Tak teda díky, ušetřím. Perce vent jsem měla v tužebníku, ale představa skluzavky a saponatu mě fakt dostala![]()
Co jste dnes zkoušeli/y za nikovky/exkluzivky?
Ale ten pižmový dojezd je moc pěkný, ten by se mi líbil.
JJo, takových vůní mám taky několik, co by je měl na začátku nosit někdo jiný a já si převezmu ten dojezd...
Ale teď jsem si dala na behaci mikinu The Ritualist od Alex Monhart a tam je to naruby. Začátek je dobrý, ale ten konec (zpocené námořníkovy nohy) bych přenechala, ať si donosí někdo jiný. Někde daleko ode mě...
To Vetiver Comme des Garcons
...hodně dobré
...lahodné
Cítím,
vnímám toto všechno najednou -
plyšově
lesně mechově
teple pižmově
ultra delikátně naoříškověle
opravdu bílo tymiánově/měkce bylinně
vonící
různě pokroucené provázky vetiveru...
...některé jsou vláčné, poddajné, téměř bezvládné a
jiné naopak schnoucí, pomalu a nepatrně okorávající,
pokroucené neviditelnou křečí,
jemné nitečky šustit počínající a
po vymazleně jemném kouři chutnající...
...stojíte v teplavém vzduchu lesního porostu po dešti,
nohy zabořené do naducaných khaki polštářů,
z jehličnanového větvoví vám sem tam sjede chladivá vodní slza po spánku, za krk, na holou paži,
tvář nastavena vzhůru ke světlu mezi lahvově zelené špice
a na patře zbytek pravého cigára, ano, kvalitního doutníku...
Vůně pro lehký krok, čistou hlavu a laskavé myšlenky.
Zpočátku.
Ke konci však -
prašně vlahá kouřovost,
dřevitý navlhlý prach s téměř koženými akcenty/
jakoby i ona kůže byla rozemleta na extrémně jemný prášek
Úvod vůně je kouzelný, jak pro lesní vílu, v tom nejlepším smyslu slova,
základ už tak poetický není,
oprostí se od jemných krajek, křehkých světýlek, léčivého pohlazení a
zůstane
vetiverová stabilita...
...mohlo by se zdát, a zpočátku ano, připadalo mi to tak, že to je málo,
že
"jen" vetiver.
Ale ono v něm je vlastně vše -
ten klid,
to nic a
všechno
(pauza a
na úplný závěr
rostlinná/vetiverová vlákna různých tlouštěk a roztodivných tvarů jak hojivým balzámem jsou omývána pryskyřicí konzistence vody, a
tím povolují, uvolňují ztuhlost, veškeré napětí a dobrovolně se poddávají lahodné tinktuře)
((pokud má někdo rád Purpose Amouage, ale chtěl by něco více směrem k Zenu, prosím...))

ad
To Vetiver Comme des Garcons
... přestože vůně nemá s aldehydy společného vůbec nic,
působí na mě paradoxně čistě, teplavým čistým dojmem.
Něco na způsob, jako by jste aromatickými bylinami(šalvej, tymián, případně dřevo Palo Santo) vykuřovali/čistili místnost, váš prostor od všeho nepotřebného...,
a právě pak vnímáte
teplé, měkce suché čisto...
Vůně bude parádní do bílé košile.
Vůně je dobrá sama o sobě,
ale současně perfektní k vrstvení/jako základ s mnoha dalšími
Gypsy Water Absolu Byredo
Kadidlo...
... krotké, vlídné, měkké, vláčné, provzdušněně krémové, delikatně nagurmánštělé,
obklopené lahodnou,
téměř neviditelnou plazmatickou mlhovinou
z uváděných ingrediencí
(zásluhou čehož má všechny ty přídomky)
Snadno nositelné,
přítulné...

Sol Salgado Thomas de Monaco
... slunečná, jemně sytě plná,
zářivá
vůně.
Květově nektarovo pylová, vlahá, vláčná,
měkce pudrová,
s delikátní, provzdušněně namedovělou, poddajně tenounkatou glazurou.
(kdo rád Soleil Neige Tom Ford EdP, Gabrielle Essence Chanel, Venezia Laura Biagiotti, Juicy Couture Juicy Couture, atp. ...)

