Co vás dneska vážně nas...namíchlo?

21. zaří 2015 11:38
Offline barbucha blogger
35867 příspěvků moje polička 19. února 2017 22:38
Reakce na Jiná Realita:

" to vždycky bude tak, že větší rodičovská odpovědnost minimálně zpočátku, hlavně pokud žena chce kojit, leží a bude ležet na matce a bude to ona, kdo bude muset, gender negender, klubit vědu/práci/cokoli a péči o dítě, pokud to bude práce, na které jí záleží (na čemž nevidím vůbec nic špatného, rozhodně nezastávám názor, že když matka věnuje práci hodně času, je nějak krkavčí). že žena bude vždy "v nevýhodě". muž se o dítě postarat může, zvládne, ale ani ho neporodí, ani ho nenakojí."

Taky je rozdíl, jestli někdo kojí tři měsíce, nebo hodlá kojit i roční dítě  Ty tři měsíce (plus mínus) se to nezblázní, ani toho tolik neuteče, a pak může nastoupit pan otec... nebo se matka musí rozhodnout, jestli dá přednost kojení nebo práci, jestli bude profesionálka v zaměstnání nebo profesionální matka  Jasně že některých úkonů muž není schopen, ale příčetná žena s tím musí počítat. Pokud dítě chce. To je přece bez debaty...

Pokud mají kariéry/náročné zaměstnání oba, můžou si snad dovolit chůvu? Mlíko se dá odstříkat, dítě může i na kojení přivézt... to už ať si každej zařídí, jak chce. Navíc to netrvá věčně!

Mně šlo o to, že zpovídají ženu kvůli její profesi a zásluhám v ní, ale ptají se jak to má zařízené doma. No co je komu do toho?! 

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 19. února 2017 22:40
Reakce na Jiná Realita:

a ještě jednou já, tapetuju  ale vzpomněla jsem si, že jsem četla, že v americe dokonce po začátku pracovní doby zamykají vstup a kdo přijde pozdě, nebo chce odejít dřív, má průšvih :-O a to byl obor výpočetní techniky (mám pocit, že vývoj her nebo nco podobného). dost mě to překvapilo.

Tak to je sileny. Ale nikdy jsem se s tim nesetkala, myslim, ze to je nejaky sileny exces jednotlive firmy, urcite ne obecne pravidlo.

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 19. února 2017 22:44
Reakce na barbucha:

jinak ja osobne si rada poctu, jak to maji zarizene jine zeny, ktere jsou zaujate svoji profesi, protoze to taky resim dnes a denne. ze ten rozhovor nemel byt jenom o tom, je vec druha.  

jinak obe deti jsem kojila do roka a pul a ty vetsi deti se koji vetsinou jenom vecer nebo jenom rano, to nijak s pracovni dobou matky nekoliduje.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 19. února 2017 22:44
Reakce na continuity:

no to je ale ochrana i pro vas, pokud se vam neco stane cestou z jedne laborky do druhe a bylo to behem normalni pracovni doby, tak je to pro vsechny jednodussi na dokazovani, i vuci pojistovnam. 

na homeoffice zadna dalsi zakonna uprava nebyla potreba, pokud se zamestnanec a zamestnavatel domluvili, bylo to plne v souladu s legislativou. to, ze v noci musite vstat, zakonnik prace resi, ale neresi to vas zamestnavatel. stejne jako neresi ten muj, ze nekdy dodelavam praci po nocich. jen to nesmi byt vykazano v dochazce.  ale pokud by ten zamestnavatel ofiko rekl, ze muzete delat v noci, tak to je prace v noci a ma jina pravidla. 

Jasný, už tomu víc rozumím. Mě přijde škoda, že na AV ČR není žádná celoplošná politika "home officů". Situace se hodně liší v závislosti na ústavu/sekci/oddělení... A dost často je to tak, že nižší šéf se bojí povolit zaměstnancům víc HO, aby si to neschytal od vyššího šéfa. Proto by bylo ujasnění "volnější pracovní doby" lépe řečeno "home officů" z nejvyšších míst asi nejlepší krok. Sama nastupující předsedkyně v rozhovoru říká, že krizovku kolem synovi cukrovky zvládla jen díky nadstandardním home officům. Proto bych, když už chce pomáhat vědkyním, viděla jako lepší cestu ustanovení celoplošné politiky AV k home officům než jen příspěvky na školky a jesle a spol.

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 19. února 2017 22:46
Reakce na A666:

o tom zadna, ze je to potreba, ale neni na to poreba zadna dalsi legislativa. (spis bude na prekazku pokud projde to, co je na stole)

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 19. února 2017 22:48
Reakce na continuity:

o tom zadna, ze je to potreba, ale neni na to poreba zadna dalsi legislativa. (spis bude na prekazku pokud projde to, co je na stole)

To co mají na stole je průser, manžel prohlásil, že je na tom vidět, že ti odborářští bossové nikdy pořádně nepracovali (myšleno v normálním zaměstnání).....

Jinak to byl spíše vysvětlující příspěvek obecně, proč mě vadilo, že v tom rozhovoru řeší jen příspěvky na hlídání.....

Edit. prostě nesouhlasíms  touto větou paní budoucí předsedkyně:

"Myslím, že nejlepší podpora žen - vědkyň, které mají malé děti, je přidat jim finanční prostředky na to, aby si mohly usnadnit rutinní chod domácnosti, zaplatit chůvu nebo soukromou školku nebo peníze dát babičce, která třeba půjde předčasně do důchodu, aby vypomohla. Když najdeme peníze v rozpočtu, byla bych pro to, zřídit třeba fond na podporu maminek a tatínků malých dětí ve vědě a poskytnout adresnou pomoc."

Zdroj: http://ona.idnes.cz/eva-zazimalova-sefka-akademie-ved-dq2-/spolecnost.aspx?c=A170215_145229_spolecnost_jup

Protože většina lidí kolem mě spíše upřednostňuje možnost si tu práci lépe rozplánovat, vracet se zpět na částečný úvazek a postupně spolu s prací z domova, než že by vyloženě vše řešily prostředky na hlídání a provoz domácnosti...

Offline viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 19. února 2017 22:52
Reakce na Unnamed:

pravda. nebo spatne nastavena pracovni napln. ale ne kazdy zamestnavatel/vedouci je takhle rozumny. a nekteri s tim opravdu predem pocitaji, ze praci pro sest lidi rozdeli mezi pet...

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 19. února 2017 23:01
Reakce na A666:

zvlast teda tohle je super ustanoveni do zakonniku prace

b) zajišťovat, zejména pokud jde o software, ochranu údajů, které se zpracovávají dálkovým přenosem mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, 

mame asi jenom milion jine legislativy, ktera toto upravuje, co to proboha dela v zakonniku prace? bud ma zamestnavatel predmet cinnosti regulovany a pak to musi zabezpecit podle prislusne legislativy nebo neni a nespracuva dejme tomu osobni udaje a pak je to na nem jak si bude ochranovat svoje vlastni obchodni tajemstvi. 

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 19. února 2017 23:04
Reakce na A666:

uplne souhlas, fakt to neni jenom o penezich. uz rozumim te diskuzi, lidi nenadzvedlo, ze ona to nejak udelala, ale ze to zrovna takto debilne pausalizuje. kdyby bylo rozhodnuti mit/menit deti otazka penez, tak je euroatlantska civilizace na vymreni uz tak 40 let.

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 19. února 2017 23:06

ja teda mela to stesti, ze jsem vzdy pracovala pro takove, jak zminujes. zas to je vetsinou luxusne placeno, no. u toho posledniho je na to paradni slovo - ze se dodatecna prace ABSORBUJE v tymu XY.

