Fotím, fotíš, fotíme

09. srpna 2014 22:06
Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 21. března 2017 22:24

A tatáž řeka tentýž den o něco níž po proudu...

Offline Kiore
208 příspěvků moje polička 21. března 2017 22:32
Reakce na Solathis:

Vašeho nejmladšího sourozence znám od vidění ze soutěží  (Dočítám za delší dobu.)

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 21. března 2017 23:09
Reakce na Kiore:

Kdyz je cas, jezdim s nim :) tak az na soutezi uvidite zrzku s cervenou zrcadlovkou s delem (ta 70-200 je strasidelne velka a taky teda tezka), tak se prihlaste :) 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 22. března 2017 01:57
Reakce na Isca:

To je moc povedená fotk, hezká kompozice

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 22. března 2017 02:15

Tak jsem dneska absolvovala produktové školení k OMD od Olympusu a bomba - celkem více jak tři hodiny (já odcházela bohužel dřív, protože to bylo původně inzerováno jen do 17 a měla jsem domluvené něco dalšího a oni to jako na potvoru protáhli) opravdu nabité spoustou informací, tipy na ovládání konkrétně modelu OMD, zároveň i rady ohledně kompozice, jak si pohrát s hloubkou ostrosti/pohybem, došlo i na malování světlem/focení ohňostrojů, ukázka a možnost ošahání si objektivů - prostě bomba, pokud by někdo kupoval OMD tak doporučuji (navíc to bylo zdarma). Má to jen jeden malý háček - strašně mě to zviklalo na koupi dalšího objektivu a to, že jsme dostali časově omezenou slevu tomu dodalo Takže mám zhrba týden na rozhodnutí, zda utratit dalších 12 tisíc nebo ne. Konkrétně mám v merku světelný irokoúhlý (či reportážní) objektiv 17 mm, 1:1.8 Láká mě hlavně ta světelnost, můj ultrazoom je zatím 14-150, 1:4 - 5.6. Navíc jsem si dneska hrála s objektivem z prakticy (50 mm, 1:1.8) - což je super portrétní a úžasný do horších světelných podmínek a to mě taky nahlodalo, protože širokoúhlý s obdobnou světelností by se mi býval fakt hodil (měla jsem sraz s kamarádkama). Plus by s ním foťák rozhodně mnohem lépe držel na stativku GorillaPod než s velkým ultrazoomem Hrozné dilema Tak budu ráda za každou radu/postřeh, co mi pomůže se rozhodnout (zejména ji uvítám od Berta ).

Jinak přikládám ukázku zkoušení/hraní sis e světelným objektivem z praktiky na neživých předmětech (fotky kamarádek z večera nebudu zveřejňovat...), trocha květeny s velmi malou hloubkou ostrosti (to je vidět hlavně u růže).....

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 22. března 2017 09:49
Reakce na A666:

jaký že máš crop faktor?

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 22. března 2017 10:02
Reakce na Berta:

jaký že máš crop faktor?

crop factor je 2, takže by to byla 34 na kinofilmu (takže jen lehce širokoúhlý).....

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 22. března 2017 11:31
Reakce na A666:

A nějaký po přepočtu kolem 50 mm by tam nebyl? Jeden mně přijde málo a jeden moc. Kdybych ale měla volit mezi 17 a 50mm, šla bych asi do 17mm.

Já  mám 35 mm, f/1,8 na Nikon, po přepočtu je to  nějakých 52 mm, takže  poměrně blízké lidskému oku a s tím jsem moc spokojená.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 22. března 2017 11:41
Reakce na Berta:

A nějaký po přepočtu kolem 50 mm by tam nebyl? Jeden mně přijde málo a jeden moc. Kdybych ale měla volit mezi 17 a 50mm, šla bych asi do 17mm.

Já  mám 35 mm, f/1,8 na Nikon, po přepočtu je to  nějakých 52 mm, takže  poměrně blízké lidskému oku a s tím jsem moc spokojená.

