Chlpáči a iné

09. srpna 2014 22:02
Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 07. listopadu 2021 17:57

Jos To je plyšáček. Je nádhernej

Offline Angelina
43 příspěvků moje polička 07. listopadu 2021 18:09

Dva z jedné židle 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 07. listopadu 2021 19:36

Potrefenáhusa Jos to jsem se musela dovzdělat, tipovala jsem jezevčíka.

Líbí se mi u charakteristiky povahy tato věta :

Avšak okolo čtvrtého roku života se až 90 % z nich zklidní.

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 07. listopadu 2021 21:18

Jos ten je nádherný!

Nás nebožtík veterinář, starý praktik, vždycky říkal, že jediní psi, kteří za něco stojí, jsou foxterieri a jezevcici.  Protože mají vlastní rozum a umí se podle něj řídit. Na ně si lidi nepřijdou..

Offline Magráta
8130 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 07:28

Jos

Offline Magráta
8130 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 07:31

Angelina ty výrazy  :-) 

Offline Zu
2779 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 08:32

Dadoo hele, to asi zrovna psici litovat nemusíš, ona je pracant, takže chce při tom venčení makat... počmuchá cestou na louku a pak jí začnu buď trénovat (a to je teda navolno), schovávat hračky, hodím pár míčků, nebo jde s psím kámošem, kdy se okusujou a běhají. A při čmuchání v lese by prostě šla na lov, no, tak je na šňůře (jako téměř každej lovečák, kterýho jsem měla čest s myslivcem potkat). Teď jdem zase na cvičák, protože jsme zatím nepřišli na to, jak jí to přepnutí na lov přepnout na normal (ani kus syrovýho masa u hlavy pro ní není odměna).

Offline Zu
2779 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 08:50

baltik zastřelí, přejedou a pak je ta jedna strana věci, že ta zvířata často po nahánění psem pojdou :( 

Offline baltik
4988 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 16:12

Zuno, na to uz vubec nemyslet :( jsem si rikala, ze ten nas burdozer by nikoho nedohonil, to se nebojim, ale poradne vydesit je urcite muze

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 19:30

Zu tvoji psici asi ne, když s ní takhle pracuješ. Ale není to jen o tobě.

Znám tu třeba jedny lidi, mají nádherného ohaře. A procházky lesem a polem na špagátě vedle kočárku. Pomalým krokem.

Manžel se tenkrát ptal, proč ho někdy nepustí. Prý by jim utekl... Ehmm. Ale prý má k dispozici zahradu. No.. Tak ta je mu k ničemu, kdyz na ni nemá co dělat.

Prostě si lidi pořídí psa, protože se jim líbí. Nic o něm nevědí, vychovat ho neumí, natož vycvičit.

A pak je chudák pes odsouzen k životu na špagátě, nebo dostává rány El obojkem. Protože na výcvik a výchovu není čas a neví se ani, jak na to...

Bohužel, dneska časté.

Offline Angelina
43 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 19:46
Reakce na Magráta:

Angelina ty výrazy  :-) 

​Ve výrazech jsou mistři  

Offline Zu
2779 příspěvků moje polička 08. listopadu 2021 19:56

Dadoo no hele, za mě ještě špagát ok, mám v okolí strašně moc těch "zahradníků" a teda... to mi přijde asi jako nejhorší, však mám zahradu, pes si užije a já nic nebudu dělat, může tam být celý den... tak teda teriér určitě ne, naše čoklička buď na gauči nebo venku, ale vždycky s náma, chlupatej stín 

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 09. listopadu 2021 07:46

Za mě je to buď o tom, že mám psa pod kontrolou, nebo nemám a pak nemá co být na volno. I když je pryč jen pět minut způsobem, že o něm nevím, nevidím na něj, tak je nebezpečnej sám sobě i okolí. Za 5 minut se může stát hodně věcí (může vlítnout někomu pod kolo, narazit na divoký prasata, něco schvátit, narazit na pastevce na vodítku, vyděsit někoho, kdo se psů bojí), prostě pes samotnej nemá nikde co dělat, že se umí sám vrátit tam, kde mě nechal, nebo domů. mě vůbec nezajímá.

Možnost běhat na volno není žádný právo, je to výsada, která se musí zasloužit. Když se to přivolání nedaří, tak je pak za se na mě jako na zodpovědným majiteli, abych ho zajistila jinde, zvlášť když jde o běhací plemena nebo jejich křížence. Tím myslím nějak rozumnej oplocenej prostor, nebo řízenou aktivitu ala coursing.

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 09. listopadu 2021 07:50

Zu - držím palce, ten cvičák je dobrej nápad. Oni když přepnou, tak je nějak pamlske jako lákadlo nezastaví, i kdybys měla v ruce wagyu čerstvě dovezený z Kobe :-D.  

