Fotím, fotíš, fotíme

09. srpna 2014 22:06
Offline sisa.b
1294 příspěvků moje polička 15. října 2017 19:04

Ďakujem vám dievčatá za rady, no mám pocit, že hovoríte iným jazykom  Vidím to tak, že ten návod budem musieť predsa len otvoriť. Len ten foťák má toľko funkcií...  Mňa nebaví babrať sa ani s novým mobilom, maximálne si nastavím zvonenie, budík a tým končím. A nič na tom nemení ani fakt, že som informatička 

Teraz navečer som vzala psa k vode a skúšala foriť v rôznych režimoch, tak idem pozrieť, čo z toho vyliezlo.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 15. října 2017 19:31
Reakce na sisa.b:

Ďakujem vám dievčatá za rady, no mám pocit, že hovoríte iným jazykom  Vidím to tak, že ten návod budem musieť predsa len otvoriť. Len ten foťák má toľko funkcií...  Mňa nebaví babrať sa ani s novým mobilom, maximálne si nastavím zvonenie, budík a tým končím. A nič na tom nemení ani fakt, že som informatička 

Teraz navečer som vzala psa k vode a skúšala foriť v rôznych režimoch, tak idem pozrieť, čo z toho vyliezlo.

Návod k použití pomáhá ovládat konkrétní fotoaparát, ale informace o tom, jak to celé vlastně funguje a co ovlivňuje výslednou fotografii (proč může být moc světlá/tmavá, rozmazaná atd.). Zkoušet si jednotlivé režimy je taky fajn, ale lépe to funguje, když víš co děláš než když jen střílíš naslepo. Zkus si fakt najít nějaký basic kurz ovládání fotoaparátu (to většinou vyjde maximálně na pár stovek - třeba u Fotoškody - a vysvětlí ty úplné základy, já to třeba dostala k nákupu foťáku jako dárek) anebo zkus projít literaturu (například zde co je to expozice, o vztahu mezi časem-clonou a ISO - tzv. expozičním trojúhelníku například zde , spousta informací je tady). Je to blbý, ale zrovna u zrcadlovky pokud opravdu chceš využít její vlastnosti, tak to chce se s tím "babrat", jinak lepší fotky dostaneš i z mobilu, kde se s tím, že se s tím majitel nechce moc abrat počítá a používají se různé filtry aj.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 15. října 2017 19:35
Reakce na Kokoska:

Mně spíš HDR občas přijde, že trochu sežere barvy. Samospásné to taky není, ale někdy se hodí. Vloni jsem testovala nový foťák:

1. bez HDR, druhá s HDR

V některých případech (některé foťáky, ale leckdy i některé podmínky) to funguje (třeba tady u tebe fakt dorý, pokud to složil přímo foťák tak fakt dobrý). Ale je potřeba myslet na to, že zvlášť pokud fotím do JPG pouze, tak ve chvíli, kdy to foťák smysluplně složit nezvládne tak už tu fotku vůbec nemám. Ano, někdy se ta auto funkce hodí, ale za mě po tom, co jsem ji zkoušela, je možná lepší prostě vzít expoziční bracketing na sekvenční snímání (když nemám k dispozici stativ) a pak složit alespoň trochu kontrolovaně než to enchat jen na foťáku a alespoň fotit i do RAWu....

Ad žraní barev, to mi nepřijde, když to složím v pc programu tak naopak leckteré vylezou a musím dávat bacha, abych nedostala "omalovánky".......

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 15. října 2017 19:41
Reakce na A666:

Ano, složil to foťák. Je mnohem chytřejší než já, k tomu, co popisuješ, jsem ještě zdaleka nedošla :) Obvykle fotím při podobných světelných podmínkách jednu s HDR a jednu bez, jednak abych to mohla porovnat, jednak kdyby z toho HDR vylezl nějaký nesmysl, dá se ta "obyč" fotka přece jen trochu vylepšit.

