Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Online whiskas
20934 příspěvků moje polička 30. března 2022 01:09

Mrakoplas Myslíš ten finanční příspěvek? Ten je opakovaný a další příspěvek (ten je tedy fakt jednorázový) nabízí vybrané banky, když si u nich Ukrajinec otevře účet. Co se týče hmotné pomoci, na to jsem již odpověděla výše. 

Celé je to strašné.

Vzpomínám si (byť je to samozřejmě nesrovnatelné!), jak jsem se cítila, když mi byla ukradena celá kabelka se vším a jak jsem se těch pár hodin cítila divně a nepříjemně, protože jsem neměla doklady a ani halíř na MHD. Samozřejmě, že se to nedá porovnávat!, jen si říkám, jaký to musí být šílený pocit, když podobná situace netrvá pár hodin, ale je to vize na týdny, měsíce? A asi rozumím, že ne každý z nich má povahu na to, o něco si říkat a navíc o konkrétní potřebné věci. Mám z toho husí kůži.

A prosím, než mi někdo napíše, že ukradená kabelka je nesrovnatelná, tak to samozřejmě vím a neporovnávám. Jen jsem popsala svůj okamžitý pocit, který u někoho nevyřeší to, že se dostane domů (a doufá, že někdo, kdo mu otevře bude doma), protože žádný domov už aktuálně nemá. :-(

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 30. března 2022 01:15

Karja ja čo sledujem, tak na Slovensku sú veľké zbierky len vo veľkých mestách (také tie čo si môžeš prísť zobrať čo potrebuješ). U nás urobilo mesto zbierku ale boli to v podstate len trvanlivé potraviny a drogéria, ešte Červený kríž oblečenie ale ani tam nenájdu všetko čo potrebujú. A tá zbierka mesta bola jednorazová. Za týždeň ti dôjdu plienky, mlieko, nemáš ani dudel, fľašu atď, dieťa ti z oblečenia vyrastie, roztrhne..tie peniaze čo dostaneš od štátu si sakra šetris, aby ti vydržali celý mesiac. No, musí to byť ťažké.

Online whiskas
20934 příspěvků moje polička 30. března 2022 01:18

Kokoska Ta soc.dávka je tuším vyplácena každý měsíc, maximální doba 6 měsíců.

Co se týče jídla, fakt jsem si myslela, že když v různých centrech probíhají sbírky, že si tam mohou pro jídlo dojít. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 30. března 2022 01:18

whiskas nemyslím príspevok, ale materiálnu pomoc - reakcia na to ako si písala, že dostávajú všetko potrebné. Neviem s akým malom si vystacis ty, už tu bolo popísaných dosť príkladov toho, čo všetko môže človek potrebovať a nedostane to alebo rýchlo minie.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 30. března 2022 01:22

Kokoska presne a kopec tých žien si prácu ani nebude môcť hľadať lebo majú malé deti do 3 rokov a muža, ktorý by ich živil (ako nás teraz sambo) majú na Ukrajine. 

Online Kokoska
34698 příspěvků moje polička 30. března 2022 01:27

whiskas ja vlastne nevim, na jak dlouho to definitivne odhlasovali, navrh byl prvni davka + opakovat jeste 3x, nechce se mi ted hledat, snad nekdo vi.

Online Kokoska
34698 příspěvků moje polička 30. března 2022 01:32

Mrakoplas nevim presne jak v mem rodnem meste (cca 9000 obyvatel), ale v tamnim Tesku za pokladnama je regal, kam muzou lidi davat nakup do sbirky. Ne prinest z domova, ale to, co koupi v prodejne. Vzdycky tam dam treba dva baliky plen nebo neco, ale poprve to ani nebylo kam dat a ted naposled uz byl skoro prazdny. Treba ho zrovna vyprazdnili, nevim, ale urcite lidi nebudou davat donekonecna, zatomco potreba bude porad.

Online whiskas
20934 příspěvků moje polička 30. března 2022 02:03

Mrakoplas Já se nepřu a mně to nevyčítej. Já jen podotkla, že si myslím, že společnost dělá maximum. 

Offline Garfie
28455 příspěvků moje polička 30. března 2022 06:59

barbucha Jinak teda k tomu chování (pro pořádek, já se taky nebojím, jen mě zaujalo, že na to poukazovala sama Ukrajinka). Hlavně já myslím, že člověk se přizpůsobí okolí. V Japonsku jsem se taky klaněla i automatu na pití. :-) A s těma roztahovačnejma a agresivníma způsobama Rusů, jak psala třeba dynda tu historku z letiště-tak přesně takhle se chovají Číňani v Japonsku, poznáte je na první pohled, včetně oblečení teda. :-) 

A teď teda muž řeší v práci zajímavý problém, mají tam Ukrajinskou překladatelku, někde z Donbasu a přišlo na ni anonymní udání, že propaguje Putina. Pozvali si ji na kobereček, paní řekla, že to není žádná pravda, od HR dostala poučení, ať své případné politické názory neventiluje v práci a konec. No a pak přišla anglicky psaná stížnost na německou centrálu, že se to děje a místní HR s tím nic nedělá, jsem zvědavá, jaký bude další vývoj. 

No a Zeman a ta jeho parta, z toho je mi na zvracení!

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 30. března 2022 07:18

whiskas nechapu, proc jsi tak jedovata a kde se to v tobe bere

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 30. března 2022 07:37

711990 

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 30. března 2022 07:38

Karja Ty to umíš vždycky tak pěkně vysvětlit

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 30. března 2022 07:38

A něco pozitivního

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 30. března 2022 08:01

No, ono to není tak, ze vystoupi uprchlík z vlaku, tady někdo řekne - dobrý den, tak támhle mate velkokapacitní sklad, naberte si co potřebujete a přijďte kdykoli. 
I když se organizace snaží, těch lidi je proste moc a distribuce pomoci logicky roztříštěná. Nikdo je všechny za ručičku vodit nemůže, takže se jenom nějak směrují a řeší se individuální problémy těch, co se ozvou, jinak protloukat a shánět se po věcech musejí aktivně sami a ne každý je na to typ. První pomoc dostanou, to je jasne, ale co pak.

Mimochodem ubytování zdarma je blud, toho je naprosté minimum. Domácnosti jsou plné, hotely taky. Většina jezdí a mají už zamluvený hostel na vlastní pěst, za to samozřejmě platí sami. Půlka z nich vůbec nevi, co se sebou. Některé rodiny doslova jezdí po Evropě sem a tam a snaží se nějak uchytit, není výjimka, ze se vracejí uprchlíci z první vlny z Německa a ze západu, protože se jim třeba nepodařilo najít práci. Jedou sem, protože je tu menší jazyková bariéra, někteří jedou i zpět na Ukrajinu do "bezpečných" oblastí, protože to proste nezvládají.

A to už se ta pomoc hodně zprofesionalizovala, Má to nějaký řád a uprchlíků není tolik. Vubec si nedovedu představit ten chaos a zmar na začátku.

Kazdymu, koho to zajima, doporucuju dat si par smen na Hlavaku nebo v Kongresovém centru. Bude vás to stát tři hodiny času, ale zážitků na půl roku.  

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 30. března 2022 08:11
Offline zelene.oko
650 příspěvků moje polička 30. března 2022 08:20
Offline Sweet Potato
40164 příspěvků moje polička 30. března 2022 08:43

whiskas Tak psali to v novinách nebo mluvíš za dvě lokality?

Ten příspěvek 5000 se teprve rozjíždí. A to ostatní? Kéž by to byla taková idyla, jak píšeš. Tím nechci říct, že pomoc nefunguje, dělá se hrozně moc!

Ti "moji" senioři v první várce pomoci nafasovali několik batolecích zubních past, chlapecké slipečky, dámské kalhotky XXXL. Fakt tam nebyl prostor to třídit.

Sypké potraviny odsypané do mikroténových sáčků s popiskou v češtině. Třeba tak půl kila sezamu.

A dostat se k informacím taky není snadné. Ani s internetem v mobilu, natož bez něj.

Offline Dadoo
11629 příspěvků moje polička 30. března 2022 08:49

711990

whiskas musím říci, že mne jsi doslova vyrazila dech..

To je přesně to nejhnusnejsi, co lidi dělají.. *Já vím, mně je jich líto, ALE ..*  A následuje zpochybňovani a znevazovani.. 

Zkus si sbalit igelitu a bez peněz dojet třeba jen na Slovensko.. A tam začít žít z té igelitky a milodaru.

MP Meri

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 30. března 2022 09:03
Offline Karja
44500 příspěvků moje polička 30. března 2022 09:24

Sweet Potato To je pravda, ty muzes mluvit z vlastní zkušenosti. 

nonemy Dík, asi to teď fakt budu dělat!