Mají ještě pevnou 25 se stejnou světelností (25 mm, 1:1.8), ale to už mi přijde částečně jako portrétní, potřebovala bych spíš objektiv světelný na běžné focení bez zoomování (třeba i na architekturu, přírodu a tak - hlavně pro horší světelné podmínky, možnost fotit větší celky vevnitř při horším světle atd.). Včera jsem právě měla s sebou na vyzkouení tu tátovu 50 mm (u mě je to 100 mm) a na portréty super, ale na větší celky jsem musela opravdu hodně couvat No mám co promýšlet

Trošku jsi mě zvyklala, navíc ta 25 je levnější, tak to musím promyslet

P.S. On asi celý zakopaný pes bude v tom, že já mám hodně velké periferní vidění, v autoškole jsem instruktora iritovala tím,ž e sjem při sledování zrcátek vůbec nepohnula hlavou. Tak možná i proto mě přijde už 25 mm (aka 50 mm po přepočtu) jako trošku oseklý záběr, už to oseknutí prostě vnímám (subjektivně jsem si to teď zkoušela). No enchám to ještě uležet, moc díky za rady

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 22. března 2017 11:51
Reakce na A666:

Tak  to si musíš už zvážit sama,  zase čím víc je širokoúhlý, tím víc se ti budou kácet hrany třeba u té architektury. Všechno má své + i -.  Ta 25 mm bude univerzálnější-aspoň z mého pohledu.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 22. března 2017 12:00
Reakce na Berta:

Tak  to si musíš už zvážit sama,  zase čím víc je širokoúhlý, tím víc se ti budou kácet hrany třeba u té architektury. Všechno má své + i -.  Ta 25 mm bude univerzálnější-aspoň z mého pohledu.

rozumím, každopádně díky za konzultaci Ještě to promyslím a možná zkusím zajít vyzkoušet třeba do fotoškoda......

Offline Kiore
208 příspěvků moje polička 22. března 2017 14:22
Reakce na Solathis:

Jé, jste milá Tak kdyby náhodou, hlásit se budu ráda, ale u mně je to s poznávacíma znameníma trochu těžší, někdy jsem tam tanečně, někdy pracovně a někdy obojí

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 22. března 2017 15:58

Copak mate za tridu? Bracha Clat a Bstt, ale momentalne je bez tanecnice, tak to na soutez v nejblizsi dobe nevypada :/ Tanecnice si nasla pritele a trenink trikrat tydne se ji prestal hodit 

Offline dzizisketa
8869 příspěvků moje polička 22. března 2017 19:22

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 22. března 2017 20:29
Reakce na dzizisketa:

Možná by to chtělo vyfotit s bleskem, aby byla vidět i ta zeď? Někdy to proti světlu pomůže. Ale je to zajímavý pohled.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 22. března 2017 20:39
Reakce na Kokoska:

Blesk ne, ten by tam nadělal paseku. Maximálně trochu projasnit stíny, tím by ta kresba vylezla. Ale mně tam nevadí ani ta tmavá zeď, dodává to 3.rozmer. Naopak mně to přijde krásně vyvážené,že to okno není presvetlene a je vidět i něco za ním.

Offline dzizisketa
8869 příspěvků moje polička 23. března 2017 11:26

Děkuju za ocenění! Je to jen rychlá fotka bez postprodukce, teda na foťáku přes protisvětlový filtr. Včera jsme měli zase zajímavou služebku, na Nový Hrádek (to jest ono) a na Vranov.

Offline dzizisketa
8869 příspěvků moje polička 23. března 2017 11:29

A zde výhledy na předjarní meandry Dyje z Nového Hrádku - sice pršelo, ale i tak to tam bylo velmi působivé. Kdo jste tam ještě nebyli, mohu vřele doporučit.

Offline dzizisketa
8869 příspěvků moje polička 23. března 2017 11:32

Strom na vranovské severní terase.

Offline dzizisketa
8869 příspěvků moje polička 23. března 2017 11:33

Vranov