Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 25. července 2017 10:56
Reakce na Jiná Realita:

Nejste, já rovněž a nesetkala jsem se se zákazem studia kdekoli, ano, ne tam kde dotyčný třeba chtěl a ne napoprvé, ale s trochou vůle (nikoli servility vůči režimu) to prostě šlo, jak jsem psala, i Havel mohl.

20970 příspěvků moje polička 25. července 2017 11:01
Reakce na razorblade:

Já neříkám, že to neexistovalo, jenom těch případů nebylo tolik, teď se tím leckdo ohání, že nemohl a pak vznikaj tyhle dojmy, že ten kdo vystudoval musel halt bejt komouš, není to pravda.

Offline Sweet Potato
40153 příspěvků moje polička 25. července 2017 11:03
Reakce na Mutziputzi:

Tak.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 25. července 2017 11:04
Reakce na Mutziputzi:

kulaci tady místo vysoké pracovali na bývalých vlastních statcích a odváděli z nich dávky větší, než byli schopni vyprodukovat. moji rodiče už potom i přes ten původ vysokou taky vystudovali i bez členství, ale to už byla ta poslední vlna před pádem komunismu, vlastně už "jiná doba".

každopádně právě argumentujete jako já, nezdá se vám? na nepodloženou domněnku uvedete vlastní zkušenost jako podložný argument 

20970 příspěvků moje polička 25. července 2017 11:06
Reakce na Amun:

Já tady proboha nehlásám, že se zas až tak moc nedělo, dovoluji si tvrdit, že jsem v tomto ohledu i nadprůměrně sečtěla a uvědomělá, rodinnou historii mám taky v paměti, ne, prosím, nejsem malej harant nebo zabedněnec, netřeba mě poučovat, bez urážky

20970 příspěvků moje polička 25. července 2017 11:08
Reakce na Jiná Realita:

Nezdá, já netvrdím, že když u nás ne, tak nikde. Jediné co jsem podotkla je, že nesouhlasím s dojmem, že kdo vystudoval, zákonitě byl kovanej.

Offline Sweet Potato
40153 příspěvků moje polička 25. července 2017 11:12
Reakce na Amun:

Ale to není nijak v rozporu s tím, co psala Mutziputzi , že ne každý s titulem musel být komunista. To, co píšeš, se dělo a nemělo by to být zapomenuto. Ale nemělo by to vrhat špatné světlo na ty, kterým se to nestalo. (Pro úplnost, mým předkům taky vše zabavili a táta letěl z vysoké k lopatě.)

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 25. července 2017 11:13
Reakce na Mutziputzi:

dovolím si naprosto nesouhlasit.

vy jste především napsala, že si myslíte, že bylo jen málo lidí, kteří nemohli studovat kvůli původu (= nepodložená domněnka, která by mimochodem byla vodou na mlýn všeliké komunistické lůzy), a mnozí to teď mají jen jako výmluvu. až v dalších příspěvcích jste uvedla kovanost.

20970 příspěvků moje polička 25. července 2017 11:16
Reakce na Jiná Realita:

Psala jsem relativně málo. Relativně málo na to, ale se dalo dnes tvrdit, že ten kdo vystudoval musel zákonitě přisluhovat režimu. Jako nesouhlasit s tím, co vám říkám, že jsem myslela a vy si myslíte, že jsem myslela něco jinýho, OK, ale mohlo by to bejt zbytečně na dlouho.

Offline Ginevra
911 příspěvků moje polička 25. července 2017 12:18
Reakce na 999:

To těžko :-). Řekla bych, že Štěpán Pokorný se v tomhle roce (1989) narodil...

Tak to se omlouvám. Myslela jsem, že se jednalo o Jana Pokorného. 

Offline kkristýna
139 příspěvků moje polička 25. července 2017 12:30
Reakce na Mutziputzi:

Tuhle výmluvu s oblibou používal bývalý starosta našeho města. Ovšem učila ho moje babička, takže máme doma z první ruky, že nestudoval ne proto, že by nemohl, ale protože byl a je prostě debil. Tím neříkám, že nebyli tací, kteří se na školu nedostali, protože byli proti režimu (sousedi byli kulaci a jednu dobu jsem v rámci školního projektu mapovala osud jejich rodiny), ale jen potvrzuju, že jsou i tací, kteří to dokáží použít jako omluvu vlastní neschopnosti.     

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 25. července 2017 15:12
Reakce na Mutziputzi:

Tím, že mohl studovat Havel bych tak moc neargumentovala (byť dálkově začátkem uvolněných 60. let). Jeho bratr Ivan nejen že mohl vycestovat do USA a zase se vrátit, ale v roce 1971 (doba tvrdé normalizace) získal doktorát na Berkeley v Kalifornii. Sama mám zkušenost se zákazem studia nebo spíš s jeho nedoporučením kvůli rodinnému původu a dalo hodně úsilí to nějak nakonec obejít. V těch 70. letech stačila u mých spolužáků na zš v posudku i pouhá věta - pochází z nábožensky založené rodiny- a doporučení ke studiu nedostali. Z dnešního pohledu se to zdá neskutečné a uvěřit tomu měli problém i mé děti.

20970 příspěvků moje polička 25. července 2017 15:18
Reakce na crazydaisy:

Ale já vím že to tak bylo, já nevim, proč mi se mi tady podsouvá, že bolševika pomalu velebim. Já jsem se ohradila proti názoru, že kdo tehdá vystudoval VŠ musel zákonitě jít komunistům na ruku a že já některým tu absenci VŠ vzdělání s tím, že díky vyznání/původu nemohli, úplně nevěřím.

Offline crazydaisy
2667 příspěvků moje polička 25. července 2017 15:34
Reakce na Amun:

Zvláštní to je. Pokud se ptáte, jak je to možný, tak na to já odpověď neznám.

20970 příspěvků moje polička 25. července 2017 15:39
Reakce na Amun:

To je ale přesně to o čem píšu, byly kruhy, které měly přístup ke vzdělání velmi ztížený, ale prostě se to dalo, znova opakuju, netřeba mi tvrdit, že se mám dovzdělat, když hlásám, že "zas tak moc se nedělo". Znám několik historek, že nevzali na medicínu, ale vzali na chemii, ne poprvé, ale třeba potřetí, jinými slovy těch co byli odmítnuti v prvním roce z kádrových důvodů bylo hodně, ale pak záleželo na vůli, vůbec chuti se pod režimem vzdělávat a samozřejmě ochotě akceptovat, že místo lékaře budu laborant nebo místo právníka zootechnik, ne každý a chápu to, je tak nastavenej.

Offline Potrefenáhusa
38692 příspěvků moje polička 25. července 2017 15:46
Reakce na Jiná Realita:

já myslím, že oni v tom komunisti měli taky různý skuliny, třeba moje babička kvůli svému kulackému původu letěla z účtárny rovnou někam k soustruhu, ale moji mámu na začátku 60.let vzali normálně na VŠ, protože měla díky tomu správnej dělnickej původ (tak se to teda traduje)

50. léta musely bejt hnusný, hnusný, hnusný, myslím, že tak strašný už to pak přes všechny hrůzy už nikdy tak nebylo. Taky je Drahoš přírodovědec, myslim, že chemik, tam to myslim nebyl takovej brutus jako na těch společenských vědách.

20970 příspěvků moje polička 25. července 2017 15:47
Reakce na Amun:

Já mám Havla strašně ráda, nemám žádné pochybnosti, případně je docela dobrá od Žantovskýho knížka o něm. Nemám důvod vyhledávat fámy, pro mě je Havel těžko překonatelná autorita.