Co jste dnes zkoušeli/y za nikovky/exkluzivky?

09. srpna 2014 17:03
Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 02. července 2025 05:20

Ambre Nuit Christian Dior Privée

Ambrovka.

Příjemná, leč jedna z mnoha

(tato skladba, vyznění je zde již hodněkrát...)

Lehká, jakoby vodová ve smyslu konzistence chladného tekutého sirupu nikoliv medu...,

s růžemi, s cedrovoguajakovou větrovostí.

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 02. července 2025 07:11

Cuir Cannage Christian Dior Privée

...krásná

...nepolapitelná/těžko zachytitelný základ, podstata

...delikátně balzamická

...jemně alkoholově poutpouriová/poutpouriově alkoholová/

v pableskujícím, pouze minimálně nasládlém likéru

nasypaný kožený prach

...sofistikovaná(ve smyslu jemná, decentní, držící se pouze velmi těsně nad kůží)

...sytě zlatooranžová

(taková luxusnější a modernější verze La Mome Balmain)

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 02. července 2025 10:25

1 + 1 Folia Nez

...zelená okurka, jemně křupavá, delikátně podprahově máslově kouřová,

máslo mizí a jemně víc kouře.

Ta okurka je nasládlá, začíná teplat - jako když v létě zapomenete okurkový salát venku na stole, no a k tomu lehké cigárko.

To je vše

(mech nic, pačuli nic, jehličí nic. Ach JO)

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 02. července 2025 10:39

New Look 1947 Privée Christian Dior 

...zpočátku, chvíli nazelenale tiše křupavá tuberoza, ale pak už "jen"

decentní, delikátní, oblázkově hladké ale měkoučce pružné, provzdušněně namléčněle krémové, jemně namýdlovělé květiny,

kdy zásluhou právě onoho bezgravitačního mýdla a díky benzoinu vůně z pokožky téměř sálá.

Taková do orientálna laděná "Pětka" od Diora říznutá "Modrou Hodinou" od Guerlainů.

Sofistikovaná elegance

...a uváděný kosatec je tam určitě i s fialkou, protože New Look 1947 voní ultra lahodně, a vlastně je to tím 

přímo okouzlující!

((připomíná mi to něčím nějaký Guerlain.?., nebo guerlinade))

((navzdory složení vůni vnímám spíše v tmavě modrých barvách s tmavofialovými podtóny...)))

Offline jerry
11033 příspěvků moje polička 03. července 2025 19:01

His Majesty The Oud (Atkinsons) - Višněvského balzám notně vyuzený kouřem (a kouře je opravdu hodně). Kouř z větší části vyvanul a zůstal krémový koženě dřevitý základ s nesladkou vanilkou.

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 04. července 2025 11:35

... nezkoušel jste, prosím, někdo už ty verze Absolu od Byreda?

Bal D' Afrique

Rose of No Man's Land

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 08. července 2025 14:09

Lys 41 Le Labo

...jasmín, tuberoza, lilie.

Tahle lilie chutná po delikátně naovocnělých  květech barvy slonové kosti,

podprahově pružně křupe

(labužnicky bych mezi prsty nejraději vší silou zmáčkla skoro voskově tučné okvětní plátky...)

a

současně

teple nazelenale sametově hladí.

Něco mi velmi připomíná, ze starších vůní -  

hebce klouzavě měkká, namýdlovělá, najasmínověle tuberozovo liliově krémová elegance,

jež má v sobě sofistikovanou animálnost.

Případnou sytou omamnost květů velmi příjemně kočírují tlumené, jakoby velmi vzdálené,

lahodně světle zelené tóny.

Sluncem prozářené bílé akvarely, ale plné, něžně syté...

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 08. července 2025 15:55

Baie 19 Le Labo

...ách, mé milované "houbičky"!.

Ale zde na větrovém podloží, chvilku

(jalovec a zelené listí na mechu nacucaného deštěm vytvářejí dojem větrových bonbonů bez cukru).

Protože po chvilince vůně začíná více sládnout/svěží průtahovost v nose jemní,

houbičkovistost se rozorstřuje, mlžnatí, téměř se vytrácí a na kůži mi zůstává tlumeně lahodný mix z delikátních hub, pačuli a ultrajemně načokoládovělého mátového furé.

Požitek!.

...jakoby vykuchali houbičky z Patchouli Magnetik Maison Crivelli, jakoby vyškubali pačuli z Ligno Jeroboam a pak hodily čokoládovo mátovou pralinku do panáka ginu,

téměř luculské pohlazení

(škoda výdrže chvilkové a intenzity intimní, téměř efemérní!.)

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 08. července 2025 17:06

Rose of No Man´s Land Absolu Byredo

...začátek - naskočila mi vůně

Gucci Guilty Absolute  pour Femme,

pak ubývá bobulovité(maliny, ostružiny) měkce nasládlé likérovitosti a vůně se stává antracitovo zelenější, příjemně hladce nahořkle kyselkavá kopinatými listy černého rybízu a delikátně kouřová papyrem

/takový vzdušnější vetiver/

s nanozrnky oudu -

jakoby jste v oné hebké kouřovosti rozmázli pihy sazí do ztracena...

Vlastně je to vůně tmavě lahvově zelených listů černého rybízu a i černého rybízu lesklých kuliček, jež si jazykem na patře opatrně rozmačkáváte,

no a k tomu si s požitkem občas potáhnete z jemného cigára a zíráte za horizont...

