Co vás dneska vážně nas...namíchlo?

21. zaří 2015 11:38
Online Sweet Potato
40026 příspěvků moje polička 27. února 2023 18:39

711990 To dává smysl, dík.

Offline continuity
42509 příspěvků moje polička 27. února 2023 18:46

Sweet Potato to byla reakce na to, že to them není úplně zažitý.

Už jsem zažila mnohokrát jak se o ženě, o které všichni věděli, že je to žena, mluvilo jako his. To člověka dost zmate. 

Je to problém s angličtinou, ne genderem. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 27. února 2023 18:53

Takže zahajování akcí ; Vážené dámy, vážení pánové. Je už nevhodný a mimo?

Offline stes
9083 příspěvků moje polička 27. února 2023 19:46

Kanano....vazeni hosté,  cestujíci, atd....tož tak

Offline Ginger
1214 příspěvků moje polička 27. února 2023 20:03
Reakce na 711990:

notna Renusatko a jsme zpatky u toho, ze aktualni "trend" sdelovat pri predstaveni svoje pronouns(zajmena?), muze davat smysl. "My name is...and my pronouns are she/her." Hodne mych kolegu to ma i v podpisu emailu. 

​my mame miznost uvadet svoje zajmena v korporatnim emailovem podpisovem vzoru a lidinto pouzivaji.

Offline 711990
18305 příspěvků moje polička 27. února 2023 20:14

Ginger to je super! Zvlast u kolegu cizincu, kde se to tezko odhaduje hehe:) 

Online Paris
příspěvků moje polička 27. února 2023 20:49

711990 kdyby jenom zájmena, ale u některých zahraničních kolegů máme problém určit, co je jméno a co příjmení. Nedá se spolehnout ani na tvar emailové adresy... není ve všech našich pobočkách nebo v závodech pravidlem, že je jméno první. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 27. února 2023 21:22

stes A co vážené hasičky a hasiči, drahé dobrovolné sbory hasičů? :D  V tom by se mohl najít každý, ne?

Offline stes
9083 příspěvků moje polička 28. února 2023 05:47

Kan vážení hasící

Offline Garfie
28337 příspěvků moje polička 28. února 2023 06:04

Paris Jo, s tím tady bojuju taky hodně, zvlášť když i učitelé tady občas mají tendence podepsat se jen křestním jménem. Nebo někteří Asiati používají kandži místo jména, tak to je úplná smrt. Syn má ve třídě holčičku, hodně se kamarádí, jmenuje se Mani. Teda to jsme si mysleli, pak se ukázalo, že se jmenuje Ma Ni (zjistila jsem to podle nějakého seznamu). No a pak jsem úplně náhodou zjistila, že se nejmenuje Ma Ni, ale Ni Ma, protože v její zemi používají příjmení jako první. Ale děti se naučily říkat jí Mani místni Ni a jí se to líbí! :-)

Offline 711990
18305 příspěvků moje polička 28. února 2023 06:21

Paris no to taky!!

Garfie jezis

Offline barbucha blogger
35540 příspěvků moje polička 01. března 2023 10:34
Reakce na 711990:

No a pak je jeste pojem intersex, to je, kdyz se nekdo narodi s pohlavnima znakama obou pohlavi. 

​Já bych řekla hermafrodit tak jsme se to učili... nebo je to dneska už zakázaný?

"Ale momentalne ceska legislativa nuti tyhle lidi podstoupit fyzickou kastraci, aby mohli dostat nove doklady" Hele třeba na Islandu už stačí, za co se sama prohlásíš, ono se spoustě těch trans- do operace nechtělo... Mně se to zdá divný - vykazovat všechny znaky jako chlap, ale požadovat aby mě brali jako ženu (vč. obligátní návštěvy WC). To už podle mě zachází příliš daleko.

Totiž pro všechny svoje image musí člověk něco udělat, ne? Aby tě brali jako doktora, musíš vystudovat medicínu... to, že se prohlásíš za nejlepšího šachistu světa, z tebe ještě mistra neudělá... a ani okolí nebude zrovna nadšený, že tě tak musí oslovovat/vnímat.

