Co jste dnes zkoušeli/y za nikovky/exkluzivky?

09. srpna 2014 17:03
Offline Fleur blogger
6841 příspěvků moje polička 12. dubna 2026 21:38

Mitzi Ano, přesně tahle vůně s lípou se mi také líbila, jak jsem zmínila - ovšem mizivá intenzita i výdrž mě odradily od koupě. A na podzim jsem zkoušela některé jejich novinky, které jsem měla vytipované podle složení, a to bylo zklamání. Cenou za sytost vůně je neúměrná sladkost, to nedávám.

Offline Mitzi admin
1505 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 10:10

Fleur s čím dál větším vděkem přijímám své dřívější "hříšné utrácení" za kvalitní parfémy, protože mám už navždy co objevovat ve vlastním "šatníku"  

Offline Mitzi admin
1505 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 19:50

Gold Incense

Asi ničím unikátní, ale rozhodně vyvážené spojení kvalitních ingrediencí. Z řady Herrera Confidential jsem toho už postupně vyzkoušela víc a tohle je velmi pěkné, ne-li pro mě nejhezčí. Skořice v úvodu prohřívá bylinný (až lékárensky nahořklý) nádech anděliky s měsíčkem. Labdanum tu lékárnu umocňuje a vanilka se santalem zjemňuje. Celé se to točí kolem nezapáleného surového (ne "kostelního") kadidla. Kadidlové parfémy jsou moje hodně oblíbené, takže jsem možná málo kritická. A nebo si Gold Incense kritiku opravdu za nic nezaslouží.

Offline Miru
16747 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 20:10

Korsičanka 

...líbí se mi i Tuberose Noir.

Jen bych pro sebe měla obavy z tónů sena(to nesnáším),

pak lehké obavy z petitgrainu(aby nebyl příliš nahořklý a lehce starosvětský),

a aby tam nebyla oranžová karotka,

ale moc se mi tam líbí lotos a celý ten zbytek

Offline Korsičanka blogger
13476 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 20:52

Miru Já bych tam ty jednotlivé složky dlouho - nebo spíš vůbec - nevypátrala I když seno možná jo (ale protože vím, že tam je:)) Je to prostě temná vůně, černá jako rašelinová bažina...nebo dehet

Offline Fleur blogger
6841 příspěvků moje polička 13. dubna 2026 21:49
Reakce na Mitzi:

Fleur s čím dál větším vděkem přijímám své dřívější "hříšné utrácení" za kvalitní parfémy, protože mám už navždy co objevovat ve vlastním "šatníku"  

​To jsi vyjádřila moc hezky .

Offline Miru
16747 příspěvků moje polička 14. dubna 2026 03:30

Korsičanka 

...krásné...

Offline Miru
16747 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 11:43

...takže - udělala jsem pokus a začala psát dojmy o vůni, aniž bych znala složení:

Musc Nurasana Maison Crivelli

...alkohol, dobrej chlast,

něco zeleného, 

Šafrán?,

luxusně vymazleně lahodná nakyslost,

v prostoru nepolapitelné, leč

přítomné

molekuly kůže,

měknutí, mírné sládnutí,

delikátní prašný bezgravitační kouř, ve vteřině však

spíše prach ze sálajícícho slunce vyschlých, tisíci kroky udusaných cest,

Růže?

(jakoby vyšperkovali Safran Secret),

podprahová, švestkovo hrušková pracharanda.?.

Není to pižmová vůně v pravém/běžném slova smyslu,

je to spíše v luxusních exotických hadrech/nechutně drahém/kvalitním oděvu

luxusní tělo -

to živé teplo,

pravidelný, tušený klidný tep...

Vůni vnímám

akvarelově pastelově krémově zelenkavě,

zlato bledě žlutou/platinovou,

zářivou,

třpytivou,

křehkou a

zároveň sytou.

Je tam i šťavnatost -

nevím, jakoby mix téměř přezrálého , žlutozeleného jablka s kdoulí.?.

Vůně mi svým nápěvem něco připomíná, zas mě bude mučit, než přijdu na to, co by tomohlo být,

kde už něco podobného je.?.

