Treba budu minorita, ale ja s umelym oplodnenim single zen nesouhlasim, Babisuv oplodnovaci business v tom zadnou roli nehraje. Asi jsem usnula v minulym stoleti. Manzelstvi nevnimam jako podminku, ale to, ze se dostavi potencialni mama a tata ano. Lidi proste nejsou samosprasny, i kdyz pribyva tech, ktery by radi byli. A co prava muzu? Mel by pak muz bez partnerky pravo na vejce a prideleni nahradni delohy?
A ptal se nekdo deti, jestli uz v momente vzniku chtej mit jenom jednoho rodice?
Co vás dneska vážně nas...namíchlo?
Mel by pak muz bez partnerky pravo na vejce a prideleni nahradni delohy?
za mě klidně...
no a argument ohledně jednoho rodiče - v dnešní době, kdy spousta dětí žije jen s jedním rodičem, a s alimenty a jejich placením to taky není žádná sláva, ho nepovažuji za nikterak validní.
ja jsem to uplne do detailu nestudovala, ale rozlisovali oni, ze neco je placeno ze ZP (tam muzeme treba single matky znevyhodnit, je to politicka otazka vic nez co jineho) ale mam pocit, ze to zakazali uplne a taky to nahradni materstvi. toto jsme se z toho clanku vubec nedozvedela.
dalsi pruser je, ze deti poskozene povinnym ockovanim neziskaji odskodneni od statu. to je fakt parada, ackoliv jsme zastance ockovani, tak toto povazuji za totalni zvrhlost.
smutný to je, ale jen mě k tomu napadla taková myšlenka, za kterou mě tu coby bezdětnou bezmužnou a děti nijak nepostrádající asi sežerete, ale přiznávám, že nechápu ženu, která si dítě pořídí se zcela anonymním mužem (tedy jen s jeho částí). když vidím, jak je genetika silná a jak je na dětech znát, kdo je jejich otec (když nezískají matčiny geny). představa, jak čekám, kdo se mi z dítěte vyloupne ![]()
prinejmensim jsme dve:-) souhlas do puntiku. jaky jsou za tom politicky hry neresim, ale ve chvili poceti by melo dite mit dva rodice. jak to dopadne dal uz je osud samozrejme. s tim chlapem je to supr napad, jak rika klasik- to
je blby, to by se mohlo ujmout;-)
pravo ditete na oba rodice je blbost uz principialne, uz jenom proto, ze lidi nejsou nejenom samosprasni, ale taky nesmrtelni.
ja teda v manzelstvi neziju a deti mam dve a ty deti maji taky tatinka. taky znam nekolik lesbicek, ktere zatly zuby a dite maji i bez lekarske asistence, s temi budeme delat co? on se nepta nikdo ani sirot a polosirot. proste pravo ditete na oba rodice je neco, co nejsme s to v nasi spolecnosti zajistit. umim si predstavit pravo ditete na to, aby bylo prednostne vychovavano v rodine (treba i nahradne, to mi dava smysl).
jinak plodna single zena si dite zaridi celkem bez problemu, problem maji single neplodne zeny a ty jsou v tomto systemu silne znevyhodneny. ale taky jsou staty, kde jsou tyto puritanske manyry minulosti, tak proste zena vycestuje a vrati se tehotna. no je tam toho.
ja bych to treba taky neudelala, ale jsou zeny, ktere ano. zas nemuzu sebe mustrovat na cely svet, protoze jini lidi maji treba jine priority. a ze klasicka rodina tj dva dospeli ruzneho pohlavi a deti je v nasi civilizaci na ubyte se mi libit nemusi, ale proste to tak je. (na druhou stranu tento format rodiny tady taky s nama neni od usvitu veku, ale prostridali se ruzne jine formy, ktere byly taky docela funkcni (usuzuji z toho, ze lidstvo jeste nevymrelo).
mně přijde fajn si legálně opatřit dítě touhle cestou, než ty šílený příhody, co už jsem slyšela (jestli máte nějaký známý mezi lesbičkama, zkuste zapátrat) - a že by mělo mít dítě v momentě početí dva rodiče - podle mě početí je teda sakra málo a v některých případech tak málo, že o nějakým vkladu dítěti, krom toho genetickýho, se teda mluvit vážně nedá...
O platbách ze ZP a různých dalších podporách můžeme diskutovat, ale jsem jednoznačně pro možnost umělého oplodnění i single žen.
Máte pravdu, genetika je silná, vidím to na svých dětech. Vůbec si neumím představit, že bych takovou "kukačku" vychovávala. A právo na oba rodiče - podle mě to přece není nic jiného, než právo dítěte znát oba rodiče. Jako až se dítě zeptá, kdo je otec, tak doví, že anonymní sperma ze zkumavky?![]()
![]()
je horší než anonymní chlapík z baru? Já bych radši brala tu zkumavku
![]()
alebo slovami klasika: horší ako žiadny otec je už len môj otec.
Ako ja otca mám, ale ako keby som ho ani nemala, do života mi nič nedal, okrem pár negatívnych spomienok, takže proti tomu, aby mali deti osamelí jedinci, nemám vôbec nič. Podľa mňa o tom, či je dieťa šťastné, nerozhoduje, či má dvoch rodičov rôzneho pohlavia.
no tak ty co znám by minimálně splňovaly tu podmínku "dvou rodičů":-) ale je mi jasný že registrantky do toho taky nespadají, což je asi škoda. mě tohle nijak nepálí, ale mám takovou tu asi zcestnou (možná z nějakýho filmu?:-) představu stárnoucí single ženské která zatouží po děcku, tak si ho "zakoupí" touhle cestou, a to mě fakt celkem děsí. zřejmě nějaký předsudek![]()
na štěstí není právní nárok, ale v případě dvou známých rodičů aspoň to dítě má rodinu, když se s matkou něco stane - chápu že to není argument zrovna pro někoho kdo druhého rodiče/prarodiče atp má "horší než žádný"... ale obecně to tak prostě je. přijde mi prostě zcestný, aby stát podporoval "výrobu" dětí bez rodin. asi bych to vyloženě nezakazovala, jen by to nemělo být nárokový. vím že spousta dětí vyrůstá se single rodičem a taky vím jaký to na nich zanechává stopy. takže podporovat to od samé první chvíle... to mi přijde opravdu moc. a navíc, lidí je jak s.aček
A jaký je rozdíl, když si "plodná" single pořídí dítě s nějakým no name chlápkem, nebo se toto jen tak náhodou přihodí, oproti ženě, která je single, leč bohužel neplodná a přesto po dítěti toužící, takže sáhne po zkumavce? Myslíte, že ta neplodná se k dítěti bude chovat hůř? Taky mi byl sdělen zářný příklad toho, že nikdy nevíte. Kamarádka mé kamarádky (tedy má známá) nemohla X let otěhotnět. S manželem (!) zkoušeli všechno možné, až se tedy jednou ta zkumavka zadařila a hned vícečetně. Happy end? Nikoli. Pan manžel si v mezičase jejího rizikového těhotenství nabrnknul jinou slečnu, evidentně plodnou, což mělo za následek opuštění těhotné manželky a přesun k těhotné (v té době) přítelkyni. Jistě, není to běžný případ, jen jsem chtěla naznačit, že nikdy nevíte jak to dopadne. A rozvodů není v dnešní době obecně poskrovnu.
A co zakázat rozmnožování mimo manželství a následně rozvody jako takové? ![]()
![]()
A co zakázat rozmnožování mimo manželství a následně rozvody jako takové? ![]()
![]()
Tak! A na tvorbu detí sa stanoví poradovník
Iba vybrané páry, prešetrené až do 10teho kolena budú mať nárok na plodenie detí
Tak jistě, pořádek musí byť
.
ale tak opakem zakázat je povolit ne?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.