Chlpáči a iné

09. srpna 2014 22:02
Offline prďola
4440 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 10:55

barbucha nám se ještě hodně osvědčilo používat osvědčené slovo, ke kterému má výrazně pozitivní vztah - když se se psem doma ňuchňáme, tak mimo jiných hodně používáme slovo "kamarád"... čert ví, jak mu rozumí, ale evidentně ho chápe jako velmi pozitivní, přátelské. takže pak stačí venku někoho nazvat kamarádem, a tím mu přednastavíš jak by měl toho druhého vnímat.

u nás to nebylo nutné aplikovat na ostatní psy, ale na zajíce...  v lesoparku a volné přírodě ať si za nimi běhá dle libosti, ale na sídlišti to fakt nechceš. takže běžně, když potkáváme ty sídlištní drzé ušáky a pes začne vystavovat, tak většinou následuje moje "dyť to je kamarád, co blbneš?!" ... a ušák si odhupká provokovat někoho jiného 

Offline barbucha blogger
35447 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 11:04

Potrefenáhusa 

Děkuju 

tv 

To byl asi ten Cesar nebo jak se jmenuje? Kouknu po tom.

prďola 

Vo kamarádech do ní hučím furt 

Offline tv
4186 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 11:05

barbucha Jojo, uz jsem to nasla. Znalec psi duse se to jmenuje.

Offline moora
8661 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 11:07

Jestli máš na mysli, toho šílence, co ty psy v podstate psychicky lámal, tak toho fakt nedoporucuju

Offline dzizisketa
8862 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 11:08

Proboha Cesar fakt ne

Offline moora
8661 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 11:13

barbucha nejdřív ji ale musíš naučit tomu slovu rozumet, jako že to znamená něco příjemného = pouzivej to v situacích, který vnímá pozitivně, delaj ji dobře, viz to nuchnani, jak píše prdola vyse

Offline prďola
4440 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 11:19
Reakce na moora:

barbucha nejdřív ji ale musíš naučit tomu slovu rozumet, jako že to znamená něco příjemného = pouzivej to v situacích, který vnímá pozitivně, delaj ji dobře, viz to nuchnani, jak píše prdola vyse

​jj, nejdřív ji musíš naučit tomu pozitivnímu vnímáni toho slova

hele, to půjde!  psala jsi, že Poppy máte měsíc? já z toho svého současného zlatíčka byla opravdu půl roku v kopru, protože jsem neuměla najít způsob, jak se s ním domluvit

edit: jejda! to mělo být pro barbucha 

Offline 999
19616 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 11:32

barbucha Já tomu teda vůbec nerozumím, psa nemám, ale zaujalo mě, jak v rodině spacifikovali jednoho pejska, co vyjížděl po psech. Odkoukali to v tom seriálu o kočkách a psech. Šlo o to psa otočit v okamžiku, kdy se blížil jiný pes. Myslím, že jsme o tom tady diskutovaly asi se Zina , šlo o povely nečum a padej . Ale nevím, jestli je to vhodné u tvé psí slečny, snad se k tomu vyjádří zkušené chovatelky.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 11:38

999 Koukám zcela intuitivně, zřejmě mám nečekaný cvičitelský vlohy, Fanoušovi řikam Nečum a tomu druhýmu Padej...mám radost

Offline Dadoo
11615 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 11:41

Mutziputzi  s tim se proste mzsis jedine narodit.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 11:51

Janulik03 ridgebacky miluju, tvoji Elzicku mam mezi nejoblibenejsima spolu s Cikuskou jedne moji zname a fenkou od sousedu, ktera je neuveritelna Kelisova, zvedavejsiho psa jsem nezazila. Uz jsem parkrat premejslela, ze bych se nejakyho starsiho ridgebacka na doziti ujala (sleduju stranky ridgeback sos na facebooku), ale nejak si neumim predstavit, jak by tak velkyho psa vydejchali lidi, se kterejma obcas musim spolupracovat :)

Offline 999
19616 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 11:55

Mutziputzi Ty jsi prostě talent na všechno .

Offline barbucha blogger
35447 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 11:58
Reakce na Mutziputzi:

999 Koukám zcela intuitivně, zřejmě mám nečekaný cvičitelský vlohy, Fanoušovi řikam Nečum a tomu druhýmu Padej...mám radost

​Pošlu ti Poppy na převýchovu, jo? 

