuji, že byli hodní, jeden šel s námi třeba dva dny a pak se vrátil. Akorát jsem řešila blechy. Ale muž má jiné historky. 

Offline Lilly_Ku
4494 příspěvků moje polička 30. května 2025 07:52

projizdim na kole luzickyma horama, jsem tu poprve a je to tu fakt hezky!

pro me to je celkem objev, prijemne prekvapeni ve srovnani s ceskym svycarskem kam to mam od nas nejbliz :)

nejlepsi pri planovani cesty (pred ctrnacti dny jsme se vratili z rakouska)

styl popisku v alpach: pri ceste zpatky davejte pozor, velmi exponovana hrebenovka t4

styl popisku v luzickych horach: zajedte se podivat semhle, je tu zajimavy kus skaly

tak dnes jedu mimo jine k zajimavemu kusu skaly v kamenickem senove :)