Zase Haus?
Ten odraz v zrdcadle je super.
Fotím, fotíš, fotíme
Jojo, Haus, jezdíme tam už spoustu let. Ale poslední 2 roky bydlíme ještě o vesnici dál, za hlavní silnicí :)
Tak už se hlásím z Prahy
Mám tu nabitý program, zítra kurz ovládání systémové kompaktu (dostala jsem poukaz od Fotoskoda k nákupu, jsem zvědavá, jestli se dozvím nějaké vychytávky, na které jsem ještě nepřišla
) pak v dalším týdnu produktové školení od Olympusu (taky zadarmo, platí tos amé jako pro rpvní kurz plus by tam měla být šance obhlédnout a případně trochu ozkoušet další objektivy) no a pak ještě kurz k Zoner Photo Studio...... Tak jsem na to zvědavá. Jinak včera jsem rovnou vyzkoušela redukci na Olympus pro využití objektivů z praktiky, povedlo se mi sehnat kvalitní, z větší části kovou a ne moc drahou, funguje perfektně. Taky jsem zkoušela objektivy, ale zatím teda výsledky fotek nic moc, bude to chtít se hodně učit (a až dneska mi došlo,ž e sjem měla zkoušet na manuál a ne na režim clony když ta se nastavuje na objektivu manuálně
), každopádně objektiv 200mm je pěkný tele, obávám se, že bez stativu s ním kromě ideálních světelných podmínek ostrou fotku endám, ono je to taky na mém foťáku 400mm...... Světelná 50 s clonou 1.8 (teda u mě je to 100) super, ale teda na tu malou hloubku ostrosti si člověk musí dávat bacha, malinko se pohne a už je objekt rozmazaný..... Záklaďák (v mém případě opět spíše 100 mm) taky fajn a se širokoúhlým - u ěm změněným na záklaďáks e budu muset taky hodně učit....... Každopádně mě to docela dost láka, těším se na další zkoušení a až mi je táta doveze do Německa (busem je s sebou tahat asi nebudu), přijde mi, že se na tom budou skvěle trénovat základní fotografické dovednosti, protžoe ty staré objektivy člověku nic neodpustí.....
Tímto se omlouvám za dlouhé okénko bez fotek, ale musela sjem se podělit o svou radost ![]()
@Berta
fotky z Alp super, koukala sjem na Instagram, nevěřila bych, že jsou z mobilu
@Kokoska
Mě se moc líbí ta fotka s dopravním zrcadlem, je hodně nápaditá :) Ale i obecně jsou povedené ![]()
Tak to je skvělé, předpokládám, že ti ze všech těch školení půjde hlava kolem , ale to se usadí.
Stativ bude v určitých případech nutností.
Co se týká té světelné 50 s clonou 1,8... já mám teda pevnou 35 mm ( po přepočtu cca 52 mm) se světelností 1,8, a napřed jsem z té až moc malé hloubky byla zděšená, protože ne vždy se to hodí. Ale pak jsem si uvědomila, že ta clona není konstantní a dá se přece změnit a tím hloubka ostrosti zvětšit, pokud bude potřeba.
Jinak taky jsem byla překvapená, jak pěkně to Samsung vyfotil, ani jsem nemusela extra fotky doladit, jen ty, jak sněžilo a bylo fakt hnusně. A ještě jeden poznatek, jsem často překvapená, že obecně obliba fotek je často jiná, než bych předpokládala. Třeba fotky, ze kterých já jsem nadšená, mají méně ohlasů než ty, které se mně až tak moc nelíbí a třeba jsem i váhala je tam dát. Zajímavé.
Jak to tady čtu, připadám si jak věčný začátečník - což vlastně jsem.
Zajímavé je, že mé fotografické začátky s tátovým foťákem vyžadovaly manuální nastavení všeho - clona, čas, ruční zaostření - a dělala jsem docela hezké fotky. Pak jsem si zvykla, že to automat nastaví za mě a teď znovu ty staré vědomosti lovím.
můj mobil fotí jen za hezkého počasí (ty fotky ze sjezdovky), jinak to nestojí za moc. Ale mám slíbený nový, vyhlížím Samsung 7 Edge, až ho trochu zlevní.
Přesně ten mám a jsem s ním moc spokojená. Jen nevím, jestli bych nevolila variantu "needge". Nevím, v kterých parametrech se přesně liší, ale někdy mám pocit , že ten zaoblený kraj vadí. když to blbě chytnu, tak jako bych se dotýkala té funkční obrazovky a ruší mně to při vyvolání nějaké funkce- že třeba zrovna nefunguje kliknutí na něco, nebo spuštění spouště. Neumím to dobře vysvětlit. Ale pokud by needge varianta byla horší ve více parametrech, tak to raději vem edge, tak velký problém to zase není.
Dík za upozornění. Manžel má 6 Edge a problém s tím nemá, tak to ještě prozkoumám. je fakt, že on na to má takové otvírací pouzdro a asi to drží za něj a ne úplně za displej.
Tak to je skvělé, předpokládám, že ti ze všech těch školení půjde hlava kolem , ale to se usadí.
Stativ bude v určitých případech nutností.
Co se týká té světelné 50 s clonou 1,8... já mám teda pevnou 35 mm ( po přepočtu cca 52 mm) se světelností 1,8, a napřed jsem z té až moc malé hloubky byla zděšená, protože ne vždy se to hodí. Ale pak jsem si uvědomila, že ta clona není konstantní a dá se přece změnit a tím hloubka ostrosti zvětšit, pokud bude potřeba.
Jinak taky jsem byla překvapená, jak pěkně to Samsung vyfotil, ani jsem nemusela extra fotky doladit, jen ty, jak sněžilo a bylo fakt hnusně. A ještě jeden poznatek, jsem často překvapená, že obecně obliba fotek je často jiná, než bych předpokládala. Třeba fotky, ze kterých já jsem nadšená, mají méně ohlasů než ty, které se mně až tak moc nelíbí a třeba jsem i váhala je tam dát. Zajímavé.
Tak první školení/kurz fajn, většinu věcí jsem sice znala, ale alespoň sjem sitodíky tomu utřídila a získala několik velmi užitečných tipů
Přijde mi to u fotoškoda fakt super, že kfoťáku dostanete poukaz na kurz základů, protože tams e mnou byly dvě absolutní začátečnice a těm to dalo asi hodně.....
S tou hloubkou ostrosti máš pravdu,s amzřejmě, že stačí dát větší clonu, jen mě překvapilo, jak už je to u té světelnosti 1.8 fakt tak citlivé, stačí semalinko pohnout
A hlavní boty byla ta snaha o focení v frežimu priority clony bez automatické clony
Chudák foťák musel být slušně zmaten ![]()
Jinak dneska jsem si odpoledne dala náročnou lekci focení dvou malýchd ětí ve špatném světle, jestlis e mit ak ze 150 fotek povedlo 10 tak budu ráda ![]()
Ta obliba fotek mě taky někdy zaráží, možná je to tím, že my jako autoři víme, co za tím bylo prácea tak je pro nás některá fotka prostě z tohoto pohledu lepší. Jenže laik, který to množstvíúsilí nevidí si může myslet něco jiného ![]()
Lomnický štít

