Fotím, fotíš, fotíme

09. srpna 2014 22:06
Offline brrr
12270 příspěvků moje polička 12. března 2017 19:36
Reakce na Kokoska:

Zase Haus? Ten odraz v zrdcadle je super.

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 12. března 2017 21:35
Reakce na brrr:

Jojo, Haus, jezdíme tam už spoustu let. Ale poslední 2 roky bydlíme ještě o vesnici dál, za hlavní silnicí :)

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 12. března 2017 22:49

Tak už se hlásím z Prahy  Mám tu nabitý program, zítra kurz ovládání systémové kompaktu (dostala jsem poukaz od Fotoskoda k nákupu, jsem zvědavá, jestli se dozvím nějaké vychytávky, na které jsem ještě nepřišla ) pak v dalším týdnu produktové školení od Olympusu (taky zadarmo, platí tos amé jako pro rpvní kurz plus by tam měla být šance obhlédnout a případně trochu ozkoušet další objektivy) no a pak ještě kurz k Zoner Photo Studio...... Tak jsem na to zvědavá. Jinak včera jsem rovnou vyzkoušela redukci na Olympus pro využití objektivů z praktiky, povedlo se mi sehnat kvalitní, z větší části kovou a ne moc drahou, funguje perfektně. Taky jsem zkoušela objektivy, ale zatím teda výsledky fotek nic moc, bude to chtít se hodně učit (a až dneska mi došlo,ž e sjem měla zkoušet na manuál a ne na režim clony když ta se nastavuje na objektivu manuálně ), každopádně objektiv 200mm je pěkný tele, obávám se, že bez stativu s ním kromě ideálních světelných podmínek ostrou fotku endám, ono je to taky na mém foťáku 400mm...... Světelná 50 s clonou 1.8 (teda u mě je to 100) super, ale teda na tu malou hloubku ostrosti si člověk musí dávat bacha, malinko se pohne a už je objekt rozmazaný..... Záklaďák (v mém případě opět spíše 100 mm) taky fajn a se širokoúhlým - u ěm změněným na záklaďáks e budu muset taky hodně učit....... Každopádně mě to docela dost láka, těším se na další zkoušení a až mi je táta doveze do Německa (busem je s sebou tahat asi nebudu), přijde mi, že se na tom budou skvěle trénovat základní fotografické dovednosti, protžoe ty staré objektivy člověku nic neodpustí.....

Tímto se omlouvám za dlouhé okénko bez fotek, ale musela sjem se podělit o svou radost

@Berta

fotky z Alp super, koukala sjem na Instagram, nevěřila bych, že jsou z mobilu

@Kokoska

Mě se moc líbí ta fotka s dopravním zrcadlem, je hodně nápaditá :) Ale i obecně jsou povedené

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 13. března 2017 10:00
Reakce na A666:

Tak to je skvělé, předpokládám, že ti ze všech těch školení půjde hlava kolem , ale to se usadí.

Stativ bude v určitých případech  nutností.

Co se týká  té světelné 50 s clonou 1,8... já mám teda pevnou 35 mm ( po přepočtu cca 52 mm) se světelností 1,8,  a napřed jsem z té  až moc malé hloubky byla zděšená, protože ne vždy se to hodí. Ale pak jsem si uvědomila,  že ta clona není konstantní a dá se přece  změnit a tím hloubka ostrosti zvětšit, pokud bude potřeba. 

Jinak taky jsem byla překvapená, jak pěkně to Samsung  vyfotil, ani jsem nemusela extra fotky doladit, jen ty, jak sněžilo a bylo fakt hnusně.   A ještě jeden poznatek, jsem  často překvapená,  že obecně obliba fotek je  často jiná, než bych předpokládala.  Třeba fotky, ze kterých já jsem nadšená, mají méně ohlasů než ty, které se mně až tak moc nelíbí  a třeba jsem i váhala je tam dát. Zajímavé.

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 13. března 2017 10:19

Jak to tady čtu, připadám si jak věčný začátečník - což vlastně jsem.

Zajímavé je, že mé fotografické začátky s tátovým foťákem vyžadovaly manuální nastavení všeho - clona, čas, ruční zaostření - a dělala jsem docela hezké fotky. Pak jsem si zvykla, že to automat nastaví za mě a teď znovu ty staré vědomosti lovím.

Berta 

můj mobil fotí jen za hezkého počasí (ty fotky ze sjezdovky), jinak to nestojí za moc. Ale mám slíbený nový, vyhlížím Samsung 7 Edge, až ho trochu zlevní.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 13. března 2017 10:26
Reakce na Kokoska:

Přesně ten mám a jsem s ním moc spokojená.  Jen nevím, jestli bych nevolila variantu "needge". Nevím, v kterých parametrech se přesně liší, ale někdy mám pocit , že ten zaoblený kraj vadí.  když to blbě chytnu, tak jako bych se dotýkala té funkční obrazovky a  ruší mně to  při  vyvolání nějaké funkce- že třeba  zrovna nefunguje kliknutí na něco, nebo  spuštění  spouště. Neumím to dobře vysvětlit.   Ale pokud by needge varianta byla  horší  ve více parametrech, tak to raději vem edge, tak velký problém to zase není.