Další dojmy -

později se objeví tlumeně štavnatý základ, muskový/naovocněle fialkovopudrovopižmový

(("barevnější" Guidance Amouage + Safran Secret + Misia Chanel EdT + případně  Angel Thierry Mugler EdT 2019 + Barenia Hermes EdT  v hutnějším provedení,

pro někoho to může být příliš, pro mě akorát))

Líbivá, 

myslím, že z řady extraitů Maison Crivelli bude nejoblíbenější/nejméně kontroverzní pro širší, ne až tak vybíravou(...) veřejnost.

Pokud tedy musková vůně, tak ovocného typu(skoro fruitchuli).

Myslím, že se bude dobře prodávat.

((ony, mnou zmiňované druhy ovoce připisuji odrůdám růží, které určité typické plody, resp. jejich akcenty opravdu obsahují/voní po nich))

A když jsem tedy pak koukla na složení - yes, nejspíš bych na svém textu neměnila nic

((ale ano, uváděné ingredience ve složení - jsou tam...))

Offline Miru
16747 příspěvků moje polička 16. dubna 2026 19:31

ORPHEON Diptyque

EdP

- celá kompozice je v zelenavých tónech, khaki, rozostřených, bledých akvarelech i sytějších temnějších pastelech, i v tmavých lesních odstínech, a na všech je buď jakoby našedlý mikro prach, nebo se šedavě perleťově lesknou, a pak platina

- někdy působí jako chladivý pudr vytažený z lednice nebo sundaný z parapetu nočního okna...

Nasládlý, lahodně teple ledový, jak luxusní matně hráškové hedvábí

- a jindy, jakoby jste všechna rostliná vlákna, ta tuhá, galbanová a vetiverová, rozčesali ocelovým kartáčem na tenké rozježené vlásky a z toho rostlinstva vám náhle jemně navaluje...

...je to jak s chlastem -

někdy v útrobách luxusně lahodně pohladí tak, že slastí přivíráte oči a

jindy víte, že ještě jeden lok a

(nelze kolikrát k nablýskanému olovnatému křišťálu s ohnivou vodou ani přivonět)

obrátí vám to útroby naruby, seškrábne všechno ze stěn střev, hodí to s vámi tak, jak na zem švihnutej, vodou těžkej lavičník...

- dny spíše chladné, večery, když přes den, v tom případě distingovanost

EdT

- barvy stejné jako u EdP, ale bez čehokoliv došeda, a s přidáním velmi světlých červenavých pastelů růží a chladných magnoliových akvarelů v odstínech platinově lomené bílé a tmavé starorůžové

- v úvodu vteřina yuzu, a pak už ona zelená mandarinka, resp. její zelená kůra, po chvilince mandarinková šťáva oslazující jalovcové jehličky,

nakonec chladivé, pocitově mydlinově čisté, ale jinak květinové pohlazení

na cedrovém základu, kdy cedrové rahnoví je vyhlazeno do vysokého lesku

- tato verze je ano, měkčí, "přítulnější", a také  "květinovější", "čistší", bez kouře, bez tmy, a svěžejší, jemně jiskřivá

- yes, jaro, léto, čistota

Vlastně po delší době dvě solidní vůně, kdy je poznat u jednotlivých verzí(EdP x EdT), že patří k sobě,

ale každá trochu jiná.

Offline andry spravce
2973 příspěvků moje polička 18. dubna 2026 09:05

BTSO Black Guava

Offline Miru
16747 příspěvků moje polička 18. dubna 2026 09:06

andry 

...taky to tak otevře plíce a protáhne celé útroby.?,

a drží to.?

Offline andry spravce
2973 příspěvků moje polička 18. dubna 2026 09:14

Miru jak pribity. Jde spis o kombo sladko-kyselkave ovoce + mentol, nez ze by to (az tak) protahovalo. 

Offline Miru
16747 příspěvků moje polička 18. dubna 2026 09:18

andry 

...no a - pěkné, dobré.?

Offline andry spravce
2973 příspěvků moje polička 18. dubna 2026 09:21

Miru zabavne Tohle uplne neni z kategorie libive, bud te ta divnost chytne nebo ne. Me celkem chyta, ale zda se to da i nosit, to je otazka.

Offline Miru
16747 příspěvků moje polička 18. dubna 2026 09:31

andry 

...tak to zní dobře.

Protože

já zjistila, že vůně, kterou budu schopna nosit, se mi musí napoprvé nebo i na povícekráté

nelíbit -

může mi lézt na nervy, být protivná, trapná, atp.

