Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Offline Mitzi admin
1494 příspěvků moje polička 17. června 2026 12:16
Reakce na Makara:

Kokoska zkoušela jsi se na francouzském venkově domluvit anglicky? Tam bys za překladač byla vděčná.

Ale samo, že základní znalost AJ při cestování je většinou dostatečně použitelná.

A (nejen) proto si myslím, že u netalentovaných/nemotivovaných žáků bych na další cizí jazyk netlačila, ale hodinovou dotaci použila na AJ konverzaci, která podle mne ve školách nemá prostor při 15 žácích.

​Muž se učí dva roky sám a nejen na venkově už to využil! Byl rád i v Lyonu, že se (sice lámaně, ale aspoň trochu) domluvil bez mobilu v ruce. 

Osobně jsem využila simultánní překladač zatím jednou, na burze, kde byl člověk 60+, který možná kromě francouzštiny mohl umět italsky nebo španělsky, nepátrala jsem, ale já neumím z těchhle středomořských řečí ani jednu a všecky moje mi byly úplně k ničemu. A fakt jsme si chtěli a měli o čem popovídat :) Tak jsem za mobil byla ráda. S ostatními prodejci nám stačila tužka a papír (francouzské číslovky mě děsí)

Rozhodně bych netlačila u nemotivovaných dětí na druhý jazyk, ale podle mě by hodně pomohlo u těch slabších, kdyby měli víc hodin angličtiny a kdyby měli kvalitní výuku i na učilištích a SŠ.

A rozhodně by měla být samozřejmost, že se děti v pohraničí učí aspoň trochu jazyk, kterým se mluví za kopcem. Už kvůli práci, kterou jim to může usnadnit.

Nemyslím si, že ruština byla pro moji generaci snadná. Část slov zněla podobně a hodně gramatických jevů je společných nebo podobných, ale zase to dětem s dysfunkcemi komplikovala azbuka. A myslím že nikdo z nás nepředpokládal, že ten jazyk kdykoli kdekoli využijeme, což tak i dopadlo. Co vím, mluví dnes z mých vrstevníků rusky pracovně jen 2 holky (průvodkyně si kvůli práci musela dodělat i další zkoušky a ta druhá má ruskojazyčné zaměstnance). Ten jazyk byl pro nás jinak úplně zbytečný, nebyly v něm filmy ani muzika. Knížky, co bychom chtěli rusky číst, byly zakázané. To je obrovský rozdíl proti angličtině dneska. Lidem přináší spoustu možností navíc a její neznalost jim spoustu možností bere. Takže nenaučit se ji dobře (a navíc zadarmo!) je strašná škoda. A nezískat zadarmo základy druhého jazyka taky považuju za hloupost. Za dva roky němčiny jsem se naučila dost, abych v Německu nebo Rakousku obstojně rozuměla (na pokec málo, ale hotel, obchod, služby úplně v pohodě).  

Offline notna
9354 příspěvků moje polička 17. června 2026 12:22

Sweet Potato Sorry, já se nechala unést a napsala to bez kontextu. Ivana Tykač, manželka miliardáře Pavla Tykače, se začala angažovat v politice a vypouští do světa moudra. A protože jsou to názory a rady směrem k chudším ve stylu  Marie Antoinetty "Když nemají na chleba, ať jedí koláče", na sítích ji označil někdo za Marii Antoinettu Tykač

Offline Mitzi admin
1494 příspěvků moje polička 17. června 2026 12:42

notna už to pár dní rezonuje v mojí bublině.

Nejvíc se mi zatím líbilo, jak se Pastoral Brothers zeptali Groka, kolik bytů by madam mohla pořídit "chudině", aniž by výrazně zchudla. Odpověď byla, že hypoteticky by mohla darovat více než 500 pražských bytů aniž by zchudla. To je hezká odpověď na její knížecí rady, jak se mladí mají uskromnit a rodit.

To, že s částí mamonu pár origarchů nakládá vcelku sympaticky, nelegitimizuje ten zbytek jejich chování. Většina se dostala k majetku přes nějakou nerovnost, privatizaci a kontakty, ne nápadem a prací.