Jinak to otočení si nějak neumim představit, Poppy vidí psa na kilometr a hned začíná tahat k němu... vzhledem k množství čoklů v okolí bych se nedostala od baráku - otočit na jednu stranu/na druhou/na jednu/na druhou/na jednu... a furt dokola  šněrovala bych to tam jak když jdu z hospody!

Zkusím tu odměnu předem a kamaráda. 

Nebo ji prostě seřežu jak psa sakra už!!! 

Offline Potrefenáhusa
38520 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 12:00

999 nečum je uplně boží  a od tý doby, co jsem to tady vyčetla díky Zina , ho aplikuju často. Ale přijde mi vhodnej na ty situace, kdy se pes s jiným psem např. fixýruje pohledem pod stolem v hospodě a mě vibruje vodítko v ruce.

Jinak jsem se setkala i s opačným povelem Koukej, po kterým následovalo odměňování - právě koukat na něco rozrušujícího, kdy to pes vidí, ale nic nedělá.

Offline Potrefenáhusa
38520 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 12:03

barbucha hele ale vona to není odměna předem, ale při tom = blíží se stresová situace a ona ji zvládá

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 12:56

Potrefenáhusa presne som si spomenula na tú kapitolu z jeho knihy, je to tá o útočiacom psovi, ktorého privykali iným psom prostredníctvom postupného približovania sa druhého psa?

Offline moora
8661 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 12:58

barbucha princip pozitivky, zkráceně, je v tom, že chování, který zvířeti prinasi vyhodu/něco prijemneho se znovu objeví v budoucnu s vyšší pravděpodobností. Odměňujes v tu chvíli, kdy se to chování právě děje. Důležitý je předem zvolit něco, co má zvíře strašně rádo, ať je to žrádlo / kontakt/ hra a to používáš jako odměnu. Žrádlo bejva nejpohodlnějši a nejsikovnejsi. Chce to bejt furt ve střehu a odchytavat ty situace, kdy se chová správně. Čím víc úspěchů , tím to půjde rychleji (dřív ji to sepne, za co ta odměna je a bude se tím správným chováním snažit ji opět získat). Když se náhodou povede mimořádnej úspěch (cizí pes nebývale blízko a poppy nestartuje) , následuje mimořádná odměna - velký nadšení, víc pamlsku. Nechtěj po ní ze začátku moc, odměnu fakt když je pes kilometr daleko, nároky zvysuj pomalu.

Offline barbucha blogger
35447 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 13:03

Potrefenáhusa moora 

Naplním kapsy piškotama a vyzkouším 

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 13:05

barbucha ja teda tiž nedoporučujem Ceasara, na nášho by to absolútne neplatilo, on je skôr na pozitívnu motiváciu a teda napr. odvolanie, ktoré je pri teriéroch fakt problémové sme si museli vymysieť vlastný spôsob, keď napr. vidím v diaľke, že ide iný pes navoľno, kone, je tam nejaké bežiace zviera, otočím sa a veľmi veselým hlasom na psa volám - na klasické privolanie by nereagoval, ale toto funguje 100% - vyžaduje to ale 100% pozornosť.

Štartovať po psoch začal aj ten môj, bohužiaľ v dôsledku tehotenstva a narodenia malého (aj chovateľka mi vravela, že ma začne viac chrániť) snaží sa nás týmto spôsobom chrániť, ale štartuje len voči psom, ktoré nepozná.

Čo som vypozorovala, robil to viac, ak sme mu nevenovali pozornosť, čiže napr. ak som vonku pri venčení telefonovala a viac to robí, keď ho má na vodítku muž a ja idem pri nich so synom v nosiči. Nám pomáha odviesť pozornosť inam, chytím do ruky papek, šišku a pod. - nie je to ideálne, ale vyhneme sa tým stretu. Nefunguje to, ak ten druhý pes zaútočí ako prvý, prípadne sa dostane veľmi blízko. ale už sa to zlepšuje, zrejme tým, že si už zvykol a tiež prijal tú myšlienku, že už nemusím toľko chrániť on mňa, lebo sa o seba postarám sama.

Offline barbucha blogger
35447 příspěvků moje polička 04. ledna 2019 13:11

DrowRanger 

Třeba jde fakt jen o zvyk. Budu doufat.