Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 21. května 2024 11:05

Archivářka I to pění té ruské písně, pití vodky....:D 

Offline luciole
1226 příspěvků moje polička 21. května 2024 11:16

Kan 

No, asi k ničemu, třeba si ho někdo schovává na památku, co já vím. Reagovala jsem jen na to, jak jí mohl zůstat...

Offline RoSa
10128 příspěvků moje polička 21. května 2024 22:50
... Smyšlenost jejího příběhu prokázal v roce 2019 historik specializující se na sovětské pracovní tábory Adam Hradilek.

Lidovky.cz: Viděl jste nový televizní film Svatá? Co mu jako historik zabývající se touto problematikou říkáte?
Moc se mi nechce hodnotit film inspirovaný tématem, který jsem odborně zpracoval. To raději ponechám na ostatních. Nerad bych sklouzl do role odborníka, který bude dělat chytráka a kritizovat umělecké ztvárnění příběhu inspirovaného skutečnými událostmi, dohledávat jeho historické nedostatky a odchylky od předlohy. Jen si neodpustím poznámku, že poselství filmu „lež a podvod může být důležitější než pravda“ mi přijde podivuhodné.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/film-drama-svata-bohdalova-historik-hradilek-vera-sosnarova-zasadni-problem.A240520_164156_ln_domov_lsva?zdroj=LN_otvirak

Offline continuity
42819 příspěvků moje polička 22. května 2024 08:11

RoSa na film se teprve chystám (bránil mi v tom u nás doma hokej a dnes se konečně nehraje) ale toto mi přijde příznačné pro dnešní dobu, nezáleží tolik, co je pravda, hlavně, když to poslouží dobrému záměru. Přichází mi na mysl jediné: cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly. Ta relativizace pravdy a faktů nás jednou ještě ošklivě kousne do pedele. 

Offline viktorka_od splavu
49222 příspěvků moje polička 22. května 2024 09:25
Offline Tak Betty
6102 příspěvků moje polička 22. května 2024 09:31

Film asi splnil svůj účel.  Rozproudilo to debatu o důležitosti pravdy a to je dobře. 

Offline prďola
4456 příspěvků moje polička 22. května 2024 10:11

continuity Přesně! Taky mě hned napadl poťouchlý dlaždič-pekelník

Tak Betty Tedy já bych s tou pravdou byla hodně opatrná mně by stačilo aspoň respektování historicky doložených faktů bez jejich relativizace. Myslím, že otevřít debatu by šlo i s držením se výsledků bádání.

Offline continuity
42819 příspěvků moje polička 22. května 2024 10:15

Tak Betty podle této logiky ruské dezinformace otevírají debatu o škodlivosti dezinformací. 

Ono by třeba stačilo, kdyby tam na konci před titulkami bylo pár slov o tom jak to bylo ve skutečnosti. To se běžně i filmu podle historických událostí dělá. 

Offline Vari
2214 příspěvků moje polička 22. května 2024 23:20

continuity Ja se na film taky podivala az dneska (taky z duvodu pauzy v hokeji) a z toho zaveru mam dost podobny pocity. 

Offline continuity
42819 příspěvků moje polička 22. května 2024 23:37

Varikoukala jsem na to taky a vlastně to bylo ještě o dost horší než ten skutečný příběh. Ta realna paní byla civilní zaměstnanec někde v továrně a nikdy nedostala to odškodnění.  

Jinak muž hlasil, že dělala ve vězení na druhé straně (on řekl bacharku) už někdy v půlce. Ten se minul povoláním a měl ty scénáře vymyslet. 

Offline Garfie
28482 příspěvků moje polička 23. května 2024 01:01

continuity Tak ale zase to odškodnění nedostala jen proto, že zamítli její žádost, ona se ho pokusila získat, takže tam zase takový rozdíl nevidím. 

Tak Betty Myslím, že ten konec měl být víc nejednoznačný, třeba aspoň dcera měla zůstat ve sporu,  takhle to vyznělo fakt spíš pro "odpuštění". 

Offline continuity
42819 příspěvků moje polička 23. května 2024 07:46

Garfie no včera jsem to trochu googlila a stejně se našli novináři, co s tím historikem polemizovali, že je to stará paní a kdesi cosi - ruské archivy - kdovijak to tam vedli, a že ji měl nechat na pokoji, když už jí bylo osmdesát. Takže v tomto ohledu to zas tak odlišné nebylo. 

Ta dcera se k ní už nevrátila, a i když ten dodělaný překlad vyznívá jako odpuštění, spíš si myslím, že to ilustruje ty jejich nepodařené rodinné vztahy. A ta novinářka, škoda mluvit. Ještě když ty dceři řekla, že je to dobrý článek. Vlastně nejhůř z toho vyšli novináři. 

Offline barbucha blogger
35717 příspěvků moje polička 23. května 2024 20:27
Reakce na continuity:

Garfie no včera jsem to trochu googlila a stejně se našli novináři, co s tím historikem polemizovali, že je to stará paní a kdesi cosi - ruské archivy - kdovijak to tam vedli, a že ji měl nechat na pokoji, když už jí bylo osmdesát. Takže v tomto ohledu to zas tak odlišné nebylo. 

​Film jsem nevidela a nevim, jestli uvidim... ja tu Bohdalku nejak nemuzu vydejchat, i kdyz jak to popisujete, na tohle se asi hodila... Este ze se zmatorila, cekali na ni hrozne dlouho a uz to chvilkama vypadalo ze tocit nebude.

Ale tyhle uvahy probehly uz mnohokrat, kdyz se treba volalo po odsouzeni starejch fasounu, komousu a podobnejch zlocincu. Ze jako nechte je chudaky uz v klidu dozit/umrit... Ani bohovi! Jen at se az do smrti tresou strachy, aby je nezasili!

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 23. května 2024 21:54

barbucha Nemusím ani Bohdalku, ani Stracha, ale musím uznat, že Strach v Domácí hokejové pohádce je vtipnej, myslím ten kousek, kde říká Trošku strach. :D Auto Škoda.

Offline Raduza
příspěvků moje polička 24. května 2024 13:22
Reakce na Kan:

jerry Tak jsem to viděla a teda má tam Strach chybky. Jak jí mohla zůstat po smrti muže jeho občanka, ta se přece odevzdává pohřební službě. Příběh zajímavý.

​Fakt? Na pohřební službě mi řekli, že si občanku maminky můžu nechat, takže ji mám. 

Jinak na film se podívám.

Offline Tak Betty
6102 příspěvků moje polička 24. května 2024 14:24

Nemyslím,  že pohřební ústav má oprávnění sbírat průkazy totožnosti. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 24. května 2024 15:23

Tak Betty Pohřební ústav jako jediný komunikuje s matrikou a ta na základě informace, zadá úmrtí do centrálního registru. To je jediný způsob, tak jak ti nevydá nemocnice neboždíka, tak ty sama na matriku oznámit umrtí nemůžeš. Vždycky přes černý havrany.

Oprava, sama na matriku můžeš.

Offline olte
745 příspěvků moje polička 24. května 2024 15:47
Reakce na Tak Betty:

Nemyslím,  že pohřební ústav má oprávnění sbírat průkazy totožnosti. 

​taky jsme občanku pohřebnímu ústavu odevzdali, protože nabídli, že zařídí veškerou administrativu

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 25. května 2024 08:43

No ale toto! Kuš uš. 

Offline Janulik03
20192 příspěvků moje polička 25. května 2024 13:42

Kan on ma tak zle pichlave oči, ze verím u neho všetko zlé. Koniec polit okienka.