Offline sisa.b
1294 příspěvků moje polička 15. října 2017 19:42
Reakce na A666:

Ďakujem 

Z mobilov sme tiež nikdy nemali poriadne fotky, všetko rozmazané alebo tmavé nepodarky. Takže zrkadlovka aj na automate robí také fotky, že sme všetci od údivu híkali   

Čítala som zopár vecí na týchto stránkach , ale je tam toho tak strašne veľa, že to ako začiatočník nejak neviem zdolať a po pár článoch to vždy zavriem a foťák si spokojne odpočíva v brašni ďalej. Fakt to chce nejaký kurz, alebo nejakého skúseného fotografa po boku  Z dnešných 200 fotiek sa mi nepáči ani jedna jediná.

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 15. října 2017 19:48
Reakce na sisa.b:

Ty moje včerejší fotky jsou na mobil 

I v Anglii za deště, kdy se mi nechtělo tahat zrcadlovku, jsem fotila mobilem, a nevyšlo to tak špatně. Ale moc neumí třeba ze tmy do světla a zoom je taky ne moc použitelný, fotky jsou zrnité. 

Tohle je jedna anglická mobilní

Offline sisa.b
1294 příspěvků moje polička 15. října 2017 20:01
Reakce na Kokoska:

To máš asi nejaký lepší mobil, ni?  Ja (ani muž) sme ešte fakt nemali peknú foto z mobilu. Dcéra hej, ale tá má mobil drahší, než naša zrkadlovka.

Pozerám tie kurzy, no u nás to je zopár tisícoviek  Ale asi pôjdem, lebo ja som si síce čítala o tom základnom trojuholníku, ale nič mi to nedalo. Potrebujem niekoho, kto mi povie, že ak urobím toto, tak sa stane hento a naopak. Všetky tie články sú príliš odborne napísané a ja potrebujem nejaký výklad pre laikov :D

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 15. října 2017 20:11
Reakce na sisa.b:

Samsung Galaxy S7 edge

Offline sisa.b
1294 příspěvků moje polička 15. října 2017 20:19
Reakce na Kokoska:

Ako som predpokladala  Ja mám teraz Lenovo K6, pred tým nejaké základné Sony Xperie... Takže fakt najlacnejšie z tých lepších smartfónov. Keď pozerám do fotokníh, čo sme s nimi dokázali nafotiť ...  

Už som si poslala dopyt na ten kurz  Samej sa mi to nechce učiť, mám dosť učenia v práci. 

Offline Kokoska
34427 příspěvků moje polička 15. října 2017 20:20
Reakce na sisa.b:

Koukni třeba sem http://www.digineff.cz/ , jsou tam i praktické rady jak fotit to a ono.

Mám od něj knížku, která moc není o tom, co je clona, expozice atd., spíš o tom, co člověk vidí a co fotografuje. Jak to udělat, aby fotka byla zajímavá. Což se mi teda ne vždycky daří, to je právě ten rozdíl mezi pohledem prostým okem a přes hledáček foťáku :)

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 15. října 2017 21:03
Reakce na Kokoska:

Ano, složil to foťák. Je mnohem chytřejší než já, k tomu, co popisuješ, jsem ještě zdaleka nedošla :) Obvykle fotím při podobných světelných podmínkách jednu s HDR a jednu bez, jednak abych to mohla porovnat, jednak kdyby z toho HDR vylezl nějaký nesmysl, dá se ta "obyč" fotka přece jen trochu vylepšit.

Na ty bracketingy se zkus kouknout do návodu, je to dobrá pomůcka na nafocení víc expozic Jinak dobře, že fotíš jednu HDR jednu normálně, vždycky je lepší mít toho víc. Já fotila na zkoušku klidně i jen HDR, protože jsem věděla, že RAW bude syrový bez efektu.......

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 15. října 2017 21:15
Reakce na sisa.b:

Ďakujem 

Z mobilov sme tiež nikdy nemali poriadne fotky, všetko rozmazané alebo tmavé nepodarky. Takže zrkadlovka aj na automate robí také fotky, že sme všetci od údivu híkali   

Čítala som zopár vecí na týchto stránkach , ale je tam toho tak strašne veľa, že to ako začiatočník nejak neviem zdolať a po pár článoch to vždy zavriem a foťák si spokojne odpočíva v brašni ďalej. Fakt to chce nejaký kurz, alebo nejakého skúseného fotografa po boku  Z dnešných 200 fotiek sa mi nepáči ani jedna jediná.