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 19. února 2017 23:06

To jo. Tak ale mit permanentne vic prace nez muzu zvladnout by se melo resit s vedoucim. Nebo proste razeni priorit.  V urcite pozici je clovek vzdycky praci zavalen, proto tech 80/20. Nemluvim o nejakych mimoradnych akcich/projektech, kde se neco dodelava pozde do noci kvuli deadlinu. Ale i tam, pokud by to byl casty ukaz, to svedci o spatnem planovani.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 19. února 2017 23:07
Reakce na continuity:

zvlast teda tohle je super ustanoveni do zakonniku prace

b) zajišťovat, zejména pokud jde o software, ochranu údajů, které se zpracovávají dálkovým přenosem mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, 

mame asi jenom milion jine legislativy, ktera toto upravuje, co to proboha dela v zakonniku prace? bud ma zamestnavatel predmet cinnosti regulovany a pak to musi zabezpecit podle prislusne legislativy nebo neni a nespracuva dejme tomu osobni udaje a pak je to na nem jak si bude ochranovat svoje vlastni obchodni tajemstvi. 

Tak přiznám se, že takhle do hloubky jsem to nezkoumala, mě stačilo prohlášení šéfa odborových svazů o tom, že zaměstnanci považují HO za benefit, ale ve skutečnosti to benefit není - jako by si každý dělající profesi, kde je HO možný, nebyl sám schopen zvážit, zda to je či není benefit

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 19. února 2017 23:23
Reakce na continuity:

uplne souhlas, fakt to neni jenom o penezich. uz rozumim te diskuzi, lidi nenadzvedlo, ze ona to nejak udelala, ale ze to zrovna takto debilne pausalizuje. kdyby bylo rozhodnuti mit/menit deti otazka penez, tak je euroatlantska civilizace na vymreni uz tak 40 let.

Právě, mě totiž přijde, že ty řeči o tom, že si nemůže dovolit být doma, neb by jí za rok ujel vlak ženy od vědy strašně odrazují, zejména ty, co nechtějí jen dát děti chůvě ale chtějí s nimi trávit čas. Ano, rok je docela dost, ale rozhoduje to hlavně na vyšších pozicích, kde má člověk pod sebou lidi a tak. Jenže ve vědě nemůžou být všichni jen vedoucími vědeckých týmů, je potřeba mít i ty "pěšáky" (což český systém dost opomíjí), kteří tým tvoří, v týmu pracují a na výsledcích se podílí. A tam je ta šance skloubení rodiny a práce za dobře nastavených podmínek docela slušná. Jenže tady se zase chce vycházet vstříc jen jednomu pojetí kariery..... A to mi na tom asi nejvíc vadí. Akorát to pak ty ženský odrazuje a než aby se pokoušely udržet/vrátit, tak to vzdají a jdou z vědy pryč.... přitom na nevedoucích pozicích může být věda fakt slušně mother-friendly (vidím to v jedné skupině...).

každopádně to první WTF co sjem při čtení článku měla bylo to, že je to rozhovor s nastupující šéfkou AV ČR a o její práci jako takové není ani slova, jne o tom, jak to kloubila s rodinou....

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 19. února 2017 23:35
Reakce na A666:

ale tak to psala uz i Grossularia a taky beruska bez tecek v blahe pameti, ze zrovna ta veda se s detma celkem skloubit da. navic, ze je zena s detma doma, preci neznamena, ze je zavrena v kobce. ja delam v dost dynamickem oboru a byla jsem doma s detma dohromady 4 roky a nic zvlastniho se nestalo - tak jsem po vecerech cetla nejenom modni peklo, ale treba clanky nebo zbornik z konreference, ani v te praci si denne tri hodiny nestuduji odborne casopisy, sem tam musim i pracovat :) 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 20. února 2017 00:09
Reakce na Unnamed:

mám pocit, že to psal nějaký ajťák a neslo se to ve smyslu "češi, nemějte velké iluze o kouzelné práci v zahraničí" (bylo tam ještě o tom, jak sice ok, plat vysoký, ale obyejná kabelovka z něj ukousne velkou porci apod.)

