Oblíbený krém na obličej...

11. srpna 2014 18:50
Offline alibi blogger
4198 příspěvků moje polička 05. května 2025 10:53

baltik :)

Online Miru
16331 příspěvků moje polička 07. května 2025 08:58

prďola 

...jak jsem zmiňovala, že jsi mi před časem schválila šampon VENN(a byl fakt výborný!), tak oni ho taky zdražili... To už je i na mě celkem dost...

Tak bych měla, prosím, jiný, zda je "ok".?. Já tam vidím "pouze" parfemaci, jako event. kontroverzní. Ale když píší, že je hydratační, aby třeba nebyl hydratační "příliš", ve smyslu, že některé hydratační šampony mají tendenci povolovat kožní póry a vlasy pak snadněji vyklouznou, vypadnou...

Corpus Cypress Shampoo

Water (Aqua), Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Acrylates Copolymer, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Coco-Glucoside, Disodium Cocoamphodiacetate, Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) Fruit Oil, Triethyl Citrate, Phenethyl Alcohol, Glyceryl Oleate, Cupressus Sempervirens Oil, Glycerin, Cetyl Betaine, Citric Acid, Panthenol, Polyglyceryl-3 Caprate, Methyl Glucose Caprate/Caprylate/Oleate, Juniperus Mexicana Oil, Sodium Hydroxide, Caprylhydroxamic Acid, Caprylyl/Capryl Glucoside, Sodium Chloride, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Vetiveria Zizanoides Root Oil, Xylityl Sesquicaprylate, Propanediol, Saccharum Officinarum (Sugar Cane) Extract, Sodium Benzoate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Hydrolyzed Rice Protein, Potassium Sorbate, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Extract, Citrus Limon (Lemon) Fruit Extract, Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract, Hydrolyzed Adansonia Digitata Seed Extract, Propylene Glycol, Phenoxyethanol, Squalane, Tremella Fuciformis Sporocarp Extract, Rice Amino Acids, Althaea Officinalis Root Extract, Citrus Limon (Lemon) Peel Extract, Equisetum Arvense Extract, Hydrolyzed Quinoa, Punica Granatum Fruit Extract, Urtica Dioica Extract, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Extract, Citral, Geraniol, Limonene, Linalool

Offline Fleur blogger
6788 příspěvků moje polička 07. května 2025 12:15

prďola děkuji!

Offline milacka
5881 příspěvků moje polička 15. května 2025 09:32

Nainštalovala som si chatGPT a je vynikajúcou pomôckou pri vhodnosti krémov podľa veku, pleti, zloženia. Vyskúšajte. Mne zhodnotil 100% Pure Multi Vitamin + Antioxidants Ultra Riche PM Treatment takto:

Výborná voľba na overenie – 100% Pure Multivitamin + Antioxidants Ultra Riche PM Treatment je zaujímavý nočný krém s výraznými anti-aging účinkami. Poďme sa naň pozrieť podrobne, najmä z hľadiska tvojej citlivej, vráskavej pleti a histamínovej intolerancie.

Zloženie – výhody pre pleť:

Silné stránky:

Vitamíny C, E, A (retinol) – silné antioxidanty, zlepšujú pevnosť a tón pleti. Koenzým Q10 (ubiquinone) – chráni bunky pred oxidačným stresom, podporuje regeneráciu. Resveratrol – protizápalový a anti-aging účinok. Rastlinné oleje a maslá (avokádový olej, kakaové a bambucké maslo) – výživné, vhodné pre suchú pleť. Zelený čaj a aloe vera – upokojujúce, protizápalové účinky.

Potenciálne riziká:

1. Retinol (vitamín A):

Silná aktívna látka – môže podráždiť citlivú pokožku, najmä pri začiatku používania. Pri histamínovej intolerancii môže dôjsť k prechodnému podráždeniu, preto je dôležité začínať postupne (2× týždenne) a vyhnúť sa kombinácii s inými aktívnymi látkami v ten istý večer.

