Beranka Celkem přehledně je to shrnuto zde, takže ano, ten konkrétní příspěvek je na hlavu, takže i na děti.
Aktuální česká politická situace
Pinot Noir Ty aby ses nechytla. U tebe mě to nepřekvapuje, u Barbuchy ano, ale přičítám to vnitřnímu rozpoložení.
Proč si hned o každém (aktuálně o mně) myslíš, že je "nepřející"? Ale je mi vlastně jedno, co ty si myslíš. Tvé super rychlé a štěkavé soudy už přehlížím.
whiskas nemyslím si o každém, že je nepřející. Ale dlouhodobě si o tobě myslím, že jsi mimořádně neempatická, protože se tak opakovaně projevuješ.
Pinot Noir velmi přesné
Pinot Noir To si samozřejmě myslet můžeš. Ovšem to neznamená, že to tak je. Naštěstí ne každý tvůj názor sdílí. Stejně jako tvé okolí tě jistě nevidí jako štěknu.
barbucha Souhlasím, že se rusákům nedá věřit ani nos mezi očima. Bojím se, aby to stažení od Kyjeva nebyla nějaká blamáž. Ale věřím, že nějakou dohodou to bude muset skončit, protože už věřím, že Putin válku nevyhraje. A přijde mi, že to Minář vidí celkem realisticky. On k tomu psal ještě delší vysvětlení, kde předpovídá, že na 80 % skončí válka do konce května (teď nemám čas to najít, ale bylo to zajímavé, tak to pak pohledám). Psal právě i důvody, proč si to myslí, není to jen jeho zcela nepodložená domněnka. Ale neznamená to, že Ukrajina o nic nedojde, ta svině Putinova to musí v Rusku vydávat za své vítězství. S Krymem a Donbasem se už asi víceméně počítá na obou stranách. Možná udělají i nějaké referendum, ale to by byla beztak jen fraška na oko. Už teď je tam rusáků víc. Děsí mě, kam odlifrovali tu spoustu Ukrajinců z jihu.
moora Amen a razítko ....
.
A jistěže vím, že ta částka není pro život nic extra, ale tak snad je každému jasné, že nemohou dostat např. na ruku např. minimální mzdu.
Prosím Tě, oni ani žádnou částku ve výši min. mzdy na ruku nechtějí, to čerpáš stále jen z těch svých 2 lokalit?
U nás na malé obci (není to ten případ, jak jsem psala výše o známém Volyňském Čechovi, co byl můj první styk s uprchlíky) jsou 3 rodinky, postupně dorazily, na první se to učíme, poslední už jde pomoc rychleji a hlavně efektivněji. Krajské středisko se skladem je velice vzdálené, holky z UA nemají auta, takže co potřebovaly pro sebe a děti, jsme jim sesbírali po zjištění, co konkrétně vždy je třeba (i velikosti bot atd. jsme měli zjištěné a vždy se našel někdo v obci, kdo to měl a rád poskytl). Nutno zdůraznit, že ani jedna rodina nic nepožadovala, skoro se to z nich muselo páčit, jak se styděli říct o pomoc. Starostka zaměstnala rychle překladatelku a ta pomoc se zefektivnila a mohal být fakt rychlá. Jak nemají auta, tak museli je vozit obecním autem postupně vždy do krajského města pro vyřízení papírů a dávek, za pomoci překladatelky si zřídili konta v ČR, ukázalo se jim sousední městečko, kde jsou obchody, školy atd., žádné peníze navíc nad dávky (nevím, kolik dostali a kolik mají k dispozici vlastních peněz) po nás ani jednou nechtěli, naučili se, jak a kam jezdí autobusy, nakupují si už sami, vařili si od začátku sami a děcka školou povinná už dokonce jezdí také sama autobusem do školy. Jo, a starostové okolních malých obcí přes sociální odbor ORP zařídli pro uprchlíky všechny typy doktorů, co je třeba, takže se i ví, kam je poslat třeba na gyndu, protože je domluvený MUDr., co umí rusky. Na malý obci se ta pomoc efektivněji zařizuje, jsem vlastně jen chtěla říct, a ty ženy z UA fakt nepožadují nadměrnou pomoc. A tu nabízenou pomoc přijímají skromně, skoro se studem, dá se říct. Mají můj velký obdiv, ony ty ženy ani pořádně neví, co se děje doma, kde mají chlapy, ty hovory jsou nějak omezené časově i informačně. Mají v mobilech fotky svého zbořeného domu a vyhořelé vesnice!
Umím si představit, že v menším nekrajském městě (kde je vše na 1 místě skoro), ve kterých je víc uprchlíků, než že to může zvládnout zkoordinovat městský úřad sám, nastane situace, kdy jdou ženy prohledat popelnice. Je mi to moc líto, ale než najdou práci a s jejich přístupem, že se snad i stydí si říct o pomoc, asi neměly ty ženy, o kterých se psalo výše, jinou možnost.
whiskas nemyslím si o každém, že je nepřející. Ale dlouhodobě si o tobě myslím, že jsi mimořádně neempatická, protože se tak opakovaně projevuješ.
Já nechci být zlá, ale Whiskas mě dlouhodobě přijde mimořádně realitou života nepolíbená. Neumím vyhodnotit, jestli je to pro daného člověka štěstí, že si tak žije, nebo spíš hrozí průser.
řeším blbosti, vím:-)
Pinot Noir To si samozřejmě myslet můžeš. Ovšem to neznamená, že to tak je. Naštěstí ne každý tvůj názor sdílí. Stejně jako tvé okolí tě jistě nevidí jako štěknu.
![]()
Beranka To je marný
. Já nepsala, že vůbec něco chtějí. Psala jsem, že by samozřejmě vyšší příspěvek udělal jejich život lehčí (dokonce je to v té tvé citaci). A to je snad logické, ne? To, že to aktuálně není možné jsem též jen podotkla a nikde nezmínila ani slovo o tom, že uprchlíci něco vyžadují.
Pinot Noir přesné ![]()
Umím si představit, že v menším nekrajském městě (kde je vše na 1 místě skoro), ve kterých je víc uprchlíků, než že to může zvládnout zkoordinovat městský úřad sám, nastane situace, kdy jdou ženy prohledat popelnice. Je mi to moc líto, ale než najdou práci a s jejich přístupem, že se snad i stydí si říct o pomoc, asi neměly ty ženy, o kterých se psalo výše, jinou možnost.
a nebo se prostě i z toho mála snaží něco ušetřit, protože jejich budoucnost je mimořádně nejistá. Nemají žádnou jistotu, že se ten příspěvek najednou nezruší a je jim jasné, že z nové práce půjdou jako první, když bude potřeba vyhazovat.
whiskas tady ale nikdo netvrdí, že se jim má dát dvojnásobek průměrného platu, ale že si rozhodně nežijí tak, jak si zřejmě myslíš.
Beranka Jednou tady kdosi napsal o neschopnosti dohlédnout za domovní dveře. Autor necht se přihlásí. Je to hrozně přesny a vzpomínám to úsloví snad obden.
whiskas možná by bylo dobré se zamyslet nad tím co a jak říkáš, jak se projevuješ, ne co si místo toho údajně myslíš.
Do hlavy ti nevidíme, reagujeme na slova.
Evaeva Já ale proboha nepsala, že si extra žijí, to je jak u blbejch, opravdu. Měla jsem za to, že jim je poskytováno vše potřebné /píší to v médiích/. Teď jsem se tady dočetla, že je to jinak. Ale doprdele (pardon), jak jsem to měla vědět? A celé to vniklo jako reakce na příspěvek, že neměli peníze na jídlo a museli přebírat popelnice. To mě rozhodilo, nechtělo se mi tomu věřit a proto jsem se zeptala, jak je to možné, že jsou na tom tak zle, aby museli hledat jídlo/věci v popelnicích. Překvapilo mě to z důvodu, že všude čtu, že společnost/jednotlivci dělají maximum, aby se uprchlíkům pomohlo.
Shrnu to.
Fakta:
Uprchlíci utíkají před válkou, vesměs bez prostředků a bez osobních věcí. Je třeba jim samozřejmě pomoci a o tom snad není pochyb.
Domněnka (moje):
Je jim poskytována veškerá (aktuálně) možná pomoc a podpora (bydlení, strava, ošacení, drogistické zboží ...). Což neznamená, že mají zajištěn extra komfort, ale základní životní potřeby. Nehodnotím, konstatuji.
Zjištění:
Věci se mají jinak, než jsou podávány (viz zdejší autentické osobní zkušenosti).
Dodatek:
Samozřejmě by bylo lepší (neznamená to, že jde o požadavky dotyčných), kdyby veškerá podpora (ať již finanční, nebo materiální, psychologická atd.) byla rozsáhlejší. Ale, máte někdo nástroj, jak to udělat?
Nemám za co se omlouvat.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my