Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Offline whiskas
20934 příspěvků moje polička 29. března 2022 23:31

Šošanah Nějak mi to nevychází. V novinách se píše, že dostávají příspěvek (tuším 5 000 na osobu), je jim hrazeno ubytování, dostávají oblečení, jídlo atd. Tak, jak by se mohlo stát, že nemají na jídlo ? Přijde mi to poněkud přehnané. Takový druhý břeh dezinformací.

Offline Isca
4890 příspěvků moje polička 29. března 2022 23:39

whiskas Ono je i možný, že třeba trochu propadly systémem - nezvládly nebo nechtěly se přihlásit, nevěděly, kam zajít pro jídlo..

Offline Mags
178 příspěvků moje polička 29. března 2022 23:47
Reakce na jerry:

dynda 

Emana se ptát nemůžou - je zalezlej v LDN Lány a mobil nemá.

A pokud se budou ptát Ovčáčka, ale ten poslední dobou důsledně drží bobříka mlčení. 

Kdyby aspoň drželi hubu a šoupali nohama, ale voni ještě budou provokovat

Offline whiskas
20934 příspěvků moje polička 29. března 2022 23:57

Isca Promiň, ale tomu tak nějak nevěřím. Myslím, že dostávají instrukce, jdou s davem a ty fronty na dávky (a výkazy o jejich vydávání) myslím dokládají, že si pro ně chodí. Když už je někam umístí, dostanou jídlo atd. Nezdá se mi, že by byli bezprizorní. 

Offline Šošanah
76 příspěvků moje polička 30. března 2022 00:05

whiskas Hm, hm... Zkusím zjistit víc a kdyžtak zpřesním.  

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 30. března 2022 00:09

whiskas 

Pro ten příspěvek si musí zajít, mít vyřízené papíry, mohlo se to stát ještě před "výplatou", někdo je mohl obrat, možností je hodně, to bych fakt neřešila.  Těch 5000 na osobu, pokud je ta osoba malé dítě, tak v určitém věku to docela lítalo za takový blbosti jako plíny, umělé mléko, kaše, léky, krém na zadek, trocha dalšího spotřebního materiálu. Nechce se mi teď to počítat, někdo s menším dítětem by to asi střelil hned od boku, ale podle mě 5000 ani nemrkneš a nekoupilas ani jedny botičky.

Offline whiskas
20934 příspěvků moje polička 30. března 2022 00:11

Šošanah Nechci to zcela zpochybňovat, jen z mně dostupných zdrojů bych řekla, že je o ně postaráno.

Offline whiskas
20934 příspěvků moje polička 30. března 2022 00:13

dynda
Ty věci, které zmiňuješ tuším také dostávají zadarmo. Alespoň tak je to podáváno v médiích. Tak bych řekla, že na jídlo by jim zbýt mělo. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 30. března 2022 00:16

dynda těch pět tisíc mi přijde málo, když si vezmeš, že někteří nemají fakt nic.

whiskas ale ne všichni přijedou vlakem a jsou umístěni v nějakých velkokapacitních ubytováních. Navíc ty peníze nedávají hned při registraci. Musíš pro ně na pracák (?), to je aspoň na tři dny. Myslím, že pro někoho, kdo tu nikoho nezná, neumí anglicky natož česky a třeba není tolik průbojný, nechce obtěžovat, to musí být fakt hodně těžký. Nehledě na to, že až těch pět tisíc utratíš, tak co potom, práci asi taky nenajdou hned druhý den.

Offline Karja
44500 příspěvků moje polička 30. března 2022 00:28

whiskas Tuhke byl nějaký rozhovor s uprchlíci z UA, doma učila na univerzitě, takže žádné trdlo, a ona se o těch dávkách dozvěděla prý až v tom rozhovoru. Nicméně to asi nebude ten případ. Ale nijak to nezpochybňuji. Ono je i dost možné že chtěly prostě ušetřit, 5000 není moc a všechno fakt nedostanou,plus nevěřím že se všude legitimuji jako uprchlice, aby měli treba zadarmo autobus, že si řeknou někomu o zaplacení léků pro děti v lékárně, o tom že jim došly vložky, že vlastně to oblečení co mají není moc teplé (šatník je jen v Praze, my tady na maloměstě nic takového nemáme, fakt se musí spolehnout na NEKOHO zřejmě)....Já si to neumím představit vůbec, šla bych do popelnic hrabat taky a je mi smutno že se k tomu v naší zemi (kde když si každej prohlídne svůj odpadkovej koš, musí uznat, se máme fakt dobre) musel někdo od malých dětí takhle odhodlat. Fakt smutný. Taky jsem chtěla hned Šošanah poprosit, zda k tomu nemá víc info, ale když to tak píšu, myslím že ušetření samo, je i dost logické. 

Offline whiskas
20934 příspěvků moje polička 30. března 2022 00:28

Evaeva 5 000 příspěvek na osobu (+ vše hrazené ) se ti zdá málo? Tak jistě, bylo by milejší dostat více, ale kasa asi fakt není bezedná. Stejný příspěvek dostávají i v Německu. Pomoc je nutná, ale ty bys jim snad nabídla podporu ve výši prumerne mzdy? Asi ani neočekávají ze začátku stejný standard jaký měli doma, stejně jako našincům je kladeno na srdce, že je třeba se uskromnit. Pochopitelně je to nesrovnatelné, musí to pro ně byt hrozné, ale zdá se mi, že je jim poskytováno maximum a to nejen hmotně. Spousta dobrovolníků i instituci děla maximum a nabízí i pomoc s úřady atd.

Offline whiskas
20934 příspěvků moje polička 30. března 2022 00:32

Karja Mluvím jen za 2 lokality a tady je jim poskytováno vše potřebné. Ale nemusí to tak být všude, to chápu. Každopádně, člověk si pod vlivem aktuálních událostí tak nějak více váží dříve tak samozřejmých věcí. 

Offline Karja
44500 příspěvků moje polička 30. března 2022 00:38

whiskas Ale tady nikdo nepíše, že je to málo,vze máme nasolit víc, ale spíš že rozumějí, že zkrátka zvlášť ten první měsíc se musíš přiživit všelijak. To tvoje +vše hrazené je nějaké vosajslich. všude není Praha a tady na maloměstě si to představuju fakt, že jim město dá nějakou ubytovnu, nějakou sbírku, základní pomoc do zacatku, ale neumím si představit že tam jde paní za místostarostou, že nemá jedničky plinky, Sunar dítě nepije jen Nutrilon, a jestli by ji nemohli sehnat boty velikosti 36 a že vlastně dětem nemůže ani ostříhat nehty, protože nemá nůžky a zhoršil se jim ekzém a to už korunky lítaji....

Edit: Jo už vidím že jsi reagovala. No prostě není to jednoduché. Je to smutný. 

Offline Šošanah
76 příspěvků moje polička 30. března 2022 00:41
Reakce na whiskas:

Šošanah Nechci to zcela zpochybňovat, jen z mně dostupných zdrojů bych řekla, že je o ně postaráno.

​Jasně. Začalo mě to zajímat. Bylo to vyprávěno v souvislosti s tím, že jsou fakt hrdí, než by obtěžovali, zkusí si nějak poradit. Zkusím teda zjistit víc. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 30. března 2022 00:48

whiskas no tak poznáš len dve lokality, tak si skús predstaviť aj iné (malé mestá atď) kde všetko potrebné nedostanú. A ak dostanú, tak jednorázovo a za týždeň čo? A presne ako píše Karja , to si človek nevie predstaviť čo mu zrazu chýba keď to doma má a nemusí riešiť, že si nemá čím nechty ostrihať, dieru na teplákoch zašiť...toho je hrozne veľa a keď prídeš s jedným kufrom a máš ešte aj deti, tak si vlastne prišla s ničím.

Offline Karja
44500 příspěvků moje polička 30. března 2022 00:55

Mrakoplas Jo no, jako těch možností tohoto případu je nesčetne moc, od toho že neměli ještě vypláceno až po to, že je někdo třeba obral. A i kdyby ne, tak tomu rozumím. 

Offline whiskas
20934 příspěvků moje polička 30. března 2022 00:59

Karja Aha, no vidíš. Já žiju v (asi) naivní představě, že veškeré hmotné věci (včetně dětské výživy, plen, hraček, dogerie ...) ze sbírek jsou distribuovány všem potřebným. Ale vidím, že to tak asi není :-(.

Offline Karja
44500 příspěvků moje polička 30. března 2022 01:06

whiskas Hele já když vidím spotřebu dvou dětí.... A ty určitý specifika. Ty sbírky nejsou samodoplnujici a ta distribuce taky třeba nebude úplně stoprocentni. a teď si myslím to už lidi nebudou moc téma beznejma vecma zasobovat, když je ten přispevek. No to je jedno, mohlo to bejt všelijak a zřejmě v tom asi nějakej větší divod byl, ale i tak prostě žádnou velkou hojnost, co by popírala nutnost jít ke kontejneru JÁ zase tolik nevidím. 

Offline Kokoska
34698 příspěvků moje polička 30. března 2022 01:08

whiskas vse hrazene kde? Na tech prvnich mistech jo, ale kdyz se dostanou do nejakeho dalsiho ubytovani, tak jim tam 3x denne vozi jidlo? A i kdyby, tak presne jak psaly pisatelky prede mnou, ono je takovych drobnosti, cloveku to ani neprijde. A treba detem taky chteji neco koupit, mozna dokonce i neco usetrit na dobu, az nic dostavat nebudou. Na tech mensich mestech asi nemuzou mit jisty, ze si najdou do tri mesicu praci. Taky ten prispevek se odsouhlasil nekdy v pulce brezna myslim, vyplacet se zacalo jeste o neco pozdeji.