Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Offline DruI
5542 příspěvků moje polička 15. června 2026 15:36

continuityTo je právě smutný, člověk se naštve, ale nemá páky s tím něco udělat. 

Offline notna
9330 příspěvků moje polička 15. června 2026 15:39
Reakce na DruI:

continuityTo je právě smutný, člověk se naštve, ale nemá páky s tím něco udělat. 

​Snad se ozvou zaninteresovaní rodiče. Nebo těm to nevadí Sweet Potato ? Přijde mi to neuvěřitelný :-(

Offline DruI
5542 příspěvků moje polička 15. června 2026 15:41

notna No, snad jo, ale jsem dost skeptická k tomu, jestli je tam bude někdo poslouchat :o(

Offline notna
9330 příspěvků moje polička 15. června 2026 15:47

DruI No, je fakt, že jak mám jen pozitivní zkušenost, že školy, které znám, s rodiči vedou dialog běžně, tak mám asi zkreslený pohled v takové situaci, kde se vedení školy chová jako trotli.

Offline DruI
5542 příspěvků moje polička 15. června 2026 15:59

notna No právě že po takovémhle chování moc neočekávám inteligentní reakci na stížnosti rodičů. Škola, která vede s rodiči dialog by nejspíš celé třídě i s učitelkou rovnou vyslovila pochvalu.

Offline Sweet Potato
40052 příspěvků moje polička 15. června 2026 16:00

notna Já bych si tam u nich bohuže nebyla úplně jistá ani tím, kolika rodičům na tom záleží.

Kéž se mýlím.

Offline Pinot Noir
29736 příspěvků moje polička 15. června 2026 16:06
Reakce na DruI:

notna No právě že po takovémhle chování moc neočekávám inteligentní reakci na stížnosti rodičů. Škola, která vede s rodiči dialog by nejspíš celé třídě i s učitelkou rovnou vyslovila pochvalu.

​Jo, ve škole schopné dialogu bych čekala, že se nic takového dít nebude. Druhá věc je, co píše Sweet Potato - bůhví, kolika rodičům na tom vůbec záleží. 

Offline DruI
5542 příspěvků moje polička 15. června 2026 16:18
Reakce na Pinot Noir:

Druhá věc je, co píše Sweet Potato - bůhví, kolika rodičům na tom vůbec záleží. 

​A víte, že mě na první dobrou vůbec nenapadlo, že by to rodičům mohlo být taky jedno? Furt jsem ještě naivní

Offline Kokoska
34609 příspěvků moje polička 15. června 2026 16:57

Makara na francouzskem venkove by me dost prekvapilo, kdyby byl  nekdo ochotny pouzit prekladac, aby mi odpovedel Kdysi jsem pouzila svych 5 lekci francouzstiny a ruce a nejak jsme se dobrali vysledku, to fakt na jiny jazyk neslyseli (nebo uspesne predstirali, ze nechapou). O 10 let pozdeji v kempu obcas tech par anglickych slov uz utrousili, protoze tam vetsinou v recepci nebyli rodili Francouzi, a na nejakych pamatkach uz taky. Nevim, jestli i dneska jsou stejne zatvrzeli, uz jsem tam pres 20 let nebyla.

V portugalske hospode mezi vinicema, v podstate uprostred niceho, naopak slecna prekladac vytasila, ta jinak nez portugalsky nemluvila, narozdil od Francouzu nebyla nafrnena.

Ja proti tem technologiim nejsem, jen si myslim, ze by se na to clovek nemel uplne spolehat.

Offline Sweet Potato
40052 příspěvků moje polička 15. června 2026 17:05

Kokoska Francouzi jsou fakt specifičtí. Všude jinde na světě oceněj tvou snahu.

Offline Kokoska
34609 příspěvků moje polička 15. června 2026 17:07

Sweet Potato jojo, Francouz se bud usklibne, ze nemluvis, nebo protoci oci, ze blbe vyslovujes

Celkem to slo se starsimi damami, ty byly ochotne i cestu ukazat, i pitnou vodu do lahve nam jedna starenka natocila, ale vyslovnost nam opravily vzdycky.

Offline Sweet Potato
40052 příspěvků moje polička 15. června 2026 17:09

Kokoska Jj. Dlouhými roky kontaktů z Francouzi, studijními i pracovními, jsem se z frankofila stala frankofobem.

Offline continuity
42559 příspěvků moje polička 15. června 2026 17:20

Sweet Potato

Můj muž říká, že by to byla krásná země, nebýt Francouzů. 

Ať si zametou před vlastním prahem, jejich výslovnost angličtiny je úplná katastrofa, a to vůbec neřeším přízvuk, který těžko ovlivní. Ale očividně jim někdo řekl, že "i" se vyslovuje "AI" takže name novotvary jako endžain.  

Offline brrr
12285 příspěvků moje polička 15. června 2026 21:09

Ja si na Francouze nemůžu stěžovat, paní domácí mluvila anglicky líp než já, v půjčovně aut taky jeli v AJ. No a pak jsem dostala asi 15 minutovou přednášku o historii kostela, když jsem se za pomocí mojí okřídlené věty "sil vu plé" a posunkové řeči pána zeptala, jestli mi odemkne, abych se podívala dovnitř. Tak jsem tam stála, kývala hlavičkou a říkala "tres interesante".

To je moje výhoda, sice to nejde použít na nic životbě  důležitého, ale jsem schopna rukama komunikovat "o počasí" a podobných věcech ve velmi rozličných jazycích.

Offline Korsičanka blogger
13446 příspěvků moje polička 15. června 2026 21:45

Sweet Potato To se ti teda divím, neb moje zkušenosti před 20 lety i více byly všude ve Francii příjemné, a to jsem toho moc nenamluvila. Vždy po jedné otázce na cestu, nebo objednání v restauraci se mě optali odkud jsem, pak pochválili můj přízvuk a Václava HavlaNěkdy i Prahu. A to ty si s nimi jistě pokecáš víc.

Offline Sweet Potato
40052 příspěvků moje polička 15. června 2026 22:05

Korsičanka Já tuhle zkušenost moc nezažila osobně, aspoň ne dobách kdy jsem vládla tou řečí ještě fakt dobře. (Kdeže loňské sněhy jsou.) Ale když jsem byla s někým, kdo na tom byl hůř, bylo to sakra znát. 

Offline Korsičanka blogger
13446 příspěvků moje polička 16. června 2026 14:21