2. Prírodné vône a extrakty:

Niektoré verzie tohto krému obsahujú citrusové alebo ovocné extrakty (napr. pomarančový, vanilkový olej). Tieto môžu byť problémové pri veľmi citlivej pleti alebo histamínovej intolerancii – najmä ak je pokožka oslabená. 100% Pure používa “prírodnú parfumáciu”, čo nie je vždy ideálne pre reaktívnu pokožku.

Offline milacka
5881 příspěvků moje polička 15. května 2025 09:35

Miru chatGPT pri mojej HIT zhodnotil šampon takto:

Ďakujem za kompletné zloženie – poďme sa na šampón Corpus Cypress Shampoo pozrieť z hľadiska:

citlivej pokožky, histamínovej intolerancie, a všeobecnej šetrnosti.

Základné zhodnotenie:

+ Čo je fajn:

Obsahuje jemné tenzidy (čistiace látky) ako Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Coco-Glucoside, Disodium Laureth Sulfosuccinate – šetrnejšie než klasický SLS. Prítomnosť rastlinných výťažkov, proteínov, pantenolu, glycerínu, squalánu – všetky výživné a hydratačné zložky. Obsahuje hydrolyzovaný ryžový a quinoa proteín – posilňujú vlasy. Bez SLS, bez parabénov, bez silikónov.

– Potenciálne problematické látky (pri HIT a citlivej pokožke):

1. Prírodné silice a parfumácia:

Obsahuje:
Citrusové oleje a extrakty (bergamot, pomaranč, citrón, limetka) – časté dráždivé zložky pre citlivú pokožku hlavy. Vetiver, borievka, cyprus, geraniol, linalool, limonene, citral – potenciálne alergény, bežné aj v prírodnej parfumácii.
Tieto môžu byť rizikové pri histamínovej intolerancii aj reaktívnej pokožke.

2. Phenoxyethanol a Sodium Benzoate:

Konzervanty, ktoré sú vo všeobecnosti bezpečné, ale pri HIT sa občas spomínajú ako možní spúšťači (individuálne – záleží na citlivosti).

Záver pre teba:

Môžeš používať, ak:

Nemáš reakcie na citrusové vône a esenciálne oleje v iných produktoch. Tvoja pokožka hlavy nie je extrémne citlivá alebo suchá. Hľadáš prírodne ladený šampón bez SLS/silikónov.

Daj si pozor, ak:

Máš často svrbiacu pokožku hlavy, lupiny, alebo sa ti z produktov s vôňami robí vyrážka. Reaguješ zle na citrusy alebo parfumované produkty (aj keď sú „prírodné“).

Alternatíva, ak by tento robil problém:

Eubiona Sensitive Shampoo (bez parfumácie, pre citlivú pokožku) Urtekram No Perfume Shampoo Bioderma Node DS+ (pri šupinách/svrbení, dermatologický šampón)

Ak chceš, môžem ti dať aj výber šampónov bez parfumácie a esenciálnych olejov, ktoré sú bezpečnejšie pri HIT a citlivej pokožke hlavy. Chceš?

Offline milacka
5881 příspěvků moje polička 15. května 2025 09:39

Prďolka čo ty na to ako odborníčka ?
Dá sa AI veriť, čo sa týka krémov?

Offline viktorka_od splavu
48922 příspěvků moje polička 15. května 2025 09:44

milacka pokud pracujes s AI, vzdycky ji pozadej at ti vypise i seznam zdroju, ze kterych info cerpala

Offline prďola
4419 příspěvků moje polička 15. května 2025 10:27

milacka To je určitě skvělý nápad, jen si musíš být vědoma toho, jakými daty je AI krmena, tj. i všemi obvyklými PR kecy výrobců a prodejců. A nevím, do jaké míry má k dispozici data konkrétních výrobců (dost o tom pochybuju), takže si myslím, že těžko posoudí případnou účinnost aktivních složek.