Zkusila bych ten kurz, n+kdy to bývá snazší. ideálně pak co nejvíc zkoušet a uvidíš......

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 15. října 2017 21:26
Reakce na Berta:

Vodotrysk mě nadchl, stála bych tam snad hodinu. Ale chytnout ta písmena v pravý čas ...to byl teda oříšek

Hezký na mobil vážně povedené )šechny noční i panorama na předposlední straně - podzimní barvy jsou nádherné...)

Offline at
6 příspěvků moje polička 15. října 2017 21:26
Reakce na sisa.b:

Ako úplný základ je ideálne naučiť sa používať rezimy P,S,A, manual str. 82. Jednoduchý návod, viď link

https://www.megapixel.cz/videoporadna-rezimy-p-a-s-m

Na fotoapárate máš nastavený autofocus AF-A, na bežné fotenie statických obrázkov nstav AF-S a režim A.

Kvalitu obrázku zmeň na JPEG fine.

AF-Area mode máš AUTO, fotoaparát si zaostrí kam chce, ak to zmeníš na jednotlivé body , manual str. 53, sama si rozhodneš na čo zaostríš.

Na začiatok asi všetko.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 15. října 2017 21:27

Dve náladovky... nekonečný eskalátor a upršané lúčenie pred odletom...

Jako vždy černobílé moc pěkné ale eskalátor je top Moc pěkný nápad a kompozice.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 15. října 2017 21:28
Reakce na Kokoska:

Tím průhledem přes zábradlí jste mi připoněla tohle:

Tohle je hodně zajímavý záběr, moc pěkné

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 15. října 2017 21:36

Taky zase něco přidám, tohle je z toho kurzu HDR z června, složeno asi ze 7 fotek v Zoner Photo Studio....

Offline sisa.b
1294 příspěvků moje polička 15. října 2017 21:39
Reakce na A666:

Zkusila bych ten kurz, n+kdy to bývá snazší. ideálně pak co nejvíc zkoušet a uvidíš......

To bude pre mňa najlepšie. Lebo som prečítala zopár článkov, všade sú vysvetlené kadejaké skratky a cudzie pojmy, čo s čím súvisí, a ja furt nie som o nič múdrejšia   Ja proste potrebujem rady ako radila Kokoska  - použi HDR, ak chceš svetlejšiu foto, použi tamto, ak chceš fotiť decko v pohybe, ... 

Doteraz som na foťáku použila len základné nastavenie v auto režime a párkrát makro - pri ňom som sa naučila, že sa nemám ja približovať k objektu príliš blízko, ale lepšie pužiť zoom. Dnes som na prechádzke aspoň potočila tým kolieskom a skúšala, čo to urobí. Skúšala som fotiť psa v pohybe, bežiaceho cez vodu, tečúcu vodu... no bieda, nič sa mi nepáči 

Offline sisa.b
1294 příspěvků moje polička 15. října 2017 21:53
Reakce na at:

Ďakujem, presne takto to potrebujem čítať 

A k programom na úpravu fotiek - kedysi som sa hrala s Gimpom, ale nie v tom zmysle, že by som upravovala fotky, skôr som vystrihovla, skladala... vyrábala kalenádre ako darčeky. S fotkami som robila max. to, že som si vo vlastnoručne vyrobenom fotostane odfotila šperky na predaj a v Gimpe som zo šedivej fotky urobila farebnejšiu s bielym pozadím. Toľko moje skúsenosti.

Offline continuity
42365 příspěvků moje polička 15. října 2017 21:54
Reakce na sisa.b:

fotit rychlo sa pohybujuce cile, je uz docela vyssi divci a zrovna ty zrcadlovky se setakem nejsou na ostreni nijak extra rychle. 

podle mne to nemuzes pobrat, protoze zacinas od pate tridy, bez toho, abys mela zvladnute uplne zaklady: clona, cas a ISO. pak se da pustit dal.