Miru Já bych tam ty jednotlivé složky dlouho - nebo spíš vůbec - nevypátrala
I když seno možná jo (ale protože vím, že tam je:)) Je to prostě temná vůně, černá jako rašelinová bažina...nebo dehet
...joo, tohle se mi líbí, resp. tak bych si vůni dle složení uměla představit.
Pak je zajímavé, že teena-s
má na tu samou vůni parádní recenzi!,
ale podle toho, jak ji popisuje, bych složení viděla diametrálně odlišně...
![]()
...teoreticky,
resp. uvidím, až vyzkouším -
Love Hibiscus Amouage
dle složení mě napadlo -
o ingredience barevnější Her Majesty Kilian s jemným naťuknutím od Oud Maracuja Maison Crivelli
(a nebo klidně i variace na téma LPRN Guerlain)
- myslím, že ty rozporuplné recenze má na svědomí hlavně cypriol(Her Majesty), a pak
- poměrně dost event. dřevitých složek - bergamot, kosatec, santal,
i onen ibišek může způsobovat jistý druh "drhnutí", protože je vitamínem C poněkud trpký
- no, a maracuja, vanilka, karamel - to je kvůli snesitelnosti, nositelnosti, líbivosti
Jsem teda zvědavá...![]()
...nebudeš psát recenzi.?.![]()

...složením mi následující novinky evokují u značky
BDK Parfums
Stellar Silk - Grand Soir Maison Francis Kurkdjian(nová verze, akorát že bez lavandinu)
Oud Paradiso - Café Rose Tom Ford(původní, ale u BDK ne tak vymazlená)
Silver Ceremony - oudovky od Maison Crivelli(hlavně Oud Stallion) v nositelnější verzi
...ano
Taormina Orange (Tom Ford) - aneb "Jak se nadupaná, nasládlá a uhlazená 4711 stala nikovkou u Forda". Nejdřív se převtělila do Neroli Portofino Acqua, potom do Mandarino di Amalfi a do třetice do Taormina Orange (a mezi nimi tak trochu osciluje Mugler Cologne). V této (zatím poslední) verzi je zpočátku výrazný bergamot s hořkosladkým pomerančem a zeleným rozmarýnem, po rozvonění se svěží nasládlou větvičkou rozkvetlého pomerančovníku. Intenzita skvělá a výdrž jakbysmet.
Love Hibiscus Amouage
...kompozičně mainstream.
Nuda.
BDK Parfums
...ony novinky -
nuda.
Kompozičně - vykrádání toho, co už tu je.
Miru Rozumím ti; čekáš něco originálního, co tu ještě nebylo, a dostaneš variaci na ohrané téma.
Já jsem v poslední době nároky na originalitu tvůrčího přístupu trošku přehodnotila, už mi nevadí, že je to podobné vyzněním, nebo poskládané ze stejných ingrediencí - ovšem jedině za předpokladu, že je to mnohem lepší
.
...jo, to naprosto chápu, a brala bych to také tak.
Ale tohle rozhodně lepší není. Ani jedno.
Flakony pěkné, promo taky, složení sice povědomé , ale šlo to udělat opravdu mnohem lépe a poctivěji, co se týče vyznění kvality jednotlivých ingrediencí a jejich vzájemné spolupráce a propracovanosti. To tam fakt není.
(ke všemu - všechny ty BDK novinky vyznívají, byť vůně nerada dělím, více maskulinně, než neutrálně/unisex, a už vůbec ne dámský na první dobrou)
No, pozitivní, jeden aspekt to má - nepotřebuju to![]()
![]()
Miru Tak aspoň něco
!
Tri letné slnká:
Masque Milano: Vaiana
Veľmi nežná púdrová vôňa, ktorá si z tropických bielych kvetov vzala hlavne ich omamnú mäkkosť a väčšinu exotiky im nechala niekde v Karibiku. Vanilkovo-santalový vankúšik, ktorý to celé drží je presne to, čo v drydowne potrebovala. To prázdninove letné slnko tam však aj tak je, ale nie je to ani opaľovací krém, ani rezort v Egypte, ani Flipper a Lopaka. Výdrž je bohužiaľ skôr slabšia.
Akro: Rise
Ak to Rise ma byť východ slnka, tak vyšlo nad tichomorským ostrovom. Vzduch je ešte trochu čerstvý, ale kvety už začínajú nádherne rozvoniavať a v kuchyni (asi hotelovej, moju romantickú predstavu, že sa tam všetci kŕmia mangom a ananásom mi už niekto zbúral) začínajú krájať tropicke ovocie k raňajkám. Zase iný pristup k slnečnej tropickej vôni a zase vydarený. V drydowne sladne do veľmi príjemnej, kultivovanej vanilky.
Parfum d'Empire: Bel Amour d'Éte
Tak toto je slnečna letná láska, ako má byť. Biele kvety, len ľahko narkotické, slnečné tóny, teplý piesok, dovolenková pohoda. Vôňa napriek tomu pôsobí dospelo, ale radostne a uvoľnene dospelo.
White Blood L'Entropist
...první vjem - vůně, chuť žluto zeleného šťavnatého jablka(karambola prý), a pak uz nevím, takové obecné,
zelená ovocenka asi
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje