Ta fotka má všechny parametry špatné.... je rozmazaná, proti světlu, málo barev a kontrastu... ale mně se nějak líbí.
Potřebovala bych k ní vymyslet nějaký popis.... něco s hozením lana? Nic mě nenapadá.
Ta fotka má všechny parametry špatné.... je rozmazaná, proti světlu, málo barev a kontrastu... ale mně se nějak líbí.
Potřebovala bych k ní vymyslet nějaký popis.... něco s hozením lana? Nic mě nenapadá.

Na začiatok velmi jednoduchý soft od Nikonu, na základné drobné úpravy stačí
http://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/sw/20.html
Na fotenie pohybu program S, krátky čas, autofocus AF-C.
A - kolečkom hore vzadu meníš clonu podla potreby fotoaparát si doráta čas.
S - kolečkom hore vzadu meníš čas, fotoaparát si doráta clonu
Clona, čas, ISO - o tom som tiež pár článkov čítala. Skúšala som sa hrať s ISO nastavením a tam som pred polrokom skončila. Vyštudovať informatiku mi prišlo jednoduchšie
(alebo som to len chcela viac?
). Nejdem to lámať cez koleno, počkám si na kurz a dovtedy poskúšam, čo mi tu dievčatá radili. Len som dúfala, že do vianočného kaledára stihnem nejaké pekné fotky urobiť.
Taky zase něco přidám, tohle je z toho kurzu HDR z června, složeno asi ze 7 fotek v Zoner Photo Studio....

Tak na ten kurz budu muset taky., paráda!!! Ale tam je podmínka fotit ze stativu,ne? Aby to na sebe přesně sedlo....
Krásný snímek. Čí to byl kurz. Jako kdo to pořádal?
Samsung Galaxy S7 edge
Máme stejný..fakt fotí slušně...jako nouzovka, když není po ruce velký foťák.
s ISOm by som experimentovala az ked budes vediet, co s casom a clonou. ISO zvysuje citlivost, ale aj zrnenie, povedala by som, ze pokial vyslovne nefotis v tmavom interieri alebo za sumraku bez stativu, tak by to zrkadlovka mala zvladnut s tym ISO s najnizsou citlivostou. (naviac osobne mam skusenost, ze i z tmavej fotky sa da vselico vytiahnut a ked fotim za blbych podmienok, tak zasadne tmavsie do RAWu ako chcem vysledok - len uplne vyminocne mi to neslo nejak vylepsit).
Všechno ti holky napsaly, chce to prakticky od základů a pokud nemáš trpělivost sama zkoušet potom opravdu kurz. Je hřích mít zrcadlovku a fotit na automat nebo přednastavené režimy.
Jen bych si dovolila podotknout, že z hlediska výsledného snímku. ...a u makra zvlášť....je vždy lepší jít K fotografovanemu objektu než použít zoom. Samozřejmě tak blízko, jak ti dovolí nejmensi zaostřovací vzdálenost objektivu.
Asi som to zle napísala, keď som bola príliš blízko objektu, už som to mala riadne rozostrené a ten detail som aj tak nemala. Až vtedy som použila zoom.
Už nejdem fňukať, idem skúšať a snáď sa o dva mesiace po tom kurze aj ja niečím pochválim ![]()
Tak na ten kurz budu muset taky., paráda!!! Ale tam je podmínka fotit ze stativu,ne? Aby to na sebe přesně sedlo....
Krásný snímek. Čí to byl kurz. Jako kdo to pořádal?
Díky
Ty barvy mě stály dost práce v ZPS to vyladit, aby to nevypadalo kýčovitě
Musím říct, že to vážně stálo za to.
Obecně se fotí ze stativu (aby jednotlivé snímky dobře seděly), ale dneska si už softwary leckdy poradí se zarovnáním (takže pokud není stativ, řešení je jak jsem psala expoziční bracketing plus sekvenční snímání, aby se ruka co nejmíň hnula). Další věc je, že je dobré si dávat bacha na pohybující se předměty (lidi, auta, lodě, atd.), můžou na fotce vytvořit duchy pokud je zachytíme víckrát (ale zase, leckteré softy si s tím poradí a duchy odstraní). taky je fajn zaostřit na první fotku a na další pak přepnout na manuální ostření, aby se omylem nepřeostřilo jinam. No a pak volit takové rozpětí expozic, aby bylo vše vykreslené )tedy i všechny přepaly a nedopaly byly v některé fotce vykreslené). No a pak je to už jen o hraní si v softwaru, aby to vypadalo přirozeně a ne jako omalovánky.
Kurz byl od Megapixelu (je to tedy spíše víkendová dílna "Jdeme fotit noční HDR" - fotí se ale spíše večer, protože modrá hodinka je na to ideál
my měli navíc štěstí na mraky, které tomu dodávají atmosféru..... lektor už ví, kam jít, takže je to fajn. je to teda hlavně o focení, skládání už je na nás, na to kurz zaměřený není. Ale je možné poslat 2-3 snímky lektorovi na ohodnocení. Já to bohužel prošvihla, jak jsem se k nim nemohla dostat....... Každopádně doporučuju, bylo to fajn ![]()
Asi som to zle napísala, keď som bola príliš blízko objektu, už som to mala riadne rozostrené a ten detail som aj tak nemala. Až vtedy som použila zoom.
Už nejdem fňukať, idem skúšať a snáď sa o dva mesiace po tom kurze aj ja niečím pochválim ![]()
To je tím, že jsi byla za nejmenší ostřící vzdáleností objektivu jak psala Berta....... Ale je fakt, že zrovna tohle se dá naučit zkoušením.
Uvidíš, jak to půjde, kurz je fakt nejlepší volba, oni leckdy umí to yvsvětlit názorně a když nevíš, zeptáš se...... Fakt je škoda nevyužít dobré techniky a třeba Tě to chytne ![]()
Ta fotka má sv kouzlo, fakt že jo. s názvem neporadím, nic mě nenapadá, ale je krásně akčí
Je to krásná ukázka toho, že někdy i na první pohled nepovedené fotky mají kouzlo ![]()
Tady ještě pár fotek z kurzu, jeden noční Karlův most:

Celek Pražského hradu:

A tady jedna ďábelská, ty barvy odpovídají realitě, tak růžovo-fialová západ slunce s jasným předělem jsem snad nikdy neviděla.....

A poslední dnešní spam - tady mám jedno HDR složené právě ve dvou různých programech. Photomatix (program speciálně pro skládání HDR, mám jen free verzi, proto ten vodoznak přes) - tady je dobrý ten deghosting (byl vítr, takže se hýbaly listy) - výsledná fotka vypadá docela reálně:

No a tady složeno v ZPS, kde není deghosting, listy jsou mázlé až to vypadá lehce abstraktně (a mě se to líbí trochu víc
Je to takové umělecké):

Tak tahle (ďábelská) je úžasná.
Podobné růžovo-fialové západy slunce vídávám z okna velmi často, hlavně na jaře a teď na podzim, a pravda, je to podobným směrem a ne ta daleko od Hradu.
K ISO.....je dobré si vyzkoušet, do jakeho ISA může jít daný foťák. Můj mně v pohodě dovolí jít do 800, výš už je to dost vidět....to záleží na čipu. Něco se dá spravit následně úpravou.. pokud je barevný šum hodně velký, tak pomáhá převést fotku do čb.
Samozřejmě, že ideální je co nejnižší ISO, ale někdy to prostě nejde, objekt se hýbe nebo je málo světla a vždy není po ruce stativ. A třeba zrovna makro , tam dám klidně ISO 400,500 i když je sluníčko, protože na hmyz je potřeba tak 1/2000 a kratší čas... a fotky jsou myslím v pohodě. Makro fotím na režim A.
A jinak já mám spíš opačnou zkušenost, není z mé hlavy.. poradil mne to profík.. pokud to jde, raději nafotím fotku přeexponovanou, protože světla pak v pohodě stáhnu a nevyleze právě šum jako v případě podexponovane. Ale jak už tady někdo psal, taky si fotím víc variant a pak vyběru tu nejlepší. Bracketing nepoužívám, expozici do + a - si už dle zkušeností měním sama.
K ISO.....je dobré si vyzkoušet, do jakeho ISA může jít daný foťák. Můj mně v pohodě dovolí jít do 800, výš už je to dost vidět....to záleží na čipu. Něco se dá spravit následně úpravou.. pokud je barevný šum hodně velký, tak pomáhá převést fotku do čb.
Samozřejmě, že ideální je co nejnižší ISO, ale někdy to prostě nejde, objekt se hýbe nebo je málo světla a vždy není po ruce stativ. A třeba zrovna makro , tam dám klidně ISO 400,500 i když je sluníčko, protože na hmyz je potřeba tak 1/2000 a kratší čas... a fotky jsou myslím v pohodě. Makro fotím na režim A.
A jinak já mám spíš opačnou zkušenost, není z mé hlavy.. poradil mne to profík.. pokud to jde, raději nafotím fotku přeexponovanou, protože světla pak v pohodě stáhnu a nevyleze právě šum jako v případě podexponovane. Ale jak už tady někdo psal, taky si fotím víc variant a pak vyběru tu nejlepší. Bracketing nepoužívám, expozici do + a - si už dle zkušeností měním sama.
Ad bracketing - tens e hodí právě pro to případné improvizovanější hdr v kombinaci se sekvenčním snímáním (aby se záběr co nejméně změnil). Jinak taky přenastavuju ručně.
Ad ISO souhlas, to je docela jednoduchý test jak poznat svůj foťák
Podexponované vs. přeexponované - z totálního přepalu už človek nic nevytáhne, zase na druhou stranu moc vytahování z podpalů vede k šumu a leckdy jde černá dozelena.... Asi obecně lepší přeexponovaná fotka ale bez extrémních přepalů....
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.