RoSa s tím nestříháním to je teď trend, určitě je to obecně prospěšné, ale po dvou letech nestříhání před zimou jsem se vrátila aspoň k částečnému podzimnímu úklidu, část ještě uklidím v průběhu zimy a část na jaře, protože množství odpadu je potom enormní. Zahradníci, kteří mají k dispozici tisíce metrů a kus lesíka, si asi neumí představit, jaký problém potom s těmi haldami mrazem vysušených trvalek je v malé zahradě ve městě. To je nereálné potom bez náklaďáku nebo auta s vozíkem vyřešit. A fakt si nezaskládám čtvrtinu pozemku hnojištěm. O tom, jak šíleně se umí některé neostříhané kytky vysemenit, se ani nezmiňuju, bojuju s tím, co se tu po loňském nestříhání zvrhlo, dodnes.
Kytičky aneb zelené prsty...
Pinot Noir asi by som mala prehodnotiť nestrihanie trvaliek.
milackatřeba nemáš tolik vysemeňovacích potvor. A auto s vozíkem. ![]()
Já to se svou osobou a svou zahradou pro sebe po dvou letech vyhodnotila jako ne úplně průchozí. Takže stříhám echinaceu, sporýše, hvězdnice, paznehtník, janeby, třapatky, mavuně, z letniček likviduju cínie, krásenky. I tak toho na jaro zbývá hodně, z těch velkých objemů chryzantémy, sasanky, šalvěje, trávy, perovskie, motýlí keře, ořechoplodce, růže...
Pinot Noir v mestskej záhrade by som určite redukovala strihaním. Ja mám výhodu obrovského kompostoviska a všetko na jar ostrihané muž prejde veľkou motorovou kosackou, to by moja baterkova nedala. Tak isto listy z orecha podrvi kosackou.
Záhony tiež obryvam tým polmesiacom, ale nebaví ma to .
Už som párkrát skoro to vzdala a išla do obrubníka, zatiaľ sa držím.
Janulik03 mě to obrývání zatím baví, protože to je přesně ta práce, u které lze úplně vypnout mozek. Což se třeba u řezu stromů nedá, naopak u něj zavařím mozek víc než v zaměstnání. ![]()
Pinot Noir orezavanie stromov je tiež moja práca.
Učila som sa na jabloniach, keďže zarodili, bolo to ok. Chlapom som nechala orech, uvidím na jar ako si poradia, je obrovský, našťastie syn je s vyskami kamarát, tak to bude napínavé. My máme hrozne veľa sliviek a tam si viem predstaviť, ako zopár zrežú, ale zatiaľ ešte počkáme, susedia by z toho možno dostali infarkt, ale nikto to nechce zberať, slivovice máme na 5 svatieb, lekvár robím iba z dvoch stromov, proste len starosť.
Letos jsem to dozrávání zelených rajčat udělala pořádně, jak se má, a celkem úspěch! Neměli jsme ovšem letos vůbec plíseň rajčat, tak je možná úspěch daný i tím.

Pinot Noir Tak to toho máš mnohem víc teda! No já si řekla, ze to zkusím první rok, jak to bude narocne. A když to bude neúnosné, dám ten plastový obrubník. Kamarád to má pěkně udělané, že to vůbec neruší, ale je fakt, že on to dělal úplně od začátku pri zakládání zahrady, že neměl ještě ani trávník nic, tak proto to má tak pořádně a navíc je hodně sikovny...jinak jak to hodně přesahuje nebo různe se to vlni, no to bych nerada měla.
Karja já teď někde viděla ohraničení trávníku z větví, takový silnější, tak 5-6cm, normálně položený na kraj záhonu... něco jako tohle, ale slabší

RoSa Jj, nebo se tam dává prkno, ale tam zase vyvstává to, že ti to při sekání trávníku nevezme všechno a musíš to dodělat strunovkou, chce to něco, kde jakoby ten obrubník prejedes.
Karja na prkno do zeme se vykasli, to strasne rychle shnije
moora jj, to bych nedělala;-)
Pinot Noir no tyjo! My to všechno (cca 6 kilo) vyhodili
Možná to trochu premrzlo než jsme je obrali, fakt nevím. A celkem nám nedohrálo asi 3/4 úrody, fakt letos k pláči.
Nevíte, čím odstranit z plastu "mízu/mléko" z oleandru? Po zazimování jsem ulomila poslední neustřižený květ a jak na potvoru pod tím stála jednokolka. Prý to nejde ani lihem, ani technickým benzínem
.Na dotek je to lepivé.
Pinot Noir Tak jsem zde zas pro radu, jdu spát a najednou si říkám, hele já mám ten živý plot blbě, mám to moc blízko plotu! Řekni mi, jak daleko bys dala od plotu mix keřů různých druhů (tavolniky, hlosiny, blýskavky), chci je držet tak ve 2m výšce, možná něco přes dva. Plot je vysoký celodřevěný, je to taková zeď, sousedy na té straně nemáme. Teď je mám od toho tak 40 cm, ale myslím, že je to fakt málo, že jsem to měla udělat aspoň na 70. Volně rostoucí je nechci nechávat, mám v plánu je zastřihávat i do stran....no měla jsem zasazet túje s rozměry podle AI:D
Karja mně to připadá akorát, pokud teda nechcete ty keře tvarovat do kvádru a chodit při stříhání mezi keři a plotem. My to máme asi ještě blíž, ale máme dráťák, nestříhám nic, nebo jen co kde překáží, takže si to libovolně prolézá plotem. Lidi teda sází dál od plotu, ale mně to přijde jako zmenšování si pozemku, to je v Praze zločin.
Plus to má nějaká pravidla podle zákona, ale když s nikým nesousedíte...
Pinot Noir Myslíš jo? Mně to taky přišlo OK, ale já si koupila male sazeničky od všeho, tak to nepusobilo pri tom sazeni, ze je to malo, kdyz sazis malou rostlinku...No myslím, že někde mám i 30;-/ Teď jak se mi to rozlezelo v hlavě, fakt nevím.
Karja bude to ok, tiež to máme asi tak od plota.
Janulik03 i těch 30? Já jdu nahlédnout k sousedce:D:D:D Ta už to má i vzrostlé a má také plný plot;)
Karja no sadila som kým som si prečítala aká vzdialenosť sa odporúča. Tak to tak zostalo, máme to pri pleťové aj pri latkovon plote. Stromky teda nie
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje