Oblíbený krém na obličej...

11. srpna 2014 18:50
Offline prďola
4424 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 17:34

Kokoska Jak už zmínila baltik tak ještě než jsem viděla složení toho krému, tak mě napadl retinol ve složení, který může být pro těhotné a kojící ženy problematický. I když neexistují dlouhodobé studie na těhotných ženách (kdo by to taky riskoval, že?!), tak v rámci existujících testů na zvířatech se vyskytly případy poškození plodu, protože retinol snadno proniká do krve a může mít vliv na osoby s nezralým endokrinologickým systémem... což se dospělých netýká, jen plodu a malých dětí.

Složení toho produktu (nejedná se o krém, ale o mast) retinol opravdu obsahuje, ale to není ten největší průšvih... 

INCI: Cyclopentasiloxane, Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer, Beeswax, C12-C15 Alkyl Benzoate, Squalane, Caprylyl Methicone, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Phenyl Trimethicone, Dimethiconol, Tocopherol, Sorbitan Tristearate, Caryocar Brasiliense Fruit Oil, Parfum, Hippophae Rhamnoides Oil, Retinol, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Maris Sal, Benzyl salicylate, Linalool, Limonene

V zkopírovaném složení jsem červeně zvýraznila všechny formy silikonů. A přesto, že na použití silikonů v kosmetice může mít každý svůj názor, tak stále platí, že většina silikonů je v přírodě neodbouratelná...

Ale to stále není ten největší průser! Tučně jsem zvýraznila složku Cyclopentasiloxane, která je ve složení uvedená na prvním místě seznamu (tj. zastoupená nejvyšším procentem z uvedených složek!!!). Podle nařízení Komise EU (2024/1328) byla tato složka zařazena na restrikční seznam, který určuje maximální povolený limit 0,1% v produktu z důvodu vysoké potenciální škodlivosti. Toto nařízení sice stanoví přechodný termín s účinností od června 2026, tak to neznamená, že je tato ingredience do té doby bez negativních dopadů. Prostě prasárna... !

Offline Kokoska
34181 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 17:41

prďola díky za podrobné informace. Vtipný je, že to prodává lékárna. No nic, zázrak se konat nebude!

Ještě prodím mrkni na tohle, to je krém na ruce od stejné značky, tam ty methi*něco nevidím:

Aqua (Water), Isopropyl Myristate, C12-15 Alkyl Benzoate, Stearic Acid, Glyceryl Stearate SE, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetyl Alcohol, Ethylhexyl Palmitate, Phenoxyethanol, Fragrance (Perfume), Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Triethanolamine, Maris Aqua (Dead Sea Water), Aloe Barbadensis (Vera) Leaf Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Sodium Benzoate, Anthemis Nobilis (Chamomile) Flower Extract, Triethylene Glycol, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Tocopheryl Acetate (Vit. E), Citronellol, Limonene, Coumarin, Citral, Linalool.

Offline prďola
4424 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 18:05

Mína 

Obě uvedené ingredience (Chlorphenesin i Triethanolamine/TEA) nejsou v rámci předpisů EU vyslověně zakázané, i když jejich obsah je regulovaný.

V případě Chlorphenesinu (v časté kombinaci s Phenoxyethanolem) se uvádí "jenom" určitý alergizující potenciál, tak TEA bych si já osobně radši odpustila, i kdyby byl v povoleném limitu. Většina studií na bezpečnost/škodlivost kosm. složek nebere do úvahy ani možné vrstvení produktů s těmito složkami (tzn. najednou může být množství těchto složek aplikováno dvojnásobné množství), stejně tak nezohledňuje použití různých penetračních činidel/rozpouštědel, které mají za úkol se postarat o zvýšení pronikání a tím účinnosti složek v pokožce. V případě probíhajících studií na bezpečnosti TEA výsledky zatím jasně prokazují vysoký alergizující potenciál + podezření na karcinogenní účinky. Takže si myslím, že to bude jen otázka času, kdy se studie dokončí a přijdou nějaké restrikce

Všechny tyto složky mají i svoje bezpečné alternativy, ale ty bývají o poznání dražší ... a byznys je byznys.

Offline prďola
4424 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 18:11

Kokoska 

Ten krém na ruce po rychlém zkouknutí vypadá docela příčetně, jedině složka Triethanolamine (TEA) může být problematická - viz výše moje odpověď Míně, která se na tuto složku ptala.

Offline Kokoska
34181 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 18:13

prďola bóže, proč někdo takový fujtajbly do těch krémů rve? Děkuju ti!

Offline prďola
4424 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 18:23

Kokoska není vůbec zač

Offline Mína
303 příspěvků moje polička 21. listopadu 2024 23:46
Reakce na prďola:

Mína 

Obě uvedené ingredience (Chlorphenesin i Triethanolamine/TEA) nejsou v rámci předpisů EU vyslověně zakázané, i když jejich obsah je regulovaný.

