Kokoska Jak už zmínila baltik tak ještě než jsem viděla složení toho krému, tak mě napadl retinol ve složení, který může být pro těhotné a kojící ženy problematický. I když neexistují dlouhodobé studie na těhotných ženách (kdo by to taky riskoval, že?!), tak v rámci existujících testů na zvířatech se vyskytly případy poškození plodu, protože retinol snadno proniká do krve a může mít vliv na osoby s nezralým endokrinologickým systémem... což se dospělých netýká, jen plodu a malých dětí.
Složení toho produktu (nejedná se o krém, ale o mast) retinol opravdu obsahuje, ale to není ten největší průšvih...
INCI: Cyclopentasiloxane, Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer, Beeswax, C12-C15 Alkyl Benzoate, Squalane, Caprylyl Methicone, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Phenyl Trimethicone, Dimethiconol, Tocopherol, Sorbitan Tristearate, Caryocar Brasiliense Fruit Oil, Parfum, Hippophae Rhamnoides Oil, Retinol, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Maris Sal, Benzyl salicylate, Linalool, Limonene
V zkopírovaném složení jsem červeně zvýraznila všechny formy silikonů. A přesto, že na použití silikonů v kosmetice může mít každý svůj názor, tak stále platí, že většina silikonů je v přírodě neodbouratelná... ![]()
Ale to stále není ten největší průser! Tučně jsem zvýraznila složku Cyclopentasiloxane, která je ve složení uvedená na prvním místě seznamu (tj. zastoupená nejvyšším procentem z uvedených složek!!!). Podle nařízení Komise EU (2024/1328) byla tato složka zařazena na restrikční seznam, který určuje maximální povolený limit 0,1% v produktu z důvodu vysoké potenciální škodlivosti. Toto nařízení sice stanoví přechodný termín s účinností od června 2026, tak to neznamená, že je tato ingredience do té doby bez negativních dopadů. Prostě prasárna... ! ![]()