Online Kokoska
34567 příspěvků moje polička 01. března 2023 11:00

Ja jsem zvedava, kdy se zacne uvazovat nad Adamem a Evou. Nejdriv TO Buh stvoril z hliny a pak TOMU stvoril z zebra TO.

Online Kokoska
34567 příspěvků moje polička 01. března 2023 11:02

Garfie my jsme se v hotelech v Japonsku psali na registracni karty klasicky jmeno-prijmeni, takze pak nas pri rozdavani klicu vyvolavali pan Ales, pani Helena

Offline Marbuša
1404 příspěvků moje polička 01. března 2023 11:29

Mimochodem na youtube najdete rozhovor Miouše Bittnerové s nebinární Alžbětko. 

Offline Garfie
28337 příspěvků moje polička 01. března 2023 11:45

Kokoska  Jo, to znám! Japonci to mají taky tak, ale tam aspoň poznám, co je křestní a co příjmení. Ta Ma Ni aka Ni Ma mě dostala. Taky máme ve škole učitele, kterému říkají Mr. So, dlouho jsem myslela, že je to křestní, protože tady máme třeba taky Mr. G. (což je Gregoridas křestním), ale pak jsem zjistila, že je to taky příjmení. 

Offline Aranel
6528 příspěvků moje polička 01. března 2023 12:07

barbucha Zakázaný to není, ale řekla bych, že se to používá mnohem víc o zvířatech. Čili jako říkáme žena, ne samice člověka, říkáme intersex, ne hermafrodit. Ale teda podložené to nemám.

"Mně se to zdá divný - vykazovat všechny znaky jako chlap, ale požadovat aby mě brali jako ženu (vč. obligátní návštěvy WC)." - Většina trans lidí se ale snaží o vnější "passing", šaty, vlasy, líčení, případně naopak "mužný" vzhled, aby vypadali jako ten gender, se kterým se identifikují, celkem logicky. Ty "znaky", to jakože aby náhodou na dámské WC nepřišel někdo s penisem, žejo. Jenže když vleze do kabinky, je to ÚPLNĚ JEDNO. Zásadní kritika toho českýho zákona směřuje hlavně k tomu, že kvůli nějakýmu písmenku v občance nutíme lidi, hlavně v případě trans kluků, do hodně velkejch a vážnejch operací plus jim znemožňujeme reprodukci, poněkud v rozporu s lidskejma právama.

Nepíšu to úplně nějak soustředěně, kdyžtak mě třeba 711990 doplní, ale v týhle diskusi (opět) zaznívá hodně zraňujících a necitlivejch komentářů.

Offline Aranel
6528 příspěvků moje polička 01. března 2023 12:09

Kokoska Stejně jako nikdo nebude vnucovat starozákonní Evě, nebo mně, nebo tobě, že jsme středního rodu, když se prohlašujeme za ženy, tak by se lidem, kteří si přejí být oslovováni jinak, nemělo vnucovat zas něco jinýho. Vždycky mě napadá, že to je, jako kdyby se mi někdo představil: Ahoj, já jsem Lucie, a já bych řekla: hele to teda ne, mně připadáš jako Zuzana a budu ti říkat Zuzano, hotovo dvacet!

Online Kokoska
34567 příspěvků moje polička 01. března 2023 12:55
Reakce na Aranel:

... nutíme lidi, hlavně v případě trans kluků, do hodně velkejch a vážnejch operací plus jim znemožňujeme reprodukci, poněkud v rozporu s lidskejma právama.

​Ale ti lide se pro transformaci rozhodli dobrovolne a snad byli obeznameni s tim, co to obnasi? Nebo se teda ma zavest nejaky status ""polotrans", kdy clovek bude vypadat dejme tomu jako muz, ale bude vyzadovat, aby se okoli chovalo jako k zene? A jak to okoli ma poznat, o koho jde, aby dotycnou bytost nejak neurazil?  

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. března 2023 13:00

Kokoska oni ale vypadají jako to druhé pohlaví, oblékají se tak, často i podstupují hormonální léčbu, akorát nechtějí podstoupit tu operaci.