(vůně na mě působí v tmavých barvách, prostě černý rybíz)

Růže se ukáže jen v začátku a je velmi lahodná, luxusně jemňounce naovocnělá s ultrajemnými heboučkými mydlinkami, ale devadesát procent vůně pak tvoří

už jen černý rybíz, papyrus a oudové tečky.

Ambra - nic. Pivoňka - nic.

(jsem moc zvědavá na dojmy ostatních. Kompozice je velmi příjemná, tmavá, černá, rybízově osvěžující, nerůžová, nesladká. Hutnost teda nemá žádnou. Ve srovnání třeba s vůněmi Matiere Premiere Radical Rose EdP, o extraitu ani nemluvě. Ale značka Byredo má svoji tvorbu jaksi vzdušnější, vodovější, jemnější obecně)

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 08. července 2025 17:24

Crystal Saffron Matiere Premiere Extrait

...šafrán ultra lahodný -

slaďoučkatý navanilkovělou myrhou,

propudrovaný kašmírově heboučkým, vláčně prachovým pižmem,

luxusně delikátně kouřový hedvábným kadidlem.

Oscilace mezi nesnesitelnou sladkostí a khaki kouřovostí

Jo, to by šlo...

Offline blackviolet
3453 příspěvků moje polička 09. července 2025 18:44

Aphorismes by Dominique Ropion

A Rose is A Rose 

Růže ropionovská. Ne že by byla tak podobná Ropionovu majstrštyku POL, ale je také tak bohatá. Je nahořkle citrusová, kořenitě orientální díky šafránu a hřebíčku a rtěnkově pudrová. Dá se v ní najít heřmánek, jasmín, pelargónie a samozřejmě kosatec. Kadidlo nasměruje růži s doprovodem ke kořenitému, jemně pačuliovému, ale především krásně balzamickému krémovému základu.

Crazy Garden

Zahrada na jaře. Všechno raší a zelená se. Svěžest citronů a mandarinky, lehká ovocnost rybízových květů. A tato zeleň je prostoupena květinami, jen zlehoučka tuberóza a jasmín a pár konvalinek. Květiny se pak prolnou do základu tvořeněho vanilkou a tonkou a později pačuli, větvičníkem a vetiverem v balzámovém semiši.

Oud á L'Amour

Orientálka s růží a oudem, více evropská a krotší sestra Ropionových orientálek The Night a hlavně Promise. A vlastně bez oudu, i když také trochu živočišná, zřejmě díky kůži.

Ale od začátku. Úvod je zelený s ovocným akcentem a růžovým pepřem. Do něj se vplete růže, nejdřív i s tóny zelené pelargónie, které ale po chvíli odhodí, aby se jí dostalo lepší pozornosti. Pak už se obklopí jen zakouřeným kadidlem, zemitým šáchorem, trochou pačuli,  ambrou a labdanem, takže vznikne dojem kůže a nakonec díky větvičníku i krásná chypre.

Offline Korsičanka blogger
13410 příspěvků moje polička 09. července 2025 22:10

blackviolet Hodně zajímavé! Díky

Offline blackviolet
3453 příspěvků moje polička 09. července 2025 22:20

Korsičanka Ropiona jsem musela vyzkoušet . Ty další tři doplním co nejdřív.

13410 příspěvků moje polička 09. července 2025 22:28

blackviolet Ty další tři doplním co nejdřív.

Už se těším na tvé popisy

Online andry spravce
2931 příspěvků moje polička 10. července 2025 09:02

blackviolet to zni krasne! Nejsem uplne presvedcena, ze by to bylo pro me, ale muzou to byt povedene vune.

Offline blackviolet
3453 příspěvků moje polička 10. července 2025 09:35

andry Jo, jsou to povedené vůně, je tam ropionovský rukopis, ale zase nic převratného, co by tady ještě nebylo. Tu růži bych ale brala. Jen ty flakony jsou pro mě trochu moc, mně se líbí víc ty FM.

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 10. července 2025 10:06

blackviolet 

...já jsem k vůním se složením růže, paculi, kadidlo, atp.  poněkud skeptická.

Těch vůní je spousta, mám pocit, že každý parfumer, ať už profík ale i i ty rychlokvašky, musí mít vůní s růží.

Ovšem kvalita kompozice a i ingrediencí bývá málokdy výborná, velmi často je to poslední dobou tvořeno ve jménu prodejnosti...

(ale třeba namátkou ty skvělé - Rose Barbare, Radical Rose, Black Rose Swedoft, Paestum Rose, Eau Capitalle Diptyque.....)

Online andry spravce
2931 příspěvků moje polička 10. července 2025 10:39

blackviolet a mne se zrovna flakony libi, minimalne na obrazku Jsou nekde k vyzkouseni? (jinak je vede Jovoy)

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 10. července 2025 10:43

andry blackviolet 

...flakony se mi taky líbí. A jestli jsou těžký sklem a kovem, ještě lepší!..

............

no, připomínají mi trochu flakon Cirque du Soleil...

13410 příspěvků moje polička 10. července 2025 11:20

Miru (ale třeba namátkou ty skvělé - Rose Barbare, Radical Rose, Black Rose Swedoft, Paestum Rose, Eau Capitalle Diptyque.....)

Neopomeňme původní růže od Malleho a Tauerovy růže. Určitě je jich ještě spousta dobrých, ale bohužel většinou předreformulačních. Jsem zvědavá na Tauerovu "novinku" Rose Absolue