A jedna kýčovka z Korfu

1. má krásné mraky a druhá je jak z katalogu cestovky.
U té první jsem měla udělat dva kroky doprava, aby tam bylo míň toho křoví. Ale už jsem fakt nemohla, bylo to po návratu z túry, kde jsme počítali, že se kus na zpáteční cestě svezeme lanovkou, a ona nejezdila. Takže jsme šli asi 5 km navíc abychom zjistili, že už nejede ani autobus z Lomnice k hotelu Hutník, kde jsme měli auto. Takže další 2 km a z posledních sil už skoro potmě jsme se doplazili do cíle a jen tak zkusmo jsem na mobil cvakla tu siluetu hor a mraky. Jojo, nejlepší jsou fotky s příběhem :D

trošku jsem ti vylepšila oblohu,ale jen malinko, vím, že to nemáš ráda ![]()
Křoví mně tentokrát ani tak nevadí.
Vypadá to dramatičtější :) Ale v reálu to bylo spíš do pastelova, růžovošedomodré
Jasně, ty víš, jak to bylo doopravdy. To byl jen plán B ![]()
Svačinka :)

Ten pes je super, toho bych si hned brala domů.
Asi by byl rád, nevypadal, že by někomu patřil, a loudil dost drze.

je prázdná:-(
(dělám si srandu, fotka je super, ale hledala jsem srolovaný psaníčko:-))
Abych se přiznala, během půlhodinového focení té samé flašky v dvaceti variantách mě nenapadla taková základní věc, jako jít zkontrolovat poštu
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje