Santal Austral (Eau de Parfum) (Matière Première) - vzdušně svěží nasládlé dřevo, až pak se teprve vyloupl santal - zpočátku olejově vláčný, později jemný, svěží a s lehkou nesladce skořicovou pryskyřicí. Ovšem intenzita je podprůměrná (naopak výdrž velice slušná).
Co jste dnes zkoušeli/y za nikovky/exkluzivky?
jerry vieš čo, ja som ho zo začiatku vnímala tiež ako taký nejaký nemastný neslaný, ale na mojom manželovi sa rozvinie do veľmi peknej elegantnej jemnej vône, ktorá priľnie k pokožke. Normálne zvažujem pre neho Extrait (ako ten je ešte lepší)
Čteš mi myšlenky - na extrait mám spadeno.
Absolus Allegoria Patchouli Ardent (Guerlain) - oproti vývojově bohaté vetiverovo-fíkovo-kožené původní Patchouli Ardent byla tato výrazně přeformulována (resp. osekána). Zbyla bylinně dřevitě kouřová kůže, kdy až v dojezdu se objevil suchý vetiver. Společné ale mají jedno - skoro žádnou pačuli.
Koukám, že jsem u sebe na blogu psala, ale tady nezveřejnila
Nevadí. Nicméně poslední recenze na
Callisto (Jul et Mad) je moje srdcovka ![]()
https://alibi-notes.webnode.cz/l/callisto-jul-et-mad

...krásná recenze i obrázek![]()
![]()
White Smoke Perfumer H
...ambra.
Ambra hedvábně navlhle vláčně prachová, s delikátním vintage dotekem a s delikátní "houbičkovitostí"(.!., ach ano, jakmile je ve vůni tento aspekt, je, pro mě, "vymalováno"...),
leč ne houbičkovitostí z gardenií, ale hlavně
z pačuli, pak i ze změklých dřev macerovaných ve vlahém, do bezgravitačnosti provzdušněném benzoinu.
...když s nosem u kůže přivírám oči, uvědomuji si bílou, ne však sterilní bělobu, ale spíše
bělost ranní mrazivé mlhy, třpytivé jinovatky, jež podle světla háže odlesky do šedavostříbřita, do tlumené starorůžové, a v kombinaci s jehličnany se barví až do akvarelových tónů antracitu či khaki -
tyto odstíny, výše zmiňovaná houbičkovitost a k tomu přidaná vanilka, teplo těla(pižmo) s hebkostí mikrochloupků na pokožce, mezi něž, jak vesmírný prach, napadala třpytivá nanozrnka šafránu
(oud.? Jestli, tak jako příjemně alkoholový nápěv v úvodu, kdy v prvních tónech dobarvuje ambru)...
...v nadýchané mohérové labutěnce ukryta hloubka, křehkost, divokost, něha, tma, vlhko, ticho...
Pro někoho příliš dřev, příliš hub, příliš tíhy a tak...
Pro mě přirozenost.
(mohla by se líbit těm, kteří sympatizují s Ambra del Nepal, Marconi 3 Profumi del Forte, Ligno Jeroboam, oudová řada od Maison Francis Kurkdjian, ale i Black Orchid Parfum)

Miru děkuji
Miru je i v přìpadě White smoke intenzita a projekce na úrovni anglických kapek deště?
Děkuji za povznesenì při zmìnce o houbičkovém pačuli
Molton Brown Neon Amber
Nejdřìve jahodovo jogurtová náplň čokolády Milka, měkce křehce strukturálnì, na papìrku potažená cukro fialkovým závojìčkem. Přecházì do glazované plochy slano karamelové krustičky creme brulé. Ozve se ťuk, krusta křupne, je poréznì a lehounce nahořklá žárem a celek se obalì sladce hebkou navanilkovělou tonkou. Lineárnì chuťovka s výdržì na úrovni standardu. Neonu ni pìsně moře jsem se nedočkal.
...překvapivě ne.
První nastříknutí má normální intenzitu, jako převážná většina různých vůní. V té vydrží cca dvě až tři hodiny, pak se zjemní a přimkne více ke kůži. Není to prostorovka, ale i při své mírné intenzitě má výdrž vytrvalou
Doháním resty a dávám k dobru postřehy o vůních, jejichž vzorky jsem dostala od alibi
Annick Goutal/Mandragore - Legenda, která se přestala vyrábět dřív, než jsem v tomhle odvětví pobrala trochu rozumu. Krásná, ale jako spousta bylinkovek na mně prostě nedrží, přitom bych je tak ráda nosila.
Kerosene/Follow - Ve vialce a v hlavě čistokrevná pražená káva. Na kůži za jarního počasí po prchavé kávě přijde v rychlém sledu trochu kůže a živočišně ambrový tón, velmi podobný hlavní sekvenci Moonlight od PanaDora. Zde ambra zlehka prosákne ovocnou šťávou a přes toto zátiší se sem a tam převaluje dým z doutnajícího tabáku. Někde úplně dole cítím oříškové máslo. Po cca 15 minutách se vrací káva a nakonec se to všechno promění ve velmi dominantní, ovocně dřevitou ambru (všímám si, že z nějakého důvodu na mně ta ambra dost často hodně vyleze).
