A protože nám začíná léto a dovolené s opékáním na sluníčku, a taky mám pár dotazů na SPF filtry, tak se chci zeptat, jestli je zájem o menší edukativní okénko ohledně sluneční kosmetiky? ![]()
Abych tu negenerovala OT posty ![]()
A protože nám začíná léto a dovolené s opékáním na sluníčku, a taky mám pár dotazů na SPF filtry, tak se chci zeptat, jestli je zájem o menší edukativní okénko ohledně sluneční kosmetiky? ![]()
Abych tu negenerovala OT posty ![]()
prďola no samozřejmě nás to zajímá! ![]()
prďola ovšem :-)
Malý příspěvek ke sluneční kosmetice z pohledu UV filtrů:
- základní rozdělení filtrů se ustálilo na pojmenování anorganické (dříve minerální - oxid titaničitý, oxid zinečnatý) a organické (dříve chemické - oxybenzon , oktokrylen, atd.)
- z důvodu fotostability a bezpečnosti se obecně doporučují spíš "minerální" filtry, nebo aspoň kombinace obou, rozhodně ne v jejich nano- formě (sluneční kosmetika by měla povinně obsahovat upozornění na nano částice);
..... bohužel se s minerálními filtry táhne jejich špatná pověst ohledně vysoké viskozity (tj. špatné roztíratelnosti, zejména při vyšším SPF) a "gejša" efekt; ale podle vlastního zkoušení můžu říct, že za poslední dva roky se vývoj i tady hodně posunul k lepšímu
- větší problém představují "chemické" filtry, u kterých se dá rozlišit starší generace (Oxybenzone, Avobenzone, Octinoxate, Homosalate, Octisalate, Octocrylene, Meradimate, Ensulizole, Padimate) vs. nová generace (bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine (Tinosorb S, Bemotrizinol), diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate (DHHB, Uvinul A Plus), tris-biphenyl triazine (Tinosorb A2B), methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (Tinosorb M, Bisoctrizole), ethylhexyl triazone (Uvinul T 150, Octyltriazone) - červeně jsem zvýraznila jejich obchodní názvy, na které narazíte častěji);
.....u starší generace se jako negativum uvádí slabá nebo nepostačující fotostabilita a po rozpadu ochranné složky vlivem slunečního záření i potencionální škodlivost
Pásmo a účinnost jednotlivých filtrů je dobře vidět na tomto grafu:

- základní informace, která do těchto jasných údajů ohledně složek vnáší ten správný hokej, je fakt, že na posouzení stupně SPF a případné škodlivosti/bezpečnosti existují dvě normy: americká (schvalovaná FDA) a mezinárodní (ISO 24444)
..... takže by vás nemuselo překvapovat, že US krém se SPF 50 nemá stejnou účinnost jako např. korejský krém se SPF 50, případně, že krémy se SPF vyráběné v EU se nesmí v US prodávat, protože FDA ještě neschválila použité filtry nové generace ![]()
..... ale tím sranda nekončí - zajímalo mě, jak se provádí testy SPF, protože jsou extrémně drahé (uvádí se, že jeden test stojí mezi 5 -10 tisíci USD a provádí se na lidských dobrovolnících)
..... takže testování SPF krémů vypadá takto:
1) na začátku máme dobrovolníka (resp. několik, protože je nutné testovat na různých typech kůže a na každém minimálně 2x)

2) pak tu máme sadu krémů, které potřebujeme otestovat (do jednotlivých okének se nanáší vrstva krému v množství 2 mg na čtvereční cm ... mmch - kdo z nás se natírá takto silnou vrstvou krému??! je na tom postavená klasifikace účinnosti filtru!!!)

3) potom se dobrovolníkova záda ozáří speciální UV lampou a měří se, kolik toho snese pokožka v kterém okénku

4) a sranda stále nekončí, protože metodologie posuzování výsledků je opravdu zážitek: posuzované krémy musí být rozetřeny kruhově a pak nahoru a dolů a pak ze strany na stranu a to vše lehkým tlakem (sakra, co je to lehký tlak a proč to ani jedna norma nevymezuje?
); nanášení opalovacího krému na kůži musí trvat 30 - 40 sekund a během nanášení by prst v rukavici neměl opustit pokožku; osoby, které rozhodují o účinnosti krému si musí nechat zkontrolovat barevné vidění (ehm!
ale je to logické, no!), konkrétní barva pleti dobrovolníků musí být v určitém limitu odpovídajícímu jednotlivým fototypům kůže
5) na závěr osoby se správným barevným viděním řeknou krleš, tento krém má SPF 50 a tento jen 30 ![]()
![]()
... ale ano, existují i přístroje a programy se simulací účinků UV záření, ale vzhledem k nerovnostem pokožky a různému vzájemnému vztahu ostatních ingrediencí ve složení je tento způsob určování stále ne příliš spolehlivý a doplňován měřením in vivo
A až budete v pokušení podlehnout hysterii různých juťuberek, které by vám rády vnutily představu, že pokud se nebude natírat krémem s vysokým SPF nejlépe i na noc, tak nejspíš zestárnete, tu mám oblíbený graf:

prďola a co tohle složení, co Ty na to?
... NMN 2%, RejuveNAD 2%
INCI: Aqua, Propanediol, Polyglyceryl-3 Distearate, Betaine, Vitis Vinifera Seed Oil, Trehalose, Nicotinamide Mononucleotide, Argania Spinosa Kernel Oil, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Coco-Caprylate/Caprate, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Propylheptyl Caprylate, Maltodextrin, Panthenol, Helianthus Annuus Sprout Extract, Inulin, Cellulose, Fructose, Glucose, Glycine Soja Oil, Tocopherol, Tocopheryl Acetate, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Glyceryl Stearate Citrate, Lactic Acid, Cellulose Gum, Xanthan Gum, Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol.
RoSa jak jsem psala výše- koupila jsem si toner s antioxidanty od Pixi a na hulváta jsem do něj nasypala NMN, inulin a MSM. Protřepala, nemíchala a používám. Zatím se ni zklidnilo akné, což ale přisuzuju tomu, že jsem přestala používat toner od Allies. Na dlouhodobý efekt je příliš brzy. A taky si nejsem jistá, jestli to člověk může vůbec pozorovat v reálném čase- jestli si nakonec neřekneš, že máš pleť v lepším stavu, než bys ve svém věku měla
Nejspíše to bude tím MSM. Na NMN se taky chystám, ale to říkám o tolika přísadách...že pořád objednávám nebo mám pocit, že nic nemám :)
janis já vím, znám efekt MSM. Efekt už mělo jen vysazení Allies- cca 14 dní před tím, než jsem utřepala ten upgradovaný toner.
prďola po ukončení testovania môžu deti z miestnej základky hrať piškvorky na dobrovoľníkoch
.
Inak teda, musím sa priznať, že jediné, s čím som schopná byť konzistentná na tele (tvár si hýčkam viac) sú bohapusté UV spreje a tento rok som zvlášť pyšná na to, že ten môj má napísané, že neobsahuje mikroplasty! Netuším teda, aké mikroplasty by obsahovať mohol....
slniecko Přidávají se v různých formách, třeba jako zahušťovadla, nebo pigmenty. A přidávají se, prostě proto, že jsou levnější než jejich přirodní alternativa ![]()
![]()
janis já vím, znám efekt MSM. Efekt už mělo jen vysazení Allies- cca 14 dní před tím, než jsem utřepala ten upgradovaný toner.
OK. Nějaký efekt přidáním NMN je znát? To je asi brzo, že?
janis myslím, že je brzy. Ale. Po zimě jsem začla zase s retinolem a na léto přesla na bakuchiol- vráska na čele je určitě mělčí, takže jsem zvědavá, jsk bude vypadat třeba za dalšího půl roku poté, co jsem přidala NMN.
prďola kdysi dávno mi říkala jedna doktorka, že co je SPF nad 30, je už většinou jen obchodní trik. A jak se ukazuje podle toho grafu, je tam fakt jen 1% rozdíl!
Kokoska Je to přesně tak, jak píšeš
Právě proto jsem sem ten graf sem dala. A zejména s ohledem na rozdíl cen krémů se SPF30 a SPF50 je to dobré vzít v úvahu.
prďola Ing. L. Průšová vývojářka kosmetiky doporučuje i méně SPF než 30. Teď si nejsem úplně jistá, ale někde ve videu říkala 25.
janis Vůbec bych se tomu nedivila
Když se podívaš na ten graf a rozdíl v ochraně mezi krémem se SPF15 a SPF30 je jen 4% přesto, že hodnota vyjádřeného filtru je dvojnásobná. Navíc těch nižších hodnot SPF se dosahuje snáze a levněji (z pohledu času a nákladů na vývoj produktu)
Fleur Rádo se stalo ![]()
Ono je to sice obsáhlejší, ale spíš to jsou jen sepsané moje poznámky, které se mi postupně nahromadily.
prďola je to přesně tak a v našich podmínkách prý stačí SPF 15 :)
prďola Díky. Je to moc zajímavé!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
© 2014 - 2026 parfumanie.cz
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.