No já právě v AV pracovala a pevná pracovní doba je jednak ve smlouvě (teda tam je definovaných asi 5 hodin, kdy by tam člověk měl být a zbytek buď před tou dobou nebo po) a jednak byla vyžadována.... Jinak je to i třeba na univerzitě dost otázkou vedoucího, někteří mají pocit, že pravidelná prac.doba je zákald všeho.... kdyby byla volná pracovní doba deklarována jako přípustná přímo zeshora, bylo by to pro spostu lidí mnohem ejdnodušší........ Takhle je ta volnost dost na přístupu jednotlivých vedoucích oddělení/sekcí/ústavů, u nás zrovna moc přístupní nebyli ale alespoň jsme teda neměli elektronickou docházku na čipy........
Co vás dneska vážně nas...namíchlo?
Aha, ja to spatne pochopila. Myslela jsem, ze komentujes primarne pozici zen vseobecne, nejen ve vede. Prani otcem myslenky :)
To co pises o pracovni dobe ale neplati jen pro vedu. Je spousta dalsich profesi, kterym by vetsi flexibilita prospela, o noseni prace domu ani nemluvim. Krome toho, ze osmihodinova pracovni doba je stejne v podstate prezitek, malokdo vydrzi tech 8 hodin v kuse produktivne makat.
Edit doplneni: chci tim rict, ze pokud je dotycny v klasickem zamestnaneckem pomeru, nejaka forma urceni pracovni doby je holt v soucasnosti normal. Neco jineho jsou doktorandi na “stipendiich“, tam je vyzadovani dochazky nesmysl, i kdyz to uz jsem taky zazila.
no já nevím, lidi ve výrobě musí makat minimálně těch osm hodin, já bez výroby taky, tedy s přestávkou na oběd, ale zase klidně devět deset, když je potřeba. přijde mi, že poslední dobou všude jen vidím diskuze o kratší době, více volnu, samých flexibilitách...což se ale může týkat jen naprosté menšiny profesí.
kde jinde než ve vědě by se dala kratší doba a flexibilita a nošení práce domů uplatňovat? krom pc oblasti už mě nic moc nenapadá. na úřadech ne, na poštách, ve školách, v obchodě, ve výrobě, řidiči, hasiči, policie, zdravotnictví....
naopak, ve zdravotnictví, ve výrobě a zemědělství makají lidi (nikoli samozřejmě z plezíru, ale z nutnosti) většinou víc než osm hodin. a produktivně, nick jiného jim nezbývá.
"co se v celém rozhovoru řeší? Jak skloubit vědu s péčí o děti."
To je v 21. století fakt děs.
Ani bych nějak neřešila pracovní dobu - ta je snad stejná pro chlapy i ženy, tedy měla by být... Ale tyhle otázky ("a co rodina, netrpí?") vždycky pokládají jen ženám, a to bych vraždila. Stejně tak jsem nikdy neslyšela, že by se třeba při přijímacím pohovoru někdo odvážil zeptat chlapa, jak má zařízenou péči o děti...
ja nejsem zadny zastance pevne pracovne doby, ale placete na nespravnem hrobe. jako prvni totiz je potreba zmenit zakonnik prace. v malych firmach to nikdo tak neresi, ale ted delam v istituci, ktera zakony dodrzuje do puntiku a jto hruza. v prvni rade zamestnavatel potrebuje vedet, kdy a kde zamestnance ma - treba kvuli pracovnim urazum. dalsi vec je, ze nemuzete jenom tak mirnix dyrnix rict, ze misto ve dne si budete tvorit v noci, protoze vam to lepe pali. na pracu v noci jsou zas nejaka pravidla.
jenomze kdyby se uvolnili treba pravidla pro nocni praci, tak lidi kteri delaji na smeny se to opravdu dost zasadne dotkne. uz dnes to neni nic moc, pokud by prisli i o tech par vyhod.
tak na to se nikdo neptal ani mne. maxilamne se ujistili, ze se opravdu bavime o praci na plny uvazek. kdyz se mi to zda vhodne, tak reknu jak to mam zarizeno (luxusne), ale nikdo k tomu nikdy nedal jedinou doplnujici otazku.
Tak ono mluvit o tom, jak lidi ve vyrobe pracuji 8 hodin a vice, neni uplne vypovidajici. Produktivita prace v Cesku neni srovnatelna se zapadem a neni to jen tim, ze se tu vyrabi min produktu s vyssi pridanou hodnotou.
Videla jsem dostatek zavodu, kde jeden pracovnik ovlada jeden CNC stroj, coz je casto naproste plytvani casem. Vymena nastroju pomala, product flow neoptimalni. Lean koncept uz prorazi, ale jeste to neni idealni (i tam, kde s tim uz pracuji, je to casto jeste v zacatcich). Ja jenom, ze casem stravenym v praci bych se tolik neohanela.
na jednu stranu to chápu, taky nechápu, proč se na rodinu ptají jen žen, na druhé straně vzpomenu na příbuznou, která pracuje ve vědě, na zřejmě dost špičkové pozici (sama to neumím posoudit, ale řekněme, že vydělává skvěle, je vysílána na zajímavé zahraniční pracovní cesty apod.)
narodilo se jí dítě. a skutečně musí řešit, jak skloubit dítě a práci, protože si nemůže dovolit zůstat s ním dva roky doma (ostatně tam - v zahraničí, ne v čr - ani taková mateřská není). s dítětem samozřejmě na ty cesty jezdit nemůže. musí jí ho někdo hlídat. a já chápu, že kdyby párkrát zrušila cestu nebo domluvené termíny, protože dítě je nemocné, nemá se o něj kdo postarat (kdyby ho nechtěla nechávat s cizím člověkem), tak přístě už tam místo ní pojede někdo jiný.
dítě má otce, ale otec je na tom pracovně stejně jako matka. byl dokonce i na "mateřské". ale když dítě kojí, tak otec ho prostě nenakojí a musí s ním zůstat máma.
zkrátka mi přijde, že pokud se svět úplně nezblázní, tak to vždycky bude tak, že větší rodičovská odpovědnost minimálně zpočátku, hlavně pokud žena chce kojit, leží a bude ležet na matce a bude to ona, kdo bude muset, gender negender, klubit vědu/práci/cokoli a péči o dítě, pokud to bude práce, na které jí záleží (na čemž nevidím vůbec nic špatného, rozhodně nezastávám názor, že když matka věnuje práci hodně času, je nějak krkavčí). že žena bude vždy "v nevýhodě". muž se o dítě postarat může, zvládne, ale ani ho neporodí, ani ho nenakojí.
ja nevim, delam v oboru, kde je hodne chlapu a bud jsem mela neuveritelne stesti, anebo spis jsem na tom tak, ze tem chlapum proste stacim. nikdy, jako opravdu nikdy, jsem nezazila, ze by me nekdo nejak diskriminoval, a kdyz uz, tak to bylo z duvodu veku (moc mlada). ale to same se ted v praci stalo kolegovi, ktery tam drel, ridil implemntaci, vybudoval cely tym a ted Francouzi vyhlasili, ze tam preferuji nekoho skusenejsiho. no nasrat!
peci o deti mam vyresenou, ale to je snad zalezitost meho muze a me, jak si to zaridime. co se tyce tech homeofficu, ja to hodne ocenuji, sem tam vyuzivam, ale opravdu se to snazim nezneuzivat (spis to trochu osulim, pokud jsem nemocna). ale kdyz si mi pred pulrokem maminka spoluzacky me dcery stezovala, ze dostane vzdy na HO spoustu ukolu, tak jsem se dost bavila.
já mluvím za vlastní firmu, kde se nám hodin zoufale nedostává (ani lidí, ale to je jiná písnička). momentálně se to snažíme vylepšit technologicky, uvidím, jak to půjde. flákat se není čas. přesčasů máme miliardu. stačí, když někdo onemocní a už se to celé sype.
a když vezmu příbuzné, kteří pracují v nadnárodních výrobách, tam toho u pásu taky moc nenaflákáte. ani v automobilce asi ne. v jaké výrobě se dají vlastně šulit hodiny?
a ještě jednou já, tapetuju
ale vzpomněla jsem si, že jsem četla, že v americe dokonce po začátku pracovní doby zamykají vstup a kdo přijde pozdě, nebo chce odejít dřív, má průšvih :-O a to byl obor výpočetní techniky (mám pocit, že vývoj her nebo nco podobného). dost mě to překvapilo.
No ale to je ono, o tom mluvim. Ze pracovni podminky jsou nastaveny pro nedetny a chlapy a ze zena, aby se mohla prosadit, se v podstate tomu systemu musi prizpusobit, i kdyz ten system s tim nepocita a neni tak nastavenej. To ja nepovazuju za idealni.
Ale neflakat se neznamena byt vic efektivni. Proste i kdyz v tom provozu/praci jste 8 hodin, neznamena to, ze je vsechny vyuzijete produktivne. Automobilky lean pouzivaji dlouho, o tech nemluvim (tolik jich tu nemame), ale jiny prumerny zavody ne. Pokud jeden zamestnanec potrebuje dvojnasobnou dobu na ukon, ktery se da bezne udelat rychleji, tak sice teda maka (neco dela), ale da se pochybovat o nejakem popisu, ze maka jak sroub. To same v kancelari, nemluvim tady jen o vyrobe.
no ano, ale jak by sis to teda představovala?
podotýkám že až na jednu kravku se mě na děti nikdo neptal, naopak já jsem se vždycky jasně na začátku snažila vyjasnit jak to bude - například že nebudu pravidelně v práci dýl, protože vyzvedávám děti, ale když to bude skutečně potřeba, tak samozřejmě jsem schopná si to zařídit a dělat třeba do noci - jen nesnáším takovou tu pakárnu kdy se zaměstnanci předhánějí kdo domů půjde pozdějc jen aby ho všichni viděli jakej je "dříč" ale práce žádná... hodiny a hodiny přesčasů bez reálné potřeby jsou prostě směšný
aha, tak to potom ano, už jsem v obraze :)
Jo, to s temi prescasy je zajimave. Jsou firmy, ktere by naopak nekoho, kdo pracuje nejaky mimoradny pocet prescasu, braly jako neefektivniho. Samozrejme se muze stat, ze ma zamestnanec vic prace, nez muze zvladnout, ale pak to ma resit pravidlem 80/20 (soustredit se na 80% dulezitych veci, tech 20% neresit).
ja nejsem zadny zastance pevne pracovne doby, ale placete na nespravnem hrobe. jako prvni totiz je potreba zmenit zakonnik prace. v malych firmach to nikdo tak neresi, ale ted delam v istituci, ktera zakony dodrzuje do puntiku a jto hruza. v prvni rade zamestnavatel potrebuje vedet, kdy a kde zamestnance ma - treba kvuli pracovnim urazum. dalsi vec je, ze nemuzete jenom tak mirnix dyrnix rict, ze misto ve dne si budete tvorit v noci, protoze vam to lepe pali. na pracu v noci jsou zas nejaka pravidla.
jenomze kdyby se uvolnili treba pravidla pro nocni praci, tak lidi kteri delaji na smeny se to opravdu dost zasadne dotkne. uz dnes to neni nic moc, pokud by prisli i o tech par vyhod.
continuity já to chápu, blbý je, že i takhle zaměstnavatel neví vždy 100%, kde má zaměstnance, protože laborky/budovy jsou všude po praze. A to nemluvím o tom, že je elckdy běžné pracovat v noci/o víkendu a příplatky za to fakt nejsou (a taky nevím, jak by zákoník práce řešil třeba to, že musím v noci vstát a přes net kontrolovat měření).... prostě zákoník práce se dodržuje jen jedním směrem a ještě dle mého spoustu moderních fenoménů nepokrývá. A v molochu jako je AV se těžko něco řeší.... proto si myslím, že třeba nějaký impuls z nejvyšších míst ohledně home officů by mohl pomoct....
Jinak jasně, ideální by byla změna zákoníku práce, jenže to by do toho nesměli kecat lidé, co o tom moc neví, nebo to dopadne jako s tou novou úpravou home officu
Naopak kdyby se ty home officy do zákoníku zavedly nějak šikovně, tak by to tu flexibilitu v oblastech, kde je možná, otevíralo fakt hodně...... prostě a jednoduše zákoník práce by se měl nějak aktualizovat na to, že dneska fůra lidí pracuje duševně a tam to funguje prostě o dost jinak....
Já jsem třeba fakt noční pták a chození do práce na pevných 8 hodin denně mě prostě zabíjelo... jenže když k tomu má fungovat domácnost, tak to moc jinak nešlo, jenže leckdy to bylo na úkor produktivity a resty co spěchaly jsem stejně dost často dodělávala doma po večerech. pro mě je ideál pořádně se vyspat, pak se rozjet a s přestávkama makám klidně do noci, včera jsem třeba skončila v půl šesté ráno....
tak ono ta flexibilita je možná u drtivé většiny kancelářských prací, kde je hlavním pracovním nástrojem pc a kde není přímý kontakt s lidma.....
Blbý je, že v té vědě si v ČR moc vybírat zaměstnavatele nemůžeš, kor když děláš něco více specializovaného :( Jinak na tezi, že doktorand by měl být v práci furt, protože bere přeci stipendium jsem se taky ve svém okolí setkala..... Každopádně souhlas, 8-hodinová pracovní doba v profesích, kde se nejdná s lidmi a kde je hlavním pracovním nástrojem mozek je velký přežitek. Ale je to holt asi nejsnáze měřitelná veličina..... A produktivita pak jde logicky dolů ![]()
Jo, to je přesně to, co mě štve, že chlapa by se na to nikdo nezeptal, protože ten má přeci ženu, co ten servis poskytne ![]()
no to je ale ochrana i pro vas, pokud se vam neco stane cestou z jedne laborky do druhe a bylo to behem normalni pracovni doby, tak je to pro vsechny jednodussi na dokazovani, i vuci pojistovnam.
na homeoffice zadna dalsi zakonna uprava nebyla potreba, pokud se zamestnanec a zamestnavatel domluvili, bylo to plne v souladu s legislativou. to, ze v noci musite vstat, zakonnik prace resi, ale neresi to vas zamestnavatel. stejne jako neresi ten muj, ze nekdy dodelavam praci po nocich. jen to nesmi byt vykazano v dochazce. ale pokud by ten zamestnavatel ofiko rekl, ze muzete delat v noci, tak to je prace v noci a ma jina pravidla.
To, že nemusím sedět v práci celých 8 hodin považuji za jednu z největších výhod své profese.
je ale pravda, že si stále domů tahám štosy práce, testů, dělám přípravy, kontroluju a doma pracuju docela usilovně. Je ale obrovská výhoda, že to můžu dělat doma, na zahradě, v křesle.. prostě jak to mně vyhovuje. Vím, že na každé škole to tak není, někde musí sedět i po vyučování , ale u nás, naštěstí, ne.
Zase si tak úplně nemůžu vzít dovolenou nebo volno během roku (jako jde to, ale není to dobré) a jsem odkázána na prázdniny.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.