Offline dost_bot
271 příspěvků moje polička 20. února 2017 20:18
Reakce na Unnamed:

To jo. Tak ale mit permanentne vic prace nez muzu zvladnout by se melo resit s vedoucim. Nebo proste razeni priorit.  V urcite pozici je clovek vzdycky praci zavalen, proto tech 80/20. Nemluvim o nejakych mimoradnych akcich/projektech, kde se neco dodelava pozde do noci kvuli deadlinu. Ale i tam, pokud by to byl casty ukaz, to svedci o spatnem planovani.

Jste ve vyšším managementu, a někde vedle, ne přío výkonná linie, že? Procesní řízení, Lean, (už mrtvá) six sgma, jednoznačné věty o efektivitě, prioritách, lepším plánování, příp. řešení s nadřízenými.... ona realita (nemyslím Jinou realitu, myslím realitu dole ve firmách) je fakt jiná, a to i v korporátech, natož ve výrobních firmách "na venkově". Ten tlak na přesčasy je zadání shora.

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 20. února 2017 20:28
Reakce na dost_bot:

No vzdyt rikam, ze realita je jina. Proto mame produktivitu tam kde je. A samozrejme je to casto chyba vedeni, ten impulz k tomu delat to lepe nemuze prijit zdola. Mame levnou pracovni silu a tak neni velky tlak na to pracovat efektivneji (kdyz ty produkty muzeme i tak nabizet levneji). Ale opakuji, ze tvrzeni, ze nekdo pracuje tolik a tolik hodin proste tolik neznamena. 

Offline dost_bot
271 příspěvků moje polička 20. února 2017 20:37
Reakce na Unnamed:

No vzdyt rikam, ze realita je jina. Proto mame produktivitu tam kde je. A samozrejme je to casto chyba vedeni, ten impulz k tomu delat to lepe nemuze prijit zdola. Mame levnou pracovni silu a tak neni velky tlak na to pracovat efektivneji (kdyz ty produkty muzeme i tak nabizet levneji). Ale opakuji, ze tvrzeni, ze nekdo pracuje tolik a tolik hodin proste tolik neznamena. 

Hodiny samy o sobě neznamenají celou informaci, souhlasím. Ale vážně by mě zajímalo, kde pracujete, když jste zřetelně přesvědčená, že tlak na to dělat práci efektivněji tu moc není.

Mimochodem, víte, jak se počítá produktivita, že jo? Že v tom hraje kromě výkonnosti významnou roli i výsledná cena, velmi obecně vzato? Takže úplně shodný výkon v objemu i struktuře napočítávaný v Německu by vyšel významně jinak...

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 20. února 2017 20:48
Reakce na dost_bot:

Ano, jak se pocita produktivita vim. 

No, chapete, ze tu o svem zamestnani nebudu blize mluvit. Jak funguji nektere male ceske vyrobni firmy, vim. O tech jsem psala, byla jsem pritomna dostatku lean auditu takovych firem jejich potencialnim vyznamnym zakaznikem. Tlak na efektivitu tu casto chybi. Je tu tlak na cenu, kterou pak firmy resi prave vice tlaky na prescasy (ci tlak na ceny surovin).

Offline viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 20. února 2017 21:07

Unnamed dost_bot jedna věc je jak by to mělo být, a není - a druhá je ta, že si myslí naši zaměstnavatelé/šéfové (a nedělám si iluze že i v jiných zemích ne jen u nás) že to můžou nějak "ošulit", vyždímat z lidí víc nebo naopak na to uplně kašlat.. já v tomhle oboru nedělám, jen jsem měla to štěstí (nebo možná i smůlu) sledovat v několika firmách jak to ne/může fungovat, jak funguje dobré vs špatné vedení, jak se dají lidi motivovat... to srovnání je hodně zajímavý