Ale pak v ní něco najdu,

co mě osloví, baví, a zjistím, že

ji prostě z nějakého důvodu potřebuju.

Z některých vůní jsem třeba unešená na první dobrou, jsou kvalitní zpracováním, vyzněním, ale začnou mě nezřídka nudit...

Offline woman27
541 příspěvků moje polička 18. dubna 2026 10:31

Existence EdP
Amouage

Něco je ve vzduchu, tedy kromě jara. Čirá radost sedla na mě. Je dokonalý jarní den plný slunce, které je ještě zubaté a ve vzduchu jsou cítit slunečné a zároveň chladné závany čerstvého vzduchu. Ledově vychlazený nápoj čisté chuti. Něco jako „Mám chuť na niečo chladěné…“. A než se stačím napít, omámí mě jiskřivé aldehydy jako drahokam. Kolem se vznáší vzdušné květiny, nejvíce vnímám bledou konvalinku, která je jaksi veselá. Což mě mate. Veselá konvalinka? Neznám. Ledaže by si dala svou dávku někde uprostřed lesa. V tu chvíli prožívám okamžik depersonalizace. Jsem zcela omámena tím nejkrásnějším způsobem, nálada stoupá, serotonin stoupá. Kupodivu nepřijde drsné vystřízlivění. Ba právě naopak a Bůh ví, že mám ráda růže, ale jsem velmi vybíravá. A tady se setkávám s oblíbenou džemová růží ležící na oltáři. Nebeské, božské „posvěť se jméno tvé“ ve jménu čistoty.
Neznám tě, neznám jinou, vzala jsi mi duši (aspoň pro tento den).

Offline Miru
16747 příspěvků moje polička 18. dubna 2026 17:32

dodatek/sestručnění

MUSC NURASANA Maison Crivelli

...původně kandovaný, nyní již vychladlý a vysokou teplotou naměkčelý zázvor, nasládlý kardamonem měkce pikantní vanilkou,

v něm pak

růže - hebká, oblá, s jemnou, vlaze prachovou chladivostí,

a ještě uvnitř ní bezgravitační, absolutně provzdušněná, hedvábně balzamická pryskyřice -

naambrovělá, prachově vláčná, heboučká, nadýchaná, a jakoby s téměř fialkovými akcenty.

Ve vůni je jistý stupeň nakyslosti -

nevím, zda ze sytosti ovoce či jakoby z hustého vína, jež se svojí konzistencí téměř mazlavě táhne po skle,

ale současně obsahuje i určité množství šumivosti

(třeba jako dark pink gin & tonic)...

((nikdy by mě nenapadlo tuto vůni označovat za muskovou či ji jakkoliv s muskem spojovat. Leda - jako jsou různé arabské musky s delikátním tónováním zásluhou růží a ovoce))

Offline Woody
příspěvků moje polička 18. dubna 2026 19:52

SKLVA city marigolds

Vůně teplého letnìho dne, vegetálně sladká, mìrně nahořklá s náznakem lepkavosti ... kdo trhal květy měsìčku, ten vì. Doplněna je lehce drsným mìrným zeleným tónem galbánovým. Květ měsìčku se zvolna stává oblým, voskově hladkým, květinově ovocným, právě rozbaleným mýdlem. Vůně je to upřìmně prostá, prostě pozitivnì, jednoduše originálnì stejně jako rostlinka měsìčku lékařského. Vnìmám v nì esprit východnì Evropy a lehkou podobnost s CdG White.

Offline jerry
11214 příspěvků moje polička 21. dubna 2026 18:15

Buddha-Wood (Eau de Parfum) (Zarkoperfume) - krémová nasládle dřevitá vůně. Líbila by se mi jako parfemace tělového krému nebo mléka, ale jako parfém je nevýrazná a nijaká.

Offline Fleur blogger
6841 příspěvků moje polička 21. dubna 2026 21:16

Miru ,

tak už jsem Aphélii poznala!

Může existovat medový opar? Protože právě z něj vystupuje růže. Je trochu pobledlá s těmi lehce povoskovanými okvětními plátky, ale pořád se drží vzpřímeně a vystrkuje rybízové trny jako kočka drápky. Líbí se mi, že se nesníží k přízemní gurmánské poloze a zůstává hezky na zahradě, líbezně růžová a skořicově štiplavá.