V případě Chlorphenesinu (v časté kombinaci s Phenoxyethanolem) se uvádí "jenom" určitý alergizující potenciál, tak TEA bych si já osobně radši odpustila, i kdyby byl v povoleném limitu. Většina studií na bezpečnost/škodlivost kosm. složek nebere do úvahy ani možné vrstvení produktů s těmito složkami (tzn. najednou může být množství těchto složek aplikováno dvojnásobné množství), stejně tak nezohledňuje použití různých penetračních činidel/rozpouštědel, které mají za úkol se postarat o zvýšení pronikání a tím účinnosti složek v pokožce. V případě probíhajících studií na bezpečnosti TEA výsledky zatím jasně prokazují vysoký alergizující potenciál + podezření na karcinogenní účinky. Takže si myslím, že to bude jen otázka času, kdy se studie dokončí a přijdou nějaké restrikce

Všechny tyto složky mají i svoje bezpečné alternativy, ale ty bývají o poznání dražší ... a byznys je byznys.

​Děkuji za odpověď. Mohu se tě ještě zeptat, které jsou ty bezpečné alternativy? Poté, co zmizely z kosmetických produktů parabeny, vídám konkrétně phenoxyethanol ve složení velmi často. Např. v The Cream Augustinus Bader je uveden dokonce v první polovině složek. Dost mě to u ne zrovna levného krému překvapilo

Offline prďola
4424 příspěvků moje polička 22. listopadu 2024 00:55

Mína Phenoxyethanol jako konzervant ještě není až tak problémový, pokud není v kombinaci s Chlorphenesinem. A je pravda, že v naprosté většině nahradil parabeny.

Já například používám jako konzervat širokospektrální Cosgard (což je obchodní název pro Benzyl Alcohol & Dehydroacetic acid & Aqua), který sice není přírodního původu, ale je certifikovaný pro použití v přírodní kosmetice.

Často narazíš na Sorbát draselný (Potassium sorbate), který ale není širokospektrální, takže je nutné ho kombinovat s jinými konzervanty, často s Pentylenglykolem. Nebo Benzoát sodný (Sodium benzoate)...

Já bych ještě pochopila, že u některých produktů je použití těch ne příliš košer konzervantů opodstatněné, protože např. daný krém může mít díky vit. C ve složení výrazně nižší pH a ne každý konzervant je pro nízké pH vhodný. Ale bohužel velmi často je to jen otázka snižování nákladů na výrobu a potřeba vyrábět na sklad, tzn. docela brutální konzervování produktů třeba na 5 let.

Offline Mína
303 příspěvků moje polička 22. listopadu 2024 11:12

prďola 

Ano, použitelnost 5 let mi v obchodě potvrdili, když jsem poukazovala na to, že je produkt vyrobený UŽ pred rokem a půl (gůglím si pro jistotu batch kódy). Mám starou, citlivou pleť s (klidovou) růžovkou, nemůžu na sebe napatlat cokoli, tak jsem ti opravdu moc vděčná za informace - děkuji

Offline prďola
4424 příspěvků moje polička 22. listopadu 2024 11:26

Mína Vůbec nemáš zač, mám pro ty problémy velké pochopení. Sama jsem se dermatitidy zbavovala skoro tři roky a bylo to peklo

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. listopadu 2024 15:04

prďola můžu mít, prosím, taky dotaz? Už roky mně trápí asi hormonální akné. Teď rok používám tento krém 

AQUA, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, SODIUM ASCORBYL PHOSPHATE, GLYCERIN, PANTHENOL, CETYL ALCOHOL, GLYCERYL STEARATE AND PEG-100 STEARATE, PHENOXYETHANOL, CARBOMER, STEARIC ACID, PHOSPHATE BUFFERED SALINE, SODIUM RETINOYL HYALURONATE, PENTAPEPTIDE-60 S-METHANOCALDOCOCCUS JANNASCHII HEPTAPEPTIDE-1, SODIUM HYALURONATE, GLUCOMANNAN, ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE, SODIUM HYDROXIDE, CITRIC ACID

a ten rok mám pleť čistou jako už dlouho ne. Ale poslední týdny se mi pleť zase zhoršuje. Navíc mně ráno pálí tváře. Ráno používám tenhle krém 

Aqua, Squalane, Betaine, Butyrospermum Parkii Butter, Cetearyl Alcohol, Urea, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin, Pentylene Glycol, Cetyl Palmitate, Ceramide NP, Ceramide AP, Ceramide NS, Phytosphingosine, Betaglucan, Cholesterol, Trehalose, Arginine, Sodium Lactate, Sodium PCA, Persea Gratissima Oil, Gluconolactone, Niacinamide, Borago Officinalis Seed Oil, Lactic Acid, Glycine, Fructose, Vitis Vinifera Seed Oil, Allantoin, Inositol, Cannabis Sativa Seed Oil, Glucose, Tocopherol, Octydodecanol, Hydrogenated Lecithine, Sorbitan Oleate, Sorbitan Palmitate, Calcium Gluconate, Hydroxyacetophenone, Xanthan Gum, Cetearyl Glucoside, Potassium Cetyl Phosphate, Sodium Benzoate

Séra a jiné používám spíš nárazově, asi neumím správně vybrat, nikdy jsem neviděla změnu. Co bych měla doplnit, abych se zase zbavila toho akné a toho pálení? 