Une nuit nomade/Rose america - Z vialky zavoněla žvýkačkově svěží růže s malinou. Na kůži se rychle překlopila do tmavozelené, čerstvě usušené zeleně (představuji si vysokou, sošnou mátu z babiččiny zahrádky, kterou zavile množím) a masitě mořských tónů (čerstvé bílé škeble v másle na pánvi). Vůně v teple bohužel moc nedrží a za chladu to nebylo o mnoho lepší.
Chanel/Le lion de Chanel - První dojem je nakuřovaná olejovitá hmota, vytékající ze starobylého dřevěného lisu v olejně s interiérem zauzeným od lampiček, v nichž se ten olej pálí. V jejich hladině se mihotají nenápadné citrusové odlesky. Kouř a ovocně nasládlá pryskyřičnatost jsou pro mě velmi výraznými úvodními složkami. Lehká ovocná nasládlost s tušeným vanilkovým popraškem v následujících minutách převládá. V pozadí za tím vším už číhá měkká třísločiněná kůže. V pryskyřičnato-vanilkovo-kožené podobě se vůně ustálí a drží. Dojezd je jemný, až sametový. Na suché kůži v pohodě drží 5 až 6 hodin, ale tušit by se dala i po dvanácti. Takže držák, vůně spíš do tepla než do chladu.
Guerlain/Encens Mythique - Z vialky cítím činěnou hovězí kůži. Za tepla je v úvodu nerezově chladná růže, pocitově světle fialová, evokující až lehce dezinfekci. Od pitevny ji však odlišuje nadýchaný podkladní zlatavý polštářek a postupná otočka k hutné orientální, pocitově temně rudé, mírně nasladlé růži. Její jen zlehka otevřené okvětní plátky pokrývají krůpěje rosy. Po třech hodinách na suché kůži začíná lehce slábnout, po šesti už je jen zlehka u kůže. Za chladu naopak v úvodu cítím hřejivé naskořicovatělé dřevo, které přechází do kůže prosáklé růží, pocitově lososově růžovou. Teprve potom se překlápí do již známé rudé růže s kapkami rosy. Vůně mihotavá a proměnlivá jako fata morgána v poušti. Přes léto se mi rozležela v hlavě a koupila jsem si ji k Vánocům.
Pěkně shrnuto, s něčím souzním, něco tam fakt nemám (jako třeba tu mátu a masité mušle :D. a poznámka: obě růže jsou hezčí v létě
alibi Une Nuit Nomade má moc hezké vůně, z toho, co jsem zatím zkoušela, mi pěkné/zajímavé přišly všechny. Jen tu Rose America moje kůže pohltí velmi rychle, zatímco třeba Click Song drží a drží (a je pro mě spíš zimní vůní). RA jsem zkoušela v únoru a v květnu, tu Encens i později, až jsem podlehla a pořídila si ji.
Vosina click song je na mně už moc těžká
LIQUID SKY Folie à Plusieurs
Je-li Saturn v konjunkci s Jupiterem, nadchází příhodná hodina ke zrození Sirael. Při této konstelaci paprsek vesmírné substance pronikne olověným sklem, dotkne se stříbřitého hieroglyfu na polychromovaném sarkofágu, ten se pomalu rozevře a z jeho temného nitra povstane Sirael. Její silueta pomalu vyrůstá z bělavého kouře, je oděna do nemilosrdně přiléhavého overalu z nachového latexu, tak podobná naivně necudným hrdinkám Káji Saudka, její obličej zůstává nepřítomný, když se jí ale letmo dotkne stín rudé růže, zakřičí: "I'm not your toy, you stupid boy!" Pak opět strne do podoby krásné marionety, jejíž mělký dech ješte před chvílí voněl po kandovaných ibiškových žvýkačkách.
/Chladná cukrová tuberóza s pryskyřičně dřevnatými stonky, kterou vábivě a chvějivě rozvonělo měkké živočišné teplo./
/Poznámka pod pomyslnou čarou: Vůně je inspirována stejnojmenným kultovním sci-fi filmem ruského režiséra Slavy Tsukermana z roku 1982./
Dandelion Fig (Shay & Blue) - na slunci schnoucí seno plné nasládlých bylinek, sem tam nějaký zelený list. Pod senem se schovává pár na prach rozemletých jalovčinek. Nenašla jsem sice fík, povedenou nekvětinovou a neovocnou vůni na léto ano.![]()
Dandelion Fig (Shay & Blue) - ...povedenou nekvětinovou a neovocnou vůni na léto ano.
že? ![]()
Po malém cestovním flakonu jsem si musela pořídit větší balení, protože tohle je na jaro-léto moc povedená netuctová vůně. A řekla bych, že v teple se rozvoní ještě líp + na mě má dost velkou výdrž.
Asi půjdu v tvých šlépějích - od vzorku se posunu k cestovnímu balení
.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje