711990 Děkuji, některé věci jsi mi lépe vysvětlila, než jsem je teď chápala.
MP Meri To je možná taky pravda, ten větší výběr. I když už asi jsem stará, protože bych si nic jiného nevybrala
.
Tak jsem si pod vlivem zdejší diskuze udělala test na svoji orientaci a jsem od přírody hetero, ale určitě jsem musela někdy v dospívání upozadit v sobě queer ženu, protože jsem vyrůstala v době, kdy byl povinný koncept heterosexuality. :D
Co tak slyším od náctiltých nebo pochytím od dcery, oni gender i sexuální orientaci berou jako věc, kterou si můžou vybrat. A klidně to měnit. Vůbec to nemají navázané na pohlaví.
Já jsem dost nervózní, pokud jsem v kontaktu s někým, koho nedokázu identifiovat, jaký mám používat rod. Nechci se nikoho nějak dotrknout. Stalo se mi to zatím párkrát, většinou to vyplyne z jména nebo hovoru. Ale když se jmenuje Páťa nebo Viki apod., tak to taky nepomůže.
V létě na jedné akci přišel za mým mužem puberťák. Muž chvíli nevěděl, ale pak si vyjasnili, že se znají z tábora. Muži se rozsvítilo, a představil mi kluka jako Veroniku. Veronika nic neřekl. Ptala jsem se muže potom, jestli se nespletl, ale on že ne. Ale že fakt ta Veronika vypadá jinak a trvalo mu to ji poznat. Pak přišla dcera, muž jí říká, přišla za mnou Veronika z tábora. A dcera, to není Veronika, ale Patrik. Muž nechápal. A dcera říká, jo, ostatní na něj volali Patriku, je to teď Patrik. Dcera vůbec neřešila, proč to muž nechápe. Prostě je teď Patrik. Není nutný to nějak řešit.
doplnění: jmena jsou jiná než ve stkutečnosti
notnaJen třeba můj syn se teď přestal vídat s kamarádem, protože on řekne, že na to nemá nervy. Je to třeba Petr a nechá si říkat Nina chodí s holkou Klárou, která si nechá teď říkat Pepa. Už tak je to trochu peklo, když ty lidi znáš třeba 10 let. Ve chvíli, kdy je nablízku někdo z rodičů, tak se jména mění zpět
.
Jinak asi ve třídě je mu to jedno a bere to, jak to je, i když učitele taky vedou stále jména, s jakým dítě přišlo, takže je to zmatek.
notna Potvrzuju, děti to vůbec neřeší, kdo, co, s kým. Ale celkem dokážou rozeznat, kdo hraje nějakou momentální roli a kdo je opravdu sám sebou.
notna mně to aktuálně přijde jako dobrá cesta. Přestat řešit gender, pohlaví evidovat tam, kde to má fyziologické opodstatnění (primárně zdravotnictví, pak třeba sport..) a jinak ať je každý tím, kým se cítí být. Ono se to časem zase někam posune, to vnímání. Když má člověk hodně věcí na výběr, bude přesycen a časem to zase povede ke zjednodušení. Takovej věčnej koloběh :)
Renusatko Tak to je pěkný chaoz. Já zatím zažila jen, že když změna, tak u všech. I rodiče. Ale se školou nevím.
Renusatko tak to je ze strany tech kamaradu póza,ne? Ted je to proste in, kdo ma jasno,je nezajimavej...takhle to spoustu děti má. Buhvi,jak malé procento je to opravdu.
Renusatko Takže nejlíp je na tom člověk mého typu, co si má problém pamatovat jména a oslovuje lidi vyloženě tak, aby je nemusel pojmenovat ;o)
711990 S tím jsem se ještě nesetkala. Ale je to super. Fakt je to nepříjemný, když člověk neví.
notna To znám zatím jen z instagramu.
Asi jsem ale nepochopila, proč tam není jen třeba she, proč she/her?
notna pokud dojde je změně pohlaví, tak změnu jména musí reflektovat i škola, dotyčný má i nové doklady. Pokud jde o momentální postoj, je to na škole a celkem chápu, pokud zůstane u původního jména. Ale zase jsem měli na gymplu profesorky, které nám klidně říkaly přezdívkou, takže proč tak nebrat i nové jméno.
Mě je to všechno jedno, přezdívky, jiná jména v některých situacích, nemám s tím problém, ať si oblíká kdo chce, co chce. ale kdo si to má proboha pamatovat?
Já budu úplně v háji. Já mám problém si zapamatovat jména dětí kamarádů, které vidím 3x do roka, v pracovním kontaktu jestli si s tím člověkem vykám nebo tykám, říkám jménem. další chlivecek na pronouns už fakt nezvládnu. ![]()
Sweet Potato Asi je tam jen jedna varianta u toho konkretního podpisu. Bu´d she nebo he.
Ještě by měla být varianta they, ne? S takovým člověkem jsem se ještě nepotkala. To bych teda v hovoru asi dost motala. To mi vůbec nejde nějak přes pusu.
Evaeva Taky mě to napadlo s tou "přezdívkou"
notna půlka Čechů motá anglické zájmena, her/his všechno jedno. No hlavně si nic nebrat osobně, což mi přijde největší problém tohoto trendu, že člověk někoho špatně osloví a hned je přinejlepším ignorant.
Teď čtu sci- fi, kde se všichni oslovují v ženském rode a je svatej klid. Umělá inteligence, 2000 let stará, má obrovský problém použit správně gramatické pohlaví, když mluví jazykem, kde se to vyžaduje, protože to prostě vůbec nepozná, kdo je kdo.
notna ale na vysvědčení prostě vždycky budeš mít to, co máš v občance/rodném listě.
Sweet Potato continuity Já jsem pako. Četla jsem, že je tam she/he. Jsem to r uplně vypustila a brala to, že do podpisu se napíše ona nebo on ![]()
continuity Ale tohle she/her, he/him nepíšou jen Češi.
Sweet Potatooni i anglicky mluvici lidi maj nekdy problem s tim oslovovanim "them" a tak se radsi pridavalo i to "their", jakoze sou schopny rict sice them, ale uz tim neprivlastnujou. A tim padem se to pise i u tech ostatnich.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.