Máme v Česku pár bohatých lidí, kteří nikomu nic neukradli, nikoho neodírají a dělají spoustu dobrého (Vlčkovi, Baudiš a Kučera atd.), ale taky jsem od nich nikdy neslyšela podobné nehoráznosti o tom, jak by se lidi měli uskromnit. 

Offline Sweet Potato
40073 příspěvků moje polička 17. června 2026 12:47

notna Dík. Už jsem si ji našla, pani makléřku.

Offline RoSa
10086 příspěvků moje polička 17. června 2026 12:55

notna nebo ty obědy... pár milionů jí zůstane za nehty, ale "prodává" to jako charitu...

V roce 2025 tak například MŠMT v rámci výzvy na podporu stravování žáků základních škol poslalo organizaci Women for Women 60 milionů korun. Výroční zprávu Tykačových organizace za loňský rok ještě nevydala, ale podle té z roku 2024 putovalo v tehdejším roce na obědy 57,8 milionů korun. V roce 2023 pak Women for Women obdržela z rozpočtu na obědy pro děti necelých 92 milionů korun a podle své výroční zprávy za daný rok na obědy vydala přes 86 milionů korun.

Offline notna
9354 příspěvků moje polička 17. června 2026 13:12

RoSa Mitzi Tykač má výbornou radu na bydlení, kterého je podle ní dost. Stačí jen nemít velké nároky a pořídit si byt s méně m2. Tak jistě, mladí bydlící ve sdíleném bytě, v jednom pokoji by si třeba mohli najít menší ten pokoj, že? A za ten rozdíl v nájmu živit děti, které si pořídí, až oželí zahraniční dovolenou

Offline luciole
1215 příspěvků moje polička 17. června 2026 13:45

Občas člověk i zapomene, kolik těch bytů vlastně má, není nutné z toho dělat hned drama, no ne... 

„Mě to trklo až teď.“ Kandidát ANO na primátora Prahy se rozpomněl na tři byty

Online barbucha blogger
35575 příspěvků moje polička 17. června 2026 14:11

Co to vůbec je, ta Tykač? 

Internety o její minulosti hovoří poněkud mlhavě, včetně původu a vzdělání... jen teda podle jejích (dosud) čtyř vyvdanejch příjmení jsem pojala podezření, že pokud by se nepověsila na kdejakýho šíbra, sama by doteď trčela v pronajatý garsonce a za chytrou by mohla bejt leda tak při sestavování rozvrhu na mytí schodů. Zas další posila naší dnešní elity

Offline andulka01
12778 příspěvků moje polička 17. června 2026 14:28

notna na ní bacha, prosakuje, že ji chce někdo nominovat na prezidentku... tak jestli baba vystrkuje růžky, dost možná to vzala z blbýho konce a ani štědrá kampaň jí nepomůže. Doufejme.

Offline Mitzi admin
1494 příspěvků moje polička 17. června 2026 15:32

andulka01 taky jsem to zaznamenala. Ale nějakou rozumnou kvalifikaci jsem tedy nenašla, přesně jak píše Bára... akorát umí velmi rychle na**at dost lidí, v tom je jako Eman.

Offline Sweet Potato
40073 příspěvků moje polička 17. června 2026 15:35

Zdislava Pokorná má rozepsanou knihu o Tykačovi, to aby zrovna začala chystat 2.díl.

Offline stes
9095 příspěvků moje polička 17. června 2026 15:41

luciole no jo, to je hned. Moc prace...a na malichernosti neni cas

Offline Mitzi admin
1494 příspěvků moje polička 18. června 2026 10:39

stes tři byty sem,tři byty tam... jj.

Offline RoSa
10086 příspěvků moje polička 18. června 2026 11:02

z toho se vykroutí, vlastník je družstvo...

Offline andulka01
12778 příspěvků moje polička 18. června 2026 12:38

RoSa nevykroutí, z toho bytu za 20 mega, na který se poptávala policie už ne (teda mocmoc doufám)

A prý ho Hrabiš na Praze až zas tak nepotřebuje, tak že by se ho extra zastával, asi ne.