Offline prďola
4424 příspěvků moje polička 23. listopadu 2024 10:27

Evaeva ono je těžko soudit, protože každá pleť reaguje individuálně, ale během víkendu se zkusím podívat, jestli ty produkty neobsahují nějaké alergizující složky

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. listopadu 2024 10:40

prďola díky!

Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 23. listopadu 2024 23:26
Reakce na Garfie:

slniecko Turecký průšvih? To je nějaká kauza, která mi asi unikla, řekneš o ní něco prosím? 

​https://www.asso-sherpa.org/yves-rocher-case-turkey

no...tak som si ich vtedy škrtla a nejako mi nechýbajú...

Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 23. listopadu 2024 23:28
Reakce na Miru:

slniecko 

...tak to určitě doporučuji právě ten oční krém Krásná Kurtizána z Havlíkovy apotéky. Fakt maximální spokojenost, výživa, vypnutí...

Když jsem dělala objednávku a poprosila o konkrétní vzoreček, vždy poslali. A jinak - ke každé objednávce přidávají vzorečky.

​Hej, ten som kedysi používala a vynikajúci a teraz som si všimla, že už majú aj balenia len s krémom. Ja som ho prestala používať asi po treťom balení, keď som ZASE musela kúpiť veľkú krabicu s vždy ďaľšou plastovou špachtlou a ďalšou sklenenou kadičkou.

Ako ja aspoň tie kadičky spotrebujem, ale aj tak ma to hnevalo.

Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 23. listopadu 2024 23:42

Prosím, asi blbý dotaz, ale....

láka ma tento rok si kúpiť ten Babor ampulkový kalendár.

Ale...mám pleť, ktorá sa občas - aj keď stále zriedkavejšie - rozdráždi. Z kozmetiky sa mi to nestalo už roky.

Ale aj tak vždy používam radšej systém jeden nový produkt za čas a najprv za ucho pre istotu.

Myslíte, že toto je tak bezpečné, že si môžem risknúť dať na seba každý deň inú ampulku?

prďola prosíííím ?

Neviem, či má zmysel sem dávať konkrétne zložky, keď je tam 24 ampuliek, ale o tomto hovorím...

https://www.baborbeautyspa.sk/adventny-kalendar-2024/

Offline prďola
4424 příspěvků moje polička 24. listopadu 2024 00:16

slniecko No ty brďo! Používáš od této značky nějaký produkt nebo by to pro tebe byla úplně nová péče?

Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 24. listopadu 2024 00:35

prďola úplne nové

minulé 2 roky som mala také rôzne kozmetické advenťáky, kde bolo každý deň niečo iné, ale tým pádom to raz bolo na telo, raz na tvár, raz na vlasy...a doskúšavala som to pomaly ešte počas zimy....na tomto ma láka predstava, že si dám za mesiac nejakou konkrétnou kúrou pleť dokopy.

(fakt ju mám v strašnom stave po jeseni plnej chorôb a stresu...strhanú, s vráskami, dehydrovanú...)

Len sa bojím, aby som namiesto "dať dokopy" nevianocovala s ekzémom...

a na toto som počula chvály, no...

Offline 33lejaby
658 příspěvků moje polička 24. listopadu 2024 21:56

Využila jsem akci a dokoupila roční zásobu očního krému od Allies of Skin.

Přihodila jsem do košíku Peptide lip balm, a jako dárek k nákupu dostanu Čistící balzám. Přiznávám že jsem dříve nakoupila několik jejich sér a krémů, aniž bych složení rozuměla. Rozčarování přišlo v létě, když se tady řešilo složení Sunscreen Gel SPF 50. 

Pro jistotu se zeptám jestli ve složení je nějaký fujtajbl, kvůli kterému bych ty přípravky neměla používat? Pokud projdou tvým okem, budu kupovat opakovaně 

První složení je balzám na rty, trpím na suché rty, a běžně dostupné balzámy z drogerie mne vysušují.

Druhé složení je balzám, na dvoukrokové odlicování by se mi teď hodil.

Moc děkuji za tvůj názor a cenné rady @prďola

Offline prďola
4424 příspěvků moje polička 26. listopadu 2024 18:41

Evaeva Omlouvám, se dostala jsem se k tomu až teď...

Složení obou krémů vypadá moc dobře a popravdě mě nenapadá, co by mohlo najednou způsobit problémy. Jen se ještě pro jistotu zeptám, jestli tyto krémy vrstvíš nebo je používáš každý zvášť v jinou denní dobu?