...a tenhle by být mohl?:
https://www.profibio.cz/opalovaci-mleko-na-telo-a-oblicej-spf-35--woodenspoon--100-ml/
...a tenhle by být mohl?:
https://www.profibio.cz/opalovaci-mleko-na-telo-a-oblicej-spf-35--woodenspoon--100-ml/
Miru kukla jsem, ale zrovna nedávno jsem si vyslechla něco o výrobě bio opalováku a nedoporučovala tam malinový olej a tady jej vidím. Ale uvidíme co prďola :)
Miru o víkendu napíšu ![]()
...dekuji![]()
janis Netuším sice jaká negativa by mohl mít malinový olej v opalovacím krému, ale napíšu, co o něm vím a jak ho používám já ![]()
U malinového oleje se traduje, že má velmi vysoké SPF (uvádí se až SPF50), což by pro sluneční produkty mohla být ideální složka ... ale nikde jsem nenašla žádnou studii nebo popsané testy, které by to potvrdily. Nemluvě o tom, že není vůbec jasné spektrum záření, v kterém by poskytoval ochranu.
Takže pokud budu brát, že SPF má spíš průměrné jako spoustu dalších olejů, ale obsah antioxidantů je u něj zase nadprůměrné, tak nevidím důvod, proč bych ho s použitím jiných ověřených ingrediencí nepoužila.
...tak to moc ráda čtu!...
Miru Zase to radši ber jen jako můj názor, který chci mít podložený nějakými ověřitelnými fakty, ale nemusím úplně o všem mít přehled. Pokud bych narazila na jakékoliv detailnější informace, které nebudou jen dojmologie nebo PR, tak hrozně ráda se poučím a svůj přístup k malinovému oleji změním ![]()
.. jasné ,bude se člověk pořád učí, ale o Tvých znalostech, doporučeních, nepochybuji.
Tak osobně, jako laik, ve složení nic špatného nevidím, a ty stránky vnímám jako věrohodné
prďola já to taky nechápu (zabývá se však výrobou kosmetiky). Nikde jsem konkrétní rozbor nečetla... Prý má více regenerační účinky, proto jej dávat spíše do nočních krémů a nebo krémů, mlék po opalování.
Také něco k opalovákůmvčetně malinového oleje.
Edit: v krátkosti info z FB Nature-store, je to nestabilní olej, který do opalováku nepatří.
- pro zajímavost
Lenka22 díky za přidání odkazu, zde jsem si to taky vyslechla.
prďola Já bych se s dovolením přidala s prosbou o názor na opalovací krém tohoto složení:
Caprylic/Capric Triglyceride; Zinc Oxide; Coco-Caprylate/Caprate; Cera Alba (Beeswax)*; Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil; Cartjamus tinctorius (Safflower) seed oil*; Rubus idaeus (Raspberry) seed oil*; Parfum; Tocopherol (Vitamin E); Citral, Geraniol, Limonene
U krému píšou o revolučním "neviditelném zinku", co se tím míní?
Děkuju.
prďola Moc děkuji za článek o SPF!
Říkám si, že by stálo za to vyvěsit ho jako článek; třeba si ho rád přečte i někdo, kdo pravidelně nesleduje tohle vlákno. Co na to slniecko s wendulka?
že keď ho @prďola napíše, alebo mi ho pomôže napísať....samostatne si na kozmetiku netrúfam.
Také něco k opalovákůmvčetně malinového oleje.
Edit: v krátkosti info z FB Nature-store, je to nestabilní olej, který do opalováku nepatří.
Díky, skvěle ozdrojovaný článek.
Já zase za sebe doplním další informace a předesílám, že nijak neobhajuji používání malinového oleje jako složky, která pokožku ochrání před účinky UV záření. Jen v souvislosti s výsledky mně známých testů a metodiky měření nenacházím důvod panikařit ... aniž bych tomu chtěla bránit ostatním ![]()
Společně s uvedeným textem souhlasím s nejasným spektrem účinnosti i s nespecifikovaným stupněm ochrany SPF. Jediné, v čem se můj názor liší je otázka vhodnosti z důvodu stability malinového oleje.