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 13. března 2017 11:20
Reakce na Berta:

Dík za upozornění. Manžel má 6 Edge a problém s tím nemá, tak to ještě prozkoumám. je fakt, že on na to má takové otvírací pouzdro a asi to drží za něj a ne úplně za displej. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 13. března 2017 20:57
Reakce na Berta:

Tak to je skvělé, předpokládám, že ti ze všech těch školení půjde hlava kolem , ale to se usadí.

Stativ bude v určitých případech  nutností.

Co se týká  té světelné 50 s clonou 1,8... já mám teda pevnou 35 mm ( po přepočtu cca 52 mm) se světelností 1,8,  a napřed jsem z té  až moc malé hloubky byla zděšená, protože ne vždy se to hodí. Ale pak jsem si uvědomila,  že ta clona není konstantní a dá se přece  změnit a tím hloubka ostrosti zvětšit, pokud bude potřeba. 

Jinak taky jsem byla překvapená, jak pěkně to Samsung  vyfotil, ani jsem nemusela extra fotky doladit, jen ty, jak sněžilo a bylo fakt hnusně.   A ještě jeden poznatek, jsem  často překvapená,  že obecně obliba fotek je  často jiná, než bych předpokládala.  Třeba fotky, ze kterých já jsem nadšená, mají méně ohlasů než ty, které se mně až tak moc nelíbí  a třeba jsem i váhala je tam dát. Zajímavé.

Tak první školení/kurz fajn, většinu věcí jsem sice znala, ale alespoň sjem sitodíky tomu utřídila a získala několik velmi užitečných tipů Přijde mi to u fotoškoda fakt super, že kfoťáku dostanete poukaz na kurz základů, protože tams e mnou byly dvě absolutní začátečnice a těm to dalo asi hodně.....

S tou hloubkou ostrosti máš pravdu,s amzřejmě, že stačí dát větší clonu, jen mě překvapilo, jak už je to u té světelnosti 1.8 fakt tak citlivé, stačí semalinko pohnout A hlavní boty byla ta snaha o focení v frežimu priority clony bez automatické clony  Chudák foťák musel být slušně zmaten

Jinak dneska jsem si odpoledne dala náročnou lekci focení dvou malýchd ětí ve špatném světle, jestlis e mit ak ze 150 fotek povedlo 10 tak budu ráda

Ta obliba fotek mě taky někdy zaráží, možná je to tím, že my jako autoři víme, co za tím bylo prácea tak je pro nás některá fotka prostě z tohoto pohledu lepší. Jenže laik, který to množstvíúsilí nevidí si může myslet něco jiného

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 13. března 2017 21:38

Lomnický štít

A jedna kýčovka z Korfu

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 14. března 2017 17:55
Reakce na Kokoska:

1. má krásné mraky a druhá je jak z katalogu cestovky.

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 14. března 2017 18:06
Reakce na Berta:

U té první jsem měla udělat dva kroky doprava, aby tam bylo míň toho křoví. Ale už jsem fakt nemohla, bylo to po návratu z túry, kde jsme počítali, že se kus na zpáteční cestě svezeme lanovkou, a ona nejezdila. Takže jsme šli asi 5 km navíc abychom zjistili, že už nejede ani autobus z Lomnice k hotelu Hutník, kde jsme měli auto. Takže další 2 km a z posledních sil už skoro potmě jsme se doplazili do cíle a jen tak zkusmo jsem na mobil cvakla tu siluetu hor a mraky. Jojo, nejlepší jsou fotky s příběhem :D

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 14. března 2017 18:18
Reakce na Kokoska:

trošku jsem ti vylepšila oblohu,ale jen malinko, vím, že to nemáš ráda

Křoví mně tentokrát ani tak nevadí.

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 14. března 2017 18:20
Reakce na Berta:

Vypadá to dramatičtější :) Ale v reálu to bylo spíš do pastelova, růžovošedomodré

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 14. března 2017 20:51
Reakce na Kokoska:

Jasně, ty víš, jak to bylo doopravdy.  To byl jen plán B 

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 17. března 2017 18:33

Svačinka :)

Offline brrr
12270 příspěvků moje polička 17. března 2017 19:27
Reakce na Kokoska:

Ten pes je super, toho bych si hned brala domů.

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 17. března 2017 19:43
Reakce na brrr:

Asi by byl rád, nevypadal, že by někomu patřil, a loudil dost drze.

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 21. března 2017 16:33

Offline viktorka_od splavu
49127 příspěvků moje polička 21. března 2017 21:29
Reakce na Isca:

je prázdná:-(

(dělám si srandu, fotka je super, ale hledala jsem srolovaný psaníčko:-))

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 21. března 2017 21:52

Abych se přiznala, během půlhodinového focení té samé flašky v dvaceti variantách mě nenapadla taková základní věc, jako jít zkontrolovat poštu