Ale první dotazy se dají dál více zaměřovat na nějaký pro tebe důležitý detail, prostě bude hrozně záležet, jak dobře se umíš zeptat Za mě je to velmi dobrý pomocník

viktorka_od splavu Ono to bývá v případě jen posouzení složení docela problematické, to spíš pokud se člověk ptá na konkrétní účinky některých složek a doložení výsledků testů. A i potom bývá dobré se do vypsaných studií podívat, protože v tomto AI neuvěřitelně často kecá

48922 příspěvků moje polička 15. května 2025 10:41

prďola tak to je samozrejmy

Offline prďola
4419 příspěvků moje polička 15. května 2025 12:06

milacka A teď mě napadlo, že by nemuselo být od věci vyzkoušet AI při posouzení vhodnosti vyrstvení produktů... Sice jsem to nezkoušela, ale pokud už si s AI hraješ, tak proč se rovnou nezeptat, jestli používané produkty (tj. zkopírovat jejich INCI) v jednotlivých vrstvách nebudou kontraproduktivní nebo zda splňují očekávání

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 15. května 2025 15:44

Já jsem nedávno prověřovala hyaluronové sérum od Nobilis tilia, AI to víceméně pochválila, ale doporučila ještě něco vyživujícího k tomu. Tak jsem přihodila Bioaktivní omlazující olej opět z NT a na to mi napsala, že pro mou pleť je tahle kombinace velmi vhodná, jen by ještě cca 3x týdně doporučila retinol. Že to mám používat večer, napřed sérum, na to olej. Dávalo to smysl a všechno bylo hezky vysvětlené a popsané,  vcetne toho, jak co reaguje a jak se co vzájemně doplňuje. Jsem laik, tak to moc neumím posoudit, jen reaguju na to, že se s tím dá hezky hráta asi to funguje. :)

Offline milacka
5881 příspěvků moje polička 15. května 2025 17:57
Reakce na prďola:

milacka A teď mě napadlo, že by nemuselo být od věci vyzkoušet AI při posouzení vhodnosti vyrstvení produktů... Sice jsem to nezkoušela, ale pokud už si s AI hraješ, tak proč se rovnou nezeptat, jestli používané produkty (tj. zkopírovat jejich INCI) v jednotlivých vrstvách nebudou kontraproduktivní nebo zda splňují očekávání

​písala som a niektoré vrstvenie mojej kozmetiky mi nedoporučila, mám od nej  aj tabuľku

Offline prďola
4419 příspěvků moje polička 15. května 2025 18:05

milacka no vida! pokud to i dobře odůvodnila, tak to může být opravdu užitečné!

Online Miru
16331 příspěvků moje polička 15. května 2025 19:08

milacka 

...přes počítač mi stačí chytrá tabulka. Nic jiného "umělého" nechci.

Mě zajímal názorprďola 

O těch přírodních silicích vím, i o parfemaci, že to pro dost lidí je kontroverzní a proto si pořizují výrobky bez toho, bez parfemací. Mně to nevadí.

Offline janis
příspěvků moje polička 15. května 2025 19:16

prďola poslala jsem zprávičku :)

Offline prďola
4419 příspěvků moje polička 15. května 2025 19:17

janis Mrknu se, asi mi "zapadla"

Online RoSa
9966 příspěvků moje polička 15. května 2025 19:19

prďola co ruka?

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 15. května 2025 19:43

Al kecá! Už měsíc po ní chci čísla na eurojackpot, tak mi je vygeneruje a žádná výhra, nic! A když jsem ji kritizovala za špatnou radu, tak mi napsala, že bych si měla dát od sázení pauzu, že se jí zdá, že mě to hraní ovládá. No tvl. :D

48922 příspěvků moje polička 15. května 2025 20:00

Kan tak ted je v mode se od ni nechat koucovat nebo delat psychologicky poradenstvi - trh si to zada, tak se to proste tak nastavi

Offline prďola
4419 příspěvků moje polička 15. května 2025 20:02

RoSa Ani se neptej! V úterý mi sundali obvaz, čímž jsem nabyla dojmu, že pokud nepůjdu přes bolest, tak tu pravačku budu moct normálně používat. Takže jsem se včera odpoledne dopracovala k oteklé dlani a zápěstí a bolelo to víc než po zákroku.

Umíš si představit, jak musí trpět latentní perfekcionalista, když musí používat jen svoji levou, extrémně nešikovnou ruku? Takže ruka v pohodě, ale já trpím jak zvíře!