Samozřejmě, že záleží na obsahu mastných kyselin, které ovlivňují náchylnost olejů k degradaci UV zářením. Podle definované metodologie se stupeň degradace posuzuje např. podle použité vlnové délky UV záření, doby expozice testovaného oleje, zda se jedná o rafinovaný (jsou obecně stabilnější) nebo LZS olej. Testy olejů, které se pro kosmetický průmysl provádí, se týkají nejen degradace UV zářením, ale i oxidací a teplem. Tyto testy jsou nějak vyhodnocené a jejich základě se rozhodne, který olej je vhodný a který nevhodný. ![]()
Metodika říká, že testované oleje se ozáří UV zářením různých vlnových délek po dobu 24 hodin, pak se měří peroxidové číslo, kyselé číslo, atd.
No ale kdo používá jakýkoliv opalovací produkt a sluní se 24h v kuse? Já naštěstí aktivnímu opalování nepropadám a na sluníčku víc než 2h nedám. Co se tedy stane po 2h s jakýmkoliv rafinovaným olejem v mém slunečním produktu?
Možná je to moje chyba, ale tak nějak na základě výše uvedeného zůstávám v klidu ![]()
edit: ještě pro jistotu doplním, že v případě dětské pokožky nebo pokožky s problematickými projevy je samozřejmě nutné k UV ochraně přistupovat trochu jinak
zelene.oko mrknu na to o víkendu, teď už musím běžet ![]()
zelene.oko krem neznam, ale ren claim chapu tak, ze tam budou mineralni filtry, ale ze se ten krem bude i tak dobre roztirat a nebude po nem zustavat bila maska, jako u jinych kremu se zinkem
Kokoska prďola janis Nerada vam tu do toho kecam,ale ono to s tou ochranou pred slnkom a SPF nie je az take jednoduche. Pokial viem, tak spf oznacuje uroven ochrany pred UVB, ktore sposobuje zhnednutie koze. Neriesi UVA, ktore zas sposobuje starnutie a vrasky. Tam myslim treba pozerat na PA. A pokial sa nemylim, nasa legislativa urcuje, ze ochrana voci UVA by mala byt aspon 1/3 ochrany voci UVB, tak sa pri SPF 15-25 dostavame na dost smiesnu uroven ochrany voci UVA.
geekygirl Ano, se SPF to není až tak jednoduché ![]()
Jak píšeš - UVB spůsobuje zhnědnutí pokožky, ale zejména hraje hlavní roli v rozvoji rakoviny kůže. Pokud existují dvě mezinárodní normy na měření SPF (tedy hodnoty ochrany proti UVB), tak žádná mezinárodní norma nedefinuje metodiku měření PA (alespoň já jsem žádnou nenašla). Existují pouze národní doporučení pro stanovení hodnoty PA (tj. pro stupeň ochrany proti UVA) a doporučení používat širokospektrální filtry. Hodnota PA bývá na krémech uváděna počtem hvězdiček nebo křížků (PA+ až PA++++).
A teď to klíčové - neexistuje žádná metodika měření PA, neexistuje ani žádný jednoznačný přepočet stupně ochrany proti UVA (PA) z hodnoty SPF, protože oba hodnotové systémy (SPF a PA) se liší a není mezi nimi žádný vztah. Dokonce způsob stanovení hodnoty PA v EU se výrazně liší od způsobu používaného v Asii ... no a co s tímhle chceš jako dělat? ![]()
Mně se bohužel nepovedlo nikde najít jak se naše legislativa dopracovala k doporučované 1/3, ale přiznávám, že verze mojí skleněné koule může být zastaralá
Takže doplním, co se mi k tomu povedlo zjistit: kosmetický průmysl se s tím vyrovnává tak, že ve složení ideálně používá ingredience se širokopásmouvou ochranou SPF, kterou doplní ingrediencí extra pro ochranu proti UVA.
Ale jak už jsem psala - toto je můj osobní postoj a nikomu nechci rozmlouvat aby maximalizoval svoji ochranu proti UVB i proti UVA. Já jenom odmítám podléhat všeobecné hysterii "SPF50+ a celoroční suplementace vit. D v doplňcích"
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
© 2014 - 2026 parfumanie.cz
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.