Mha driv "tehlech" lidi tolik nebylo, protoze casto spachali sebevrazdu, napriklad.
Co vás dneska vážně nas...namíchlo?
711990 Myslíš, že to i dřív lidi napadalo, že jsou bezpohlavní, obě pohlaví, asexuální nebo to ? Jako teď to myslím, jako vážný dotaz, protože tebe řadím do té mladší generace. Já myslím, že kvůli orientaci a nebo jinému vnímání muž nebo žena, to určitě tak bývalo. Jen mi nepřijde, že ještě v mých ročnících by řešil někdo některé z dalších pohlaví.
Renusatko třeba je to nenapadlo, protože prostě nevěděli, že by to tak mohlo být. Cítili, že s nimi něco není v pořádku, trápili se, ale nedokázali to pojmenovat
Myslím, že část mladých lidí s to má jako formu experimentu, rebelie,... ale zase nad tím nemůžeme jen tak mávnout rukou a nejde jejich počty jen tak poměřovat s minulostí.
Evaeva Syn má ve třídě z 24 dětí 8, tak mi to úplně nepoměřovat nedá. Ale já to nijak nezpochybňuju, spíš to beru, že uvidíme, co bude časem následovat.
Renusatko jojo, v tomhle věku to u určité části bude přechodné, akorát se neví u jaké. Já teda nevím, jak fungují bezpohlavní/vícepohlavní jedinci, ale dokud nedojde k nějakému hormonálnímu nebo operativnímu řešení, tak vlastně o nic nejde (a samozřejmě je potřeba to respektovat)
Renusatko Možná si to pamatuju blbě, ale není tvůj syn na nějaké umělecké škole? Umělci měli vždycky sklony k extrémům.
MakaraJá teda znám spíš lidi, co tranzicí prošli v trochu pozdějším věku. Holt ta jiná generace :o)
DruI tak zase kdyz už maji poměrně jasno před dosažením dospělosti, tak aspoň nemusí předstírat, a změna vizuálu jim může pomoci. A když po důkladném posouzení dostanou "go" k tranzici a absolvují ji v raném dospělém věku, tak si ušetří roky strávené v nesprávném těle.
711990 Myslíš, že to i dřív lidi napadalo, že jsou bezpohlavní, obě pohlaví, asexuální nebo to ? Jako teď to myslím, jako vážný dotaz, protože tebe řadím do té mladší generace. Já myslím, že kvůli orientaci a nebo jinému vnímání muž nebo žena, to určitě tak bývalo. Jen mi nepřijde, že ještě v mých ročnících by řešil někdo některé z dalších pohlaví.
Škoda, že nemůžeme vyvolat ducha Toyen, ten by nám k tomu měl co říct.
Makara Já tomu fandím. A je to důsledek toho, že se o tom teď mluví. Před dvaceti lety to holt bylo jinak.
DruI No umělecká škola, ale spíš takový IT obor, kombinovaný. Ale ono to bylo právě už loni na základce, najednou spousta dětí v té devítce. Taky jich bylo asi 7. A neví to ani jejich rodiče, takže vám to nepřijde neznamená, že to jinde není.
Renusatko Tak holt se hledají trochu jinak než jsme to dělali my. A dokud není potřeba přistoupit k nějakému invazivnímu zákroku, tak bych jim do toho moc nekecala.
Trochu delší, ale zajímavý pohled klinického psychologa - klíčový je tento odstavec: Pocit napětí, nepohodlí ve vlastním těle nebo nejistotu ohledně vlastní sociální identity ve vývoji dítěte a mladého člověka jako psychologové očekáváme – je jakýmsi přechodovým obdobím, které souvisí s tělesnými změnami v průběhu dospívání. V kontaktu s nekonečnými možnostmi internetu však tyto pocity snadno nabývají různých a často hrůzných podob.
Renusatko myslim, ze michas vic veci dohromady. Asexualita je sexualni orientace, nema nic spolecnyho s tim, jakou mas genderovou identitu. V cestine obvykle odlisujeme pohlavi a gender, pohlavi=prirazeny pri narozeni, gender=to, jak je nastavenej tvuj mozek. No a kdyz se stane, ze se nekdo narodi podle fyzickyho pohlavi jako zena, ale citi se byt muzem, neni to nejaky prechodny dojem toho cloveka, ale vrozena vec, kterou nemuze a nemel by premahat. Muze ti pripadat, ze je to dneska castejsi, ale spis je to tim, ze se o tom vic mluvi a existujou zpusoby, jak takovym lidem pomoci, ale to procento trans lidi ve spolecnosti bude porad podobny. Stejne jako sexualni orientace, neni to zadnej rozmar, co by sis rekla ze prejde. No a pak je jeste pojem intersex, to je, kdyz se nekdo narodi s pohlavnima znakama obou pohlavi. Takze nic, co by sis zvolila sama. Rodice casto rozhodnou(a vlastne musej), ze dite budou vychovavat jako kluka nebo holku, ale ten clovek se s tim nemusi uplne ztotoznit a nevidim duvod, proc nekoho nutit, aby se identifikoval jako muz nebo zena, kdyz se neciti(a neni) ani jedno. Ale zase, mluvime o necem vrozenym. Ten zbytek(genderfluidni, agenderovy, nebinarni) bych rekla, ze uz je pak volba toho jedince, ze nechce nutne vystupovat jako jedno pohlavi(gender). Hezky to ma zpracovany TRANSPARENT.
Jeste bych dodala, ze trans lide nemusi nutne touzit po "te" operaci. Ale momentalne ceska legislativa nuti tyhle lidi podstoupit fyzickou kastraci, aby mohli dostat nove doklady, viz co pise Transparent:
Po zákroku, který podle zákona zahrnuje i sterilizaci (odstranění pohlavních orgánů jako jsou varlata, či děloha a vaječníky) si na základě potvrzení o jeho provedení můžete ve všech dokumentech změnit úřední pohlaví (gender). Zároveň budete mít možnost si změnit jméno na kýžený ženský nebo mužský tvar. Zákonnou podmínkou těchto změn je však pro osoby v manželství nebo v registrovaném partnerství nutnost ukončení tohoto svazku – rozvodu, v ČR totiž nejsou tyto dva typy svazků právně na stejné úrovni.
711990 Tak tohle je mi jasné. S těma lidma 12 let pracuju. Ten, kdo má jinou orientaci a nebo touží po změně, má to dané a přijde mi, že to nějak poznáš od dětství. Minimálně já to ve svém okolí věděla, i když se o tom vůbec nemluvilo. A tam si myslím, že se to zvýšilo jen tim, že se o tom mluví a to % bude pořád podobné jako za nás.
My jsme se bavili spíš o "trendu" 68 pohlaví nebo kolik jich je. Že se to teď mezi mládeží reší a jestli je to jen generační a vymyzí to a nebo jestli se opravdu tolik lidí cítí tak, jak si dají třeba na sociální sitě. Protože to je věc o které jsem u staršího syna nikdy neslyšela a u mladšího je divnej, kdo je jen můž nebo žena. A to jsou od sebe 4 roky. Takže jsme spíš myslela jestli tohle opadne časem.
Podle mě je to do určitý míry otázka nabídky/poptávky. Když máš na výběr ze dvou sektorových nábytků, tak jeden vyberes a moc nad tím nespejkulujes. Když mas na trhu nekonečně mnoho možnosti, tak ten rozptyl je proste větší a možná se ukáže, ze dost lidi inklinuje k nečekaným věcem.
Koukla jsem na ten seznam pohlaví a musím přiznat, ze bych si asi taky vybrala.
Renusatko ja se priznam, ze nerozumim tomu, co je trend 68 pohlavi?
edit: uz sem si to vyhledala, ale zminuje se tam gender expression, ne identity...takze proste jen to, jakym zpusobem se prezentujes. A jsme zpatky u Toyen, Davida Bowieho a mozna i Michaela Jacksona?
Jsem ve velmi blízkém kontaktu s člověkem, který tím prochází, je mu 19, znám ho od sedmi let, poznat od dětství řekla bych opravdu nic nebylo. Samozřejmě, že bez informací "z internetu" by k uvědomění si sám sebe dospěl mnohem později. Jestli je to "jen období, z kterého by vyrost", ukáže možná čas.
A znám (od našich 20) ženu, která absolvovala tranzici skoro v 50. Celý život se snažila dostát své roli, vystupovat jako ten nejchlapáčtější chlap.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025