Někde jsem na netu viděla docela dobrý článek o tom jak na (ne)lovení s maďarským ohařem, zkusím to najít. A Eva Štemberová mívala kurzy o lovení a ona fakt hodně dobrá, zkuste mrknout, jestli něco neplánuje. Dělá i individuálky a vím, že to do Prahy máte daleko, ale třeba by to šlo s něčím spojit.

Edit - https://zrzavec.com.cz/2017/03/23/lovim-lovis-lovime/

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 09. listopadu 2021 10:08

SOS!

Pomoc! jak mám chytit kočku??

Včera a dnes jsem venku, mezi chatami, narazila na opuštěnou kočičku.

Krémová, s trochu tmavší maskou, dlouhosrstá, modré oči. Připomíná birmu apod.

Určitě musí být ztracená!

Poprvé utekla před Růžou, dneska přede mnou.

Dám jí ven jídlo. Ty moje dvě holky ji k nám nepustí, tak chodí k sousedům a ti tak zrovna ted nejsou.
Bojím se o ni, tohle není obyčejná venkovská kočka. 

Jak ji mám chytit???

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 09. listopadu 2021 10:23

Dadoo

Těžko, útulky a podobná zařízení mívají nějaké klece, co se zaklapnou, když tam zvíře vleze.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 09. listopadu 2021 10:28

Zina 

Souhlasím, já když potkám někde psa, který se naprosto způsobně venčí sám, tak nejsem šťastná, respektive jsem pěkně nas.... Tuhle mi děti očuchával vlk, jehož páníček venčil autem. Takže já dvě děti, který si zrovna hrály s klackama a k nám se řítil ten pes. Akorát jsem stihla zakřičet, ať děti nehýbou klackama, malou jsem si vzala do ruky a synovi to zvíře funělo přímo do obličeje. To už jsem řvala na toho debila, ať si psa zavolá. Když si představím, co se mohlo stát, tak je mi úplně zle. Mně je fakt úplně ukradený, že je pes vychovanej, pokud se přiblíží až ke mně.

Offline notna
9452 příspěvků moje polička 09. listopadu 2021 10:54

Zu Dadoo Znám pár psů, kteří žijí na zahradě, mají kotec a rozhodně není důvod je litovat. Neznamená to, že pes je celý den sám a nikdo se mu nevěnuje. Ten styl života je jiný. Jak toho psa, tak jeho pána. Většinou to mají tak /ti, které znám/, že pes je na zahradě v kotci přes pracovní dobu. Po příchodu domů z práce je pes vypuštěný, má výcvik, hru nějak průběžně, na zahradě se pohybuje celá rodina odpoledne až do večera. Do kotce se zavírá na noc. Ráno je pes vypuštěný, vyvenčený na zahradě, v rámci toho nějaké blbnutí. Vycházky rozhodně nejsou každý den, ale cvičák, les o víkendu. 

Jestli ten ohař jde u kočárku spořádaně pomalou chůzí, tak bych si tipla, že péče má dostatek. Naučit ohaře pomalou chůzi u nohy chce pořádný výcvik. Naopak mi přijde nezodpovědné mít psa bez dohledu, když zdrhne byť na pár minut.

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 09. listopadu 2021 11:01

notna Popisuješ ideální stav. Děkuji, já tomu zcela rozumím. Píšu ale o něčem jiném.

Ne o psech kotcových- pracovních. Tam je styl života úplně jiný. Ty jsme tu ale nezmiňovaly.

Píšu o těch, pro jejichž majitele je problém psa vycvičit a naučit odvolání, proto je v přírodě vodí na špagátě a doma je mají na zahradě, protože si myslí, že to psu stačí.

Tedy úplně něco jiného.

A ohař u kočárku jinak, než spořádaně jít nemohl, když ho vedli u nohy. Cca 5 km, lesem, loukou, liduprázdnou krajinou. Na krátkém vodítku a za každý pohyb mimo ho strhnul k sobě.. 

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 09. listopadu 2021 11:15

Často slyším od lidí, že nemohou psa pustit navolno, protože by jim utekl.. (a ted nemyslím, že lovecký pes chytne stopu) prostě že by je neposlechl a utekl pryč.  Jako wtf?! Proč by pes utíkal pryč od své smečky, která je jeho svět?

To všechno jsou lidi, kteří prostě psa nedokázali vychovat a především naučit poslouchat povely. Přivolání v první řadě. A protože pes neposlouchá a oni se bojí, že si bude dělat co chce sám, a nebude je poslouchat (protože ho to nenaučili) mají ho na špagátě. Nejlépe ještě na krátkém.

Přivolání je prostě základ.

neříkám, že Růža poslouchá jako stroj, ale, pokud neposlechne na první dobrou, stačí zvýšit hlas a být důraznější. Poslechne ale vždy.

Notabene, když vidím, jak si lidi kupují psy jen podle vzhledu a vůbec netuší, jaká jsou specifika plemene, jak psa učit, jak s ním jednat, vůbec se nedivím, že pes neposlouchá.

jenže s tím nic nenaděláme. 

Ale zanadávat si můžem, ne?